Razmišljam se da uzmem tečno hlađenje za moj računar.Konfiguracija je sledeća:
Procesor: Intel I7 920 Ploča: Asus P6T SE Grafika: ATI X1900XT HDD:2X500GB WD. 1X200GB WD
Pročitao sam par tema na forumu i pročitao review-ove proizvoda koji su mi bili interesantni (cenovno naravno) i skontao sam da ne treba uzimati all-in-one rešenja jerbo ih malo bolji vazdušni cooler prestiže po performansama.Daklem sklopiti iz delova ako se uzima. E sad,nisam siguran koliko je ovako sklopljeno tečno hlađenje tiho (verujem da je efikasno) pošto mi je to prioritet (tišina) i pošto bih terao hlađenje i grafičke i CPU-a a možda i HDD-a (ako može da stane u kućište tj.).
Od delova koji se mogu nabaviti kod nas (ono što sam našao na internetu tj.) su sledeći:
....što se tiče pumpe i hladnjaka.Šta biste mi preporučili od blokova za CPU (a da nije cena u zlatnim polugama naravno) i za HDD-ove?
Da napomenem da inače ne radim OC ni jedne komponente (koja se može OC-ovati jel`) a da kada treba da resetujem računar posle upadet-a ili neke instalacije redovno posle reseta mi daje zvučni signal da se nešto pregrejalo (iako sam uredno sve očistio,stavio paste i imam 3 ventilatora u kućištu itd,itd....) dok ovako računar može ostati uključen danima i sve kao radi ok (do reseta naravno).Nisam utvrdio šta se pregreva pošto kad mogu da uđem u BIOS tada je već sve hladno (mada mogao bih ovo nekim softverom da utvrdim verujem).
Da li je moguće da se HDD-ovi pregreju i kako da utvrdim njihovu temperaturu (umeju da budu baš baš topli kada isključim komp) ?
1. dobrodosao 2.sto se CPU-a tice mozes da uzmes taj ifx ili megahalems sa nekim tihim ventilatorima ili corsair h50, nema potrebe da ides na nesto jace ako neces nista da maltretiras, a i sa ovim mozes da se poigras, takodje ti je bitno kuciste jer ako je airflow los uvek ce nesto da zeza, HDDove moze da hladi npr prednji vent kucista i to je sasvim dovoljno, za kontrolu T mozes da uzmes everest ili HW monitor pa proveri sta se desava, poz
Prvo što moraš da znaš je da se i7 920 jako puno greje, još ako je stock kuler u slabo provetrenom kućištu... Ako nećeš da klokuješ procesor (javiće ti se gomila koja će te kritikovati zbog toga) onda zaista nemaš potrebe za vodenim hlađenjem. Ja sam, takođe, imao grdnih problema sa hlađenjem, jer su mi na prethodnom kompu ploča i procesor u idle bili na 54-56 stepeni, a posle deset minuta igranja, procesor je kao od šale leteo na 80+, a ploča tek nešto malo manje. Sad sam kupio Corsair H50 vodeno hlađenje (reč je o zatvorenom sistemu, ne onako kako si ti zamislio) i moj i5 750 posle sat igranja na ovim vrućinama ne prelazi 45 stepeni, a ploča oko 40 (mada za to treba da zahvalim mom Sniper kućištu sa 3x20 cm ventilatora). Dakle, savetovaću te apsolutno isto kao saxija. Ili da uzmeš Corsair H50 ili neki Prolimatech megahalem, na koji nakačiš Noctua fan i bolje od toga ti neće zatrebati.
Umesto Noctua, kupi ako nadjes Enermax Magma x2 ventilatore, koji imaju daleko najveci protok vazduha, uz to su i necujni. Ovu kombinaciju ima clan Daum, pa nek prenese svoja iskustva, ako vidi ovo.
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
To kućište sam kupio 2006-e godine i kaže kao da ima mesta gde da se stave ventilatori za HDD (ja se nešto iskreno nisam snašao oko ovoga).Na njemu imam jedan ventilator (u dnu,napred) koji uvlači vazduh i jedan koji izbacuje vazduh napolje (Noctua,skroz pozadi) i još jedan sa bočne strane koji izbacuje vazduh (možda bi taj trebalo da ubacuje?).
Inače,na umu sam imao i versatilnost sistema.Pod ovim podrazumevam da ako se nameračim da napravim moju varijantu,da posle mogu dodavati blokove za HDD i grafičku kartu.Tako mi je neka zamisao. Daklem,da rezimiram,neću OC (nemam potrebe),treba mi tiha i efikasna varijanta hlađenja i to je to.Mišljenja sam da bi ona pumpa i onaj hladnjak koji sam naveo u prethodnom poslu bili dovoljni da izvuku toplotu sa GPU-a i procesora.Daklem za početak CPU,pa posle kad se `obogatim` novom grafikom onda ubacim i blok za nju i eventualno za HDD-ove. Inače uvek sam za tkzv. `otvorene sisteme` naspram `zatvorenih`.Neko iskustvo koje sam pokupio kod centralnog grejanja mi govori da je otvoreni sistem bezbedniji (kavitacije,vazdušni mehuri,drž` ne daj),možda grešim što se ovoga tiče,al` u principu je to isti princip,razmena toplote (a to je staro bre 100 godina,pa i više!).
:: Ako nećeš da klokuješ procesor (javiće ti se gomila koja će te kritikovati zbog toga)....
Eto šta ti je ljubomora (ne mislim na tebe),kao kada bih rekao da mi je žena neka poznata brazilska manekenka i da sam rekao da ću biti jako fini sa njom,bez perverzija.....al` eto još se neko nije dao u kritiku
Pa ako ne klokujes racunar onda mozda i nema potrebe za `vodom`. I meni je prioritet tisina uz dobro hladjenje i zato sam uzeo Noctua NH-U12P izuzetno hladi,a necujan je....Svaka preporuka...Takodje imam Ci7 920 i imao sam slicnu dilemu kao i ti sada i istu muku sa pregrevanjem procesora. H50 sa stok kulerom dobro hladi,ali nesto slabije od Noctua HN-U12P...Ako kojim slucajem uzmes H50 u kombinaciji sa dva Noctua NF-P12 ventilatora imaces necujno i odlicno hladjenje...Mada mislim da ti ovo ne treba posto ne planiras da klokujes procesor...Ali koji stepen nize nikad nije na odmet.
Styim sto se performanse povecavaju kada dodas na vabricki ventilator jos jedan.. Kolega ima Enermax Magmu i prezadovoljan je sa rezultatima..Znaci ima dva venta na onom malom radijatoru.. Kao takav,ovaj sistem nije los ali sve su to neobiljna resenja mada tebi ne treba nista bolje jer nisi zahtevan korisnik.. One viodene komponente nisu toliko lose mada je generalno radijator tanak,pumpa moze se reci solidna itd..Moze se lako desiti da sa im sistemom ne dobijes nista znacajnije reuzltate od H50 ili ti nekog vazdusnog cooler-a.Naravno mislim na ove bolje tipa IFX14,Megahalems... H50 mislim da je za tebe opet ono sto ti treba samo ako mozes da ga nadjes..
Ne moraš da se laćaš vode da bi dobio tišinu, nabaviš samo tihe ventilatore i uživaš, naravno pod uslovom da nemaš nekog kineza od kućišta što mu drndaju limovi ko na ciganskoj baraci. Malo koja dvanaestica na 1000rpm se čuje, jedino ako je baš teško govno, ako nećeš da klokuješ ne trebaju ti brži.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
imam ja H50 placen 6300din u gigatronu mozda ima jos...
Donro je hladjenje, daleko je od pravog vodenog ali je sa push/pull kombinacijom bolej od svih vazdusnih hladjenja.
Izuzetno je jednostavno za instalaciju prelepo za oko i hladi sasvim zadovoljavajuce, ohladio mi je krmacu Q6600 na 3.6GHz pod linXom x64 sva memorija zauzeta ne prelazi 72C
Ljudi hvala puno na savetima, no ipak se odlučih da pravim vodeno hlađenje,otvoreni sistem, iz razloga što ću u narednom periodu verovatno pazariti neku bolju ATI grafiku (5850 recimo) i nju baciti na ovaj sistem hlađenja.Naravno neću je overklokovati ili nešta slično.Kupiću stvari koje imaju kod nas da se nabave,već sam pazario danas Black Ice Gen Two stealth 360 (koga već nema na stanju,izgleda bio poslednji) i verovatno ću još pazariti rezervoar ovoga meseca,a onda u avgustu jurim blok za procesor creva i tečnosti i ventilatore pa javljam utiske kada sve to montiram.
Ako imas visak para onda OK.Ali bez OCa,a i sa nekim umerenim klokom ti je dobro vazdusno hladjenje vise nego dovoljno da odrzis taj CPU na 55-65 stepeni u full loadu...A 5850 uopste nije neka vruca karta koju treba hladiti vodom,osim ako ne planiras ekstremni OC...Ti ili nas zajebavas ili stvarno ne znas sta radis. Ali tvoje su pare i sam odlucujes kako ces da ih trosis.
u pocetku, mislim da hoces da imas cisto iz hira. Mesec dana(ako ne i pre) posle kupovine vodenog sistema, ima da dodjes ovde i da pitas kako da Overklokujem? Odmah cu da ti pomognem: 1. korak , zameni maticnu :))) 2. korak, zameni grafiku :)))
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
Naveo sam 5850 kao primer,dok kompletiram ovo hlađenje neću imati para za upgrade grafičke karte (nije mi bitna toliko trenutno) pa ću grafiku uzimati tek u februaru ili možda martu (zavisno od finansija).
Cela poenta je bila da prebacim ceo sistem hlađenja na tečni kao pouzdaniji/tiši sistem.Ne vidim šta je tu toliko loše?Preterivanje?Možda....
Daleko bilo da sam došao da zajebavam,sorry ako odajem takav utisak (ipak imam mali broj postova,pa svašta čovek može da pomisli).
@ssmc Prvo pravilo u zivotu je sledece..Poslusaj savet ali uzmi ono sta ti srce zeli..Najbitnije je da ti budes zadovoljan a ne da ti drugi namecu svoje misljenje.. Ja imam profi vodeni sistem godinama i nikad se necu vratiti na vazdusni vise u zivotu.. Taj radijator je dobar,malo je tanji ali ok..Za pumpu nisam siguran..Ja imam jednu viska od Magicool 700 Lh ,ta tvoja sa linka bi trebala da bude ok ali je skuplja..
Lepo je to sve, ali ako nećeš ozbiljno da overclockuješ sistem, iskreno bacaš pare. Kao da kupuješ Lamborghini Gallardo samo da bi imao auto do prodavnice i nazad...
Dobićeš jako tih sistem sa Corsair H50, ili sa onom Noctuom koju je DaSick naveo, a čak su oba coolera odlična za bilo kakav ozbiljniji overclock.
Naravno, tvoje pare ćeš da potrošiš kako ti želiš, ali možeš tih sistem da napraviš i bez vodenog hladjenja. Ja imam H50 sa dve Enermax Magme i ceo sistem je praktično nečujan. Pumpa se ne čuje uopšte, a dva fana ispuštaju oko 19db. Imaj na umu da ćeš i na to vodeno morati da staviš dve ili tri dobre 12-ice da duvaju kroz hladnjak vodenog sistema tako da dolaziš na istu situaciju kao kad bi uzeo H50, samo što ćeš u tvom slučaju baciti 3 puta i više para, a pritom nećeš ikoristiti pun potencijal...
Pazi Daume..H50 sam mu i ja predlozio ali ovaj sistem ce da ga sluzi na duze staze a vec prelazi u dosta ozbiljnije..Plus moci ce da OC-uje a znam da ce kad tad to da pozeli i da ostvari..Vodeni sistem sastavljen iz komponenti je sasvim druga prica a moze da nakaci i ostale stvari poput graficke karte i sl.. Pogresno je tumacenje nekih ovde koji kazu karta je hladna ne treba za nju voda jer referentni sistem vazdusnog hladjenja a ne znaju da hardver sto je hladniji je i stabilniji i duze ce da traje..Nije isto full load 40c i full load 70c! Ako je vec odlucio neka uzima,njegov je izbor..Njegove pare..
@gliga79 Ako budem imao potrebe radiću OC sistema,za sada trenutno nemam potrebe da radim OC,a ako to opet bude bila neophodnost probaću da izvučem nešto sa ove ploče prvo,pa tek onda ću je menjati.Grafičku ću uzimati oko februara ili marta nisam siguran,a 5850 sam naveo čisto taksativno,ako do tada budu padale cene verovatno ću uzeti i nešto jače.
@skyfire
Hvala skyfire,teško je meni trdoglavom nametnuti bilo šta (to doduše može moja devojka,ali ona ima svoje argumente :P).Samo ne znam što takva žustra reakcija,ako sam se zajebao,zajebao sam se,nemam problem da to kažem,za sada ne mogu ništa da tvrdim pošto nemam gotov sistem hlađenja.
Hvala ti i na ponudi za pumpu,ali ću uzeti ovu pumpu koju sam isplanirao (u avgustu,zbog finansija). Ima nešto veći protok (800l/sat) i što mi je bitno može da potera tečnost do visine ~4m (što mi znači ako ću dodavati još blokova) i deklarisana je na ~25db.Rezervoar mislim da je ~1000 dinara. Sad još da nađem vodeni blok za ovo podnožje i creva i to bi bilo to otprilike.
@Daum
Cena Corsair H50 je oko8-9k dinara,a ovo će me izaći oko 15-17k dinara
Ja mogu da ti nabavim EK Supreme LT vodeni block..Za te pare je najbolji block koji moze da se nadje..Imas i skuplja i bolja resenja kao sto su Sfiftech ali on je bas skup..Recimno Sfiftech XT koji ja imam kosta nekih 60-70 eur zavisno od firme i to moze da se nabavi samo u Nemackoj.Ovde toga nema!
Trebalo bi da moze mada to preko jednog mog drugara stize u BG..Tamo imas i creva 1/2 bi ti ja preporucio zbog boljeg protoka i fitinge 1/2..Sve imas u EK da uzmes..
Dođavola,već pazarih 3/8` u winwin-u na Senjaku (mada mi rekoše da više neće biti u skopu winwin-a.Imaš li neki link ili nešto gde bih mogao to da pogledam?Ili mi pošalji na mail da ne bude reklama.
Od kad si se bacio na trgovinu??? Jel to cistis stare zalihe iz magacina:))) Mada ne bi bilo lose da ubacim neku vodu, samo mora prvo da isprobam dobro to sto prodajes, pa kad ti spustim cenu dovoljno, moze da razgovaramo :)))))
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.