Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
elektronika na HDD, promjena, kako, tutorial
STRANA 1 OD 1
kefalo81 elektronika na HDD, promjena, kako, tutorial 12.07.2010. 09:51 T28092

status: user
broj poruka: 775

Dobio sam od druga na poklon, tj. da pokusam da popravim HDD, posto mu je otisla elektronika a toga u Banja LUci gdje je on, nema puno, tj. tesko ju je naci.
U pitanju je sata2 maxtor od 80gb i kako sam ja shvatio pogresno je guran konekto tj. adapter r i jasno se vidi da je radila vatra na tim pinovima.
Inace prije tog incidenta je radio najnormalnije.
E sad, posto mi HDD nije pri ruci, trenutno, mene intersuje sta da gledam od oznaka kako bi znao sta da trazim.
Isto tako me interesuje i neki tutorial za promjenu elektronike. Koliko para da dam za tu elektroniku, i jos koji savjet ako imate, bio bi zahvalan.
Pozz.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: elektronika na HDD, promjena, kako, tutorial 12.07.2010. 10:40 #229822

broj poruka: 7769
Gledaj da ti se poklapaju oznake na stikeru sa donje strane diska tacnije ona mala duguljasta nalepnica na samoj elektroniki.
Ja sam tako na starom maxoru 120gb sa 8mb kesha zamenio elektronikom sa 2mb kesha i radi jedino sto imam utisak da je tako drasticno sporiji ali radi.
Deci za manje skladiste je sasvim dovoljan.

Tomato Republic Of Serbia !!!

::
:: Dobio sam od druga na poklon, tj. da pokusam da popravim HDD, posto mu je otisla elektronika a toga u Banja LUci gdje je on, nema puno, tj. tesko ju je naci
:: U pitanju je sata2 maxtor od 80gb i kako sam ja shvatio pogresno je guran konekto tj. adapter r i jasno se vidi da je radila vatra na tim pinovima
:: Inace prije tog incidenta je radio najnormalnije
:: E sad, posto mi HDD nije pri ruci, trenutno, mene intersuje sta da gledam od oznaka kako bi znao sta da trazim
:: Isto tako me interesuje i neki tutorial za promjenu elektronike. Koliko para da dam za tu elektroniku, i jos koji savjet ako imate, bio bi zahvalan
:: Pozz.
jaydee Re : 12.07.2010. 12:53 #229849

broj poruka: 95
Ja sam menjao na svom hard disku elektroniku, on je Maxtor 80GB, a elektronika je od Maxtora od 60GB. Mislim da nije bitan kapacitet hard diska, vec serija diskova i oznaka na cipu u obliku C8 - C1 ili slicno.

Probaj sa nekom slicnom elektronikom, nista te ne kosta, ako se elek. ne poklapa, disk nece raditi. Naravno sve to pod uslovom da je mehanicki ispravan, ako mu je recimo sprzen motor nema helpa :(.

jaydee Re na Re: 12.07.2010. 12:56 #229850

broj poruka: 95
Zaboravio sam da si pitao i u vezi same zamene neki tutorial.

Tu nema neke filozofije, zvezdasti (6-to ugaoni mali) srafciger u ruke, odsrafis, skines, stavis drugu, zasrafis, pomolis se i prikljucis ga. Srecno!

VMARC Nebih da hejtujem... 12.07.2010. 16:56 #229911

broj poruka: 9429
ali zamena elektronike se, u diskovima tog tipa i kapaciteta, vrsi jedino u cilju spasavanja podataka.
Elektronika za njega nije ispod 5 evra, s tim sto nije obavezno pravilo i da ce ti disk proraditi posle zamene cak i identicne ekekronike.
Cena takvog polovnog HDD ne prelazi 15 evra. Dakle rizikovaces 5 evra da bi dobio nesto sto i ako proradi, nikada nece raditi kao nesto od 15 evra.

Odgovor na temu: Trazi ISKLJUCIVO identicnu elekroniku za ISKLJUCIVO taj tip diska. To sto je nekome uspela popravka sa elektronikom od nekog drugog HDD, je cista sreca, na sta ti ni slucajno nebi smeo da se oslanjas.

Bayerische Motoren Werke

kefalo81 ... 12.07.2010. 17:50 #229927

broj poruka: 775

U pitanju je C5 serija i ta oznaka je na samom kucistu a na elektronici od naljepnica postoji nesto slicno bar kodu.
Isto tako na kucistu HDD-a je upisana i godina 2005 na kojoj je kao i na oznaci c5 odradjeno neko obiljezavanje kao borerom od busilice ali skroz plitko.

Isto tako, na ploci sam vidio i to da tragovi paljevine od struje postoje na pinovima i na samoj ploci, na povrsini 1x1cm.
Pogledacu kakva je ponuda ti elektronika, nije mi zurba, vise mi je to igrarija, ali ako je igra, bar da imam informacije, da ne srljam.

Prema tom, ako sam Vas dobro shvatio, meni treba samo elektronika od serije C5 nista drugo.

pozz
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647266.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs