Fujitsu je lap top sa Phoenix biosom... Interesuje me kako mogu i gde da podesim da komp vidi dvd rom? Nesto mi ne ide pa bih jako bio zahvalan ako moze sto pre neko kaze... Vrlo je hitno...
GA-945PL-S3, c2d e2140 1.6Ghz (OC 2.4Ghz) 3GB Kingston ddr2 800, WD500GB, Toshiba-Samsung DVD, Sapphire ATI 4850 1gb ddr3 256 bit
Sta se desilo tacnije... Dvd rom je radio to juce, i onda kao da je nekako ispario... U device manageru pise da ima drajver za njega, ali da ne moze da nadje hardware... Dal je u biosu problem ili?
GA-945PL-S3, c2d e2140 1.6Ghz (OC 2.4Ghz) 3GB Kingston ddr2 800, WD500GB, Toshiba-Samsung DVD, Sapphire ATI 4850 1gb ddr3 256 bit
koliko sam ja upucen nemas u biosu podesavanje za DVD, nije mi mnogo lapova proslo kroz ruke ali bih rekao da je do samog optickog uredjaja, najbolje kad bi mogao da izvadis optiku pa malo kontakte da ocistis, jedino ako sumnjas da je neko cackao po biosu pa ti zeznuo nesto
Nov je lap top, nema ni mesec dana... E sad to se izgleda desilo da je nestao kada su se pojavili virusi u kompu... I nisam siguran dal ima neke veze ako fali Atapi.sys fajl? Negde sam sad to procitao...
Pre će biti da je problem softverske prirode. U BIOS možeš da uđeš i vidiš da li on prepoznaje DVD. Ako ga u BIOS-u vidi onda je neki konflikt u Windows-u.
ubaci bootabilni cd .. resetuj lap ... ako krene boot sa cd-a ..ispravan je .. u tom slucaju si zapatio zajebani rootkit koji napada atapi.sys .. pa ako ti nije tesko fresh format pa install os..
Operacija uspela, pacijent preziveo... Morao sam da vratim sve na difolt u biosu + sto je ueleteo taj rootkit... Hvala jos jednom, sistem instaliran, komp radi bez ikakvih problema. Pivo on da house :D
EDIT: Pajser koji je instalirao windows na ovom lap-top-u pre mene je sve zivo cackao po biosu u nadi da instalira Win 7... I nije uspeo, prijavljivao je da fali neki fajl za boot, kad on stavi XP, kao to moze... I sad kad sam ja hteo da instaliram, prvo sto je taj rootkit pojeo atapi.sys i verovatno jos po neki nisam mogao iz windowsa da dignem sistem, a nije hteo ni na boot from cd/dvd sve dok nije otisao bios na difolt... To je ukratko cela prica, a u trenutku nisam mogao da se setim svega jer je lap top morao podhitno da se osposobi za rad. (U Xp-u je radio usporeno samo tako , po 3 minuta je otvarao my computer ) Hvala jos jednom na brzim odgovorima :-)
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.