Kontroler ventilatora/temperature + razvod struje za ventilatore...
STRANA 1 OD 1
strela75
Kontroler ventilatora/temperature + razvod struje za ventilatore...
10.02.2010. 09:47
T24407
status: user broj poruka: 1590
Gledam kontrolere ventilatora i temperature, koji se postavljaju na prednji deo kucista, pa me interesuje koji koristite i kakva su vasa iskustva? Vidim da se kod nas nude Zalman ZM-MFC1, Zalman ZM-MFC1 Plus, NZXT Sentry LX, NZXT Sentry, Thermaltake Hardcano 12 SE,... Interesuje me sistem (tipa Scythe Kaze Server/Master) sa kontrolom i ventilatora i senzorima temperature (koji idu u paketu) - koliko su tacne te termo sonde i kako su vam se pokazali kontroleri uopste?
Za fan kontroler bih ti preporucio najjednostavniji, a to je nalik Revoltec-u, ima ga u D*sk-u, po meni je ovaj Zalman i NZXT bacanje para, a o Scythe-u da ne pricam, mislim, cena prava sitnica, bez obzira na to koliko se cene njihovi proizvodi, osim ako zelis da imas fancy fan kontroler i da ti zauzima jedan ceo 5.25` Drive Bay...
Sto se PCI-a tice, mislim da bi to mogao da nadjes u Radio klubu, ali po meni, to je beskorisno, prvo, svako malo bolje napajanje ima dovoljno molex konektora, cak i da nema, ima da se kupi Y racva, drugo, to moze lako da se i napravi, zatim ATA2SATA x2, itd., a ovo ti je isto kao kad bi stavio racvu, nema razlike, i malo je suludo da sa jedne grane ugrabis struju za 16 uredjaja??!! Malo rizicno..
ja imam u Thermaltake X acerIII neki taj fan kontroler i sa displejom, i ima za regulisanje brzine ventilatora i cita temperaturu i kao sve... samo od kad sam ga uzeo ne radi tj radi on ali ne pokazuje tacnu temperaturu i nisam primetio da okretanjem potenciometara menjam brzinu fanova, mada nisam se ni trudio da vidim sta ne radi, ima 8-9 kulera na kucistu i drzi i plocu i procesor ispod 30* :D tako da stoji samo za ukras i da plasi ljude koji nikad nisu videli veliko kuciste xD
@imarkovic Prvo sam razmisljao o najobicnijem, a onda sam video ove sa temperaturnim sondama, sto mi se cini kao dobra stvarcica (koja nije u potpunosti iskoriscena ako nema prikaza izmerene temperature). Napucao sam ukupno 9 ventilatora u kuciste, pa bih mogao testiranjem da utvrdim kako koji utice na temperature komponenti + mogao bih da regulisem manje bitne da ne zvrndaju u prazno + da proverim koliko je memorija zagrejana. Pored ovoga, nije lose imati stalni pregled temperatura.
Sto se PCI kartice tice, trebalo bi da bude reda velicine ~1000din, a sluzila bi za stvari tipa ventilatori (osim CPU ventilatora)- znaci manji potrosaci. Sada trenutno koristim racve dobijene uz Noctua ventilatore i glomazno je i kabasto sve to (naredjano 5 molexa jedan na drugi).
@boztoga - da li taj sistem ima svoje sonde ili se ocekuje od tebe da dokupljujes temperaturske sonde. i ako ima svoje sonde, vidi kako su postavljene - tesko da CPU mozes spoljnim senzorom izmeriti bolje od onog senzora vezanog na BIOS (koji je valjda na ploci)? - da li su ventilatori uopste povezani preko kontrolera (ako ne menja broj obrtaja) - ili ti ne cujes onih 4-5 koje regulises u odnosu na ukupnu cifru od 9 ventilatora?
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.