Da li postoji varijanta da se karta sa ovakvom anomalijom , vrati u zivot, barem da sluzi za servis, ako nista drugo,tj da daje sliku makar u safe mod-u.
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
Postoji. Cimni servispc-a za to na mail. Postoji rešenje, ali nema garancije da če to potrajati. Može biti 6 dana ili 6 meseci, a možda se problem više i ne pojavi. Zavisi.....
Mudar li si...Ja,eto,u familijarnoj atmosferi,uz par direkt pitanja scah od mudrijeh saznati kad sam vec tuj.No,unio si u moj zivot svijetlost saznanja...Google...Fala ti....Mudrice...
hladan lem= puklo zalemljeno mesto zbog temperaturnih oscilaacija, fizicke sile, gremlina... pa sad uredjaj gubi kontakt na tom mestu, radi- ne radi, baguje... kod novijih uredjaja se cesce pojavljuje zbog Rohs standarda koji zabranjuje stetne materije pa je kalaj krtiji, izbaceno je valjda olovo iz legure... ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Hladan lem ili ladan let je u stvari los kontakt ostvaren rastopljeim kalajem, npr. kada neki od elektronskih komponenata na stampanoj ploci ne postigne potrebnu temperaturu da bi se ostvarila hemijska reakcija odnosno sjedinjenje kalaja i bakra. Industrijska proizvodnja el. uredjaja podrazumeva upotrebu kadica sa rastopljenim kalajem i potapanjem stampanih ploca na kojima su vec postavljeni elementi u te kadice. taj postupak traje 1-2 sekunde, temperatura rastopljenog kalaja je 350-400 stepeni pa obzirom da je ta temperatura pogubna za poluprovodnike proces lemljenja mora biti sto brzi i u toj brzini neki od elemenata ne budu dobro zalemljeni sto kasnije u eksploataciji zna da pravi probleme. Legure kalaja koje se koriste vremenom oksidiraju sto opet ima za posledicu gubitak kontakta ili delimicno gubljenje kontakta tj. pojavljuju se prelazni otpori na lemnim tackama. SONY je imao dosta problema sa hladnim lemovima, i Bogu hvala te pare su mi bile najsladje kada mi dodju na popravku. Lemilicu u ruke i kontakt po kontakt, jeste malo dosadno ali ne lupas glavu. Hladni lemovi se mnogo cesce javljaju na elementima koji se zagrevaju u toku rada i na gabaritno vecim elementima koji su lemljeni na plocu koja je izlozena vibracijama, npr. u nekim masinama i takvi elementi su najcesce zatopleni smolom, npr. bordkompjuteri u automobilima i sl. Nadam se da ste me shvatili, trudio sam da uprostim, pozdrav svima!
Jedva da sam razumeo šta si napisao, ali nema na čemu.
Pozdrav!
Vlada
:: :: :: :: Mudar li si...Ja,eto,u familijarnoj atmosferi,uz par direkt pitanja scah od mudrijeh saznati kad sam vec tuj.No,unio si u moj zivot svijetlost saznanja...Google...Fala ti....Mudrice...
je te prirode da ne vredi lemilica,jer se ovde hladan lem desava ispod memorijskog cipa,ili ispod samog grafickog cipa usled zagravanja,tako da je popravka nesigurna,mada je moguca....
Rerna uspeva ali na kratko... uglavnom se posle rerne vracaju! E sad ko ima muda da okrene rernu na 250+ stepeni i skrcka grafu minut- dva nek javi kako je prosa! :D
Tu se koristi takozvano meko lemljenje, koristi se u vecini slucajeva olovno - kalajna legura (temperatura topljenja ove legure je do 300 C), a verovatno se za racunare koristi kalaj i bakar. Rerna verovatno pomaze zato sto otopi lem, i po hladjenju ga ponovo formira, pa se verovatno dobije malo bolji spoj i zato se cini da bolje radi.
`Hladan lem`na tiskanoj plocici je jedan od najvecih problema sa kojim se mozes susresti u elektronici.Obicno se vizuelno jako tesko moze otkriti,a najcesce je uzrok visoka temperatura el.komponente,tako da uvek pocnes od njih.
Jedan banalan primer koji ja praktikujem(bar sto se tice TV-a): Jednostavno se ugasi svetlo u sobi u kojoj se radi,ukljuci se tv i sa tiskane strane plocicee se lagano lupka,ili savija plocica,pa ce na mestu sa hladnim lemom najcesce zavarniciti,ili zapucketati.I to mu ti je to:)
Sto se tice malo kompleksnijih komponenti(graficke kartice...)tu je `mali`problem zbog mikro tehnologije u kojoj su pravljene,pa je i pristup tezi.
::Da li postoji varijanta da se karta sa ovakvom anomalijom , vrati u zivot, barem da sluzi za servis, ako nista drugo,tj da daje sliku makar u safe mod-
Naravno da ce funnkcionisati ako se otkloni ta vrsta kvara,tj radice k`o nova.Rangiranje zaboravi, tipa:servis,home,office use...:)Jedino 100% ispravno je OK :)
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.