danas sam kupio coolermaster hyper 212 plus i montirao ga veceras i krenuo u istrazivanje:)
naime, odmah sam povecao vcore za maximalnih 150mv u biosu i dobio mereno u cpuz= 1,352v za vcore. pri toj voltazi jezgra dizao sam fsb ( pri odnosu fsb:dram 3:5 jer samo taj i 1:2 imam u biosu!). svako dizanje fsb -a sam proverio linx-om u 20 prolaza. stabilan je bio na fsb = 290! tada je klok proca bio 3,625ghz a temp nijednom tokom linx testa nije presla 53 stepena, i ja bih rekao da kuler dobro radi svoj posao!!??sta misle iskusniji?
e sad problem: svako dalje povecanje fsb-a n prolazi linx tj javlja ili error ili zamrzne ekran i izbaci BSOD!
da li je moguce da je ova ploca toliko losa da ne mogu da podtignem ni fsb 300 tj 3,75ghz, cime bih recimo bio zadovoljan( u tom slucaju ram bi radio tacno na 1000mhz!)??????????
moguce je da si dostigao limit za tu plocu...budi srecan sto si ga i toliko podigao,to je pristojan klok
ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA
:: :: evo ovako stoje stvari na ploci asus p5kpl/1600 :: :: danas sam kupio coolermaster hyper 212 plus i montirao ga veceras i krenuo u istrazivanje: :: :: naime, odmah sam povecao vcore za maximalnih 150mv u biosu i dobio mereno u cpuz= 1,352v za vcore. pri toj voltazi jezgra dizao sam fsb ( pri odnosu fsb:dram 3:5 jer samo taj i 1:2 imam u biosu!). svako dizanje fsb -a sam proverio linx-om u 20 prolaza. stabilan je bio na fsb = 290! tada je klok proca bio 3,625ghz a temp nijednom tokom linx testa nije presla 53 stepena, i ja bih rekao da kuler dobro radi svoj posao!!??sta misle iskusniji :: :: e sad problem: svako dalje povecanje fsb-a n prolazi linx tj javlja ili error ili zamrzne ekran i izbaci BSOD :: :: da li je moguce da je ova ploca toliko losa da ne mogu da podtignem ni fsb 300 tj 3,75ghz, cime bih recimo bio zadovoljan( u tom slucaju ram bi radio tacno na 1000mhz!)??????????
Koliko god da je ploca losa FSB mora da ide preko jer je to Dual Core arhitektura..Da je Quad pa da stane pa i djene,djene..Pre bih rekao da je CPU udario u wall ili da trazi jos voltaze za dalji klok..Sve ti zavisi od setovanja u biosu.. Za sad si dostigao 1125 Mhz OC.
jbg ocekivao sam tih 3,75 ghz! a ram bi onda radio na 1000 i bio bih zadovoljan... u svakom slucaju pri fsb-u290( 3,625 ghz) u linxu posle 20 prolaza temp ne prelazi 53 stepena, znaci sto se tice temperatura ima tu lufta za jos mnogo veci overklok ali je ploca sranje ili mogu jos nesto da postignem dizanjem voltaze NB -a?
mozes da postignes vece temperature i to je sve...dobar je to klok sta si zapeo za tih dodatnih 100mhz,pa to se nece ni osetiti u radu
ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA
:: jbg ocekivao sam tih 3,75 ghz! a ram bi onda radio na 1000 i bio bih zadovoljan... u svakom slucaju pri fsb-u290( 3,625 ghz) u linxu posle 20 prolaza temp ne prelazi 53 stepena, znaci sto se tice temperatura ima tu lufta za jos mnogo veci overklok ali je ploca sranje ili mogu jos nesto da postignem dizanjem voltaze NB -a :: :: ::
Re: .. Pa nije sve ni u niskoj temperaturi. Desava se da CPU...
19.04.2010. 23:09
status: user broj poruka: 11001
doseze granicne temperature pa se ipak da overklokovati bolje nego neki slican, a 10-ak stepeni hladniji... Da je neki bolji CPU u pitanju, mogao bi da snizis mnozilac pa da povecas magistralnu frekv. na preko 300MHz, ali ovako...
:: jbg ocekivao sam tih 3,75 ghz! a ram bi onda radio na 1000 i bio bih zadovoljan... u svakom slucaju pri fsb-u290( 3,625 ghz) u linxu posle 20 prolaza temp ne prelazi 53 stepena, znaci sto se tice temperatura ima tu lufta za jos mnogo veci overklok ali je ploca sranje ili mogu jos nesto da postignem dizanjem voltaze NB -a :: :: ::
Za sigurno si namestio cooler dobro..LinX zagreva jezgra strahovito tako da tebi pri tom kloku i voltazi je temperatura vrh.Nema govora o nekoj visokoj temperaturi..Extra je sve. NB i nebi smeo da vrtis puno jer P chipovi ne trpe veliki napon a nebi ni trebalo jer nije Quad. Ja mislim da je tebi CPU fsb wall i to je to.. Iskreno ja big bio zadovoljan na postignut rezultat..
Spusti multiplier pa ces dobiti slicnu frekvenciju sa vecim FSB-om, na isti nacin i proveri koliko otprilike ide FSB.
Ja ne poznajem nesto taj procesor ali verovatno da trazi jos napona da bi isao vise - sto se za 24/7 ne isplati. A naravno tu treba dizati i ostale voltaze da bi se CPU stabilizovao.
dao bih mu ja jos struje ali kazem da imam samo tri opcije u biosu a to su 50, 100 i 150 mv a ja sam vec stavio 150 mv i to je tih 1,352 v za vcore mereno u cpuz!
ne mogu da verujem da me pusta u linxu skroz 20 prolaza za fsb=290 i pri tom je temp 53 max, a 300 me ne pusta niti 295?
:: :: dao bih mu ja jos struje ali kazem da imam samo tri opcije u biosu a to su 50, 100 i 150 mv a ja sam vec stavio 150 mv i to je tih 1,352 v za vcore mereno u cpuz :: :: ne mogu da verujem da me pusta u linxu skroz 20 prolaza za fsb=290 i pri tom je temp 53 max, a 300 me ne pusta niti 295 :: ::
Covece, ploca ti je prosecna. Ne mozes da ocekujes rezultate kao na ploci od 150 evra. Cim ti je procesor gladan struje to znaci da te neki deo HW-a blokira, ili ploca, ili memorija, dakle dostigao si maximum.
i kupi P5Q i cepaj OC, probaj zamenu ili sl. Ploca ti je ogranicavajuci faktor Daum , mislis da je kuciste ogranicavajuci faktor??? Nek proba ovo tvoje, sa providnom stranicom:))))
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
dakle ovako stoje stvari. ogranicen sam memorijom koja maximalno moze biti na mojoj ploci na 1066mhz( oc), sto znaci da je dram 533 a odnos fsb:dram u biosu, jedini koji mi odgovara je 3:5( druga opcija je 1:2) sto znaci da je maximalni fsb 320! zbog rama... jer on onda udara u 1066mhz...
e uspeo sam da dobijem fsb od 320 ali sam morao da smanjim mnozilac na 11,5 i dobijem opet tu frekvenciju od nekih 3,68ghz tj sve se vrti oko tih 3,7 plafon... sve druge kombinacije sam probao i smanjivanje mnozioca itd, uglavnom ne moze nikako da pusti preko 3,7...
Za pare koje je dao za napajanje , kuciste i kuler imao da kupi Ati 4850 Ovako ulozio u bunar, sad mu opet treba 300eu da dodje na ono sto valja. Kad je vec kiksnuo i hoce visok klok CPU-a, nek bar zameni plocu, i nek istera do kraja. Mogao lepo da kupi grafiku i da mu masina razbija, ovako dao kes i nista nije postigo. Probaj sa plocom i bar OC-uj kako treba, pa grafika ce da dodje
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
Kazem ti, ploca u kombinaciji sa memorijom te blokira. Sa P5Q bi opustio ceo sistem po pitanju OC-a, ili bilo kojom boljom plocom, tacnije sa boljim chipsetom. G31 je gaming chipset, tebi treba P35 ili P45...
Koja je memorija u pitanju? __________________ Scourge of PCBerza
moja oc 4770 dere svaku stock 4850 a i po neke 4870 mislim da su rezultati bili ali provokatorima nikad kraja...
ajde lepo u kucicu ...
memorija je hyperx kingston tall heatspreders 1066mhz
ploca normalno pusta ram na 800 ali moze dizanjem fsb a da se dobije 1066 jer pise 1066( oc) i ne moze dalje sto znaci da je dram maximalno 533a pri odnosu 3:5 znaci da je maximalni fsb 320! probao sam sa 320x12.5 ali ne pusta me... opet me pusta do nekih 3,7 tj daje mi stabilnost sa 320x11.5...
mislio sam na 5850, za taj kes, Pazi ne radi se o provokaciji , to je moje misljenje, po meni je bolje da si pojacao grafiku za te pare, nego sto si ulagao u OC procesora. Mozes da se slazes ili ne, samo iznosim svoje misljenje Nema nikakve provokacije u ovome
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.