Naime, od sinoc masina ne moze stabilno da radi, tj. par minuta po podizanju windowsa 7 Ultimate x64 izbacuje BSOD-e koji uglavnom navode na gresku u memoriji i sl. (PFN corrupt, Bad pool caller, ...out of memory, itd).Formatiran hard, instaliran windows i ponovo isti problemi.Sve je radilo perfektno nekih nedelju dana, bez greske a memorija je bila postavljena na 1667MHZ, 8-8-8-24, memory Volatge- Auto (ocitava u BIOSU 1.501V).Memorija je deklarisana kao 2x2GB PC3-10666U (DDR3-1333) 7-7-7-20 1.5-1.6V i radila je u Ungaged (Dual chanel) modu na GA-770TA-UD3 sa Phenom II X4 955BE@3.2GHz+Titan fenriri Corsair HX650 napajanjem.
Medjutim sada i na default vrednostima pa i slabijim 9-9-9-24 ne radi stabilno, BSOD par minuta po podizanju, tj. simptomi su isti .Memorija u Dual chanel rezimu puca kako na Gold memory testu sa Hirens 9.9 CD-a tako i na Windows memory testu iz windows 7 recovery console, dok pojedninacno, OBA MODULA prolaze Gold memory test(ovaj drugi test nisam stigao da probam) i sve radi normalno kada je uboden samo jedan modul.BIOS je fleshovan sa F1 na F2 verziju i radio je stabilno 2-3 dana tako da mislim da nije do toga. Nema pregrevanja, CPU~30 idle, 52 full load(linx) stepeni, MBO~30-45 stepeni. Memorija hladna na dodir.
Nije mi jasno kako je sve radilo veoma stabilno bez ijednog BSOD-a do sinoc i odjednom pocinju ovi problemi...da je nekompatibilnost u pitanju valjda bi se to odmah pokazalo u startu, a posebno me zabrinjava sto sada nece ni na default setovanjima da radi, a radila je. Napominjem da je pre svega ovoga (na 1667MHZ 8-8-8-24) prolazio i linx i prime i 3dmark 2006 i pc mark sve bez greske, a sada ne moze ni win stabilno duze od 5min.Ne znam vise sta da radim, dajte neki predlog. Sve komponente su nove sa garanijom. Ova memorija je u pitanju http://shop.mushkin.de/product_info.php?info=p1811_DDR3-4096MB-Mushkin-PC3-10666-996677st.html
testirano sa gold memory i windows memory diagnostic tool i oba modula pojedinacno prolaze testove, ali kada ih uparim u dual channel nastaje kataklizma. Ima li jos neko ideju sta da probam, sta da reklamiram, jel nesto definitivno ne radi kako valja...gde su gurui pc berze da priskoce u pomoc... :(
Prošle nedelje sam kupio istu memoriju kao i ti (Mushkin DDR3 4GB (2x2) 7-7-7-20, model 996677st). Moja matična ploča je Gigabyte GA-P55-UD3R sa najnovijim bios-om, a procesor je Intel Core i7-860.
Memorije nisu prošle MemTest86+ u dual channel-u (program je prijavio greške), pa sam počeo da ih testiram pojedinačno. Na početku nisu pojedinačni moduli prijavili greške, ali posle 2 dana sam napravio dublji (tj. duži) test, i gle, jedan modul je već počeo i sam da pravi greške, dok drugi nije.
Memorije sam isprobao i na Asus matičnoj ploči (AMD-ov chipset), i MemTest je isto prijavio greške. Doduše, ovde smo testirali samo u Dual channel-u, nismo imali vremena da ih testiramo pojedinačno.
Znači, memorije su nove, prošle nedelje sam ih kupio u Gigatron-u. Sad su trenutno u Gigatron servisu.
Koliko puta si radio test (mislim koliko uzastopnih prolaza), probaj sa memtest i pusti najmanje dva prolaza. Meni se desavalo kad je odkazao jedan modul (od 4 koliko ih je radilo u dual channel-u) da prvi krug prodje bez ijedne greske a da tek u drugom pocne da redja gresku za greskom. Inace moduli su radili na vrednostima 1.80V1066MHz 5-5-5-15 (u pitanju je DDR2 sa default naponom 2.20-2.30V ali to je slicna problematika) a kada je poceo da odkazuje prihvatao je u pocetku napon 2.30V i tada je radio bez greske u pocetku a kasnije ni to vise nije pomagalo pa je zamenjen novim kitom jer garancija je vazila za kit a ne za pojedinacne module. Inace interesantno je da je memorija uvek prvi krug na Memtestu prolazila uspesno a da su se greske javljale u svakom narednom. Cak i tako je masina radila potpuno normalno bez ikakvih vidljivih gresaka u Win-u sem sto je povremeno pakovana arhiva prijavljivala greske prilikom raspakivanja i skinute arhive sa neta su povremeno pokazivale CRC error.
@papsi Ova informacija dobija na tezini, posto je i moja memorija kupljena u gigatronu, tako da im veceras vracam memoriju. Sve sve, ali od Mushkina ovo ni u snu nisam ocekivao, ipak njihove memorije imaju neku reputaciju u svetu, ali i kod nas. Bez obzira sto ovaj model nije klokerski model, valjda mora neki minimum kvaliteta da zadovolji pre nego sto je puste na trziste. Ovo je ujedno i prva memorija koju posedujem koja je takoreci `skiknula` posle 1 nedelje upotrebe.
Jel si dobio neku memoriju na upotrebu dok ti je Mushkin u servisu ili moram da se snalazim sam ?
@Vaskev U Dual chanelu puca na prvom prolazu, dok pojedinacne module nisam stigao da testiram vise od 1 prolaza i za to vreme, nisu pucali...kad se vratim sa posla pusticu po 2-3 prolaza za svaki modul pojedinacno, ali servis im ne gine.Nemam vremena da se mlatim sa necim sto definitivno ima neki problem, odnecu im u servis pa nek testiraju do mile volje.
I kod mene je na početku problem bio da je fajlove sa neta download-ovao sa greškom tj pri pokretanju je ispisao CRC greške, a slične greške sam dobio i sa starim fajlovima koji su na staroj mašini radili bez problema. Međutim, ovo je važilo za WinXP 32-bit. Kod mog prijatelja (ko ima gore pomenutu Asus-ovu ploču) su memorije pravile mnogo ozbiljnije probleme (npr. pad sistem), ali on ima 64-bitnu Vistu.
Ja sam u dubljem testu za pojedinačne module uradio 4 pass-a u MemTest86+, traje otprilike sat i po.
donmarco, ja bi ti preporučio da pre nego što predaš memoriju u servis, napravi slike sa telefonom ili fotoaparatom u testu gde ispisuje greške, i pokaži u servisu ili ih odštampaj.
Da, ovo definitivno nije dobar znak. Jel je moguće da smo uhvatili jednu lošu seriju modula od Mushkin-a? Pošto bi ovo značilo da čak iako se uvaži reklamacija, dobio bih ponovo memoriju za koju postoji verovatnoća da će otkazati.
Kad sam sa njima pričao telefonom, nisu ponudili da daju memoriju dok mi je Mushkin u servisu. Nadam se da neće memoriju da zadrže 45 dana u servisu koliko piše na njihovom web-sajtu.
Hvala ti jos jednom sto si ovu informaciju podelio sa nama ovde na forumu, i olaksao put do resenja problema, posto sam cak pomislio da mozda nesto nije uredu sa plocom, ali sada vise nema sumnje: Memorija - felerircna! Sad mogu samo i mogu da se slikam sa njom .)
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647271. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.