jedan moj komsija mi je doneo komp koji sam mu pre par godina ja nadogradjivao. u kompu je sledece
gigabyte ga-945gcm-s2l celeron d 2.66ghz ncp 1gb ddr2 5300 gigabyte x1650pro wd 80giga neko znj napajanje rezac i ostale nebitne stvari...
u cemu je problem...doneo mi je komp zbog toga sto mu se sve vuce i zbog toga sto mu igre seckaju. naravno pomislio sam da je do windowsa pa sam ga instalirao ali sam video da je instalacija trajala mnogo duze nego sto bi trebalo. nakon toga sam instalirao windows na neki sata hard od 160gb i naravno windows je zivnuo, ali problem je sto se igre vuku i to ne neke zahtevne preterano (MOHPA, COD2, far cry, half-life 2...kako god da podesim grafiku vuce se sve na nekih 5 frejmova!).
evo sta sam probao...mojih 2x1GB geil, 9600GSO, drugo napajnje, fleshovanje biosa i nikakve promene. meni je cudno sto u biosu pise da je njegov mnozilac 14, a trebalo bi da bude 20, a u windowsu pise da radi na 2.66GHz...
Mirise na poluispravan procesor. Ako si u mogucnosti stavi drugi pa probaj. Ako se neki pametnjakovic u drugom postu javi i kaze da procesor il radi il neradi, teorija mu ne pije vodu.
Probaj ovako, Proveri temperaturu procesora u biosu. Ako prelazi 60c, ploca uklucuje throttling, blokira brzinu procesora. Ako je hladnjak hladniji, skini ga, ocisti od stare paste i nanesi novu.
meni lici na pio mode rada HDD-a. Proveri to u device manageru u IDA/ATA controllers, naravno ako ti je ukljucena ata emulacija u biosu. Mod rada treba da bude ultraDMA 5 ili 6, ako pise PIO onda javni da probamo da resimo.
Da liči na PIO mod, liči, ali, liči i na bad sektore hard diska. Slične su posledice kod instalacije windowsa pa čak više hdd .... jer dugo traje. Kad zakucava u win-u, jesi li u task manageru provero šta je to što srče resurse? Ili nema ništa?
Da je ispravno, nije. Obrazložio si dva problema od kojih si jedan sam rešio a to je hard disk. Igrice koje igra bi na toj konjfiguraciji trebalo da klize bez problema. Mali fps može da bude do visoke T procesora (a to nije) ili grafike. Vidi u kakvom je stanju kuler na grafici, da nije zaribao ili sl. Eventualno može da zeza i drajver.
@vladats Evo ja ću se napraviti pametan i reći ću ti da u ovom slučaju procesor nema apsolutno nikakve veze sa ovim problemom i teorija pije vodu. Procesori umeju da budu `poluispravni` i da zajebavaju na različite načine, ali ti načini se manifestuju, resetovanjem, plavim ekranima i sličnim greškama, a ne usporenom radu (izuzev kad gazda ostavi tepih prašine na kuleru). To nisu radili ni famozni soket A procesori III kategorije kojih je bilo na tone neispravnih tj poluispravnih.
To što u BIOS-u piše 14X nema nikakve veze jer je množilac zaključan na 20X. Magistrala 133MHz daje 2660MHz takt CPU. Taj CPU ima PRESCOT jezgro što znači veliko pregerjavanje. Proveri temperaturu CPU.
Ne bi trebalo da je do harda,koliko god on bio spor iz nekih razloga,kada napuni ram memoriju igra nebi trebala da konstantno ima mali broj frejmova.Iskreno,ne pada mi na pamet sta je uzrok tom usporenju.Trebalo bi sve posebno istestirati.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: meni lici na pio mode rada HDD-a. Proveri to u device manageru u IDA/ATA controllers, naravno ako ti je ukljucena ata emulacija u biosu. Mod rada treba da bude ultraDMA 5 ili 6, ako pise PIO onda javni da probamo da resimo :: :: Poz :: :: ::
Čitaš li postove? Pa lepo je napisao ne prelazi 40 stepeni... To me podseti na ono `piše i na autobusu banka al unutra nema love` Proveri rukom hladnjak koliko se greje. Ako nije vruć onda cifre ne lažu...
ČEKIĆ JE IZMISLIO SVE OSTALE ALATE
:: To što u BIOS-u piše 14X nema nikakve veze jer je množilac zaključan na 20X :: Magistrala 133MHz daje 2660MHz takt CPU :: Taj CPU ima PRESCOT jezgro što znači veliko pregerjavanje :: Proveri temperaturu CPU :: :: https://www.bambimobil.blogspot.co :: ::
evo ja cu da te demantujem odmah sad Skidao ja jednom prilikom pre par godina celeron 64bit 2.6ghz i nisam primetio da sam ga malo o kraju pipnuo palcem tako da je ostao otisak, i udjem ja u windows radi normalno sve, muzika, surf, sve ok, ali kad udjoh tada u GTA SA, pocne da radi normalno igra i onda opadne frame rate na 15 frejma pa i manje, sve isproverim ja, sve ispravno i onda pomislim da nije lego dobro kuler, ali nije to bilo, skinem cpu okrenem i tad sam vidio otisak palca na kraju cpu-a, prebrisem ga dobro alkoholom vratim sve kako je bilo i posle pokrenem igru i sve radi normalno..... :)
:: Da je ispravno, nije. Obrazložio si dva problema od kojih si jedan sam rešio a to je hard disk. Igrice koje igra bi na toj konjfiguraciji trebalo da klize bez problema. Mali fps može da bude do visoke T procesora (a to nije) ili grafike. Vidi u kakvom je stanju kuler na grafici, da nije zaribao ili sl. Eventualno može da zeza i drajver :: :: @vladat :: Evo ja ću se napraviti pametan i reći ću ti da u ovom slučaju procesor nema apsolutno nikakve veze sa ovim problemom i teorija pije vodu. Procesori umeju da budu `poluispravni` i da zajebavaju na različite načine, ali ti načini se manifestuju, resetovanjem, plavim ekranima i sličnim greškama, a ne usporenom radu (izuzev kad gazda ostavi tepih prašine na kuleru). To nisu radili ni famozni soket A procesori III kategorije kojih je bilo na tone neispravnih tj poluispravnih :: :: ČEKIĆ JE IZMISLIO SVE OSTALE ALATE :: ::
Gare ...mozda nije nalegao hladnjak prvi put kako treba ... ja sam pastu odavno poceo da RAZMAZUJEM PRSTOM po procesoru .. pre sam se tripovao sa tim opasno .. pa mazalica, pa folijom razmazivanje .. i to jos tapkam prstom da papilarne linije podignu malo pastu .. i uvek sve radi kako treba .. naravno prst odmascen alkoholom i flinje (izlucevina iz nosa koja se vadi prstom) iscackana ispod nokta ...
ma proverio sam rekoh ja tad hladnjak, znaci isto sam ga namestio i pre i posle, znam jer se isto grejao ko lud ova Celeraba na 70+ stepeni konstantno xD i pre i posle skidanja namestanja kulera, i kad sam obrisao otisak nije vise kocila igra.......ma nije ni bitno to sam samo pisao gore da eto ukazem da je moguce da `polu radi`.....
:: :: :: :: Gare ...mozda nije nalegao hladnjak prvi put kako treba ... ja sam pastu odavno poceo da RAZMAZUJEM PRSTOM po procesoru .. pre sam se tripovao sa tim opasno .. pa mazalica, pa folijom razmazivanje .. i to jos tapkam prstom da papilarne linije podignu malo pastu .. i uvek sve radi kako treba .. naravno prst odmascen alkoholom i flinje (izlucevina iz nosa koja se vadi prstom) iscackana ispod nokta ...
@shone: i ja sam pomislio da je pio pa sam proverio i ultraDMA5 je... @pisko: ma ja sam taj ata od 80giga batalio posto se vukao uzasno i pod golim windowsom samo sa drajverima za maticnu i graficku. sa ovim sata od 160 windows radi lepo @servispc: kuler radi, drajver nije... @codeus: cu probam @miki069: pa i kad se pali komp pise da procesor radi na 1.86 i da mu je mnozilac 14... @Gare87: sve je radilo ok kada sam ja sastavio komp. igrao je komsija igre i to redovno, samo odjednom problem nastao, nije nista skidano, cackano itd...ali cu proveriti...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.