Cao. Evo treba za par dana da se vratim sa odmora. Sa svojim ukucanima koji nisu bas racunarski pismeni, se nisam mogao cuti preko skajpa, jer im racunar ne valja. Ono sto im se po paljenju racunara koji radi, tj vrte se ventilatori, pise nesto u fazonu select media for boot. Press any key. Ja sada sumnjam da je ili virus jer mi je sestra govorila da joj avast nesto prijavljuje, a druga opcija je da je ata hdd pukao. Star je 7 godina, redovno je defragmentiran. Sad mene interesuje, sta da radim dalje koja god da je opcija. Ako je virus treba da formatiram disk i to bi bila klasicna instalacija ali sta ako je on izdahnuo. Na raspolaganju mi je jos samo hitachi od 1tb koji ima samo 1 particiju i to mi je za storage. Znam da mu formiram particiju kada racunar radi, ali kako sad, da instaliram win a da ne ostetim podatke. Ovo sve pitam jer do sada nisam nikako instalirao win, mada sam gledao kako se to radi vise puta. Jedino iskustvo sa instalacijama je sa linuxom, sto bi stavio i na ovaj komp da nema periferija i mogucih problema sa drajverima.
Pod pretpostavkom da ti je na tom disku od 1TB NTFS ili FAT32...
08.07.2010. 23:18
status: user broj poruka: 11001
razloga za strah da ce `magacin` biti ostecen nema. Win XP SP3, za svaki slucaj. Kada dodje do faze u kojoj te pita `da li da installation wizard formatira disk ili da ga ostavi takvim kakav jeste`, odgovaras sa `ostavi`. Dobijas XP sa svim prethodno usnimljenim materijalom, na jednoj (C:) particiji. Naravno, ovo neka bude privremeno resenje, do nabavke novog diska koji ce sluziti iskljucivo za storage.
Ako hoces malo da reskiras, mozes da, pre instalacije bilo kojeg systema, formiras (i formatiras) drugu particiju uprkos postojanju podataka na ovoj jednoj (koja zauzima ceo disk). To su u stanju da urade programi kao Acronis i Paragon Partition Manager. Dakle, ovi programi mogu da obrazuju particiju (ili vise particija) od nezauzetog, raspolozivog `prostora` na disku a da postojece fajlove ne obrisu nego ih smeste na zasebnu particiju. U ovom slucaju dobijas (recimo) dve particije od kojih ti je sekundarna ona sa `materijalom` a primarna (i aktivna) ona `prazna`, na koju ce da legne sistem. Imaj u vidu da je stvar riskantna i da predstavlja manje sigurno resenje od onog prvog.
Na hitachiju je formar0t ili kako se to vec kaze, od vrste koja nije dozvoljavala kopiranje svih fajlova vec samo ogranicenu velicinu. U pitanju su bili bluray filmovi. Sada je kombinacija da se burazer vraca prvi pa sam ja preuzeo obavezu da se raspitam sta i kako a on ce da odradi. Taj hirenboot cd jel to cd ili program i da li je za eventualnu instalaciju windowsa, dovoljan sam windows u smislu da mi formira particiju ili treba jos nesto. Znaci pitanje je da li mi treba jos nesto osim cd-a xp-a.
Poruci burazeru da se koristi nekom `live` distribucijom Linux-a,
08.07.2010. 23:36
za sada, a storage neka ostane storage... - - @zoxin: pazljivo procitaj sta pise covek i sta ga muci - nije siguran u ispravnost starog diska i nece na njega da instalise sistem. Interesuje ga kako da instalise na ovaj veci, a da ne obrise fajlove.
Ne kosta,ga nista a nista nece ni zajebati.A to sto on nije siguran u hard ne mora da znaci da je neispravan.A sa linuksom ce se verovatno snaci mnogo bolje nego sa windowsom.P.S. dobar ti je nick.
Možeš i ovo: Ukoliko instalacija sistema na ATA HD ne prođe, ti uzmi od nekog bilo kakav hdd, stavi na njega sistem, a zatim particioniši taj od 1 TB za storage. Zatim isključi pozajmljeni hd i priključi taj od 1 tb i na nekoj od novoformiranih particija instaliraj sistem. Nemaj brige.
GA-MA785GT-UD3H/Phenom II X2 550 BE/XFX GTX 260/4GB Kingston HyperX DDR3/CFT-600-14CS/Chieftec Black Dragon/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3
@Zoxin - Hvala! Pa znas sta: 7 godina besprekornog rada...
09.07.2010. 01:01
za jedan HDD je vise nego izvanredno. Sto da ceka da mu ovaj zaista otkaze - vreme je da disk ode u (zasluzenu) penziju. Pregorevanje bilo koje hardverske komponente moze sobom da prouzrokuje i pregorevanje neke druge (koja je mozda i nova ili znatno novija iliti `mladja` od ove prethodne). Ponekad je dobro da covek, preventive radi, zameni/proda/odstrani komponentu u ciju ispravnost (opravdano) sumnja...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.