Stara abitova -a)ploca s478, cheiftec ab550 napajanje, poceo da ma zeza eksterni hdd (onaj sa Y kablom) kad ga ubodem na front panel..nece da ga prepozna, od pozadi na USB konektorima (direktno na ploci) radi ok kabl sam sam pravio jer se stari raspao....Kuciste je novo Cheiftec-ovo ( klasa 70e bez napajanja)... Nekom logikom sam resio da rasturim napajanje (3 god. staro) ne bih li nasao koji sasuseni ili naduveni elektrolit, ali avaj toga nema (pohvala napajanju), medjutim upadose mi u oci 4 trimer potenciometra na napajanju( odgore, sa desne strane) koje sam prvo markirao u original poziciji a onda na hladno dobro razvrteo levo-desno, te ih vratio u markirani polozaj...i gle cuda eto meni resenja problema...externi HD se prijavljuje i sa front USB-a... Pravo pitanje...Smem li se pouzdati u EVEREST-ovo merenje napona (ciji su rezultati isti kao i iz BIOS) kako bih napone napajanja trimerima doveo u red, i koji je red velicine tolerancije dokle smem da idem.... P.S. MB i elektroliti izgledaju dobro, P4 2.66 512 l2 chash, 2x1G kinston, ATI1950pro, 2xSATA HDD.... za prilog link: http://rapidshare.com/files/317595619/napajanje.doc
Zar ti je skupo da kupiš na bljuvaku najjeftiniji unimer digitalac i proveriš napajanje na izlazima samo za sebe, kada ništa ne može da spali? Ako već nameravaš da meriš iz bios-a, bar nemoj iz windowsa, već poskidaj SVE osim grafulje memorije i procesora pa gledaj, ali, skoro nikako ti to ne preporučujem jer ne znamo koliko je `hod` ili korak potenciometara, da li i kakvu strminu krive imaju tj. proizvode.... i kakve će to posledice imati. Za USB je jasno da ti je ostao bez dovoljno struje, a, napajanje jeste uzrok. Koliko ćeš to rešiti trimerima a koliko ćeš da spališ (pa platiš to što je zagorelo + napajanje), lutrija je.
Imam ja digitalni unimer ... ( .ebo .lovence sto mu zacrtase ime ovde u Srbiji, i to ne sa buvljaka vec iz one Shiler strasse iz Minhena, ali ni njemu nesto bas precizno ne verujem) (dadoh ja onda 250 DM za njega)...sto se tice `strmine` postoje samo dva tipa...LOGaritamski i LINearni, smatram da `mirna` ruka moze da obuzda prevelike oscilacije , ali do koje procentualne tolerancije napona ici +/-
Imajuci u vidu relativno velike razlike od jednog do drugog modela
07.12.2009. 18:13
status: user broj poruka: 11001
(ako je verovati BIOS-ima raznih ploca), smatram da ces biti siguran ako se nominalne vrednosti za 12V i 5V, bez opterecenja, krecu u granicama +/-5%. Evo, pre 2-3 meseca na Guru3D je bio review o jednom firmiranom modelu gde je utvrdjeno da je napon grane od 12V bio u stvari veci od 13V, znaci oko 10% (proizvodjac racuna sa velikim padom napona zbog velike struje koja se u toj grani ocekuje). - - - - - - - - - - - - - - dodatak: kad si vec pri lemilici i unimeru, preporucio bih ti da zamenis ono nekoliko el. kondenzatora - nemoj cekati da se `naduvaju`, moze da bude kasno.
trimer koji je najblizi izlaznom snopu kablova, je zajednicki i za 5V iza 12v...malo ga zadigao i to je to...nisam odoleo da se ne igram , makar me to kostalo novog napajanja, dobio sam i u mirnim radu 12.08v(100% opterecenje 12.03V), 5.08V ( pod 100%..5.03V) P.S. ko nema neznu ruku nek se ne igra ko ja..ali stvarno ( brainiac )
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.