Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Moze li se underclockom smanjiti temperatura CPU-a?
STRANA 1 OD 1
debeljko Moze li se underclockom smanjiti temperatura CPU-a? 10.07.2010. 19:35 T28064

status: user
broj poruka: 16

Poshtovani nerdovi,
posto vec 2 meseca ne mogu da nadjem nijedan AMD procesor sa E sufixom da li je moguche uzeti neki cpu sa 95w TDP pa mu smanjiti taktove ispod deafultnih? Ima li to smisla, da li bi radio hladnije? Koliko je to komplikovano uraditi preko biosa neke modernije ploce (880,890) ?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dukiduledu ne znam zasto bi to radio? 10.07.2010. 19:39 #229442

broj poruka: 826
kad se AMD procesori cak i sa stock kulerom gotovo i ne greju?

debeljko .. 10.07.2010. 19:43 #229443

Zato sto nemam stock cooler. Imam pasivan cooler i procesor od 65w koji dosezhe do 60c. Ako bi stavio neki od 95w verovatno bi ishlo do 80c a to hochu da izbegnem.
obradmi Nemas potrebe za tim 10.07.2010. 19:44 #229444

broj poruka: 7725
postoji opcija u biosu Cool n quiet koja automatski downklokuje CPU kada je u idle ili slabom loadu.Recimo ako ti je CPU default frekvencija na 3 Ghz ,CnQ obori na pola pri slabom loadu ,to je ujedno default opcija u okviru Win7 (power options ,balanced) ,imas jos ekstremnije podesavanje u okviru Win7 recimo (power saver)koja ukljucu punu frekvenciju tek kada aplikacija zatrazi 100 % zauzece jezgara ,a do tada radi na 1,5 Ghz.Verovatno nisi skoro imao neku AMD plocu pa ne znas za te opcije.
hogar81 Re: Moze li se underclockom smanjiti temperatura CPU-a? 10.07.2010. 19:49 #229446

broj poruka: 365

Ako imas opciju u biosu da smanjis napon procesora onda moze.
debeljko .. 10.07.2010. 19:55 #229447

Ok, hvala. Pokusacu sa tim softverskim resenjima pa ako imam problem pri zahtevnijem radu onda cu petljati po biosu. Nadam se samo da to nije komplikovana operacija, nikada se nisam time bavio.
obradmi CnQ mu smanji napon 10.07.2010. 19:55 #229448

broj poruka: 7725
kada downklokuje ,automatski i smanji temperaturu i CPU i ploce ,a ako stavi u Win 7 na power saver opciju ,vrlo retko ce da mu ukljuci full frekvenciju i CPU ce raditi sa tim nizim naponom.Ovo znam da je radilo i sa AMD 690 G chipsetom i naravno sa svim chipsetima posle.Mislim da nema svrhe da on obara Vcore kada to sistem sam to uradi.Jos ako nadje neki *e cpu ili slicno ,ja garantujem da mu i ne treba kuler ,a da bude ukljucena power saver opcija u win7.
Plamen Re: Nemas potrebe za tim 10.07.2010. 19:59 #229449

broj poruka: 2836
Evo covek ti je sve objasnio. Ja ne kapiram tebe uopste, kakvo grejanje... A ne kapiram sto lepo ne kupis neki kuler? Meni E7300 se greje kao foruna sa box kulerom (iddle 46c u loadu 55c) i sta me briga. Siguran sam da tako moze da radi bar 10godina, a za 6-7god cu sigurno kupiti nov komp, tako da uzivaj i ne opterecuj se sa temperaturom...

:: postoji opcija u biosu Cool n quiet koja automatski downklokuje CPU kada je u idle ili slabom loadu.Recimo ako ti je CPU default frekvencija na 3 Ghz ,CnQ obori na pola pri slabom loadu ,to je ujedno default opcija u okviru Win7 (power options ,balanced) ,imas jos ekstremnije podesavanje u okviru Win7 recimo (power saver)koja ukljucu punu frekvenciju tek kada aplikacija zatrazi 100 % zauzece jezgara ,a do tada radi na 1,5 Ghz.Verovatno nisi skoro imao neku AMD plocu pa ne znas za te opcije
::
TheBear Re: Re: Nemas potrebe za tim 10.07.2010. 20:34 #229453

broj poruka: 6502
Pa 46 i 55c i nije neko grejanje....

:: Evo covek ti je sve objasnio. Ja ne kapiram tebe uopste, kakvo grejanje... A ne kapiram sto lepo ne kupis neki kuler? Meni E7300 se greje kao foruna sa box kulerom (iddle 46c u loadu 55c) i sta me briga. Siguran sam da tako moze da radi bar 10godina, a za 6-7god cu sigurno kupiti nov komp, tako da uzivaj i ne opterecuj se sa temperaturom..
:: :: postoji opcija u biosu Cool n quiet koja automatski downklokuje CPU kada je u idle ili slabom loadu.Recimo ako ti je CPU default frekvencija na 3 Ghz ,CnQ obori na pola pri slabom loadu ,to je ujedno default opcija u okviru Win7 (power options ,balanced) ,imas jos ekstremnije podesavanje u okviru Win7 recimo (power saver)koja ukljucu punu frekvenciju tek kada aplikacija zatrazi 100 % zauzece jezgara ,a do tada radi na 1,5 Ghz.Verovatno nisi skoro imao neku AMD plocu pa ne znas za te opcije
:: ::
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Plamen Re: Re: Re: Nemas potrebe za tim 11.07.2010. 00:09 #229465

broj poruka: 2836
Pa i nije bash da nije. Gledam ove AMD phenom X2 550 / 720 / 955 u iddle oko 30c ( e sad ne znam koja je sobna temperatura). Kod nekih gledam i C2D u iddle toliko, mada zavici od kulera, kucista, ventilacije u kucistu

:: Pa 46 i 55c i nije neko grejanje...
:: _____________________________
:: ATI HD5750 CFX
:: Vantage Score OC930/1240:
:: http://img16.imageshack.us/img16/4823/17kvantage.jp
:: :: Evo covek ti je sve objasnio. Ja ne kapiram tebe uopste, kakvo grejanje... A ne kapiram sto lepo ne kupis neki kuler? Meni E7300 se greje kao foruna sa box kulerom (iddle 46c u loadu 55c) i sta me briga. Siguran sam da tako moze da radi bar 10godina, a za 6-7god cu sigurno kupiti nov komp, tako da uzivaj i ne opterecuj se sa temperaturom..
:: ::
:: :: :: postoji opcija u biosu Cool n quiet koja automatski downklokuje CPU kada je u idle ili slabom loadu.Recimo ako ti je CPU default frekvencija na 3 Ghz ,CnQ obori na pola pri slabom loadu ,to je ujedno default opcija u okviru Win7 (power options ,balanced) ,imas jos ekstremnije podesavanje u okviru Win7 recimo (power saver)koja ukljucu punu frekvenciju tek kada aplikacija zatrazi 100 % zauzece jezgara ,a do tada radi na 1,5 Ghz.Verovatno nisi skoro imao neku AMD plocu pa ne znas za te opcije
:: :: ::
cele1988 ..... 11.07.2010. 00:23 #229467

broj poruka: 1424
to sam ja uradio sa AMD 5000 Black Edition,
Spustio ga na 2500mhz i na 1.1v i radi stabilno bez fan-a, ne prelazi 60c na gemini II, a kad stavim fan na 5v onda je 38c u full loadu

operator re 11.07.2010. 02:30 #229484

broj poruka: 4270
Da ne pametujemo puno. Ako imaš AMD procesor Athlon II ili Phenom II npr. Athlon II 620/630/640 ili Phenom II 555 +, nema potrebe da smanjuješ radni rakt. Oni su poprilično hladni procesori, mada u odnosu na Intel procesore traže više potrošnje. Temperatura ti ni kod jednog sa default frekvenciji procesora ne bi trebalo da dostiže 60 stepeni. Inače, radi primera, Athlon II X3 440/445 pa do Athlon II 640 ne bi trebalo da prelazi 50 stepeni pod punim opterećenjem, a ako ti je najbitnije da ti bude hladan procesor, a nisi od zahtjevnijih korisnika, preporuka bi ti išla za Athlon II 445/450, koji bez e oznake rade na temp. do 39 stepeni, tako da procesori sa sufiksom e nemaju nekog značaja. Kod Intela je razlika dosta veća, pa ima smisla.
operator

dukiduledu po meni 11.07.2010. 10:05 #229513

broj poruka: 826
najpametnija stvar koju mozes da uradis je da kupis za 300 dinara najobicniji kuler za am2 soket,i uzivas u temperaturama oko 40-tak stepeni....

ConemaX Re: 11.07.2010. 16:46 #229572

broj poruka: 314
Uopste ne vidim razlog za tvoje Cimanje. Pa sta ako se greje? jel ti remeti rad na racunaru? Restartuje li se? Gasi? Pa procesor i treba da se greje i to je normalno. Napravljen je da bi vrsio obradu podataka i normalno je da ce da se greje.

MSI 975x Platinum Power up Edition
Intel core 2 quard q6600 go(OC 3.2ghz)
4x1Gb Kingstone 800Mhz Dual Chanel
Saphire HD 5770 1Gb New edition
SSD PATRIOT 64GB SSD Torqx M28
HDD 2x Maxtor 160gb 7200rm
LCD Acer 23` Full HD
Win 7 64 bit Score 7.3

debeljko Re: po meni 11.07.2010. 17:19 #229592

:: najpametnija stvar koju mozes da uradis je da kupis za 300 dinara najobicniji kuler za am2 soket,i uzivas u temperaturama oko 40-tak stepeni...

Uopste ne vidim razlog za tvoje Cimanje. Pa sta ako se greje? jel ti remeti rad na racunaru? Restartuje li se? Gasi? Pa procesor i treba da se greje i to je normalno. Napravljen je da bi vrsio obradu podataka i normalno je da ce da se greje.

Ja sam vec dao za cooler 55eur i stavio Noctua fan u napajanje. Ideja je da osvezim konfinguraciju a da mi pri tome komp ostane potpuno nechujan kao i do sada. Da je ovo normalna drzava pazario bih lepo E600 ili E605 i zavrsio posao. Ovako moram da improvizujem i zato sam ovde pitao kako jer nemam iskustva sa tim. Audio mi vredi 15X koliko komp pa bih radije pravio kompromis u performansama racunara nego sa bukom koju proizvodi. Ako niste audiofli onda to ne mozete ni razumeti. Ukoiko imate neki konstruktivni predlog super ako ne zaobidjite ovu temu.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs