Imam par problema oko istog, naime nabavio sam B reviziju istog i stavio sam ga na i5 750 :) Kuler je prava macka, procesor na 4.2GHz hladi na ~38oC u Idle-u i oko ~58 Full Load Intel Burn Test. Problem se javio prilikom monitiranja fana (Scythe Kaze-Jyun) na baza kulera, stvar je u tome sto sam uz kuler dobio 4 kvacice za hvatanje fana i kako god da ih postavim il montiram oni nemaju gotovo nikakvu ulogu u drzanju fana i na kraju sam se skrasio tako sto sam uglavio fan izmedju rebara (nznam kako drugcije da objasnim) i bez veceg drmanja kucista fan je fixiran izmedju i ne pomera se al naravno interesuje me dal neko mozda zna kako da ga povezem i fixiram sa kulerom? Druga stvar koja me interesuje je kako da kontrolisem broj obrtaja ventilatora? Pokusao sam preko Speedfana al nije bilo nikakvog ucinka, da napomenem samo da fan ima 3pinski konektor za maticnu.
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
Znam kako ti je, i ja sam prevrtao držače za trueblack po rukama 5min dok sam ukapirao kako idu, mogli su bar jednu sliku u uputstvo da stave. Nema veze kakav konektor ima, trebalo bi da imaš automatsku regulaciju u biosu.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Menjao sam izmedju Standard, Silent i Turbo fan moda u BIOS-u ali nikakvih promena i rpm-u nije bilo tako da nznam do cega je :/
Maticna P5P77D Deluxe. A oko drzaca sam skinio dok ne skontam kako da ih pravilno stavim na ovo cudo :)
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
Pogledaj neki review, nadji neke slike i sl. da bi ukapirao kako se montira ako se vec nisi snasao. Drzi to fan kako treba samo treba da se dobro namesti, ume da bude pomalo nezgodno ..
3pin fan-u ne mozes da kontrolises RPM preko ploce, samo preko voltaze. Neke ploce mogu preko nekog software-a(npr. speedfan) da daju manje voltaze pa bi tako i dobijes manji RPM fana ali ne mere svaka ploca ..
Ako nije neka zajebancija, a j a nisam ukapirao...
10.04.2010. 19:01
status: user broj poruka: 270
Te 4 kvacice, ustvari drzaci za ventilator se postavljaju `obrnutom logikom`, tj. posto su u, da kazem, obliku slova latinicnog `C`, s tim da na oba kraja imaju kao neki mali `trouglici`, sredisnji deo slova C, zavlacis u rebra samog hladnjaka, a krajeve u `rupe`, na ventilatoru predvidjene za srafiove. I jos da napomenem da ni tako pravilno namontiran ventilator, sa oba drzaca (posto su druga dva za drugi ventilator, mozes ih montirati sa obe strane), ne stoji bas savrseno fiksiran...
Mozes naici na problem da na tvojoj ploci zbog visine memorije pogotovo ako ima i dodatne visoke hladnjake, ne mozes zbog oblika tih `kvacica` (drzaca), da stavis ventilator sa strane memorije, pa je onda pod znakom pitanja i sama funkcija...
:: Evo slika kako treba da izgleda, na true se kači totalno drugačije majku li im inventivnu :: :: http://i43.tinypic.com/2povdq0.jp :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Sad mi jos ostaje samo pitanje kako regulisati broj obrtaja na fan-u posto ne moze preko speed fan-a, ima neko predlog :)?
:: Evo slika kako treba da izgleda, na true se kači totalno drugačije majku li im inventivnu :: :: http://i43.tinypic.com/2povdq0.jp :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Pogledaj ovo uputstvo 100% radi, mozda si nesto omasio ? Inace ovo je mislim clan foruma pod imenom Saske davno napisao :).
kad pokrenes speedfan probaj prvo sve one brzine da menjas na glavnom prozoru...vidi da li ce neka od njih da smanj cpu... treba da odes u configure, pa tab Advanced pa u prvoj padajucoj listi da izaberes nesto nesto nesto 0 on ISA... kad to odaberes dole ti se prikaze golema neka lista...tu bi trebalo da bude nesto tipa PWM 1 mode PWM 2 mode PWM 3 mode itd...ti svaki od njih selektujes (iako je prvi najcesce za CPU) i onda kada ga selektujes, u drugoj padajucoj listi Set to: odaberes Software controled i chekiras box pored koji kaze remember it... kad to odradis onda bi trebalo samo OK i na glavnom prozoru bi onda trebalo da mozes da kontrolises ventilatore.... u Configure -> Options mozes da podesis jos par opcija, vidi sta sve ima...promeni onu delta value for fan speed za ventilatore...stavi na 5...za ostalo, probaj sam...moze da se podesi da sam menja brzine u zavisnosti od temperature procesora...
Nece moci da kontrolise software-om 3pin fan. Nema PWM. Jedino ukoliko ploca ima regulaciju napona koji daje preko prikljucka pa na taj nacin da kontrolise voltazu koji fan prima.
Fan kontroler je pravo resenje, sve fanove bi prikacio i kontrolisao preko njega. Smanjio bi i zauzece molex-a na PSU a samim tim i sredio kabliranje.
Pokusao sam tako Gile al ne pije vodie :( Predlozi neki jeftin a fin fan kontroler Vojo leba ti :D
Auf, bolje da nisam pitao onda :) Slabije da cu kupovati nesto skuplje od 500din u skorije vreme, gledacu il da uvaljam ovaj fan za neki sa 4 pina il na neki drugi nacin da mu makar na 1600 rpm spustim broj obrtaja. Enivej samo da se pohvalim OC-om i temparaturama pri istom sa gore navedenim kulerom i fanom: http://i41.tinypic.com/zo9jsz.png
Al s`obzirom da ne planiram vise fanova da bacam u kuciste a ni na kuler podel samnom kako da prikljucim ovaj vec postojeci fan na 7V :)? Tacnije gde d`ubodem ona 3 pina, ili na sta korektno mislis.
Da budem iskren i nije bash nesto previse bucan, glasnija je grafa kad igram neku od zahtevnijih igara na fullu ( Asus 260GTX TOP, svaki ponosan vlasnik iste znace o cemu pricam :D ). Jos jednom napominjem daleko od toga da je fan preglasan, jednostavno sam navikao da sa box kulerom i procesorom 3.8GHz ne cujem skoro nista u Idle rezimu tako da mi je ovo promena, jednostavno da smanjim broj obrtaja sa 1900 na recimo 1600 ili eventualno 1200rpm gotovo skroz ce ukloniti buku a skok u temparaturi mi nece biti toliko od krucijalnog znacaja
Ako voliš da se akaš malo s elektronikom možeš očas da napraviš prost regulator, kupiš LM7809 naponski regulator i dobiješ instant 9v ili LM7806 za 6v. Oni bi trebalo da izdrže do 1.5A struju pa možeš recimo da priključiš oba procesorska ventilatora kad nabaviš još jedan.
Ako mozes prodaj kuler i kupi: http://www.gigatronshop.com/products/show_product/18012/28 Odlicno hladi, ima 4-pinski PWM. C2D E6750 overklokovan na 3.2ghz: idle 29-30c 600 obrtaja, posle pola sata Linx-a temperatura 43-45c, 850-900 obrtaja (Coolermaster Geminii S).
Kacenje fan-a je previse lako. Jedino me smara sto je previse `debeo` pa ako se odlucim za dodatnih 2x2GB moracu da jurim drugi hladnjak jer mi blokira fan jedan slot... __________________ Scourge of PCBerza
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.