Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
laptop ne dize sistem do kraja i zakuca
STRANA 1 OD 1
kefalo81 laptop ne dize sistem do kraja i zakuca 08.12.2009. 15:15 T22629

status: user
broj poruka: 775

U pitanju je FS,laptop, star oko 2,5 godina.
Ovo se desilo naprasno, nikad nesto slicno.
Jedin sto je atipicno je sto sam prije gasenja, skinuo novu verziju avasta, koja mi se sama prijavljivala od strane avasta, i to mi je prilikom skidanja, registrovano od avasta kao trojanac, tako da sam ubio taj proces, nisam brisao to sto je skinuto, jer nisam znao gdje ga je smjestio.
Uglavnom, to moze i ne mora biti razlog.
Nakon ovog, ja gasim racunar, i sada se desi da mi prikaze sliku fujitsu siemens i krene ona plava linija da napreduje, onda izbaci gresku, i ponudi opcije, safe mode, last good known configuration, i start windows normaly.
Sve sam probao, sve opcije, cak i linux mint live koji ne moze da se ocita.

Sta moze biti u kom pravcu da djelujem.
Simptomaticno mi je da i linux ne moze da se dize.

Unapred se zahvaljujem.

E da, ovo mi sad pade na pamet. Kada se dize sistem, odjednom na sekund blinkne, neki plavi ekran, kao u bios da sam usao, s tim sto je moje zapazanje da je on nesto svijetlije plav, nego onaj iz biosa.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Zmajko ... 08.12.2009. 16:34 #167679

broj poruka: 1228
pa popio si BSOD (guglaj) i ako nemas bitne podatke na c particiji lepo format pa instalacija i to je to. ako nije ranije izbacivao bsod onda je sa hardverom sve oket, a sad da li je otisao i neki sistemski fajl, da li je poceo da baguje neki hardver... to ces da provalis ako ne budes uspeo da instaliras sistem =P uglavnom, ako imas bitne podatke i nisi siguran da znas sta radis nosi ti to lepo u servis.

pozdrav!
kefalo81 ... 08.12.2009. 17:53 #167688

Kako vrsim format C ,ako je racunar u ovom stanju, kako se to zove, da bih mogao da guglam.
Gdje su opcije za format C, bios?
Disk je podjeljen na dvije particije, mogu li sacuvati podatke na D, jer tamo je ono sto je bitno.
Zmajko Re: ... 08.12.2009. 18:25 #167704

broj poruka: 1228
nabavi instalacioni cd (xp, vista, win 7 ili sta ces vec da instaliras), udji u bios i tamo podesi da se sistem pokrene sa cd-a... ovo ti je uputstvo da formatiras particiju c samo tako da ako si sacuvao sve na d onda samo vozi. znaci u biosu trazis opciju koja ima pojam boot (first boot device ili slicno) e pa tu podesis da prva jedinica sa koje se dize sistem bude cd, ubacis sistemski cd, sacuvas izmene i restartujes i kada ti ponudi opciju `press any key bla bla...` ti pritisni bilo koji taster i instalacija ce da se pokrene.
kad se ucitaju osnovni fajlovi onda lepo enter, pa f8 i onda ako ti ponudi opciju repair onda pritisni taster R i odradi reparaciju sistema. ako ne onda lepo enter pa nadji opcije da formatirs c i to je to.
ako ovo nisi radio ranije boljenadji nekog da uradi to umesto tebe jer posle ide deo oko podesavanja sistema i drajvera, osnovnih aplikacija... a to nije bas posao za nekog ko to nije nikad radio. mozes i verovatno ces da se snadjes ako znas eng ali jbga... vrlo je verovatno da ces da se spetljas.

gud lak

::
:: Kako vrsim format C ,ako je racunar u ovom stanju, kako se to zove, da bih mogao da guglam
:: Gdje su opcije za format C, bios
:: Disk je podjeljen na dvije particije, mogu li sacuvati podatke na D, jer tamo je ono sto je bitno
::
kefalo81 ... 08.12.2009. 20:15 #167804

Nemam Cd sa xp-om, ali ni linux sa cd-a se ne dize, krene da odradjuje, botovanje sa cd-a i samo stane, kod oznake loading linux ili nesto slicno i ne ide dalje.
kefalo81 ... 10.12.2009. 12:58 #168566

Evo sam isao na esc i odraadio mi je testiranje.
Ovo je rezultat koji je izasao.
[URL=http://img42.imageshack.us/i/dsc03884v.jpg/][IMG]http://img42.imageshack.us/img42/3158/dsc03884v.jpg[/IMG][/URL]

Sta tu nije uredu.
Takodje, sam palio i gasio racunar sa razlicitim rasporedom ram memorija, ili samo sa jednim od dva stapica.
U svim slucajevima, rezultat je bio isti, tj. zakucavanje.
kefalo81 ... 10.12.2009. 18:12 #168677

izmjena stvari se desila.
Uspio sam da pokrenem laptop, preko live linux mint CD-a, bio je samo prljav.
Inace ja sto se tice ispravnosti HDD-a, najnormalnije ulazim i izlazim iz njega, sa obe particije, ali ne mogu nigdje da vidim gdje mu pise koliko praznog prostora ima, jer bih htjeo instalirati linux

Isto tako me interesuje, sljedece.
Ja imam dvije particijena jednom disku, od 20 i 40gb.Ova prva je sistemska.
Da li za linux mora da se napravi samo jos jedna particija*sistemska) ili on i za podatke mora koristiti posebnu particiju.
Kako da pogledam koliko mi je prostora na D ostalo, jer bih tu napravio particiju i instalaciju linuxa.
Koji program u linuxu koristim za tu namjenu kreiranja jos jedne particije.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs