Kad se Win zaglupi - 3. deo - Porazavajuci rezultati
STRANA 1 OD 1
strela75
Kad se Win zaglupi - 3. deo - Porazavajuci rezultati
18.12.2009. 07:53
T22949
status: user broj poruka: 1590
Zao mi je sto moram da vas i dalje smaram sa svojim problemom/problemima, ali ovo prelazi u pocetni stadijum ludila. Dok ne razbacam sve komponente po sobi, kao jedan nas bivsi ministar sto je razbacivao novinare :):):) Elem, u pauzama rada, instalirao sam Unhackme. Pustim ga da radi i on nadje neke stvarcice prilikom boot-ovanja. Zaboravio sam da ponesem papir sa napisanom stvarcicom, koje nisam uspeo da se otresem. Nesto tipa AUiosys, koji unhack me obrise, sve ok, ali prilikom sledeceg restarta opet nadje istu stvar. Prilikom rada kada je stvar `ociscena`, brzina otvaranja Win Explorera je i dalje bila 10-20 sekundi (prvi put dugacko u 3pm, kasnije malo lakse). Tako odlucim ja da oborim sistem. Posto ne znam da odradim low-level format (ovom prilikom molim nekoga ko to zna da odradi da me uputi - imam Hirens boot cd, ako sa njim moze), odradim full format sistemske particije. Iskopira fino fajlove i pocne instalacija (onaj deo kad napise da mu treba 39 minuta, pa polako smanjuje). Pomislim kako je sve ok, izadjem iz sobe i vratim se posle jedno pola sata. I umesto podesavanja `Regional settings` me saceka BSOD - koji inace nisam video od vremena Win98 !!! Ne znam sta da mislim - em je bio virus, em i hardver ima neki teski oblik H1N1, a nije vakcinisan na vreme. Odlucim se da prvo izmenjam mesta memoriji (Geil 2x2GB Black Dragon na 1066) da vidim sta ce da se desi. Ploca je ASUS P5Q-SE i ima 4 mesta. Izvadim iz dva slota gde je bila i ubacim u druga dva. Pustam ponovo instalaciju WinXPa, kad na pocetnom skrinu, ne moze da nadje hard. Bio je uboden na SATA3 slot. Premestim ga na SATA5. Ukljucim racunar, prepozna sve. Odradi bez zastoja instalaciju Win-a. Nakon instalacije odradim instalaciju jos jednog programa i nakon te instalacije (bez restarta - znaci odmah po instalaciji), sistem ne vidi ni DVDRW ni DVD plejer (iako je instalirao sa istih). Restart i opet se sve vidi. (ako je bitno u celoj problematici, sada Win Explorer dize u sekundi - kao i ranije) Ajd recite sta da radim i odakle da krenem? Definitivno nesto od hardvera crkava (moja neka logika). Osim harda sve ostale komponente su u garanciji (MB, CPU, memorija, grafika). Garanciju spominjem, jer ako je nesto sto cu morati da reklamiram, da znam kako da im dokazem da to ne radi. Molim za pomoc, kako bih sto pre resio problem, jer mi se poslovi nagomilavaju, a ja se dr*am oko kante, virusa i Windowsa. Unapred hvala. Pozdrav.
Probaj sa drugim ramom, ja sam prosle godine imao slican problem (crkavanje svezeg sistema posle 3 dana max) nekompatibilnost ploce i rama, imas dosta toga kod asusa... probaj sa nekim kingstonom...
1. Može da bude da ti ne valja 1 štap(modul) RAM-a. Meni se desilo da od 2x2GB Geil Ultra na 800 jedan nije radio najpravilnije i, za to vreme, od tripova, bagova i grešaka mislim sam da sam video sve :)
Vidi ako na tom disku imaš Gold Memory Test, makar i TRIAL, pusti da se izvrti 35 puta, pa ako ništa ne pokaže, 80% sigurno je RAM ispravna.
2. Može da bude da je ploča poludela, da li zbog HW problema(SATA priključci) ili zbog BIOS-a, to već ne znam, pa upravo zato proveri da li su izlazile novije verzije od one koju imaš.
Osim toga, najjeftiniji pokušaj rešavanja je pozajmljivanje ili kupovina jednog modula RAM-a, bilo kog koji ploča podržava, pa onda ubodeš, probaš i javiš utiske.
Po meni se ponaša kao da ploča ima problema sa komunikacijom ne sa RAM-om, već sa `storage` uređajima: diskom i optičkim drajvovima. Obično to ne radi u startu ako je u pitanju kolizija optičkog drajva i ostatka računara, imaš dosta tema postavljanih ovde ali možda je i ovo moguće, naknadno. Pre otpisa hdd-a, i dvd-rw-a koliko ih već imaš, DOBRO proveri i zameni po mogućnosti kablove, naročito flat u-ata 66 ako ti je njime vezan bilo koji disk, pogotovo ako na takvom kablu imaš dva drajva u master-slave odnosu. Naravno, BSOD poruka može mnogo toga da pokaže, ali, ako on pokazuje npr. na RAM, pa na nešto drugo pa na treće, onda je ploča.... tu, ostaje ti da odradiš clear CMOS BIOS-a a ako i to ne pomogne, onda da se isti flešuje.... mada, ovo zadnje ima tanku mogućnost da uspe, a popriličnu verovatnoću da onesposobiš samu ploču. Savete za RAM poslušaj, `ne boli` i nemaš šta da ubrljaš ako se uzemljiš... pre godinu-dve, svi smo odmah tipovali na napajanje jer su tada komponente postale gladne struje a kinezi su toliko masovno bili uzrok raznih gremlina da je to bila sumnja br. 1. Ako ti je napajanje ok, ipak proveri molex-e i sata priključke od napajanja, jer i kilav kontakt i razvaljeni pinovi u molex-u znaju da prave problem....
@ Almighty84, Slavuj, peguar i Pisko 1. Testiracu memoriju sa gold memory testom (nazalost imam samo trial verziju). 2. Posle toga cu da izvadim jedan modul, pa da probam kako radi. Posle cu probati drugi i videti da li ima promena. Ako to ne upali, ne gine mi kupovina nekog novog modula (sad sam se setio da sam pre nekog vremena pokrenuo temu kupovine dodatne memorije, zbog `nailaska` DDR3 memorije, pa kad ona zavlada - DDR2 ima da poskupi, kao sto je situacija sa DDRom sad - eto izbaksuzirao sam, sve je radilo ok ranije) 3. BIOS sam flesovao jednom na laptopu i proslo je sve ok, ali je takav softver bio. Nisam upoznat sa procedurom za ASUS. To cu morati da proucim. Ako neko ima to iskustvo, neka da korisne sugestije. 4. Niti Clear CMOS nisam radio na ovoj ploci. I to cu morati da proucim i vidim kako se to radi. Da li posle toga moram nesto da instaliram ili on sve pokupi sto mu treba od informacija za dalji rad? 5. Imam HDD na SATA prikljucku i DVDRW na SATA prikljucku, DVD citac je sam na ATA prikljucku (Pisko, jel` taj kabl da promenim ili i ove SATA?)
6. Napajanje je LC Power 550W prikljuceno na Mustek 600USB. Znaci trebao bih multimerom da merim napone na strujnim prikljuchcima HDD-a, DVD-a i DVDRW-a?
Kad sam instalirao Win, drajvere sam instalirao otprilike redosledom: cipset, audio, mrezna, graficka,...
Da li je dovoljno instalirati samo poslednju verziju recimo drajvera za cipset, ili treba instalirati sve? Na sajtu ASUSa, za moju plocu ima drajvera za plocu od Version 9.0.0.1009 do Version 9.1.1.1019.
Ja sam instalirao samo ovaj poslednj update, podrazumevajuci da on sadrzi prethodne, a po velicini fajlova vidim da to mozda smrdi.
Napomena: u Device Manageru nemam ni jedan znak pitanja / uzvika.
Imao PQI, posle chetiri meseca morao sam da intervenishem i sada Kingston radi bez problema, MSI k9neo v3. Nije mogao da otvori notepad 5 sekundi! Drugu je ASUS M2N32-SLI Deluxe Wi-Fi bila pokvarena, a mogao je da instalira Win i drajvere, ali kad udje u IExplorer komp kuca. Prikazivana greshka na testu memorije a ustvari plocha ne ispravna. A koshtala je mnogo pre dve godine. Sto chudesa...
ko nema u vuglu, ima u guglu
:: Probaj sa drugim ramom, ja sam prosle godine imao slican problem (crkavanje svezeg sistema posle 3 dana max) nekompatibilnost ploce i rama, imas dosta toga kod asusa... probaj sa nekim kingstonom...
PS. Nestanak struje ne moze da me zezne jer imam jUPS.
@Jebivetar Dok sam se nadao da je samo virus nije me mnogo potresalo to sto se komp gubi (racunao sam na reinstalaciju kao resenje - uz kupovinu novog veceg diska, ciju sam kupovinu zacrtao u skoroj buducnosti). Sada bogami, kad se ne nazire resenje, skace mi komp po nervima samo tako. Posebno sto ce mi komp u narednom periodu trebati svakodnevno po min 5-6 sati (a od racunara sam uvek trazio samo i jedino pouzdanost - zato ih nikad nissam ni overklokovao da bih izvukao 7.5% vise snage uz skracenje trajnosti od 25% - ne racunam probu sa Celeronom 300A na 450MHz, koja je trajala samo dan da vidim da li moze da radi i vracen je na 300MHz).
Sorry, nisam uz računar non-stop. Kad se menja bios, realno, nije velika verovatnoća nego je značajna, pogotovo ako se polurazumeš ili misliš da razumeš kad ono..., a i posledice su takve da MORAŠ malo bolje, malo višei bolje da proučiš postupak da ne bi napravo grešku. I ta je popravljiva, ali, moraš kod servisera da se smaraš i juriš. Ali, pošto si to radio samo jednom i to namenskim programom next-next-next-accept, moje je da te upozorim. U svakom slučaju, prvo prouči i uradi backup sadašnjeg bios-a. Moja iskustva su za sada pozitivna, ali, u dva navrata sam bio na korak od provalije usled brzopletosti i pogrešnog zaključka, mada ja krivim tupavi tutorijal. Ovo što si postovao, lepo je objašnjeno, uz zamku da je na tebi da izabereš pravu verziju bios-a i pravu reviziju ploče što kod nekih spada u detektivski posao. Kablovi. da, mislim na sve kablove, ali, nemoj odmah da kupuješ džaba i menjaš, nego, pošto imaš dva sata, probaj prvo jedan pa drugi na hdd-u, i probaj kako se sistem ponaša kada se široki ata-kabl isključi uopšte, pa, ako je on uzrok znaš šta ti je činiti a ako se problemi nastavljaju, onda znaš da nije ni kabl ni dvdrom na njemu. Probaj i to merenje, ali imaš očitavanje u bios-u, šta treba da bude a šta daje napajanje. Ja sam više mislio na labavo i kilavo napravljene priključke i priključnice za napajanje - mrdanje, stezannje kleštima da bolje prione i pravilno nameštanje, do kraja... su mere na koje sam ciljao kod napajanja.
Nasao sam nove SATA kablove za probu, e jedino mi fali ATA, ali cu njega iskljuciti (kao sto si predlozio) i videti sta se desava. Imam cak i jedan napojni kabl, sa onog starinskog na ovaj manji - SATA napajanje. Sto se BIOSa tice, verzija se vidi na prvim ekranima kad se upali komp. Sekira me neki Utility sa ASUSovog sajta, nazvan `Afudos BIOS update tool V2.38`, kojem ne vidim primenu u opisanom postupku, a za P5Q SE ima ga u downloadima.
Provericu spojeve kablova. Cak na ASUSovom sajtu pise o problemima ako se SATA slot na ploci napuni prasinom,..., tako da cu i to sve da pocistim i spajam od nule.
Uzeo sam sinoc da proverim memoriju sa programom Gold Memory Test. Pustim program i rekoh danas ujutro cu videti sta se desava. Sliku ekrana od jutros imate na sajtu:
Znaci posle 80% prvog testa se zakucao - izbroji 32767 greski i stane tako. Posle nekog vremena ponovo krene da broji greske od nule i dodje do 32767 i tu opet ostane neko vreme - pa u krug. Maksimum ostvarenja je 80% prvog testa.
Molim znalce da rastumace rezultat. Koliko je verovatno da je samo memorija? Da li ima sanse da bude ploca? Ili i jedno i drugo (nekompatibilnost ili kvar)? I memorija i ploca su u garanciji.
Da li je dovoljno prezentovanje ovakvih rezultata da bih ostvario garanciju?
da bi bio siguran,moras prvo istestirati neku drugu memoriju,recimo drugarovu,na drugarovom kompu,kad ona prodje sve testove,tada znas da je ona 100% ispravna,onda uzmes tu ispravnu memoriju i stavis kod tebe u komp i izvrtis testove...Ako pokaze greske onda ti je ploca problem najverovatnije...i Mislim da je ova slika dovoljna da ostvaris garanciju...
KLIN(KA) SE KLIN(K)OM IZBIJA
:: Uzeo sam sinoc da proverim memoriju sa programom Gold Memory Test. Pustim program i rekoh danas ujutro cu videti sta se desava. Sliku ekrana od jutros imate na sajtu :: :: http://tinyurl.com/y8ufml :: :: Znaci posle 80% prvog testa se zakucao - izbroji 32767 greski i stane tako. Posle nekog vremena ponovo krene da broji greske od nule i dodje do 32767 i tu opet ostane neko vreme - pa u krug. Maksimum ostvarenja je 80% prvog testa :: :: Molim znalce da rastumace rezultat. Koliko je verovatno da je samo memorija? Da li ima sanse da bude ploca? Ili i jedno i drugo (nekompatibilnost ili kvar)? I memorija i ploca su u garanciji :: :: Da li je dovoljno prezentovanje ovakvih rezultata da bih ostvario garanciju :: :: Unapred hvala :: :: Pozdrav.
Ima li neko memoriju 1GB 1066 proverenu da je otkupim u svrhu testiranja? Drustvo uglavnom ima starije racunare (od preostalih u Srbiji), tako da mogu da racunam na jedan pc2-4300 (533) modul. Dobro to moze biti super da proverim svaki slot na MB, ali ne mogu da proverim da li radi na 1066.
Zamislite, u garantnom listu su napisali da memorija ima godinu dana garancije !!! I to istice krajem januara. Moram brzo provaliti sta je tacno pa da im sednem na kicmu.
... evo da javim, ako se nekad nekome slicno desi da zna proceduru. Znaci test memorije pokaao katastrofu. Izvadio jedan modul iz slota B1, ostavio jednu u A1 - opet katastrofa. Posle izvadim ovu iz A1, vratim onu u B1 - radi. Zakljucim da taj memorijski modul radi. Prosamaram ga po slotovima A1-A2-B1-B2 i ispostavi se da samo u A1 ne radi - ima silu gresaka. Uzmem drugi modul (koji je bio u A1), ubacim ga u A2 - radi. B1-radi, B2-radi.
Moj definitivni zakljucak je da A1 memorijski slot na ploci ne radi kako treba na ploci. A2, B1, i B2 rade. Memorija je ok i radi u sva tri slota (ma koji modul, u ma kom slotu). Samo ni jedan modul ne radi u A1. Uparene u kombinaciji slotova A2-B2 sam testirao jutros od 6h do 17h i radile bez greske. Sada testiram HDD, za koji mi je Maxtorov program u Hirens Boot CDu dao da ima gresku: http://tinyurl.com/y97fnc7 ali je istu gresku i ispravio.
Broj postavljenih tema: 60390. Broj poslatih odgovora: 647370. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.