Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Problem sa starim kompom!!!
STRANA 1 OD 1
Stefan87NS Problem sa starim kompom!!! 27.12.2009. 19:56 T23229

status: user
broj poruka: 17
Prica je sledeca... Stari komp je poceo da mi se restartuje. Zamenio sam kondenzatore na maticnoj, bateriju, usput konstantovao da je napajanje (JNC 300W) vrisnulo (nece da upali uopste vise), spojio sve, uzeo od druga njegovo (Frontier 350W) i napravio problem samo
Tj. nije hteo da pali uopste, tj. kao da upali ali da ne daje struju komponentama jer ventilatori rade, ali graficka nema sliku, hard ne vrti, cd romovi nece da otvore...
Pomislio sam da nesto nisam dobro spojio, pa sam sve skinuo i sve ponovo vratio... isti rezultat.
Sledeci korak, skinuti 1 od 2 rama... kako sam skinuo komp je proradio, ali posle par sekundi sprzio tu memoriju tj jedan pin sprzen kao i pin na slotu. Hteo sam da probam sa drugom da bih proverio da nije to sve do memorije bilo i za iznenadjenje upalio je, pokrenuo, i stao... (nisam spojio hdd), ali sve radi, bios, procesor, maticna, taj jedan ram...
Problem se nastavlja ovde. Cim povezem hard disk i pritisnem dugme, komp krene da se pali i posle sekunde se ugasi, kao da nema snage da izvuce sa hard diskom?! ostane upaljena samo zelena dioda, crvena (hdd nista). Cim odspojim hdd, upali normalno...
Da li ovo napajanje stvarno nema dovoljno snage ili ... ? U principu proverio sam grane sa unimerom i svuda je voltaza u normalnim granicama... :S
I jos jedna stvar.. primetio sam da mi se ponekad cim gurnem kabl od napajanja u njega komp ukljuci, kao sto se ponekad dok drzim dugme za gasenje ugasi i cim pustim upali opet..
Ima neko neki savet? uputstvo??
Ako nekom znaci konfiguracija je sledeca: chaintech 7vjda, amd 1400+, ostala ta 256MB ddr-a, seagate 80GB ata133
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile Re: Problem sa starim kompom!!! 27.12.2009. 20:11 #175131

broj poruka: 9459
Meni tu nesto nije jasno.Kada startujes comp tj.startuje se napajanje koje Mora da isporuci napon od +12 i +5v i na moleksima.Otkaci ata/ide kablove sa cd-a i hdd-a,a ostavi samo molex,sa ovim ces ustanaoviti da li napajanje nema snage,ili si uprzio ata/ide kontroler gde dolazi do nekog kurslusa kada su spojeni sa uredjajima.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Prica je sledeca... Stari komp je poceo da mi se restartuje. Zamenio sam kondenzatore na maticnoj, bateriju, usput konstantovao da je napajanje (JNC 300W) vrisnulo (nece da upali uopste vise), spojio sve, uzeo od druga njegovo (Frontier 350W) i napravio problem samo
:: Tj. nije hteo da pali uopste, tj. kao da upali ali da ne daje struju komponentama jer ventilatori rade, ali graficka nema sliku, hard ne vrti, cd romovi nece da otvore..
:: Pomislio sam da nesto nisam dobro spojio, pa sam sve skinuo i sve ponovo vratio... isti rezultat
:: Sledeci korak, skinuti 1 od 2 rama... kako sam skinuo komp je proradio, ali posle par sekundi sprzio tu memoriju tj jedan pin sprzen kao i pin na slotu. Hteo sam da probam sa drugom da bih proverio da nije to sve do memorije bilo i za iznenadjenje upalio je, pokrenuo, i stao... (nisam spojio hdd), ali sve radi, bios, procesor, maticna, taj jedan ram..
:: Problem se nastavlja ovde. Cim povezem hard disk i pritisnem dugme, komp krene da se pali i posle sekunde se ugasi, kao da nema snage da izvuce sa hard diskom?! ostane upaljena samo zelena dioda, crvena (hdd nista). Cim odspojim hdd, upali normalno..
:: Da li ovo napajanje stvarno nema dovoljno snage ili ... ? U principu proverio sam grane sa unimerom i svuda je voltaza u normalnim granicama... :
:: I jos jedna stvar.. primetio sam da mi se ponekad cim gurnem kabl od napajanja u njega komp ukljuci, kao sto se ponekad dok drzim dugme za gasenje ugasi i cim pustim upali opet.
:: Ima neko neki savet? uputstvo?
:: Ako nekom znaci konfiguracija je sledeca: chaintech 7vjda, amd 1400+, ostala ta 256MB ddr-a, seagate 80GB ata133
Stefan87NS @gilopile 27.12.2009. 20:39 #175139

Evo upravo pokusao... nece.. mislim ... krene na sec i odmah se ugasi (samo moleksi prikaceni).
(jednostavno se iskljuci... evo drzim unimer na jednom slobodnom molexu, digne mu napon na +5 / +12 i iskljuci odmah...)
PS. probao sam i da povezem bukvalno sve sem molexa na hard disku... tako radi :S Mislim jedino sto je iskljuceno sad je hard disk... a i u bios-u vidi ta dva opticka...
To bi onda trebalo da bude napajanje??

Stefan87NS Re: Re: Problem sa starim kompom!!! 27.12.2009. 20:50 #175141

Izgleda da si ipak u pravu....
Posto imam 2 ata kabla, uvek sam isti kacio na hard. Sad mi je palo na pamet da ga zakacim na drugi. evo povezao na taj i usao mi u windows.
Ali... sad mi je palo na pamet da probam ovaj ata kabl na onaj konektor i opet radi :S
Ne mogu da verujem da je do kabla?! nema mi logike
PS. sorry sto pisem sad 2 odg u jednom ovako, ali prikopcana su mi oba kompa na jedan monitor pa se samo prebacim

gilopile Re: Re: Re: Problem sa starim kompom!!! 27.12.2009. 20:56 #175144

Jesi li siguran da si dobro bio okrenuo kabel at/ide?Ako je onaj dupli tj za dva uredjaja,onda ona duza strana ide u racunar.
Ma bitno da sljaka:)

P.S.Ccc,neko nema ni jedan com,a ti dva kom,pa se saltas:))

:: Izgleda da si ipak u pravu...
:: Posto imam 2 ata kabla, uvek sam isti kacio na hard. Sad mi je palo na pamet da ga zakacim na drugi. evo povezao na taj i usao mi u windows
:: Ali... sad mi je palo na pamet da probam ovaj ata kabl na onaj konektor i opet radi :
:: Ne mogu da verujem da je do kabla?! nema mi logike
:: PS. sorry sto pisem sad 2 odg u jednom ovako, ali prikopcana su mi oba kompa na jedan monitor pa se samo prebacim
::
Stefan87NS @gilopile 27.12.2009. 21:12 #175148

Pa siguran sam jer je ta strana bojana plavo kao i na ata kablu taj konektor :S
Inace sad sam ga malo `ispeglao` i povezao ponovo kako je originalno bilo (znaci sve) i sad sljaka... neverovatno :S
PS. A inace ovaj komp sam sada ostavio sestri tako da ipak imam jedan - novi , samo moram njoj da osposobim ovaj kako znam i umem On je, sto se mene tice, odradio svoje i svaka mu cast na tih 8godina

edit: Hvala ti na brzim odgovorima .))
Dooshan Otishlo mu nesto 27.12.2009. 21:33 #175156

broj poruka: 4
IMAM big problem...kompjuter mi je star kao biblija..ali je swe radilo super...Odjednom je zakucala dota(koja je radila super) i od tad neke igrice nece da rade..Monitor cesto igra kad ukljucim da gledam neki film..e sad druga stwar je sto mi procesor cesto ide do 47 stepeni kad startujem neku igricu..mnoge igrice zakucawaju ali FIFA MANAGER 08 radi super..fable koji je iz 2005 nece da radi..zakuca i moram da rst komp..takodje i dota i kanter...e sad u cemu je problem..procesor mi radi na 1.84 ghz i swe sem igrica super radi..
konfiguracija mi je AMD ATHLON 2500+
GRAFICKAL: Nwidia GeForce 5200
ram 768 mb rama ddr
AKO neko moze da zna u cemu je problem neka pomaga....

gilopile Re: Otishlo mu nesto 27.12.2009. 21:56 #175168

Sto se tice temperature procesora,ako je to u full loadu,onda je to vise nego ok.

Vrlo je moguce da tebi graficka pravi problem,tj njena temperatura.Da li je model sa kulerom ,ili je pasivna varijanta?U svakom slucaju pokusaj da skines hladnjak i malo ocistis graf.proc. i hladnjak,pa stavi novu pastu,a ako te ne mrzi odradi to i sa procesorom.

Nebi bilo lose i da reinstaliras graficke drajvere.

Stefan87NS: Nema na cemu!

:: IMAM big problem...kompjuter mi je star kao biblija..ali je swe radilo super...Odjednom je zakucala dota(koja je radila super) i od tad neke igrice nece da rade..Monitor cesto igra kad ukljucim da gledam neki film..e sad druga stwar je sto mi procesor cesto ide do 47 stepeni kad startujem neku igricu..mnoge igrice zakucawaju ali FIFA MANAGER 08 radi super..fable koji je iz 2005 nece da radi..zakuca i moram da rst komp..takodje i dota i kanter...e sad u cemu je problem..procesor mi radi na 1.84 ghz i swe sem igrica super radi.
:: konfiguracija mi je AMD ATHLON 2500
:: GRAFICKAL: Nwidia GeForce 520
:: ram 768 mb rama dd
:: AKO neko moze da zna u cemu je problem neka pomaga....
Stefan87NS @ Dooshan 27.12.2009. 22:34 #175184

Jel ti bas zakucao ceo komp ili se javljaju defekti/seckanje?
Ja isto mislim da je to do graficke verovatno.. ja sam imao skoro slican problem sa 8600 samo sto su te serije poznate po problemima sa lemovima, pa su se javljali defekti tipa sahovskog polja pri pokretanju filmova i igara tj. cim se trazilo nesto vise od nje
Najbolje bi bilo da poslusas gilopile i odradis to, pocni sa prasinom i drajverima...
Dooshan re 27.12.2009. 23:30 #175254

graficka nema kuler..ima weliki kuler na procesoru ali mislim da on slabije radi...cistio sam ga skorije..tj produwao sam ga kompresorom..pa ima i seckanja/defekta po ekranu..i cesto se on ugasi na trenutak pa upali...skorije sam reinstalirao sistem a i drajvere...procesor nije u full loadu ne moze se klokuje na 2 ghz...a da..kada pipnem graficku ona je WRELA...!!..nisam skinuo codekse ili kako se wec zowe...rekli mi ljudi da mi za km player ne trebaju...

ps:HWALA....

Dooshan re 27.12.2009. 23:30 #175255

zaborawi..zakuca tokom igrica CEO komp...

gilopile Re: re 27.12.2009. 23:42 #175278

Vrela?Mislim da te kartice nebi smele bas toliko da se greju.Pokusaj da joj stavis neki kulercic,ili bilo koji koji imas pri ruci montiraj tako da duva u hladnjak graficke,pa probaj kako ce ici.Pre toga je izvadi iz slota i dobro istrljaj nekom krpom kontakte.

Sto se tice defektnih prikaza po ekranu,vrlo je moguce da je i kartica odradila svoje.Bilo bi dobro da probas sa drugom agp karticom(pozajmi od komsije...)za probu.

:: zaborawi..zakuca tokom igrica CEO komp..
Dooshan re 28.12.2009. 00:24 #175306

da odnesem komp u servis i kazem im isto sto i wama...pa oni ce wrw da znaju sta da rade..kooliko obicno kosta poprawka u servisu ili sta ce wec da mu rade????

gilopile Re: re 28.12.2009. 00:41 #175312

Najbolje i najbezbolnije bi ti bilo da pozajmis negde neku agp karticu i probas sa njom,ako sljaka(a 90% je grafa prolupala),lepo pazaris istu,ili nesto malo bolju za nekih 1000-1500 din i to ce ti biti dosta jeftinije nego servis.Ako te pak mrzi da se bakces onda prepusti profesionalcima da ga odrade,mislim da te nece izaci nesto mnogo para,ali ispod 2000RSD nece sigurno(zavisi gde i kakve su volje).

P.S.Imas ovde na PCB pod rubrikom oglasi,potrazi servis,decko se zove Nemanja,pod uslovom da si iz BG-a

:: da odnesem komp u servis i kazem im isto sto i wama...pa oni ce wrw da znaju sta da rade..kooliko obicno kosta poprawka u servisu ili sta ce wec da mu rade???
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60390. Broj poslatih odgovora: 647370.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs