U UPS 600VA gde je ranije stajala jedna baterija 7Ah, ja sam ubacio jednu bateriju 9Ah. E sad, ono sto me interesuje je, da li to utice na skracenje zivotnog veka UPSa, njegove elektronike koja se tice UPSa, itd. ? Cini mi se da je kuciste UPSa malo zagrejanije nego ranije. To u kombinaciji sa Golferovom tvrdnjom da kad krenu napajanja da zuje ugasena, znaci da ce crci - me je podstaklo na pitanje. Kod mene UPS zuji i kad je sve pogaseno. Da li to znaci da ce crci?
Sto se baterije tice, ne sekiraj se, imaces duzu autonomiju kada ostanes bez napona i neces mu skratiti zivotni vek, nece mu se nista lose desiti pa makar stavio i bateriju 12Ah! To zujanje, mada nisi rekao koji je model, predpostavljam da je onaj malo tezi 4-5 KG, ima usebi klasican tranformator sa tzv.EI limovoma, ti limovi ako se ne lakiraju kako treba znaju malo da osciluju iliti zuje, opet ne sekiraj se, nece mu se nista lose desiti! Postoji nacin da se i to zujanje spreci ali to je malo komplikovano i plasim se da se ti tu nebi snasao. Druga je stvar ako taj tvoj musavac ima choper u sebi, ne znam tacno koju oznaku nosi, izgleda kao knjiga, visok je i sa jedne strane malo zaobljen, kod njega je ugradjen choper i kod njega to zujanje moze biti problem! Moze da se desi, svi ti uredjaji na mreznom ulazu moraju da imaju VF filtere, obicno su to male prigusnice motane na feritnom jezgru, ukoliko one zuje potrebno ih je malo stegnuti ili ako ne moze tako kap super lepka zavrsava posao. Nadam se da si me razumeo, pozsrav svima!
E sad da li ima (Orange County) Choper ili nema - to ne znam. Nisam imao dovoljno dugacak srafciger da odvrnem zadnja dva srafcica, tako da kuciste nisam otvarao ja nego jedan drugar. A ja sam se pozabavio nabavkom jace baterije istih dimenzija i sa garancijom. Tako da je on zamenio bateriju i sklopio UPS. Ako ti znaci oznaka da prepoznas sta ima unutra a sta ne, javi rezultat.
Ako zujanje nije znak pred crkavanje, onda mi ono ni najmanje ne smeta.
Bato, ne sekiraj se, dobar je taj musavko, vredi mnogo vise nego sto kosta, dobro je koncipiran i profilisan, on ima klasican trafo i zujanje u njemu je posledica oscilovanja trafo limova. To se moze srediti ali ako ti ne smeta samo vozi i ne sekiraj se, radice to jos dugo vremena. Praktikuj da bar jednom mesecno iskljucis UPS iz struje, naravno dok radi racunar, simuliraj nestanak struje i meri vreme koliko ce raditi sa tom baterijom. Za akumulatorske baterije vrlo bitno je i praznjenje a ne samo punjenje da bi zivotni vek takve baterije bio duzi. Sto se baterija tice preporucio bih ti SUNLIGHT, dosta sam ih ugradio kojekuda, dugovecne su,vremenom ne gube mnogo na kapacitetu i nisu skupe! Pozdrav!
Raduje me da nije musavi toliko los, koliko ga mnogi pljuju (ukljucujuci drugara koji je menjao bateriju). Zujanje mi ne smeta i skoro da se ne cuje - cujem ga ako se bas skoncentrisem na taj sum nocu - kad nemas ostalih zvukova. Plus, kad sam skinuo UPS sa kucista, zvuk se drasticno smanjio - otprilike da je zvuk rezonovao sa nekim nedotegnutim limom u kucistu / UPSu, pa ga je to pojacavalo. Sad kada je na podu, kazem tek nocu i to da naculjim usi i pokusavam da ga uhvatim radarom (usima).
Hvala za informaciju o SUNLIGHTu. Imacu u vidu prilikom sledece zamene. Kad sam kupovao bateriju, realno nisam imao pojma sta kupujem. Oskudne su informacije o tome na netu koje sam nasao. UPS mi se samo ugasio i ja sam se pitao sta je u pitanju - elektronika ili baterija. Dok smo nasli sta je (drugar je imao bateriju koja je vec crkla, a on nije znao - pa ga je onda zezao napojni kabl - cas je davao struju, cas prekidao,...), ostalo mi je bukvalno u jednom danu da nadjem bateriju i ubacimo je. Nisam imao sa kim da se savetujem, a trebalo je uraditi nesto. Primenio sam svoju logiku kod kupovine mobilnog - ako u inostranstvu uvek dobijam godinu dana garancije na bateriju, hocu i ovde isto. Ko mi ovde ne daje garanciju na bateriju (nije bitan razlog) - ne uzimam ih u razmatranje. Tako sam preskocio nekoliko varijanti baterija dok nisam naisao na Ultracell (zamalo da je uzmem) i na kraju na CTM-ovu bateriju CT 9-12L (koju sam kupio). Proizvodjac ima nekoliko varijanti baterija:
i serija CTL je bas preporucena za UPS, ali nasi uvoze samo CT. Tako sam uzeo CT 9-12L, koja ima iste dimenzije kao CT 7-12 (za razliku od Ultracell 9Ah, koja je veca od 7Ah), sto sam nasao ovde:
Ne samo da je musav nego je najveci skart od UPS-ova koji su se ikad igde pravili. Servis mi je pun njihovih nazovi UPSeva koji ne samo da su nepovratno crkavali nego i bukvalno goreli. Ne bih mustek preporucijo nikom ni u snu.
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.