Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
O/C HDD?
STRANA 1 OD 1
Mixx O/C HDD? 14.12.2009. 12:02 T22812

status: user
broj poruka: 2931
da li postoji nacin za overklok harda? pada mi na pamet dizanje napona motora koji vrti plocu, e sad, kako to izvesti? nemam iskustva oko cackanja elektronike na hardovima, a imam par penzionera od po par GB spremnih za experiment... nemojte mi zameriti, smaram se na poslu pa mastam malo...
gilopile Re: O/C HDD? 14.12.2009. 12:05 #170277

broj poruka: 9459
Ni pod razno.Jedino ga mozes malo usporiti programom hdd tune opcijom AAM,ali dalje od deklarisane brzine,tesko,jer bi to bilo i pogubno za tako kompleksnu napravu.

OF.P.S.Eh kad se setim da sam na mom ZX-u ubrzavao motor kasetofona kako bi brze ucitavalo,ali nije islo dalje od nekih 20-ak%:)),a microdrive je bio enormno skup u to vreme.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: da li postoji nacin za overklok harda? pada mi na pamet dizanje napona motora koji vrti plocu, e sad, kako to izvesti? nemam iskustva oko cackanja elektronike na hardovima, a imam par penzionera od po par GB spremnih za experiment... nemojte mi zameriti, smaram se na poslu pa mastam malo...
:: _____________________________________________________________________
:: Chuck Noris is a pussy!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG ... 14.12.2009. 12:15 #170281

broj poruka: 1586
Ma digni mu napon, ko ga shisha, ali ga pre toga otvori. Bice zanimljivije ako izlete ploce ili se zapali

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

Mixx Re: ... 14.12.2009. 12:20 #170284

to sam i mislio, snimicu pa kacim na tubu. a KAKO da mu dignem napon?

:: Ma digni mu napon, ko ga shisha, ali ga pre toga otvori. Bice zanimljivije ako izlete ploce ili se zapali
::
:: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Mixx i da, jos nesto 14.12.2009. 12:26 #170286

da li postoji nacin da pratim realtime broj obrtaja? svi programi za koje znam citaju deklarisan rpm, tj. pokazuju napr. 7200 i kad je hard u stendbaju

gilopile Re: Re: ... 14.12.2009. 12:28 #170288

Ako vec hoces da se za*ebavas,otvori ga pa mu plocu malo savij sa jedne strane(kako bi ga izbacio iz balansa),prikljuci na neko neovisno napajanje,pa prko daljinske sklopke ukljuici i bez`,jer ce da skace po celoj sobi,a i jako je opasno ako se otkine ploca sa motora,moze da te unakazi.Snimi,pa kaci na tube.:))

:: to sam i mislio, snimicu pa kacim na tubu. a KAKO da mu dignem napon
:: Chuck Noris is a pussy
:: :: Ma digni mu napon, ko ga shisha, ali ga pre toga otvori. Bice zanimljivije ako izlete ploce ili se zapali
:: ::
:: :: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
doca80 Re: Re: ... 14.12.2009. 12:29 #170289

broj poruka: 3053
pa zavisi ZA KOLIKO zelis da mu podignes napon...ako zelis da ga podignes za jedno 218v od default voltaze,kameru u ruke i...trebaju ti:kabal sa dve gole zice,uticnica i mu*a do kolena pa da vidimo prvi leteci hard na TUBE...

KLIN(KA) SE KLIN(K)OM IZBIJA

:: to sam i mislio, snimicu pa kacim na tubu. a KAKO da mu dignem napon
:: :: Ma digni mu napon, ko ga shisha, ali ga pre toga otvori. Bice zanimljivije ako izlete ploce ili se zapali
:: :: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
gilopile Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 12:34 #170291

Koliko znam,ne moze se meriti broj obrtaja.Mislim da nema ugradjene magnetne,ili bilo kakve sonde za merenje koje bi se preko nekog programa videle.Jednostavno se vrti na deklarisanu brzinu i to mu je to.A i povevavanjem napona neces dobiti veci broj obrtaja,jer je sam el. sklop tako podesen i vrtice se uvek na istoj brzini,sa +- odstupanjemu voltazi.Samo ces mu sprziti elektroniku i nis` vise(sto i nije spektakularno).

:: da li postoji nacin da pratim realtime broj obrtaja? svi programi za koje znam citaju deklarisan rpm, tj. pokazuju napr. 7200 i kad je hard u stendbaj
Mixx Re: Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 12:51 #170294

pa tako nesto sam i ja kontao. dodavacu mu direktno na motor +5% napona za pocetak pa ako bude radio onda vrtim benchmark, pa jos +5% i tako dok ne rikne. jos neka sugestija?

:: Koliko znam,ne moze se meriti broj obrtaja.Mislim da nema ugradjene magnetne,ili bilo kakve sonde za merenje koje bi se preko nekog programa videle.Jednostavno se vrti na deklarisanu brzinu i to mu je to.A i povevavanjem napona neces dobiti veci broj obrtaja,jer je sam el. sklop tako podesen i vrtice se uvek na istoj brzini,sa +- odstupanjemu voltazi.Samo ces mu sprziti elektroniku i nis` vise(sto i nije spektakularno)
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: da li postoji nacin da pratim realtime broj obrtaja? svi programi za koje znam citaju deklarisan rpm, tj. pokazuju napr. 7200 i kad je hard u stendbaj
:: :: _____________________________________________________________________
:: :: Chuck Noris is a pussy
gilopile Re: Re: Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 13:00 #170298

Neces valjda da rizikujes ata/ide kontroler na ploci zbog tako necega.Mislim dodavanjem napona na motor dok je spojen ata kablom.Tako ces direktno utjecati i na sam kontroler,jer taj napon od+5% ide direktno i u racunar.Moja preporuka ti je da se manes corava posla.Ono gore sam se malo salio.Veruj mi da ces nesto da pre*ebes.Smiri strasti(moj prijateljski savet):)))

:: pa tako nesto sam i ja kontao. dodavacu mu direktno na motor +5% napona za pocetak pa ako bude radio onda vrtim benchmark, pa jos +5% i tako dok ne rikne. jos neka sugestija
:: :: Koliko znam,ne moze se meriti broj obrtaja.Mislim da nema ugradjene magnetne,ili bilo kakve sonde za merenje koje bi se preko nekog programa videle.Jednostavno se vrti na deklarisanu brzinu i to mu je to.A i povevavanjem napona neces dobiti veci broj obrtaja,jer je sam el. sklop tako podesen i vrtice se uvek na istoj brzini,sa +- odstupanjemu voltazi.Samo ces mu sprziti elektroniku i nis` vise(sto i nije spektakularno)
:: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: :: da li postoji nacin da pratim realtime broj obrtaja? svi programi za koje znam citaju deklarisan rpm, tj. pokazuju napr. 7200 i kad je hard u stendbaj
:: :: :: _____________________________________________________________________
:: :: :: Chuck Noris is a pussy
:: :: ::
Mixx Re: Re: Re: Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 13:06 #170299

ma opusteno, imam par kubnih metara krsheva koje ni ciga... ovaj, sakupljaci sekundarnih sirovina nece da odnesu. bar ce da zavrse u velikom stilu, MUAH...MUAH... BUAHAHAHAHAHA!!!!!

:: Neces valjda da rizikujes ata/ide kontroler na ploci zbog tako necega.Mislim dodavanjem napona na motor dok je spojen ata kablom.Tako ces direktno utjecati i na sam kontroler,jer taj napon od+5% ide direktno i u racunar.Moja preporuka ti je da se manes corava posla.Ono gore sam se malo salio.Veruj mi da ces nesto da pre*ebes.Smiri strasti(moj prijateljski savet):))
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: pa tako nesto sam i ja kontao. dodavacu mu direktno na motor +5% napona za pocetak pa ako bude radio onda vrtim benchmark, pa jos +5% i tako dok ne rikne. jos neka sugestija
:: :: :: Koliko znam,ne moze se meriti broj obrtaja.Mislim da nema ugradjene magnetne,ili bilo kakve sonde za merenje koje bi se preko nekog programa videle.Jednostavno se vrti na deklarisanu brzinu i to mu je to.A i povevavanjem napona neces dobiti veci broj obrtaja,jer je sam el. sklop tako podesen i vrtice se uvek na istoj brzini,sa +- odstupanjemu voltazi.Samo ces mu sprziti elektroniku i nis` vise(sto i nije spektakularno)
:: :: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: :: :: da li postoji nacin da pratim realtime broj obrtaja? svi programi za koje znam citaju deklarisan rpm, tj. pokazuju napr. 7200 i kad je hard u stendbaj
:: :: :: :: _____________________________________________________________________
:: :: :: :: Chuck Noris is a pussy
:: :: :: ::
:: :: :: ::
gilopile hehehee 14.12.2009. 13:20 #170302

Kad je tako,onda ocekujemo link ka tjubu:)))

doca80 Re: Re: Re: Re: Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 13:30 #170304

daj bre mixx,pa user ALFI sakuplja takve komponente za decu u nerazvijenim sredinama koja nikada do sad nisu imala dodira sa racunarima...Zar ne bi bilo bolje da nesto od tih komponenti poklonis toj deci? Mislim uradi sta planiras sa ovim,link ka tube ocekujemo, ali ako vec imas toliko delova koje ne koristis,evo ja ti samo dajem predlog kako da ih iskoristis na pravi nacin

:: ma opusteno, imam par kubnih metara krsheva koje ni ciga... ovaj, sakupljaci sekundarnih sirovina nece da odnesu. bar ce da zavrse u velikom stilu, MUAH...MUAH... BUAHAHAHAHAHA!!!!
Mixx Re: Re: Re: Re: Re: Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 13:37 #170306

sve sto je vredelo od toga vec je uvaljano/poklonjeno. daj link za poklanjanje

:: daj bre mixx,pa user ALFI sakuplja takve komponente za decu u nerazvijenim sredinama koja nikada do sad nisu imala dodira sa racunarima...Zar ne bi bilo bolje da nesto od tih komponenti poklonis toj deci? Mislim uradi sta planiras sa ovim,link ka tube ocekujemo, ali ako vec imas toliko delova koje ne koristis,evo ja ti samo dajem predlog kako da ih iskoristis na pravi nacin
:: KLIN(KA) SE KLIN(K)OM IZBIJA
:: :: ma opusteno, imam par kubnih metara krsheva koje ni ciga... ovaj, sakupljaci sekundarnih sirovina nece da odnesu. bar ce da zavrse u velikom stilu, MUAH...MUAH... BUAHAHAHAHAHA!!!!
doca80 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: i da, jos nesto 14.12.2009. 13:40 #170307

nemam link,nadji bilo koji post od user-a ALFI i posalji mu mail

:: sve sto je vredelo od toga vec je uvaljano/poklonjeno. daj link za poklanjanj
:: :: daj bre mixx,pa user ALFI sakuplja takve komponente za decu u nerazvijenim sredinama koja nikada do sad nisu imala dodira sa racunarima...Zar ne bi bilo bolje da nesto od tih komponenti poklonis toj deci? Mislim uradi sta planiras sa ovim,link ka tube ocekujemo, ali ako vec imas toliko delova koje ne koristis,evo ja ti samo dajem predlog kako da ih iskoristis na pravi nacin
:: :: KLIN(KA) SE KLIN(K)OM IZBIJA
:: :: :: ma opusteno, imam par kubnih metara krsheva koje ni ciga... ovaj, sakupljaci sekundarnih sirovina nece da odnesu. bar ce da zavrse u velikom stilu, MUAH...MUAH... BUAHAHAHAHAHA!!!!
:: :: :: _____________________________________________________________________
:: :: :: Chuck Noris is a pussy
2m4Y re: 14.12.2009. 13:53 #170309

broj poruka: 2353
...ako si stvarno naumio da ga isprovociras, onda uradi to na sledeci naci, otvori hdd, nakaci merac na motor (voltmetar), vrati skalameriju u komp, i upali komp, tako ces videti koji napon daje elektronika hdd-u, kada si to izmerio, raskaci sve lepo, i na motorcic hdd-a zakaci nezavisan izvor, time mislim da raskacis one zicke sto idu na hdd od elektonike, pa merac nakacis na elektroniku (tj izlaz za motor) da mozes u svakom trenutku da vidis sta ce i kako elektronika reagovati, ...ponovo sve zakaci, i kad upalis komp, daj mu njegov default napon na motorcic, a ovamo prati sta se desava (bilo bi dobro da mozes da meris napon i nezavisnog izvora, da dok ne krenes sa tweakovanjem, komp, tj elektronika hdd-a misli da je sve normalno xD )

Probaj pa javi, na ovaj nacin neces sigurno s*ebati mnogo, ako nista drugo, barem ce ti ostati ide controller citav...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 75

Mixx Re: re: 14.12.2009. 14:31 #170329

uh, sad ovo ne znam da li cu umeti da objasnim sta sam zamislio. u prici su dva harda, jedan (A) zakacen na kontroler, drugi (B) samo na molex. napajanje motora A diska vezujem na B motor, napajanje B motora ide rele koji pali spoljnje napajanje koje je vezano na A motor. hmmm.... i

:: ...ako si stvarno naumio da ga isprovociras, onda uradi to na sledeci naci, otvori hdd, nakaci merac na motor (voltmetar), vrati skalameriju u komp, i upali komp, tako ces videti koji napon daje elektronika hdd-u, kada si to izmerio, raskaci sve lepo, i na motorcic hdd-a zakaci nezavisan izvor, time mislim da raskacis one zicke sto idu na hdd od elektonike, pa merac nakacis na elektroniku (tj izlaz za motor) da mozes u svakom trenutku da vidis sta ce i kako elektronika reagovati, ...ponovo sve zakaci, i kad upalis komp, daj mu njegov default napon na motorcic, a ovamo prati sta se desava (bilo bi dobro da mozes da meris napon i nezavisnog izvora, da dok ne krenes sa tweakovanjem, komp, tj elektronika hdd-a misli da je sve normalno xD
:: Probaj pa javi, na ovaj nacin neces sigurno s*ebati mnogo, ako nista drugo, barem ce ti ostati ide controller citav..
:: Pozz..
:: __________________________
:: ...I sense you young padawan...
:: AMD Phenom II 955 B
:: DFI LP DK 790FXB-M2R
:: AMD 4870 512MB To
:: 2x 2GB DDRII 1066MH
:: 2x 320GB SATA II RAID
:: 1x 750GB SATA I
:: SB Live 5.1 Digita
:: Corsair 7
H-nitro hi 14.12.2009. 16:05 #170384

broj poruka: 1976
rodjo nista ne stavljaj ja sam to vec probao znas sta ce da se desi? nista samo ce da se jednom jako zavrti cuces ga kao mini turbinu i onda ce da stane i to je to igla ce se pogubiti i to je sve, bar je meni tako bilo sa maxtorom od 160gb, ti probaj pa daj link

Don`t drink and drive take joint and fly

nenika Ako imate crknute HDD a imate maste 14.12.2009. 17:06 #170424

broj poruka: 1133

http://hackedgadgets.com/2006/04/25/top-5-uses-for-a-dead-hard-drive/
http://www.reuk.co.uk/Hard-Disk-Drive-Magnets-For-Wind-Turbines.htm

Pisko Loudspeaker 14.12.2009. 19:34 #170489

broj poruka: 6654
E, imaš link na youtube-u gde je lik spojio hdd na izlaz pojačala, odvrnuli ga i ovaj svira mjuzu i izvodi kerefeke (jer mu se menja smer napona non-stop).
Možda dobiješ neku inspiraciju...
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs