Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
koji vent za Thermalright 120 ultra extreme silver?
STRANA 1 OD 2  
imarkovic koji vent za Thermalright 120 ultra extreme silver? 29.10.2009. 23:33 T21401

status: user
broj poruka: 19022
ljudi, znam da vas malo smaraju ovakve teme, ali moram da pitam, danas sam malo gledao ventilatore, snimio u Gigatronu:

1. Silverstone neki vent na 1600rpm, 120mm, AirFlow 51 CFM 26dBA - 1050din.
2. Scythe Flex SFF21F spec. su 1600rmp, 28dBA, Airflow 53.7 CFM - 1300din.
3. Noctua NFP-12, koji me najvise zainteresovao, jer mu je Airflow veci od ova dva navedena, samo mi nije jasno kako sa 1100-1300rpm, i 19dBA, meni se cini kao najbolji izbor za 1500din, ali takodje sam cuo neke price, da ipak ima dosta slab Airflow, ne znam da li je to tacno, ako moze neko da podeli iskustvo, jer nikad nisam uzimao nista jace od 1200rmp CoolerMaster i Thermaltake...sta vi mislite, ajde neka navede neko ko ima Thermalright slican hladnjak, ako mu nije tesko koju 120-icu je uzeo? i da li koristi jednu, ili dve, da li je puno veci ucinak sa dva venta...? u mom slucaju, posto imam ovo kuciste:
http://www.chieftec.com/oka.html
imam jednu 120-icu sa zadnje strane i ona je tacno u ravni sa hladnjakom, na kome ce druga 120-ica duvati vazduh, tacno tu i time bi bilo logicno da hladnjak stavim horizontalno, da bi dobio na efektu.
hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vuk125 Noctua 29.10.2009. 23:43 #153346

broj poruka: 2929
Ili AeroCool 1000rpm ako nadjes, duva kao lud a necjan je vrhunsku uradjen, ja ga imam
Na zalost ne koristim ga posto imam samo jedan a na cooleru mi trebaju dva.
Uzmesdve Noctue i neces se pokajati ne cuju se i odlicno hlade.
SkyFire Vidi ovako.. 29.10.2009. 23:49 #153347

broj poruka: 18472
Znam sta sledi dalje.Javice se vecina da te ubedjuje da je Noctua zakon.Ali to nema veze sa mozgom.Noctua nije performance cooler niti su specifikacije ni blizu ispostovane koje pisu na papiru.Sa 1200 rpm malo sutra ima Airflow 92,3 m³/h .Gde,kako?Na koji nacin?Plus najvaznija stvar je ponasanje kada se stavi na cooler.Tek tad se protok ubije i od nje radi bolje i onaj obicni CM Led 12cm ovakav isti :

http://www.lelong.com.my/Auc/List/2007-01DxSaleI739606_AUCTION_-Cooler-Master-120mm-12cm-BLUE-Led-Silent-Fan.htm

Noctue su za tisinu zaista besprekorne ali za performanse nisu i svako ko ih je testirao znace da govorim istinu.By The Way imao sam ih deset komada i svih 10 sam prodao posle prvog testa i dizanja temperature na cooler-u!

Silverstone je ok,ima kontrolu obrtaja i njega samimao priliku da probam.
Thermaltake sa kontrolom obrtaja su malo bucniji ali mogu da se regulisu fino i imaju isto tako fin Airflow kao i Air pressure sto je najbitnije za cooler.Nije bitan protok vazduha koliko pritisak da oduva za coolera toplotu!Ako je slab pritisak aluminijumsli listici se sporije hlade bez obzira na protok vazduha!

Ja trenutno koristim CM 212 Long Life cooler i to je za sada po meni najbolji cooler sto se tice performansi.Na nesrecu nema sa kontrolom obrtaja ali ja imam posebno Zalmanov sistem tako da mi to nije problem.2000 RPM-a daje odlicne performanse i nije tolijko bucno.Naravno zelim da se ogradim jer prag tolerancije na buku zavisi od pojedinca do pojedinca.

Green Green Grass Of Home

imarkovic @vuk125 29.10.2009. 23:54 #153348

jel to ovo:
http://images.gideontech.com/img/aerocool_turbine_fan_2000_Aerocool-2.jpg
probacu da ga nadjem i pogledam mu specifikacije, nisam obratio paznju na njega

ima u WinWin

@Sky
jel ovako izgleda taj 212:
http://images.hardwarecanucks.com/image/akg/Air_Cooling/212P/CM_212Plus_fan_sm.jpg

ima toliko veliki izbor da ne znam sta da uzmem i ne znam da li da budzim dva ili je dovoljan jedan, jel zna neko da mi odgovori, ko je testirao, po netu sve nesto priblizno govore..

a ovako nesto:
http://itsvet.com/proizvod/xigmatek-xlf-f1253/comp_comp_cooler/706/804
?

SkyFire To je ovo.. 30.10.2009. 00:00 #153349

Promenili su naziv :

http://www.coolermaster.com/category.php?category_id=3554

A testirao sam i ovaj :

http://www.thermaltake.com/product_overview.aspx?PARENT_CID=C_00000484

i ovo :

http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=12&lng=en

i jos mnostvo drugih koji su manje bitniji za performanse.

Taj koji si mi ti stavio je iz novije serije Blade!

P.S.Bre ne zajebavaj to nego uzmi neki sa VR kontrolom,koliko sam te skapirao imas malo osetljiviji prag tolerancije na buku tako da ce ti ovo biti idealno!
alexb CoolerMaster R4-L2R-20AC-GP 30.10.2009. 00:04 #153350

broj poruka: 242
Opak vent!

Speed (R.P.M.)..................2000 R.P.M.
Air Flow (CFM)...................69 CFM
Air pressure (mmH2O)..........2.94 mmH2O
Fan Noise Level (dB-A).........19 dB-A

kosta oko 800din
Slavuj ... 30.10.2009. 00:08 #153351

broj poruka: 2236
Imao sam i CM212 sa ventilatorom sa plavim diodama koji je radio na 1500-2000rpm, a sada imam NFP-12 x4 i U12P na procesoru.

Rekao bih da su razlike u efikasnosti ventilatora gotovo neprimetne, dokle god rade na istom broju obrtaja, jer su svi manje-više isto dizajnirani.

Noctue sam kupio jer sam hteo tišinu i dobio sam tišinu.

Da se ne lažemo, nije baš da su nečujne na 1300rpm, ali opet, neprocenjivo je to što nemaju lagere da stružu bezveze i što 99% vremena čujem monitor kako zuji.

Temperature svega su, rekao bih, do jaja, jer ne treba ne znam ni ja kolika promaja u kućištu, bitno je samo da vazduh sa jedne strane ulazi, a sa druge izlazi, a ne sa 3 i 5 ili već koliko je fensi ovih dana.

Nego, nisam probao Nanoxia ventilatore, ni oni nemaju lagere, pa bi trebalo da su takođe ``nečujni``, a koliko sam video, rade čak do 2000 rpm, takođe radni vek 150 000 h.

Supermarketi ``Čutura``
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire @alexb To je to.. 30.10.2009. 00:09 #153352

...sto mu ja pricam.Meni se taj vent pokazao bruka dobro.Stavljao sam ga i na Thermalright IFX 14 i to dva komada.Hteo sam i treci da stavim da probam itd..
Ported svega svaki vent za kuciste mi je taj.Na radijatorima za vodeno hladjenje takodje.Svugde rade opasno posao.

imarkovic @@ 30.10.2009. 00:10 #153353

Sky, aj pogledaj mail.

@alexb
izgleda stvarno extra, a da li je moguce da ima samo 19dBA pored 2000rmp i 69 CFM???

Slavuj ... 30.10.2009. 00:12 #153354

U odnosu na NFP12 taj CM sa plavim diodama je pri 2000rpm kao mlazni avion.

Odlično hladi, ali dobro i huče.

Supermarketi ``Čutura``
SkyFire @Markovicu 30.10.2009. 00:14 #153356

Nema nista.Sad sam gledao!
Da se cuje CM cuje se vise u odnosu na Noctua-u to stoji ali da je ucinkovitiji i da postuje specifikacije postuje.
E sad nisam bas siguran za tig 19dba ali rekao bih da su male varijacije ,trebalo bi da je tacno.
Problem sa tim ventovima je sto im brzo crkavaju led diode tako da mozda treba ici na varijantu bez !

imarkovic @Slavuj 30.10.2009. 00:16 #153357

pa onda LAZU za 19dBA! jako su mi bitni stvarni dBA, mrzim buku, trazim nesto srednje, znaci sa nekim ajde da kazem vecim pritiskom,da moze adekvatno da hladi, ali bez preterane buke..
Sky, veruj mi, bas me zabole za led diode, sto se mene tice, jos bolje da ne sljasti, ja bih izvadio diode.

gile23 ... 30.10.2009. 00:17 #153360

broj poruka: 9121
Ja imam tog CM-a na 19 db bez led di(j)ode ne cujem ga uopste, verovatno ga je kuler na 4850 na 50% savladao :).

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Ne mozes da cenis posebno po svakom useru. 30.10.2009. 00:21 #153362

Nekom hucu meni ne hucu.Nekom ce biti ok nekom ne.Cini mi se da ce pre biti blize istini da postuju specifikacije jer sam morao da stavljam glavu u kuciste da osluskujem nivo buke kad sam proveravao na Thermalright IFX 14.Ono sto mozda stvara ljudima konfuziju pa misle da ventovi se cuju vise jeste sledece i veoma bitna stvar.Ventilator sam od sebe bez i jedne prepreke u vazdusnom potisku prati specifikacije garant.Ali kad se stavi na cooler nivo buke se malo pomera jer pritisak vazduha koji prolazi kroz rebra cooler-a stvara odredjen zvuk.E sad,ja opet kazem.Meni nije bucno a pogotovu ne jedan vent ali ja ne mogu da pricam u ime svih ljudi.Svako ima razlicit dozivljaj.
Samo znam da sto se tice performansi tu ne moze da se meri ni jedan vent koji sam probao a govorimo o stock specifikacijama.

Slavuj ... 30.10.2009. 00:26 #153363

Ma jok, čini ti se.
Pa bilo koji review CM212 pokazuje najmanje 35dB.

3dB je duplo jače. 10dB je 10 puta, 20dB je 100 puta, 30dB je 1000. Vrednosti između ne znam napamet, nađi ih na internetu.

Najpreciznije što mogu da ti kažem je da mi je kućište oko 4 metra daleko od kreveta i uz CM212 sam se nekoliko puta budio u 3-4 ujutru, pa ustajao da ga ugasim, jer mi je smetao, dok sa Noctuom nijednom, a i sve češće imam utisak da sam se vratio na PI na 100MHz bez ventilatora, osim onog neizbežnog u napajanju.

Svaki sa lagerima će početi da zveči posle najviše godinu dana, a ovaj ima fabričku garanciju 6 godina, a trebalo bi da radi oko 18 godina.

Kupi 1 komad NFP12, pa ako ti se ne svidi kako radi otkupiću ga ja, fali mi za neko pojačalo, a već mesec dana nikako da se setim da odem do prodavnice.

Supermarketi ``Čutura``
GAMER4LIFE Koji crni COOLER MASTER! strasno to nebi uzeo da mi daju za dzabe! 30.10.2009. 00:33 #153367

broj poruka: 839
Noctua NFP12 i teraj samo!

ja imam OCZ Vendetta 2 sa Noctua NFP12 Coolerom i to ti je best kombinacija svi ostali sto ti pricaju price nisu ni videli kako izgleda cooler jer u njihovom selu to nema da se kupi.
vuk125 RE:@vuk125 30.10.2009. 00:40 #153372

broj poruka: 2929
To je. Ako zelis najbolje onda mora dva takva.
Dva ti trebaju koje god ventilatore stavio dva ista tacnije, ako hoces max od tog coolera.
Pazi oni se ne cuju i izgledaju kao turbine na avionu imaju odlican protok vazduha probao sam

Ishmerish re 30.10.2009. 00:42 #153375

broj poruka: 7285
probajte Nanoxia-u 2000,pa cete videti sta je prava stvar.Sva ta buka se vremenom pojacava usled prasine,sto kod nanoxia-e nemoze da se desi.

http://www.youtube.com/watch?v=5jjKzA5Ywx0

Aloha

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

SkyFire @Vuk 30.10.2009. 00:47 #153376

Protok i pritisak su dve razlicite stvari.Protok ne daje performanse vec sluzi za vecu promaju i kolicinu vazduha.Pritisak je ono sto tera sa cooler-a vrucinu i daje mu bolje performanse.Sa ovom tematikom sam se pozabavio jedno vreme dok nisam sasvim bio siguran gde se zapravo dobija a gde gubi.Za CPU cooler je bitnije air pressure dok za hladjenje komponenti i pravljenje promaje u kucistu zavrsava posao airflow.
Kao sto rekoh imarkovic-u.Imao sam 10 komada Noctua NFP-12.Uzeo ih sa odusevljenjem i pod utiskom raznih prici kako je vent ludilo.Uporedo sam ga testirao sa Thermaltake ventilatorom na istim brzinama,pa sa Cooler Master ..Znaci najlosiji airpressure ima.Airflow je dobar i ventilator je tih,lepo izgleda i kvalitetan je,od kvalitetnih materijala ali nije pravi igrac za ozbiljnijie performanse.
Kad bi hteo da stavlja Noctua-u morao bi dve da stavlja ali onda se i sa njima postize odredjen nivo buke..Znaci sve je jako diskutabilno.
Meni su vaznije perfomanse nego nivo buke na koji i nisam nesto posebno osetljiv i zato od toga i polazim.CPU nije mala stvar,treba to ohladiti kvalitetno.

@Ishmerish

Gde to ima da se kupi.

Tebra sad cu ti ono videti.Nisam bio ranije u mogucnosti!

Ishmerish Sky 30.10.2009. 01:02 #153380

broj poruka: 7285
Vecina firmi ti moze naci te kulere(ako narucis),a mislim da ih Nova Computers ima uvek na stanju.

Good night

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

imarkovic @Ishmerish 30.10.2009. 01:12 #153382

pa de iskopa sad to coece, zatrpaste me ljudi sa svim extra-kvalitetnim vent-ovima...

@Sky
reci mi, ovaj, od alexb, u odnosu na onaj 212 sto si ti naveo....karakteristike, pressure, u odnosu na 212, kakvo je tvoje misljenje:
http://images.hardwareinfo.net/products/large/049449.jpg

Dragg Re: @Vuk 30.10.2009. 01:20 #153384

broj poruka: 2270
Lepo učiš tu teoriju.
Protok je direktno uzrokovan razlikom statičkih pritisaka i fen koji daje veči pritisak će, u istim uslovima, uvek davati veći protok. Nisi mogao nikako da imaš fen koji ostvaruje veći CFM a ima manji pritisak.
Mala ograda: ova važi za zatvorene tokove (cev) i nestišljive fluide, ali ako je ista veličina ventilatora i isti hladnjak, to je otprilike to.

:: Protok i pritisak su dve razlicite stvari.Protok ne daje performanse vec sluzi za vecu promaju i kolicinu vazduha.Pritisak je ono sto tera sa cooler-a vrucinu i daje mu bolje performanse.Sa ovom tematikom sam se pozabavio jedno vreme dok nisam sasvim bio siguran gde se zapravo dobija a gde gubi.Za CPU cooler je bitnije air pressure dok za hladjenje komponenti i pravljenje promaje u kucistu zavrsava posao airflow
SkyFire Re: Re: @Vuk 30.10.2009. 01:25 #153386

Da samo sto sam se ja prosto izrazio i konkretno vezao za cooler .Stvara se prepreka kada ventilator duva u njega tj kada duva u listice cooler-a.Stoga oni sa manjim airpressure daju slabije performanse i nije isti ucinak promaja protok vazduha i pritisak.

@imarkovic

To je taj isti koji sam ti i ja rekao.

:: Lepo učiš tu teoriju
:: Protok je direktno uzrokovan razlikom statičkih pritisaka i fen koji daje veči pritisak će, u istim uslovima, uvek davati veći protok. Nisi mogao nikako da imaš fen koji ostvaruje veći CFM a ima manji pritisak
:: Mala ograda: ova važi za zatvorene tokove (cev) i nestišljive fluide, ali ako je ista veličina ventilatora i isti hladnjak, to je otprilike to
::
:: :: Protok i pritisak su dve razlicite stvari.Protok ne daje performanse vec sluzi za vecu promaju i kolicinu vazduha.Pritisak je ono sto tera sa cooler-a vrucinu i daje mu bolje performanse.Sa ovom tematikom sam se pozabavio jedno vreme dok nisam sasvim bio siguran gde se zapravo dobija a gde gubi.Za CPU cooler je bitnije air pressure dok za hladjenje komponenti i pravljenje promaje u kucistu zavrsava posao airflow
Dragg re 30.10.2009. 01:38 #153388

broj poruka: 2270
Slažem se da oni sa manjim airpressure daju slabije performanse ali oni će uvek davati i manji protok. Protok i pritisak nisu dve odvojene veličine koju proizvođač fena može zasebno da naštimuje. One su direktno povezani jer pritisak (tj razlika pritisaka) stvara protok (uz ogradu iz gornjeg posta).

SkyFire Re: re 30.10.2009. 01:41 #153389

Znam ja druze to.Mozda se nisam dobro izrazio u zelji da objasnim sta je potrebnije za Cooler.Jasno je da jedno bez drugog ne ide.Ok.Razumeli smo se.

@Ishmerish

Proveri mail!

:: Slažem se da oni sa manjim airpressure daju slabije performanse ali oni će uvek davati i manji protok. Protok i pritisak nisu dve odvojene veličine koju proizvođač fena može zasebno da naštimuje. One su direktno povezani jer pritisak (tj razlika pritisaka) stvara protok (uz ogradu iz gornjeg posta)
MaliAbner Re: re 30.10.2009. 09:10 #153409

broj poruka: 7769
A ovo se uci u osnovnoj skoli, mislim ono kako nastaje vetar...
Eh ta osnovna skola... hmmm...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Slažem se da oni sa manjim airpressure daju slabije performanse ali oni će uvek davati i manji protok. Protok i pritisak nisu dve odvojene veličine koju proizvođač fena može zasebno da naštimuje. One su direktno povezani jer pritisak (tj razlika pritisaka) stvara protok (uz ogradu iz gornjeg posta)
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs