Skinem hard sa starog kompa da prebacim podatke na novi i da malo ocistim, al` kad sam ponovo sastavio komp sistem nece da se podigne. Hoce samo ako je hard primary master, a rezac primary slave. A onaj plavi ATA konektor kratak, ne mogu da ih zakacim oba u kucistu. Imam ovaj drugi duzi konektor, al` on ima jedan pin vise (tj. na onom plavom je jedan pin zatvoren), ne znam jel smem njega da ustekam u ovaj primary. Ili ako mozda treba u biosu da se nesto namesti pa hard na jedan konektor, rezac na drugi. Bios mi na default-u
Nisam te bas najbolje razumeo.Regularno ih ukljuci,kako tebi pase,ako imas ata kabel sa 2 konektora(za 2 uredjaja),samo obrati paznju da duza strana kabla ide na M.plocu,tako da ti gore ostanu 2 na kracoj razdaljini.Dzampiraj ih,hard primarni,a cd slejv,i to ti je to.
Jbg,sto se tice kabla sa zatvorenim pinom,pogledaj da li je isti slucaj i sa drge strane kabla,ako jeste,onda pribavi drugi,nema ti druge.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Skinem hard sa starog kompa da prebacim podatke na novi i da malo ocistim, al` kad sam ponovo sastavio komp sistem nece da se podigne. Hoce samo ako je hard primary master, a rezac primary slave. :: A onaj plavi ATA konektor kratak, ne mogu da ih zakacim oba u kucistu. Imam ovaj drugi duzi konektor, al` on ima jedan pin vise (tj. na onom plavom je jedan pin zatvoren), ne znam jel smem njega da ustekam u ovaj primary. :: Ili ako mozda treba u biosu da se nesto namesti pa hard na jedan konektor, rezac na drugi. Bios mi na default-u
jedan od konektora kad se pogleda odozdo ima zatvorenu jednu rupu a drugi nema pa ga buni.
Nista strasno, slobodno utakni. Postoje recimo uredjaji koji na sebi imaju sve pinove (40 a ne 39) pa u slucaju ovog pokrivenog 20-og ne bi molgo stati dok se ne otkine...ionako je to KEY pin...za ATA33 (40 wires) ili ATA100 (80 wires)
Da,da,ok,nego me je bunilo da na ploci mozda ima sve pinove,a na kablu sa obe strane zatvoren pin.Imao sam takvih zavrzlama od kabela,a i flopy-a.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: one je mislio na ovo :: :: jedan od konektora kad se pogleda odozdo ima zatvorenu jednu rupu a drugi nema pa ga buni :: :: Nista strasno, slobodno utakni. Postoje recimo uredjaji koji na sebi imaju sve pinove (40 a ne 39) pa u slucaju ovog pokrivenog 20-og ne bi molgo stati dok se ne otkine...ionako je to KEY pin...za ATA33 (40 wires) ili ATA100 (80 wires :: :: D E M I G O D :: ::
Ako imas samo jedan HDD i jedan DVD rezac, obavezno...
11.06.2010. 00:06
status: user broj poruka: 11001
ih vezi kao 2x master (jedan kabl (plavi) na HDD, drugi kabl, sa drugog PATA konektora na DVD). Pre toga podesi jumper na DVD rezacu tako da i on bude `master`. Pod uslovom da na maticnoj ploci postoje dva PATA konektora.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.