opravka LCD moitora pitanje za raspolozene strucnjake ?
STRANA 1 OD 1
ramzesIII
opravka LCD moitora pitanje za raspolozene strucnjake ?
25.09.2010. 19:23
T29681
status: user broj poruka: 1017
Znaci, ako je neko raspolozen da mi rascisti dilemu. Imam par montiora samtron koji rade kad nije ubacen kabl, medjutim cim ubacim kabl, nestane ono `no signal` i postane crn. Pitanje za servisere je: Otvorio sam monitor, na ploci koja dobija video signal ima samo jedan integralac i jedan pretpostavljam eprom chip. Nista ne deluje izgorelo. Da li je u pitanju problem sa programiranjem tog eproma ili je otkazao taj integralac (da ne trazim sad koja mu je oznaka). Ako je programiranje ko to opravlja u BG, ili ako je integralac da li se moze menjati, i normalno mozda nije ni jedno od ta dva ...
razmesh3 .. monitor tako treba i da radi .. kad nije kabel ukljucen na ekranu treba da trchkara osd poruka `no signal` .. kad kabel ukljucis u graficku ili u vga-dvi adapter .. ta poruka treba da se makne sa ekrana .. i da ekran postane crn ... ali treba i da se upali kad propalish komp .. sto se kod tebe nedesava jel ?
mali osmopinski chip jeste eeprom .. u njemu se nalaze podaci o proizvodjacu i podaci o samom ekranu ..bez obzira na njegov sadrzaj (dali je ispravan i dali ga ima) monitor bi morao da se ukljuci (led green-orange) na signal iz graficke .. uz netacne podatke u eepromu imao bi ili belu sliku ili zelenu sliku ili neke strafte po ekranu ... ili mozda chak i crni ekran .. ali LED mora da promeni boju ..
sumnja pada na faulty mainboard (glavni chip)..
te male epromchice moze bez problema da isprogramiras sa najjednostavnijim PONY PROG programatorom ... potrazi na netu .. serijski konektor i par dioda .. napisi tacan model lcd-a ili baci sliku ploce pa cu da potrazim dump za eeprom ..
Apsolutno je dovoljan odgovor od samo jedne osobe ! Cela poenta je da covek koji se razume u materiju objasni , valjda je to poenta foruma. Probacu malo da procackam temu oko eproma, ali sa druge strane nisam siguran da li da probavam jer je eprom zalemljen na ploci. U svakom slucaju ovaj prgramabilni chip ima valjda 30-tak nozica pa nisam siguran da sam raspolozen da licno upustam u to, i ja sam kratak sa vremenom. Nemoj da zamerite sto malo i lupetam sad sam video da se na netu pojavljuje pod epromom onaj stari chip sto se programirao sa UV-e ? (stari biosi na pentium 1, he, he) Znaci po Codeusu vise lici na los video chip ? velika verovatnoca zato sto ne izlazi nista na ekranu . Pozz
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.