Stavljanje 120mm umesto 92mm na hladnjak procesora
STRANA 1 OD 1
strela75
Stavljanje 120mm umesto 92mm na hladnjak procesora
21.07.2010. 21:31
T28266
status: user broj poruka: 1590
Postavio sam zastitu od prasine na kuciste. Sve ulaze sam prekrio, tako da ce sada manje da upada prasine unutra. Odrazilo se povecanjem temperature komponenti za ~ 1-2 stepena.
E sad, kad sam palio otvoren komp, primetim zvuk ventilatora. Primenim metodu (koju sam ovde nasao) da zaustavljanjem ventova odredim koji je najbucniji. I vent na HyperTX2 mu dodje najbucniji (radi na 1800o/min). Resim da ga zamenim. On je 92mm, ali je iskosen tako da je veci precnik mozda i 100mm.
Ne čini mi se da sam viđao, možda da ga napraviš sam od flaše za vodu od 5 litara.
Pitanje je koliko bi dobio, teorijski, kad imaš suženje raste brzina vazduha ali poprečni presek je manji pa bi protok bio isti kad ne bi bilo gubitaka. E sad, da njih ne bude nagib bi morao biti blag što znači da treba da odmakneš vant bar 4-5cm od kulera sa blagim suženjem. To sa slike bi ti smanjilo protok 120mm venta otprilike na taj od 92. Ako bi nabavio 120mm koji se vrti na recimo 1500rpm što je neka gornja granica za tih rad ako je vent kvalitetan, imao bi protok kao sa 92-ojkom na 1500 koji se takođe ne čuje. Najjednostavnije bi ti bilo da odma uzmeš tih vent od 92 ili tom postojećem da smanjiš malo brzinu.
Phew, ko kaže da mehanika fluida nije korisna u svakodnevnm životu
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Vidi se kolega da je neko bas ucio mehaniku fluida ali znajuci nsae profesore nisi proso sa vecom od 8, sjajan odgovor koji mu resava sve dileme da vece nije uvek i bolje :D.
:: Ne čini mi se da sam viđao, možda da ga napraviš sam od flaše za vodu od 5 litara :: :: Pitanje je koliko bi dobio, teorijski, kad imaš suženje raste brzina vazduha ali poprečni presek je manji pa bi protok bio isti kad ne bi bilo gubitaka. E sad, da njih ne bude nagib bi morao biti blag što znači da treba da odmakneš vant bar 4-5cm od kulera sa blagim suženjem. To sa slike bi ti smanjilo protok 120mm venta otprilike na taj od 92. Ako bi nabavio 120mm koji se vrti na recimo 1500rpm što je neka gornja granica za tih rad ako je vent kvalitetan, imao bi protok kao sa 92-ojkom na 1500 koji se takođe ne čuje. Najjednostavnije bi ti bilo da odma uzmeš tih vent od 92 ili tom postojećem da smanjiš malo brzinu :: :: Phew, ko kaže da mehanika fluida nije korisna u svakodnevnm životu :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Protok 120ice na 900o/min je kao protok 92ojke na 1500o/min. E sad, za ovu 120icu pisu da je dobra za (http://noctua.at/main.php?show=which_fan&lng=en): # Cases with very restrictive fan grills and filters # All applications with significant obstruction to airflow
Videcu, ako budem mogao da iskombinujem neku DIY zezalicu (adapter), pa da vidim sta dobijam / ili ne dobijam.
... ali problem je veza - ne znam kako navariti plastiku, tamo gde bi trebale da budu rupe za vezu sa ventilatorom i sa hladnjakom. Razmotricu to jos. Mozda lepljenje, ali mi je to nekako lose resenje.
2 x 60mm ventilatore sa izolovanom zicom vezao sam za memoriju (za one zakacke na krajevima). Sve funkcionise savrseno. Kod procesora, sve nekako visi nadole - mnogo mi je klimavo tu se osloniti na zicu.
Ovde mi pada na pamet reducir lim od oluka, koji se suzava, samo ne znam sa kog precnika na koji. To je reda velicine par stotina dinara. I onda se na taj reducir zaleme/navare limeni dodaci sa rupama za pricvrscivanje.
Malo me plasi to sto ce sa strane hladnjaka biti poveca tezina, koja ce teziti da odvoji hladnjak od procesora. Zato bi jurio sto tanji lim.
Videcemo. Ako nadjem limara, pitacu za cenu reducira, pa cu odluciti dalje.
Uzeo sam sebi nedavno za budževinu na grafičkoj neku chieftec devetku na 1500 rpm. 300din, ne pravi buku i ladi dobro, ustvari u pitanju je yate loon vent koji chieftec stavlja u svoju ambalažu, omiljeni su globalno zbog niske cene a sasvim dobrog kvaliteta. Noctua je dobra, al skupo brate.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ali, posto mi je na prethodnoj ploci iz neobjasnjivih razloga crkao memorijski slot A1, a memorija mi radi na 2.2V, ja sam dosao do zakljucka da bi trebalo povesti racuna o temperaturama. Tada sam nabavio ventilatore, tako da Noctua 12icu i 9ku imam kuci. Jedan je planiran da zameni procesorski vent (9ka), a drugi onaj na ulazu u kuciste...
`To cut long story short` ... sad kad vec imam ventilatore, kopka me ideja da stavim 12icu na procesor.
Ako već imaš oba to je ovčica druge boje, napravi od flaše reducir, zalepi ga selotejpom čisto radi probe i vidi šta kažu temperature, bolje nego da gatamo u suljpa i kopkamo se. Pa ako uradi posao u šta sam malo skeptičan odradi ga od nečeg kvalitetnijeg iako bi ja zaobišao lim za oluke - taaako je neelegaaaantaaan, mislim straaašno
a ovi razni adapteri su nepotreban trosak,imas milion nacina da nabudzis 12-ku na pasivce koji primaju 92mm.Ovaj na linku je naj prostiji,s`tim sto umesto ove trakice mozes da upotrebis i obicnu gumicu:
E sada najbolje resenje bi ti bilo da napravis push & pull varijantu,i da dve dvaneske povezes medjusobno sa produzenim shrafovima koji se uglavnom koriste za cage fan-ove,ili jednostavno uzmes cetiri normalna srafa sa maticama manjeg promera od rupa na vent-u i tkao zakujes jedan kuler za drugi. Kao sto rekoh imas milion opcija za tako nesto,a evo ti jos jedna od njih:http://spedr.com/2sdi8
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.