konfigurisanje kulera ako uporedimo dve klasicne konfiguracije kulera:
1.napred 1 ubacuje, pozadi 1 izbacuje, osim toga nema vise otvora na kucistu
2.napred ostavljen otvor za pasivni ulaz vazduha tamo gde je vent a pozadi dva venta izbacuju
u oba slucaja cu da zanemariti protok kroz napajanje koji cu pretpostaviti da je isti u oba slucaja.
u prvom slucaju ako napr vent1 ubaci 1 litar vazduha u sekundi a drugi izbaci isto toliko protok je i dalje 1l/s, zar ne? dok se u drugom slucaju desava da oba venta izbacuju istovremeno po 1l/s dok se vazduh pasivno usisava napred, sto mu dodje duplo veci protok kroz kuciste u odnosu na prvi slucaj koji se uglavnom forsira kod klasicnih kucista.
teoretski, u prvom slucaju vent1 pravi duplo veci pritisak na vent2 sa zadnje (usisne) strane, tj. gura mu vazduh, dok u drugom slucaju oba venta imaju podpritisak sa usisne strane sto ih `koci`. medjutim posto nijedno kuciste nije hermeticki zatvoreno (rupice za srafove, slotbracketi itd.) svaka supljina izjednacava pritisak cime drasticno smanjuje efikasnost prve konfiguracije.
sta mislite?
ps. prvi slucaj usmerava mlaz hladnog vazduha direktno na graficku, sto nije za zanemarivanje
______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
zato sam i pisao sve ovo, vecina nas koristi prvu varijantu a nemamo pojma zasto. jbg, moje kuciste ima napred 1x12 pozadi 1x8 tako da ne mogu da probam sa 2 venta pozadi, ako je neko probao ili ga ne mrzi da proba bas me zanima rezultat ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: ja sam za prvu opcij :: koristim je vec maltene 10 din :: :: :: ulsi :: ::
mozes obe varijante samo ako ides na drugu gledaj gde su ti najvece supljine na kucistu jer ce ti tuda ulaziti najvise vazduha (velicina i pozicija) npr prednji otvor ti je veci ali jaci `vakum` deluje na otvor pored grafe jer je blizi (u slucaju da ga ima na tvom kucistu, stavi dva pozadi pa vidi sa papiricem ili morkom rukom na kom otvoru najvise vuce, valjalo bi da preko HDDa ide malo da ih rashladi, ja sam poceo da budzim borovnicu jer nisam nasao lancool k 58, isekao sam kucu gore (12cm), mali otvor na desnoj(gledano spreda) strani kod HDDa i na levoj kod grafe tako da mi tuda ulazi vaduh, mega mi je okernuta horizontalno i duva na gore tako da PSU i dodatni vent na krovu izbacuju napolje, imam mesto pozadi za 90mm ali gledam da li da stavim jer tihe nemaju neki protok tako da cu razmisliti, eto, ako te ne mrzi moduj malo kucu ili stavi 1+2varijantu tj 3 fana
au, brate ako sam ja tebe sad nesto razumeo... :) hdd mi stoji u mestu za flopi, skinuta plastika i viri malo iz kucista, vazduh lepo vuce kroz prorez, testirano dimom pljuge. trenutno imam samo 8cm pozadi i 12cm napred, a ako budem radio mod ici ce najveci vent koji nadjem (tipa sobni sa buvljaka, onaj sa stalkom i 3 brzine) spolja na bocnu preko grafe, cipa i cpu, kuciste u horizontalu, skidam sve ventove, brackete i 5.25 pa ce i da poleti :))) ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: mozes obe varijante samo ako ides na drugu gledaj gde su ti najvece supljine na kucistu jer ce ti tuda ulaziti najvise vazduha (velicina i pozicija) npr prednji otvor ti je veci ali jaci `vakum` deluje na otvor pored grafe jer je blizi (u slucaju da ga ima na tvom kucistu, stavi dva pozadi pa vidi sa papiricem ili morkom rukom na kom otvoru najvise vuce, valjalo bi da preko HDDa ide malo da ih rashladi, ja sam poceo da budzim borovnicu jer nisam nasao lancool k 58, isekao sam kucu gore (12cm), mali otvor na desnoj(gledano spreda) strani kod HDDa i na levoj kod grafe tako da mi tuda ulazi vaduh, mega mi je okernuta horizontalno i duva na gore tako da PSU i dodatni vent na krovu izbacuju napolje, imam mesto pozadi za 90mm ali gledam da li da stavim jer tihe nemaju neki protok tako da cu razmisliti, eto, ako te ne mrzi moduj malo kucu ili stavi 1+2varijantu tj 3 fan :: :: :: :: CPUGPU :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=49904 :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=88691 :: I love my computer because my friends live in it! :: ::
re U pravu si: 2 fena serijski povezana imaju isti protok, ali dupliraju pritisak - tj. omogućuju da se uspostavi jak vazdušni `most` od prednjeg do zadnjeg dela, da bi efektivno hladio celu MB. Dva fena montirana pozadi će duplirati protok ali će crpeti vazduh samo iz neposredne okoline a pritisak će se izjednačavati kroz okolne rupice - vazdušna struja će slabo stizati od pasivno otvorenog prednjeg dela.
e kad si kod buvljackog venta, ortak uzme lepo flashe od coce napuni vodom i zaledi e onda skine stranicu poredja flashe do kucista, a iza njih stavi vent tako da u kucu ulazi hladan vazduh iako je + beskonacno :), je pozadi imas mesta samo za 80mm, obicno bude 80 i 90 ili 2x 80 tj 1 x 120 koji zauzima ta dva mesta, ako mozes stavi pozadi 120 jer ima bolji airflow
a ko mu menja flase? neko no name kuciste, svo je skvrceno, ima samo ta dva mesta koja sam naveo i to bez zesceg moda ne moze da se menja. volim ga sto je od zesce debelog lima, mozes da skaces po njemu, vucem ga jos od durona 700. ide u kompletu sa razglasom po zurkama tako da mi je najbitnije da je cvrsto, i da me boli Q ako se ogrebe/ prospe pivo itd.
______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Ja imam 2x8cm pozadi - jedan CM, tj. kvalitetan, drugi je dosta losiji..oba izduvavaju vazduh iz kucista, napred imam mesto za 8cm, ali mi je kuciste zatvoreno sa prednje strane, pa kontam da iako bih stavio napred 8cm da uduvava vazduh, da nece imati neku korist, jel sam u pravu? E sad, kupio bih 12cm da stavim sa strane (neki malo kvalitetniji CM), pa kako bih trebao u tom slucaju da konfigurisem ventilatore, a da napravim najbolji protok vazduha i sto vise ohladim kuciste?
AMD Phenom II x4 925 2.8GHz MSI KA790GX Silverstone SST-ST50F-230 500W Asus nVidia 8600gt silent 512mb ddr3 Kingstone KVR800 2gb
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.