maticnu GIGABYTE MA785G-UD3H i procesor AMD ATHLON II X4 630 memorija mi je transend ddr2 800mhz, 2gb
e sada me interesuje kako malo da ga overlockuyem , mislim do nekih 3,3 eventualno 3,5ghz. znaci posto do sada nisam koristio ove GIGABYTE ploce malo se teze snalazim u biosu , pa ako neko ima slicnu plocu i procesor , i ako mu nije tesko neka mi napisi kako sta da podesim u biosu , tj. koje sve vrednosti i zasta da promenim da bi ga klokovao . hvala unapred.
Za početak podigni FSB dovoljno da ti se digne clock na 3.5ghz. Onda pogledaj koliko ti je skočio clock memorije, i ako je otišao preko 30-50mhz stavi drugi DDR multiplier da je staviš ili niže ili približno.
Onda podigni vCore, iliti voltažu procesora. Ne znam koje su default vrednosti za taj procesor, niti koje su maximalne, to moraš da pronađeš na netu.
Lupam, ako ti je default 1.25v ti ga digni na 1.35... Maximalno bezbedno za AMD bi bilo 1.4...
Onda probaj da li ti se diže sistem, i ako se diže pusti Prime95 pola sata... __________________ Scourge of PCBerza
hvala daum, sacekacu jos malo ,mozda se javi neko ko ima ovaj procesor pa mi kaze sta tacnio da kucam , a ako ne onda cu probat ovo sto si mi ti napisao.
dizes fsb pa dokle doguras,povecaj ga recimo na 230,ostalo sve na auto.Prati temperature kad dizes FSB ,kod nesto veceg podizanja fsb -a temperatura moze da ti bude prepreka ,samim znaci bolji kuler.Ne moras da iskljucujes C1E i CNQ ,ako si na Win7 sam ce oboriti frekvenciju kada je na idle ili kad je slab load CPU .
Jedno moje misljenje, ovako da podelim sa svima, vezano za overklok cpu-a, gpu-a, il bilo cega vec... Pratim ovaj forum vec dosta dugo pa resih da se prikljucim malo :).
Dobru masinu si pazario, obavljace bilo kakav posao da joj zadas, pa mi reci onda sta se odma upustas u overklok? Mislim, danas si kupio (dobar) komp i odma bi da ga natezes? Zbog cega? Jel postoji nesto sto ti nepodnosljivo sporo obavlja taj cpu pa moras da ga klokas? Pojam i smisao overkloka ima potpuno drugu namenu. Da se primenjuje u situacijama kad doticni hardver ne moze da obezbedi neki normalan nivo performansi, pa se obavlja overklok da bi se dobilo koliko-toliko na dobitku u performansama. A cisto sumnjam da je taj quad nedovoljan za bilo sta... Dakle glupo je overklokovati bilo sta ako nam to daje dovoljne performanse. Da ne spominjem koji su rizici od preteranog oc-a, koji i vrabci na grani znaju.... Ja jesam overklokovao svoju masinu al samo zato sto je to prastari P4 Northwood 3.0C@3.75 GHz. Za web programiranje, starije igre i ostalo, sasvim dovoljan :). Uz XFX 7950GT naravno :). Pozdrav svima...
Ne može niko da ti kaže šta tačno da kucaš jer se procesor razlikuje od primerka do primerka. Ono što nekome radi tebi možda neće... __________________ Scourge of PCBerza
:: hvala daum, sacekacu jos malo ,mozda se javi neko ko ima ovaj procesor pa mi kaze sta tacnio da kucam , a ako ne onda cu probat ovo sto si mi ti napisao :: :: :: ::
Pa evo sto: ja sam moj q6600 stavio na 3.2 i tero bi i na 3.6 za 24/7 da moze ali ne moze mem. prvo imam 20-25% brze preformase i programima kao rar,photoshop,ae,canopus edius,premiere itd. i kad moze zasto da ne, ne guram granicu crkavanje ali kad vec moze da radi i osetno brze zasto da mu ne uzmem dusu kad sam ga tad toliko platio? e sad kako kome namena, u igrama se neprimecuje nikakva razlika sto se cpu-a tice :)
Eternity has cried for a legend, and with it the curse of time was born By Warcraft `Curse of time`
:: :: Jedno moje misljenje, ovako da podelim sa svima, vezano za overklok cpu-a, gpu-a, il bilo cega vec... Pratim ovaj forum vec dosta dugo pa resih da se prikljucim malo :) :: :: Dobru masinu si pazario, obavljace bilo kakav posao da joj zadas, pa mi reci onda sta se odma upustas u overklok? Mislim, danas si kupio (dobar) komp i odma bi da ga natezes? Zbog cega? Jel postoji nesto sto ti nepodnosljivo sporo obavlja taj cpu pa moras da ga klokas? Pojam i smisao overkloka ima potpuno drugu namenu. Da se primenjuje u situacijama kad doticni hardver ne moze da obezbedi neki normalan nivo performansi, pa se obavlja overklok da bi se dobilo koliko-toliko na dobitku u performansama. A cisto sumnjam da je taj quad nedovoljan za bilo sta... Dakle glupo je overklokovati bilo sta ako nam to daje dovoljne performanse. Da ne spominjem koji su rizici od preteranog oc-a, koji i vrabci na grani znaju.... Ja jesam overklokovao svoju masinu al samo zato sto je to prastari P4 Northwood 3.0C@3.75 GHz. Za web programiranje, starije igre i ostalo, sasvim dovoljan :). Uz XFX 7950GT naravno :). Pozdrav svima... :: :: :: ::
Kad moze zasto da ne, to se slazem, al kupis komp i isti dan bi da ga klokujes samo zato jer `SVI` to rade. Ocu reci da je to postala kao neka obavezna stavka kad kupis komp, a da pre toga nisi ni utvrdio dal ti je overklok uopste potreban. Isto kao kad kupis neki besan auto koji ima blokadu na 250 km/h pa si cuo da on moze i 300 km/h, pa odma u servis da se skine blokada, a u zivotu nisi iskusio niti znas kako je to voziti 250 km/h. Kao da ti tih 250 nece biti dovoljno da osetis adrenalin i frku :). Moj predlog nek se malo igra sa tim novim kompom, nek vidi kakve su mu performanse u aplikacijama koje koristi (i uopste da samim tim i testira novu masinu radi provere stabilnosti, zagrevanja i ostalog, ne mora da znaci da je 100% stabilna samo zato sto je nov, pogotovo kad ga sklapaju razni domaci genijalci,) pa ako nije zadovoljan prikazanim (a ne da jurca overklok jer `svi` to rade) da se onda baci na klokovanje...
ipak ja sam ga malo kloknuo, e evo , digao sam ga na 3,5ghz, memorija otisla na 820mhz, i testirao sam ga sa linx-s i posle pola sata nije pronasao gresku , a sto se temperature tice ne prelazi 59 stepeni u ful opterecenju, sa boxs kulerom. JA MISLIM DA OVO NIJE TOLIKO LOS REZULTAT, STA VI MISLITE.
to je to, ako dignes napon na 1.45v mozes da ocekujes 3.6-3.7 ali ce se grejati u p**** m***. mozes eventualno da probas memoriju da sibnes na 500 (400 u biosu ako ti je fsb250). ako zajebava, digni napon memorije na 2-2.1v ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: ipak ja sam ga malo kloknuo, e evo , digao sam ga na 3,5ghz, memorija otisla na 820mhz, i testirao sam ga sa linx-s i posle pola sata nije pronasao gresku , a sto se temperature tice ne prelazi 59 stepeni u ful opterecenju, sa boxs kulerom :: JA MISLIM DA OVO NIJE TOLIKO LOS REZULTAT, STA VI MISLITE :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647267. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.