Posto se treci put desilo za tri dana kontam da nesto definitivno nije u redu. Kada ujutru uplaim komp dobijem plavi ekran, nakon nekoliko restarta sve je u redu i tako ostane celi dan, mogu posle da ga restartujem, gasim i nece biti problema, samo prvo paljenje ujutru...?
Pitacete me sta pise na plavom, cini mi se ne svaki put isto, ali prvi put je pisalo
I ja mislim da su memorije. Prvog januara kad sam instalirao nov sistem win7 x64, isto sam dobio slicne greske. Kod mene su bile latensije, umesto 7-7-7-20 su bili na 6-6-6-18 i pravili su problem. Memorije su 2x2gb kingston hyperx.
:: I ja mislim da su memorije. Prvog januara kad sam instalirao nov sistem win7 x64, isto sam dobio slicne greske :: Kod mene su bile latensije, umesto 7-7-7-20 su bili na 6-6-6-18 i pravili su problem To moze biti jedna od opcija,a druga moze biti da nije podesio voltaze memorije u BIOSu,vec ih samo uboo u plocu...Sasvim je moguce da je ploca zadrzala difoltnu voltazu(1.5V) a da njegovim modulima treba vise struje.
@Quna: Ocitaj voltaze i latencije sa modula i podesi ih u biosu pre nego sto pustis GM da testira.
Testirao sam sa memtest86, po jedan stap prolazi ali dva zajedno nece, ali mislim da verzija koju imam ima taj bug sa 4gb.
Probacu gold.
Na samim stickovima pise 1.6V ali u biosu stoji 1.5V, ja sam skontao da tako treba tj kada radi na 1333 da mu treba manje voltaze...greska? Ovo je auto podeseno.
Skini MT86+ 4.10, namesti sve na Automatic za pocetak i proveri RAM programom. Ako opet dobijes BSOD u Win7 menjaj plocu
:: Testirao sam sa memtest86, po jedan stap prolazi ali dva zajedno nece, ali mislim da verzija koju imam ima taj bug sa 4gb :: :: Probacu gold :: :: :: Na samim stickovima pise 1.6V ali u biosu stoji 1.5V, ja sam skontao da tako treba tj kada radi na 1333 da mu treba manje voltaze...greska? Ovo je auto podeseno :: :: :: :: :: :: ::
:: Testirao sam sa memtest86, po jedan stap prolazi ali dva zajedno nece, ali mislim da verzija koju imam ima taj bug sa 4gb :: :: Probacu gold :: :: :: Na samim stickovima pise 1.6V ali u biosu stoji 1.5V, ja sam skontao da tako treba tj kada radi na 1333 da mu treba manje voltaze...greska? Ovo je auto podeseno
Podesi prvo na 1.6V kao sto ti pise modulima.
Ako se ne varam ti si smanjio i latencije? Smanjivanje latencija nekada zahteva podizanje votaze. Probaj prvo da podignes na 1.6V pa pusti GM neka provrti par testova i vidi da li prijavljuje gresku.
:: FAILED na 37% :: :: Prvo sam probao sve na auto 1333 cl7 1.5V = failed na 37 :: :: Onda isto to samo sam podigao napon na 1.6V = failed na 37 :: :: I na kraju sam ukljucio XMP (1600 cl9 1.6V Bckl=160) = failed na 37 :: :: I sta sada? :- :: :: Hteo bih jos da probam 1333 1.6V CL9 samo da mi kazete kako da pravilno podesim latencije na 9. Nakon ulaska u BIOS pritisni Ctrl+F1. U M.I.T ce ti se pojaviti opcija sa latencijama...Podesi: CAS 9 tRCD 9 (moze pisati i RAS to CAS) tRP 9 tRAS 30 (ocitaj ovu vrednost sa memorije najverovatnije je imedju 20 i 30)
Ovo su ti prva cetiri reda u koloni za latencije...Ali posto ram test puca na 37% i sa povecanjem voltaze sumnjam da ce pomoci...Mislim da ces morati da menjas memoriju...Ali probaj u svakom slucaju,sta ga znas mozda samo ti moduli ne trpe nize latencije.
Ne, ako RAM prodje MT86+ 4.10 2 kruga onda je ploca, poznajuci dusu tom modelu...nek proba neka druga 2 stapa pa nek vidi.
Ja sam na i7 920 imao 3x2 Geil BD 1600 TrippleChannel i sto sve prolazi na AUTO na Asus X58
:: :: :: :: Skini MT86+ 4.10, namesti sve na Automatic za pocetak i proveri RAM programom. Ako opet dobijes BSOD u Win7 menjaj ploc :: :: Mislis da je najlogicnije resenje promeniti plocu ako je neispravan ram?? :: :: :: :: DaSickSystem
:: Ne, ako RAM prodje MT86+ 4.10 2 kruga onda je ploca, poznajuci dusu tom modelu...nek proba neka druga 2 stapa pa nek vidi :: :: Ja sam na i7 920 imao 3x2 Geil BD 1600 TrippleChannel i sto sve prolazi na AUTO na Asus X5 Ja imam 6x2GB OCZ Platinum 1333MHz CL7 na GA X58 i prolazi testove i na difoltnih 1.5 i na 1.65V koliko pise na specifikaciji memorije...Ali ih drzim na 1.65V.
A takodje sam imao i Corsair XMS2 800MHz na staroj konfi na kome je pisalo da ce raditi na 1.8V i 5-5-5-12,a radio je stabino tek na 1.9V...A na 1.9V je radio i na 5-5-5-12 i na 4-4-4-12...Dok sam sa propisanih 1.8V i na CL6 popijao BSOD...Tako da to zavisi od modula do modula...I naravno od kompatibilnosti ploce sa tim modulima.
imao sam isti problem sa p5k 4x1gb transcend axeram 1066
jedva zamenim za novu memoriju - opet isto, krene sa malo gresaka pa sve vise i na kraju moduli ne mogu da se dotaknu rukom kol`ko su vruci...
sprzio si memoriju ne vazi garancija bla, bla...
uz mnogo svadje menjali mi 4x memoriju (svaki put axeram, micron d9) u 4x1gb i 2x2gb konfiguraciji, probao auto, rucno podesavanje volt, sve kombinacije - isto! neki moduli ne rade od starta, neki riknu za dan, dva - neki za 2 nedelje...
racunar na servisu u informatici, napajanje radi ko sat oni i dalje tvrde - ne valja mi struja (pa kome valja u srbiji???), gremlini, bacio mi neko madjije - nije njihov problem, oni su tu samo da primaju uplate (u evrima, ako moze), a garancija to eto tako samo pise...
trazim novu plocu - ne daju, dadose mi hyperx, opet isto...
opet svadja u informatici, na kraju trazim da vidim direktora, uzmuvase se svi i dadose mi plocu i mem po izboru...
p5q pro i 4x1gb geil ultra + ventilator na memoriji - radi vec godinu dana bez jedne greske po memtestu, moduli hladni cak i na 1200....
to je broblem koji nastaje u kombinaciji ciganjska memorija (malo istrazivanje po netu - indijsko trziste preplavljeno axeram modulima koji nisu prosli fabricku kontrolu - verovatno je neko kupio za trziste srbije na istom mestu - na kilo), poluispravna ploca i lazna struja...
`oma nosi memoriju na zamenu i ne prihvataj nikakva objasnjenja od prodavca, ako ti se dese jadi kao i meni trazi novu plocu...
odlicno, to su default vrednosti za tu memoriju, sada ne diraj nista! u narednim danima koristi racunar kao i obicno, ako racunar samo jednom ne upali iz prve ili ako je memorija vrela - 75% je sprzena i svaki dan ce biti sve gore dok potpuno ne otkaze, ako ti izbaci 0x0000007E pod tim vrednostima samo 1put 100% je rikotic i konsultuj predjasnji post...
Onda sam ipak bio u pravo malcice. Bitno je da se namesti latencije i voltaza kao sto pise na memari. Ako i tad se zeza, onda je u pitanju neka druga greska, a ako radi, onda sve super, logicno...
:: Nisam siguran u cpu-z pise (ako to ima veze sa zivotom) 1600 cl9 1.6V, 1333 cl7 1.5V....osim toga sto ne bi radila na 1600 cl9 1.6V BCLK-160.. :: :: Neka ga ovako do sutra, ako ujutru zabode opet moracu da se cimam da menjam mem ako je do nje uopste.. :: :: ::
su kenjali zato, sto na difult su radili na 800mhz i 6-6-6-18 latensijama. Pa sam nasvirao da rade na 1066, pa mi se pocelo da radi instabilno i bluescreen da se baci. Pa sam izvadio memorije, procitao sta i kako ide, namestio i od toga dana sviraj po 24/7...
:: Evo sad je prosla na 9-9-9-28 1333 1.6V....ne razumem.. To je dobra vest.
Znaci da tvoja memorija samo ne trpi niske latencije.Takav je cip. Ali ono sto je bitno je da je ispravna.
Zadrzi ta podesavanja i resio si problem.
::Najvise me buni sto ne znam zasigurno kako treba da se podese za 1333 ::Za 1600 pise i tu nema zabune..
Za 1333MHz zadrzi iste voltaze i iste latencije kao za 1600MHz i tu nema greske. Ono sto mozes da pokusas ako hoces da se igras je da smanjis latencije na recimo 8-8-8-28 i zadrzis iste voltaze...Ako hoces da zategnes latencije uradi to pa pusti GM i ako ne prijavi gresku sve je OK.A ako ne prodje test vrato na 9-9-9-28 i znas da tu radi stabilno.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.