Pazario sam pre mesec dana cooler CM 212+, i montirao ga. Ploca MSI GD70 790fx. procesor AMD x3 720 BE klokovan na 3,8 Ghz. Imam problem u ocitavanju temperature sa senzora. U idle rezimu pokazuje 24 C a pod punim opterecenjem (20 min Prime) 34 C.Ocigledno nesto nije u redu.Da nije nesto poremeceno montazom coolera? Moze li se resiti?
Speedfan i Coretemp. BIOS se slaze sa njima. Ipak nenormalno je da toliko overklokovan procesor ima tako nisku temperaturu. Par puta sam smanjio broj obrtaja ventilatora na kuleru na 1000 o/min a temperatura je skocila za 1 C. Al sam zato u igri Race Driver Grid posle 10 min dobio plavi ekran verovatno zbog visoke temperature. Definitivno ono sto ocitava senzor nisu realne temperature.
prilicno je to sposoban qler. pipni rebra hladnjaka, ako su mlaka to je to, 30 i neki stepen. a mozda si popio BSOD i zbog visokog kloka/niskog napona? dodaj mu jos 0,1-0,2V pa da vidis kako ce da jurne preko 40C (ne odgovaram za eventualna ostecenja hardvera i prouzrokovanu dusevnu bol) ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: :: Speedfan i Coretemp. BIOS se slaze sa njima. Ipak nenormalno je da toliko overklokovan procesor ima tako nisku temperaturu. Par puta sam smanjio broj obrtaja ventilatora na kuleru na 1000 o/min a temperatura je skocila za 1 C. Al sam zato u igri Race Driver Grid posle 10 min dobio plavi ekran verovatno zbog visoke temperature. Definitivno ono sto ocitava senzor nisu realne temperature :: :: ::
Uradi kako ti je Mixx rekao. Lepo prstićima pipni kuler i vidi koliko se stvarno greje. Ako se ispečeš to je preko 70 C a ako možeš da ga držiš 5-6 sekundi to je oko 60 C.
@oftopik Meni i dalje nije jasno zašto se veliki broj ljudi toliko tangira oko tih temperatura. Za procesore sve što je ispod 60C je dobro. Šta ima veze da li radi na 20 ili 40 ili 54 stepeni, ništa mu neće smetati u radu niti će mu skratiti radni vek. Drugo, ne možete od procesora da očekujete da bude hladan ko špricer ako ga nasvirate. Koliko će se on više grejati pri nasviravanju zavisi od 3 činioca: napajanja, ploče i samog primerka procesora. Isto važi i za default klok tako da ne možete npr od nekog fenom (enalnog) procesora da očekujete da ima istu radnu T na asus 770 ploči sa čiftekom od 500W i na msi 770 sa recimo OCZ napajanjem. Razlike mogu da budu drastično velike...
I kod mene MSI ne pokazuje tachno. E sad ako laze za procesor, koliko li je stvarna temperatura chipseta ako inache pokazuje da je visoka. Imam tri dodatna ventilatora od kojih jedan CM 12cm na naponu 7V, na stranici kucishta duva direktno na chipset. Chuvena pecnica, njegovo velichanstvo nForce 560. Sada i nije tako loshe, temperatura u gajbi oko 20c. CPU nije overklokovan Windsor x2 4200 EE 65W TDP Obrati paznju na RPM kod Cpu fan-a! Kolika bi temp bila da mu nisam ushtrojio brzinu...
Temperatures Motherboard 27 °C (81 °F) CPU 18 °C (64 °F) CPU #1 / Core #1 35 °C (95 °F) CPU #1 / Core #2 24 °C (75 °F) MCP 39 °C (102 °F) GPU 36 °C (97 °F) GPU Ambient 29 °C (84 °F) WDC WD3200AAJS-65VWA0 29 °C (84 °F) WDC WD5000AAKS-22A7B0 28 °C (82 °F)
Cooling Fans CPU 1854 RPM System 1467 RPM
Voltage Values CPU Core 1.10 V +3.3 V 3.32 V +5 V 4.97 V +12 V 11.92 V VBAT Battery 3.02 V
ko nema u vuglu, ima u guglu
:: :: Boli me glava pd MSI ploča. Probaj update BIOS-a, mada sumnjam da će ti pomoći :: ::
Temperatures Motherboard 19 °C (66 °F) CPU 1 °C (34 °F) CPU #1 / Core #1 22 °C (72 °F) CPU #1 / Core #2 9 °C (48 °F) MCP 29 °C (84 °F) GPU 28 °C (82 °F) GPU Ambient 21 °C (70 °F) WDC WD3200AAJS-65VWA0 27 °C (81 °F) WDC WD5000AAKS-22A7B0 25 °C (77 °F)
nije isljuceno i da je stvarno ta T jer su novi AMD procesori poprilicno hladnjikavi, ortak ima P II X4 905 2.5GHz i greje se smesno (na X64!), kao ovaj tvoj a ima ocz vanquisher ili tako nesto, mada moze i senzor da laze ne vezano za MSI, meni je DFI i senzor je ITE IT8716 i pokazuje kad mu se hoce 255C, smejurija
Slabo to kod tebe hladi gliga, a rekao bih da ti i nije bas nesto OC-ovan CPU ?
Evo kakve su temperature kod mene: http://www.imagesforme.com/show.php/852667_q6600saturdaynight1.jpg Stress test + 3 stepena! Inace, na maticnoj postoji HW (dva SS displeja) ocitavanje temperature procesora tako da je ovo stvarno tacna temperatura... Stvar je u tome sto su samo dva jegzra upaljena i rade, a druga dva su ugasena u BIOS-u...
E sad, sulude zajebancije na stranu, ovaj Q6600 kod mene OC-an na 3.2GHz [1600MHz FSB] sa def. naponom radi u IDLE na 23-25 stepeni... Cooler je silni ASUS Arctic Square koji me sve vise i vise iznenadjuje...
Pozdrav
SONY VAIO VGN-FW285J
:: http://yfrog.com/j7tempff :: :: :: Intel Q6600. CM Hyper TX3 :: Asus P5QL-E :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz :: Power Color HD 3850, 512, DDR3 :: HDD WD Caviar 640 Gb. AAK :: ::
Imam dva ventilatora jedna 12 koja izvlaci , i ova trenutna devetka koja duva. Temperatura u sobi je dosta visoka, oko 27-28C, tako da Mislim da temperature nisu toliko visoke. U starom kucistu bile su za 10tak C vise. Ovo kod tebe je cudo,ako je tacno merenje
`E sad, sulude zajebancije na stranu, ovaj Q6600 kod mene OC-an na 3.2GHz [1600MHz FSB] sa def. naponom radi u IDLE na 23-25 stepeni.` Kolika ti je sobna temperatura ???
Moj Procesor nije overklokovan, radi na 2.4Ghz. temperatura 30-31C
Ako stavim kuciste na promaji, pored prozora verujem da cu da imam nize temp. i od tebe :)
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz Power Color HD 3850, 512, DDR3 HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS
Temperatura u sobi je takodje preko 25 stepeni! (centralno grijanje, na klimi postoji termometar koji pokazuje trenutnu temperaturu)
Kao sto sam vec naveo, slike su slikane kada je kompjuter bez bocne strane bio u drugoj sobi sa otvorenim prozorom te su zato temperature bile onako niske! Prva slika je sa dva jezgre, i na njoj se vidi da pri 100% opterecenju temperatura ide sa 14 na 17 stepeni! Druga slika je sa cetiri jezgra upaljena, u IDLE na priblizno 4GHz i naponu od 1.57V! Iako nemam sliku, reci cu samo da je na 2.4GHz sa sva cetiri jezgra upaljena radio na 11-12 stepeni!
Treca slika je slika setup-a, tj kako je stojalo to sve u sobi!
Nije kod mene nikakvo cudo, cisto je (ajde da ga pohvalim) dobar kuler a termalna je AS5, sve fercera odlicno...
Ono sto nisam do sada vidio (primjetio u tvom potpisu), a vrlo je znacajno je tvoj kuler! TX3! Ja ispod Hyper 212 nista ne bih stavio na Q6600, ako bih vec uzimao aftermarket kuler... Imao sam ja ranije TX2 (prije nego sto sam uzeo ovaj ASUS Arctic Square) ali se nisam usudjivao da ga stavim na Q6600...
Jednostavno taj kuler kod tebe, isto kao i TX2 nije za Quad Core procesore, ni AMD a posebno ne Intel, i mislim da je to osnovni problem!
Da ponovim, sa ovim ASUS kulerom, Q6600 na 3.2GHz sa def. naponom u IDLE ide od 23-25 stepeni, ako se nesto radi ide koji stepen vise, ali ne preko 30, odradicu LinX za vikend da vidim dokle ide najvise!
Pozdrav od Stefana
SONY VAIO VGN-FW285J
:: Imam dva ventilatora jedna 12 koja izvlaci , i ova trenutna devetka koja duva. Temperatura u sobi je dosta visoka, oko 27-28C, tako da Mislim da temperature nisu toliko visoke. U starom kucistu bile su za 10tak C vise. :: Ovo kod tebe je cudo,ako je tacno merenj :: :: `E sad, sulude zajebancije na stranu, ovaj Q6600 kod mene OC-an na 3.2GHz [1600MHz FSB] sa def. naponom radi u IDLE na 23-25 stepeni. :: Kolika ti je sobna temperatura ?? :: :: Moj Procesor nije overklokovan, radi na 2.4Ghz. temperatura 30-31 :: :: Ako stavim kuciste na promaji, pored prozora verujem da cu da imam nize temp. i od tebe : :: :: Intel Q6600. CM Hyper TX3 :: Asus P5QL-E :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz :: Power Color HD 3850, 512, DDR3 :: HDD WD Caviar 640 Gb. AAK :: ::
Nesto je trulo u drzavi Danskoj :) Ne zelim nikog da pravim lazovom i da kazem da je ovo nemoguce,danas je kod nas Srba sve moguce pa sto nebi i ove niske temperature na vazduhu i na Q6600 koji disipira kao `TA Pec` :) I pored svega cenim mladje i iskusnije kolege pokusavajuci da naucim nesto iz njihovih dela i licnog iskustva.. Prilozicu samo nesto sto sam nekad `onako uz put` probao .. Inace radi se o Intel platformi o Yorkfield CPU-u 45nm proces ,sa daleko manjom disipacijom i to sve na profi vodenom sistemu ..Prime test + CPU 3D Mar render test na loop : http://img710.imageshack.us/img710/4097/intelquadcoreq965042ghz.png
P.S.Ne kazem nista..Mozda user ima stvarno nadprosecan CPU i Cooler koji sve to u kompletu jede bolje od svakog vodenog sistema..
Ne razumem trip za ovakvo ponasanje. Ako si iole beda i nemas za ogrev, verujem da ne foliras sa temperaturama. Ovo sto ti pokazujes je nemoguce. Ne verujem da mislis da smo glupi, posto si na onom Forumu !!! Ja znam da je Bosna na velikoj nadmorskoj visini, ali buraz i ovde je hladno. Kad sve otvorim u sobi 27-28 u IDLE. Tebi se pokvario kuler, taj ASUS, pretpostavljam. Daj to nekom i doplati, za TX3.
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz Power Color HD 3850, 512, DDR3 HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS
Druga stvar, je li razumijes ti razliku izmedju IDLE-a i PRIME LOAD-a ? Razumijes li da je prozor otvoren, i da je temperatura vazduha bila oko 10 stepeni ? Da sipas ne znas kakvu vodu nece imati tako nisku temperaturu, osim da ubacis nekako leda u rezervoar!
Slike su slikane telefonom, kao sto se i vidi, bas zato da vi ne bi govorili da je nesto ispravljano i prepravljano...
@ Skyfire: Ti se opet tripujes ! Hajde da razumijem sto gliga79 mozda ne zna razliku izmedju IDLE-a i LOAD-a, ali ti, o mocni overclock-eru, da ne znas ? Sramota!
Sto se tice temperatura procitaj ono @gliga79 jos jednom...
I da, hladan vazduh jede i najbolje vodene sisteme, jer vodu ne mozes ohladiti na tako niske temperature... Druga stvar, sada je vani temperatura u minusu, ako mi ne bude mrsko uradicu opet testove sa ovakvim setup-om pa da se uvjerite...
@gliga79, again: Kao prvo, nije trip! Kao drugo, nisam beda i molio bih te da me tako ne nazivas! Kao trece, uopste ne mislim da ste glupi, nego da ne citate ono sto pise! Kao cetvrto, Tamo gdje ja zivim (Posavina) su vjerovao ili makar 90% ravnice, te bih te zamolio da me ne pokusavas vrijedjati na tom osnovu jer opet nisi u pravu... Kao peto, ne znam sta ti radis, i kako otvaras prozor, ali kod mene je racunar bio sa otvorenom bocnom stranom tik ispod prozora, kao sto se vidi na slici iznad! Kuler se nije pokvario, sta vise odlicno radi, i ja sam prezadovoljan! Kazem ti da sam imao ranije TX2 i taj kuler nikako nije za OC-ovan Q6600!
Jos jedno pitanje za kraj, za obojicu: Da li znate kolika je TjMax za Q6600 sa G0 revizijom jezgra ? (nemo` sada na netu da trazite)
Toliko za ovaj post, ako vam obojici opet nesto ne bude jasno potrudicu se da objasnim...
Nije pljuvanje, nema potrebe za tim. Vrlo dobro znam sta je IDLE, i PRIME LOAD, nije to neka nauka. U prvom postu si napomenuo i video sam sliku. Ali si rekao da su mi temperature visoke jer mi ne valja kuler. Navodno je tvoj bolji a kuciste si ostavio pored otvorenog prozora, po hladnom vremenu??? Koja je svrha toga??? Ja cu da iznesem na prozor na -10C pa ce da vidis ciji kuler ne valja :))) Na kraju prvog posta kazes: Citiram `E sad, sulude zajebancije na stranu, ovaj Q6600 kod mene OC-an na 3.2GHz [1600MHz FSB] sa def. naponom radi u IDLE na 23-25 stepeni...` Tvoj drugi post pocinje: Citiram `Temperatura u sobi je takodje preko 25 stepeni! (centralno grijanje, na klimi postoji termometar koji pokazuje trenutnu temperaturu)` Znaci da je prozor zatvoren. Kako moze tolika sobna temperatura sa otvorenim prozorom po toj hladnoci??? Ja sam izneo temperature, u normalnim uslovima pri sobnoj temperaturi, a ti mi kazes previsoke ,jer tvoj komp stoji na prozoru po hladnoci. Zbunilo me to u prvom tvom postu sto nigde nisi pomenuo da je napolju hladno, vec stoji samo slika komp pored prozora? Sto se tice bede i visine rekao sam figurativno(zbog niskih temperatura), nisam hteo da vredjam, tu smo da polemisemo o hardveru i softveru, jel tako? A sto se tice pitanja uvek cu da pitam sta mi nije jasno, covek se uci dok je ziv, zapamti to. Evo pitanje : koja je svrha izlaganje kompjutera hladnoci , da bi se zabelezile niske temperature? Pozdrav.
gliga79, ovako, mislim da se nismo razumjeli bas najbolje!
Sto se tice tvojih temperatura, za 2.4GHz tj. na default-u i jesu visoke ako pogledam svoje temperature! Sto se tice kulera TX3, i dalje stojim iza toga da on i nije neka sreca za Q6600, tj. za ono sto imamo obojica jer on nema toliku moc disipacije toplote koju bi eventualno preuzeo sa procesora...
Ono sto ti izgleda nisi shvatio je to da meni u sobi na 25 +- stepeni , na 3.2GHz i defaultnom naponu Q6600 radi na manje vise 25 stepeni! Znaci to je bez otvorenog prozora, i tako mi stoji za svaki dan i zato mi je tvoja temp od 30 stepeni na default malo povisoka pa sam okrivio kuler, a mislim da sam u pravu! Ako imas drugacije misljenje, tu sam ga da cujem... To je slucaj jedan! (normalan rad) Slucaj dva! (samo za test, otvoren prozor i temp. oko 10 stepeni) E sad, da odgovorim na pitanje, vezano za testiranje (otvoren prozor, ambijenta temperatura 10 stepeni, sto znaci da je hladno, a i decembar je, pa sam mislio da se podrazumijeva da je hladno :D ), to sam radio da bih vidio koliko procesor moze na vazduhu u malo ekstremnijim uslovima rada, tj. pri nizim temperaturama, i dosao sam do 515MHz za FSB i max takta od 4.3GHz (i dalje je u pitanju Q6600), i ja sam prilicno zadovoljan!
Na nizim temperaturama procesor bolje radi, tj. treba nesto manje napona da postigne odredjeni takt, a jos jedan plus je to sto se moze dodati dosta napona da bi se islo do nekog maksimuma na vazdusno hladjenje...
Ipak, to je nemalo 2GHz preko defaultnog clock-a i stvarno sam zadovoljan! Naravno, taj OC nije za svaki dan, nego samo za testove, posto nije uvijek ovako hladno... :)))
Nadam se da je sada sve OK, tj. da smo se razumjeli!
Pozdrav
PS: Za vikend cu mozda opet testirati, sada je temperatura jos manja vani, kod nas je oko -3 po danu, tako da bi trebale biti jos nize temperature... Vidjecemo jos!
Sve je jasno ko dan, samo sam imao sumnju prema tome da si na +25 C,sobne temperature imao temperaturu u idle 23-25 C, plus procesor overklokovan na 3,2 i kuler ASUS, eto to mi je bilo cudno. Sad shvatam da ti procesor prati sobnu temperaturu, dok je kod mene 3-4 C vislja od sobne.
Ajd odradi testove pa javi rezultat, bas me interesuje jer i ja ganjam q6600. Pozdrav Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz Power Color HD 3850, 512, DDR3 HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.