Cao svima, imam 2GB Kingston 8500 (1066) koji moja ploća vidi kao 6400 i pitam se da li bi update biosa popravio stvar, i ako bi gde da skinem najnoviji i najbolji BIOS file (*.rom) ?
update biosa ti nece reciti taj `problem`, potrebno je da rucno u biosu podesis parametre za memoriju onako kako je obelezeno na modulu, to je zbog inicijalne kompatibilnosti sa razlicitim plocama a vezano za jedec standard (ako se ne varam). Inace to je tako na svim plocama.
Vaskev ti je odgovorio a ja cu da dopunim: memorija koja se nalazi
12.03.2010. 22:30
status: user broj poruka: 11001
u tvom kompu je deklarisana od strane proizvodjaca (Kingston) kao PC1066, ali ako si je `ostavio` da radi na `auto` u BIOS-u ona ce podesiti svoje performanse prema potrebama procesora. Da bi iz nje izvukao maximum, treba da u BIOS-u podesis (prvo sa `auto` na `manual`) latencije memorije kao 5-5-5-15 -50, a `strap` CPU-a na vrednost `400MHz` (umesto `auto`). U okviru vrednosti (u MHz) koje dobijes za memoriju, odaberi onu koja je najbliza maximalnoj (manja ili jednaka 1066MHz). Eventualno (ako hoces da overklokujes CPU) promeni i napon napajanja memorije sa `auto` (a to je u stvari 1.8V) na (najvise!) 2.3V. Ali, SAMO ako bas moras (ako procenis da nisi previse overklokovao a sistem ipak nije stabilan). - - - - - - - - - - - Inace, ja imam P5Q, e8400@3670MHz i 2x2GB Kingston PC1066 HyperX
Inace, ja imam P5Q, e8400@3670MHz i 2x2GB Kingston PC1066 HyperX.
Koja ti je revizija procesora i koliko si izvukao maksimalni klok bez dizanja napona. Ja imam prvu reviziju (mislim C0), kupljen je cim se pojavio kod nas i bez dizanja napona sam izvlacio 4000MHz ladno, vise nisam ni pokusavao jer mi i ovo nije bilo potrebno sve dok nisam nabavio GTX275 kada je postao usko grlo i sada ga drzim na 3800 (9x422) privremeno zbog testiranja. Inace ploca je P5Q-E. Navodno su E0 bolji klokeri?
Ma nemestio sam ja sve u Biosu , i latency i freqency i sve sto treba, ali opet nece da pokaze u CPU-Z da je memorija 8500 pa to ti je , pa sam mislio da ce update resiti stvari
Da razjasnimo ovo, najzad: napisi koje si vrednosti podesio...
14.03.2010. 02:36
status: user broj poruka: 11001
i da li sistem radi stabilno pri takvim podesavanjima. Ako radi, to jest, ako BIOS pokazuje da je memorija klokovana na (priblizno) 1066 MHz, onda se radi o tome da je na memoriju ugradjen stariji SPD chip, tako da biva ova biva `prepoznata` kao PC 800 (6400MB/s). Ponavljam: CPU-Z-ov raport ne treba da te brine, ukoliko sistem stabilno radi pri deklarisanim vrednostima memorije.
Pa covece jer sam ti objasnio da ti memorija radi na 1066Mhz. Ne razumem zasto flesujes BIOS. Tvoj problem je u tebi, jer ne umes da citas CPU-Z. Citas vrednost po SPD-u i kazes da ti ne radi kako treba. Procitaj vrednost pod memory. Tu ti pise 533Mhz, sto znaci da ti ram radi na 1066mhz. SPD obilazi i ne gledaj jer to nije trenutno stanje, to je po Defoult-u Ne flesuj nista, jer nema potrebe. Bolje pitaj nekog nek ti objasni posto vidim da jos uvek ne shvatas materiju. Memorija ti radi na 1066mhz i ne diraj nista.
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
Ovako , ne moras da budes tako grub :) shvatio sam ja da to ije u redu sa tim ocitavanjima,ali ja sam ti covek cudan. znam da ona radi na 533*2 to mi je savrseno jasno,ali sam mislio da cu moci da napravim da se ocitava kako treba :) ali nema veze nek bude kako bude
Gledaj nisam mislio da budem grub, ali kad citas stvarno ispada tako. Ovako, sad cu da ti objasnim: Memorija Kingston Hyper X ustvari je deklarisana kao memorija koja radi na 800mhz. To ti je ono sto pise u CPU-Z pod opcijom SPD. Tu nikad neces promeniti vrednost, jer fabricki je deklarisana memorija na toliko. To je njena defoultn-a vrednost 800mhz i to je tako. Fabrika Kingston ti garantuje da ce tvoj ram raditi na 1066mhz, u koliko podesis vrednosti u BIOS-u kao sto sam ti objasnio. To se i desava. Evo otvori CPU-z i pogledaj pod opcijim Memory pise 533mhz, sto znaci da ti ram radi na 1066mhz. Ponavljam, pod opcijom SPD nikad nece da pise 8500, nego uvek 6400, jer je ona fabricki deklarisana na 800mhz. Procitaj polako i probaj da razumes, Sve pokazuje kako treba, i nema potrebe da menjas bilo sta. CPU-Z kod mene isto pokazuje kao i kod tebe i to je normalno, samo treba razumeti. Pozdrav Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
:: Ovako , ne moras da budes tako grub :) shvatio sam ja da to ije u redu sa tim ocitavanjima,ali ja sam ti covek cudan. znam da ona radi na 533*2 to mi je savrseno jasno,ali sam mislio da cu moci da napravim da se ocitava kako treba :) ali nema veze nek bude kako bud :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.