Prvo, izvinjavam se na podužem postu. Ovako, komp je nov( cca 3 nedelje), GA-790XTA-UD4, Phenom II 955, TX3, Kingston 2x2Gb ddr3 1600, Radeon 5770, WD Black 1Tb,CM Extreme 500w, 5 dodatnih ventova, Win 7 Ultimate x64 torrent edition. Prve 2 nedelje se par puta resetovao, nisam na to mnogo obraćao pažnju. Onda je počeo sve češće, jednom-dvaput dnevno, nevezano za aplikaciju. Npr. resetuje se dok je u Win-u u idle-u, pa onda kad startuje Assassins Creed2...Temperature su ok, ništa ne prelazi 50c u loadu osim ponekad NB...Od hardverskih problema primećujem jedino cvrčanje iz PSU-a kad se optereti(tj. u 3d-u...), ali naponi su stabilni, i posle višečasovnog igranja, npr. Sve je na def-u, jedino sam memoriji povećao napon sa 1.5 na 1.7V i latencije na 9-9-9-27, a rekao bih da se resetovao i pre toga. Takođe, primetio sam i da kada se resetuje i prikaže ono `start win normally` itd, tastatura ne radi, tj ne reaguje na enter(imam Logitech-ov wifi desktop, isto nov), a kad se podigne sve radi normalno. Malopre sam popio bsod, pisalo je: STOP 0x0000003B (0x00000000C0000005, 0xFFFFF80003075D09, 0xFFFFF880097D120, 0x0000000000000000). Bio bih zahvalan na svakoj sugestiji, šta bi moglo da bude, ili kako da ustanovim u čemu je problem(tipa da izvrtim Linx)...Počinjem da zalim što sam vernog Durona poslao u penziju....
Stvarno nema nigde Kingston modul 2 GB 1600 u podrzanoj listi.Ako mozes probaj i sa drugom memorijom . Ali da bi nasao pravi error code od Bsod-a idi u folder C:\Windows\Minidump\*.dmp tu upisuje logove od Bsod.Pa onda otvaras *.dmp fajlove sa Microsoft debuger tools (open crash dump) za x64 verziju ,besplatno je skini sa net-a.I klikni na analyze -v .Onda po tom error code trazi na Microsoft sajtu sta to znaci.
Ako podržava module od 4gb, valjda mogu i od 2...jbg, radi komp normalno, uslovno rečeno(da nije restarta).Skidam debugger, jedino ne mogu da nadjem minidump folder u win-u, kao ni .dmp fajlove( tj. ima jedan dll ali nije to to). Možda da probam da vratim ram na def po ploči? Fiat iustitia, et pereat mundus
To je bsod sa starog kompa(prebacio sam ceo stari hard), na novom c disku i dalje ne mogu da nadjam minidump....dal sam lud ili šta... Fiat iustitia, et pereat mundus
izguglaj malo na sta se to odnosi.Ali da bi bio siguran vrati na masini sve na default par dana neka bude tako ,cisto da bi bio siguran da nije zbog OC.
ali def me zeza tastatura/miš, tastaura radi tek kada se podigne sis, ne mogu u bios...a i miš zna da zablokira u win-u...svašta Fiat iustitia, et pereat mundus
usb tastatura+miš...čudno je to što kada ubodem usb prijemnik na front, tripuje se, a kada ga ubodem pozadi na ploču, radi ok(ali laguje malo, teško ide signal kroz sto !?!). U biosu je stajalo enable usb keyb, a disable mouse(pa sam ga enable-ovao). Vratio sam sve na def, pa videćemo za dalje Fiat iustitia, et pereat mundus
Rekao bih da je problem u nekompatibilnosti ploce i memorije. Ne znam sto je toliko tesko samo pogledati malo QVL za plocu koju imaju pa na osnovu toga kupiti memoriju koja provereno radi sa plocom, a ne ovako nabadati napamet u fazonu `pa videcemo dal radi`.....
Niko nije nabadao napamet, dvojica drugova imaju istu ploču i memoriju, sve radi normalno. I kod mene je normalno instaliran sistem , i nije bilo problema do ovog restarta. Sad je sve na defu pa videćemo kako će raditi Fiat iustitia, et pereat mundus
:: Rekao bih da je problem u nekompatibilnosti ploce i memorije. Ne znam sto je toliko tesko samo pogledati malo QVL za plocu koju imaju pa na osnovu toga kupiti memoriju koja provereno radi sa plocom, a ne ovako nabadati napamet u fazonu `pa videcemo dal radi`.... :: :: ::
Hocu reci, pogledas prvo QVL od ploce pa uzmes neku memoriju sa te liste, jer one 100% provereno rade sa plocom. Najsigurnija opcija, a tako se i radi uostalom....
:: Niko nije nabadao napamet, dvojica drugova imaju istu ploču i memoriju, sve radi normalno. I kod mene je normalno instaliran sistem , i nije bilo problema do ovog restarta. Sad je sve na defu pa videćemo kako će radit :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: :: :: Rekao bih da je problem u nekompatibilnosti ploce i memorije. Ne znam sto je toliko tesko samo pogledati malo QVL za plocu koju imaju pa na osnovu toga kupiti memoriju koja provereno radi sa plocom, a ne ovako nabadati napamet u fazonu `pa videcemo dal radi`.... :: :: :: :: :: ::
jer je to bas za ekstreman OC ,nemas potrebe ,a moze da sludi memoriju,cak mozes i da mu malo smanjis HT i NB ,ne znaci nista u perfomansama ,a i manje se greje ploca.
da frekvencija northbridge uvek bude veca od hypertransport makar za 100 mhz nikako niza,jer ako su iste moze da dovede do nestabilnosti.
There is an instability problem with some 790/FX chipset boards related to high HyperTransport peak times- easily percieved as memory load instability. The problem may seem to be memory but it`s a HyperTransport problem of overpacing the Northbridge causing the system to hang. With certain CPU models the Northbridge and HyperTransport are supposed to be running at the same frequency which is where the problem may occur. Small fluctuations in each of their frequencies can cause the HyperTransport to clock ever so slightly higher than the Northbridge (a few MHz over) which can cause the system to hang if the HyperTransport traffic peaks. To alleviate the problem either slightly underclock the HyperTransport (easy to do in the BIOS) or overclock the Northbridge if you`d rather. A small HyperTransport underclock is believed to only effect synthetic benchmarks in most cases.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647266. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.