:: Eh opet ja, treba mi pomoc oko podesavanja rama. :: Ram je geil black dragon ddr3 1600 cl :: cpu je i5 75 :: mb je ga-p55-usb :: :: On tenutno radi na 1333 1.5V CL7. Jel ima razlike u brzini da ga podignem na 1600 (a da pritom ne klokujem cpu) i kako to da uradim? ::
:: Smanji delilac u biosu. On nema delilac na toj ploci vec mnozilac.
@Quna: BIOS/MB. Inteligent Tweaker/Syst mem. multipl. speed/ 12x Ako ti memorija radi na 1333MHz znaci da ti je trenutno mnozilac podesen na 10x. Nakon sto podesis mnozilac na 12x proveri da li su ti podesene i voltaze memorije... Save `n Exit.
I to je to.
PS. Racunar ce ti se najverovatnije na trenutak ugasiti pa upaliti...To je normalno kod promene frekvencija,voltaza ili latencija.
ja imam i750 ali na ga-p55a-ud4.. najnoviji bios stavljen, ali i dalje jedino da nateraš ram na toliko je da `BCLK` podigneš na 160, množilac ostaviš na 10, a množilac cpu-a smanji na onu vrednost da ti ostane ista brzina.. dobro, nećeš moći da ga nacentriraš na 2.66, ali može na 2.56, a latence će ti ostati iste.. tako je bar kod mene, samo što ja imam hyperX @1600 cl9.. ista priča, u početku je radio na 1333.. mada čak i meni ram ne radi na 1.65, nego na nešto manje, dal 1.5, ili 1.6, ne mogu se setim mislim, sve ti to zato što cpu radi na 133x20, a kolko ja nanjuših, gigabyte nešto i ne dozvoljava asinhroni rad rama i cpua.. a pošto ti bclk zbog cpua na 133.. logično jel? :-) ..bar u mom biosu..
izgleda kog GA ploča nema posebno, nego to na nekoj `osnovnoj` bazi.. bem li ga.. imaš isto u biosu da pogledaš `ram timings`, ili tako nešto, ali znam da se pominje `timings` (ako se tako piše), i tu ti odma piše koje su latence.. počeprkaj gde je, ne znam ni ja napamet i popali ono što imaš a već nisi u M.I.T., za štednju, kad cpu ne radi ništa da se usporava, i tako to .-) @raic ma može, ali se meni temperatire sa box kulerom ne sviđaju ič ni kad ga dignem na 3.2.. u idle ode na 45+, a imam sa strane 12cm i 14cm ventove, znači biju i na grafu i na cpu..
Nije problem 2.7, samo da se nesto ne greje dzabe ako ne mora :-) ali ne vidim nikakvu razliku u temperaturama, idle je oko 30c a jos nisam stavio bockni fan.
Box kuler je bas jadan i na oko...
edit: OK mislim da cu da ga stavim na 1600. Latencije se same promene koliko vidim na 1333 7 na 1600 9.
E a voltaza se isto digne sa 1.5 na 1.6 kada stavim 1600 jel to ok?
meni je temp sa ovim ventovima u idle 30ak, ne znam kako kod tebe raic, al kod mene tako.. a ful load oko 65.. i treba da se dignu latence, a to za napon već ne znam..
Povecavanjem BLCKa overklokujes procesor. Ako ti je u BIOSu ukljucen CPU Halt,Thermal Monitor i ostale funkcije koje menjaju voltaze i frekvencije za vreme rada tvoja ploca ce sama menjati napone kada opteretis procesor...To ce ti povecati i temperature. Ako hoces da povecas frekvenciju memorije uradi ovo sto sam ti rekao bez povecavanja BCLKa.
BCLK =160 MHz je na tvom procesoru 3.2GHz ili 3.84GHz ako ti je ukljucen ITB.
i5 i i7 su odlicni overkolkeri,ali ti nikako ne preporucujem da to radis sa boks kulerom.
Hm, da. bax kuler je stvarno žgoljav, amd daje malo solidnije stvari uz phenom. Imao sam true black od ranije pa ni ne znam kako idu temperature s tim mališom.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
ne znam da li si imao neku p55 GA ploču, al ja na ovoj mojoj nemam množilac memorije 12x, niti imam da samo memoriji menjam frekvenciju, postoji samo bclk kojim se menja i cpu i ram.. sigurno bi reko čoveku da ima.. a što se kloka tiče, ne bi ja to terao u nebesa.. 3.0 - 3.2 meni dosta, al ko što rekoh, nisam zadovoljan temperaturama, pa ga nisam ni podigo..
Probao ali nema 12x, najvise je 10x. doduse ovo pise u specifikaciji ploce: Support for DDR3 2200/1333/1066/800 MHz memory modules tj 1600 nije ni pomenuto.
Sta je XMP - extreme memory profile? Imam opciju disable i profile1, kada stavi profile1 digne se na 1600 cl9 i napon na 1.6V i mislim BCLK na 160....?
E sad kazite vi meni jel ima primetne razlike izmedju 1333 cl7 i 1600 cl9, konkretno u renderu?
I meni je load oko 65, jel to normalno?
I offtopic: gts250 idle 42c normalno?
:: Povecavanjem BLCKa overklokujes procesor :: Ako ti je u BIOSu ukljucen CPU Halt,Thermal Monitor i ostale funkcije koje menjaju voltaze i frekvencije za vreme rada tvoja ploca ce sama menjati napone kada opteretis procesor...To ce ti povecati i temperature :: Ako hoces da povecas frekvenciju memorije uradi ovo sto sam ti rekao bez povecavanja BCLKa :: :: BCLK =160 MHz je na tvom procesoru 3.2GHz ili 3.84GHz ako ti je ukljucen ITB :: :: i5 i i7 su odlicni overkolkeri,ali ti nikako ne preporucujem da to radis sa boks kulerom :: :: :: DaSickSystem :: ::
Imas gore cpu mnozilac koji je x12, a dole ispod imas brzinu memorije(koja ne moze da se promeni), a desno imas onu listu kad kliknes sa x2.00, x3.00, x3.33, x4.00 itd.... Znaci ima sigurno, sad mozda na p55 su to sakrivene vrednosti pa moras do otvoris da se vide sve one skrivene opcije(dal je shift+f1 ili ctrl+f1 ne secam se). Ali tacno je da ne moze ne sinhrono da se podesi cpu bez memorije, ali moze brzine memorije da se podesi bez cpu
poz
:: ne znam da li si imao neku p55 GA ploču, al ja na ovoj mojoj nemam množilac memorije 12x, niti imam da samo memoriji menjam frekvenciju, postoji samo bclk kojim se menja i cpu i ram.. sigurno bi reko čoveku da ima. :: a što se kloka tiče, ne bi ja to terao u nebesa.. 3.0 - 3.2 meni dosta, al ko što rekoh, nisam zadovoljan temperaturama, pa ga nisam ni podigo. ::
EDIT: Ja msm da ima razlike jedino kad uzmes sto manji cl(tj delay ili latency, kako god), a izmedju 1333 i 1600 nema nikakve razlike, barem nisu primetne, mozda se primeti brzina odziva dok se podize sistem, ali u renderingu nemam pojma msm da nema, ali recice ti neko ko zna i ko se bavi time da li ima.
pozdrav
:: Probao ali nema 12x, najvise je 10x. :: doduse ovo pise u specifikaciji ploce: :: Support for DDR3 2200/1333/1066/800 MHz memory module :: tj 1600 nije ni pomenuto :: :: Sta je XMP - extreme memory profile? Imam opciju disable i profile1, kada stavi profile1 digne se na 1600 cl9 i napon na 1.6V i mislim BCLK na 160....? :: :: E sad kazite vi meni jel ima primetne razlike izmedju 1333 cl7 i 1600 cl9, konkretno u renderu :: :: I meni je load oko 65, jel to normalno :: :: I offtopic: gts250 idle 42c normalno :: :: :: :: Povecavanjem BLCKa overklokujes procesor :: :: Ako ti je u BIOSu ukljucen CPU Halt,Thermal Monitor i ostale funkcije koje menjaju voltaze i frekvencije za vreme rada tvoja ploca ce sama menjati napone kada opteretis procesor...To ce ti povecati i temperature :: :: Ako hoces da povecas frekvenciju memorije uradi ovo sto sam ti rekao bez povecavanja BCLKa :: :: :: :: BCLK =160 MHz je na tvom procesoru 3.2GHz ili 3.84GHz ako ti je ukljucen ITB :: :: :: :: i5 i i7 su odlicni overkolkeri,ali ti nikako ne preporucujem da to radis sa boks kulerom :: :: :: :: :: :: DaSickSystem :: :: :: ::
:: Probao ali nema 12x, najvise je 10x. Cudno mi je to da je 10x maksimum...Poslusaj Garetov savet i klikni na Ctrl+F1 nakon ulaska u BIOS...Ali ova opcija najcesce otkriva latencije i jos par skrivenih podesavanja...Mnozilac memorije ne bi smeo da bude maskiran. :: doduse ovo pise u specifikaciji ploce: :: Support for DDR3 2200/1333/1066/800 MHz memory module :: tj 1600 nije ni pomenuto :: :: Sta je XMP - extreme memory profile? Imam opciju disable i profile1, kada stavi profile1 digne se na 1600 cl9 i napon na 1.6V i mislim BCLK na 160....? Memorija sama po sebi treba da ima podrsku za XMP da bi mogao da ukljucis tu opciju. :: E sad kazite vi meni jel ima primetne razlike izmedju 1333 cl7 i 1600 cl9, konkretno u renderu Razlika u renderu izmedju 1333 i 1600MHz je 0%...Jos uvek nema dovoljno jakog procesora koji bi mogao da isprati ram na 1066MHz...Uvek je RAM po brzini isao ispred procesora i memorija na 1333MHz nikako ne moze biti usko grlo...Samo sinteticki testovi ce ti pokazivati vece brojke sa brzom memorijom,ali oni sluze samo za bencmark i nemaju apsolutno nikakavu drugu primenu u praksi. Igrao sam se sa razlicitim memorijama i renderom i ni jedna render aplikacija mi nije pokazala neko ubrzanje izmadju 1066MHz i 1600MHz...A pusatao sam na rednder MAX difoltni render,Mental ray,Maxwell,cak sam i Vray isprobavao i ako ga ne koristim,ali me je interesovalo i nema nikakve razlike u povecanju brzine memorije. Jedino gde sam video nekog pomaka u brzini je bilo u WinRARu...Nije render i nije nista drasticno,ali je bilo ubrzanja.
:: I meni je load oko 65, jel to normalno To je to...Core i5 sa boks kulerom je tu oko 65 stepeni u fullu...Core i7 sa ukljucenim HTo bi sigurno otisao jos 10 stepeni preko...
:: EDIT: Ja msm da ima razlike jedino kad uzmes sto manji cl(tj delay ili latency, kako god), a izmedju 1333 i 1600 nema nikakve razlike, barem nisu primetne, :: mozda se primeti brzina odziva dok se podize sistem, ali u renderingu nemam pojma msm da nema, ali recice ti neko ko zna i ko se bavi time da li im Nize latencije ne daju ubrzanje u renderu,ali ima razlike u odzivu komandi unutar aplikacija i kao sto si i sam rekao u startovanju programa i samog OSa.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647266. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.