Posto sam uzeo Atom ION plocu koja ima pasivno hladjenje i ne trosi vise od 60w. Zanima me da li bi skodilo napajanju da ugasim ventilator posto se jedino on cuje a plasim se da ne dodje do pregrevanja mada ne verujem da ploca, hdd, i optika mogu da opterete napajanje od 550w i ako je Frontier.
Ili mi je naj bezbolnije da ventilator od napajanja prebacim na napajanje od 5v.
...ako mene pitas, ja ga ne bi gasio, probaj da nadjes neki vent koji je extra tih, pa ubaci u napajanje... ima ih sigurno...
Pozz...
Da ventilator u napajanjima nije potreban za hlađenje, ne bi ga oni ni stavljali. Tako, da ti ni ja ne preporučujem da ga isključuješ. Po meni, ostaje ti jedino to što ti je kolega Dart Vejder predložio, neki tih vent kao zamena.
Ja sam za svoju mini-itx konfiguraciju uzeo LCPower 1320Mi. Uz njega ide adapter od 75W12V i DC-DC modul u kućištu. Kućište sa napajanjem ima kod nas da se nađe za 4000 dinara.
Nema ventilatora, sve pasivno hlađeno. Stavio sam ga iznad pojačala, deluje kao neka hi-fi komponeta, mali CD-player. Jedina komponenta koja mi se čuje je 2,5 hdd i to samo noću, kad se sve utiša, ako priđeš na manje od metra od kučišta.
Komp evo već mesec dana radi bez gašenja. Adapter je mnogo hladniji dok radi nego onaj od laptopa.
:: Posto sam uzeo Atom ION plocu koja ima pasivno hladjenje i ne trosi vise od 60w :: Zanima me da li bi skodilo napajanju da ugasim ventilator posto se jedino on cuje a plasim se da ne dodje do pregrevanja mada ne verujem da ploca, hdd, i optika mogu da opterete napajanje od 550w i ako je Frontier :: :: Ili mi je naj bezbolnije da ventilator od napajanja prebacim na napajanje od 5v ::
Mislim da cu prebaciti ventilator na 5volti jer iz napajanja duva hladan vazduh ali mi se ne skida nalepnica jer je napajanje jos u garanciji. A rad bez ventilatora mi je pao na pamet jer sam video naki klip gde su na intel atom plocu nakacili kvalitetno napajanje koje ima sopstveno regulisanje obrtaja ventilatora i time pokazali da kad se upali komp vuce toliko malu snagu da se ventilator na napajanju u opste ne pali jer napajanje ne trpi nikakvo opterecenje. Trenutno koristim staro budzeno kuciste a u planu mi je pleksiglas. Evo slike kako izgleda trenutno spakovano.
Onda pogledaj da negde nađeš DC-DC modul i odgovarajući adapter. Većina ljudi za mini-itx konfiguracije tako radi. Klasično ATX napajanje je glupo koristiti za mini ITX konfiguraciju - samo napajanje je veličine svih ostalih komponenti zajedno, a i izuzetno su neefikasna na tako malim opterećenjima. Plus moraš da se gnjaviš sa ventilatorima. Ovo ti je u startu garantovano bešumno.
Jedini je problem što u Srbiji je jako teško naći mini-itx komponente, ja sam se pošteno iscimao za neke stvarčice, a neke stvari ću kupiti kad idem negde ka Evropi, pošto se definitivno ne isplati da ih poručujem - više me izađu transport i carina nego sama stvar koju bi poručio.
ima trzisnu vrednost od 500din, tako da cuvati nalepnicu i nije toliko smisleno inace to su bucni ventilatori , menjaj ga podmazi ili smanji brzinu sve jedno samo da se utisa.
Koliko mislite da je pametno povezati ventilator napajanja na plocu preko CPU FAN, PWR FAN ili CHA FAN da bi ploca kontorlisala obrtaje, i da li ima neki program kojim bi ja preko ploce mogao da kontrolisem obrtaje ventilatora.
specifikacije: Corsair CX400W Features: Supports the latest ATX12V v2.2 standard and is backwards compatible with ATX12V 2.01 systems. Rated up to 400W of continuous power output at 40ºC Extra long fully sleeved cables to support full tower chassis and assist with flexible cable routing. Ultra-quiet 120mm double ball-bearing fan delivers excellent airflow at an exceptionally low noise level by varying the RPM in response to temperature. High efficiency topology to ensure energy savings. 99% Active Power Factor Correction provides clean and reliable power to your system. Universal AC input 90~264V automatically scans and detects the correct voltage. No more hassle of flipping that red switch! Dedicated single +12V rail offers maximum compatibility with latest components Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection, and Short Circuit Protection provide maximum safety to your critical system components. Standard ATX PS/2 size: 5.9`(W) x 3.4`(H) X 5.5`(L). 150mm(W) x 86mm(H) x 140mm(L) MTBF: 100,000 Hours
kao sto vidimo, ultra silent i ima takodje prilagodjavanje RPM-a prema temperaturi, odnosno, povecavanje obrtaja pri vecoj temperaturi, ali posto nece dolaziti do opterecenja, bice ultra silent...
Upravo sam rasturio napajanje, izvukao dzek od ventilatora i spojio ga na dzek koji napaja flopi, spojio sa municijom od heftalice posto je iste debljine kao pinovi na koje se kaci dzek. I sad uzivam u tisini posle 9 godina .
...reci mi da li si uz plocu dobio i daljinac, tj one sve dzidzamidze, tima WiFi itd...
Da ne poverujes, nasao sam kuciste za 17.2 x 17.2 mobo sa malim napajanjem, tastaturom i misem (Logitech ali obicni) kuciste je crno, ali mnogo dobro, vertikalno stoji, a sve kosta oko 3k dindzi...
Pozz...
Pozz...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.