u toku visestrukog menjanja rama i raznog nadogradjivanja, frekfencija procesora se polako penjala sama od sebe. Prvo je radio na 3 ghz, pa na 3.10, pa 3.11, sad radi na 3.14-3.16. Imam fabricki kuler koji vrsi posao, i uglavnom ne prelazi 55-60. Ali kad ga nnogo preopteretim (rendering u MAX-u duze od sat vremena) oce cesto da se restartuje, izbaci iz programa itd, uglavnom nestavblan je. Mislim da je problem sa memory controler sta god to bilo, jer mi je ona frekfencija rada (koja se mnozi sa mnoziocem) umesto 200 mhz pomerena na 210. U biosu kaze da je 200, ali cpuz ga vidi kao 210 mhz, sto kad se pomnozi sa 15 daje frekfenciju procesora (tako valjda ide koliko sam ukapirao). Kako da sredim to, da smanjim na 200 objasnite mi natenane jer nemam poima sa klokovanjem nikad to nisam radio?
Kako mu se povecava klok raste i potrosnja.Uzmi manji mnozilac ,mislim da FSB i ne moze manje od 200.Meni lici kao da ti je povecan Vcore .ako mozes smanji ga u koracima po 100 mv.Probaj i sa smanjivanjem HT-a i sa smanjivanjem brzine memorije.jer oce zbog memorije da puca u renderingu ,to je bas zahtevna operacija za memoriju.
Sta god daje trebalo bi da ti daje 14 *210 to je 2940.I onda udari test.Ako test puca smanji mu frekvenciju memorije na 667 Mhz.Mislim da bi sa ovim parametrima trebao da prodje.
znaci da smanjim voltazu procesoru? Jel se to lako radi, jel mogu nesto da sj**em. I kako da smanjim HT i brzinu memorije? To sve sto si reko se radi u BIOSu jel tako? Mislim ,jel ima neka cak ili je sve logicno? Mrzim da rckam po biosu, ali moracu po svemu sudeci JOLE
ma jok akakv program, toliko ga ocita odmah pri ukljucivanju kompa
@ obradmi - ako mi je memorija 5-5-5-15, da li mogu da smanjim taj mnozioc na 14? koliko sam skapirao to nije izvodljivo? JOLE
:: Čini mi se da si se jedanput požalio o ovome u nekoj temi. Da ti nije aktivan neki program, u pozadini, za automatsko overklokovanje ili nešto slično :: :: Smanji na 199-198... u bios-u :: :: Windows-free with Fedora 10 :: ::
Smanjice ti frekvenciju na 2940 Mhz,pa ga testiraj ,ako puca test idi na smanjenje memorije na 667 Mhz.Za sada ipak ne diraj Vcore ,to je zadnja opcija.
odakle ti ideja da nestablnom procesoru treba smanjivati voltažu...treba baš suprotno, treba je podići... mada u tvom slučaju mislim da nije problem do frekvencije već do nekompatibilnosti memorije sa pločom...ne razumem uopšte kako je procesor uspevao sam da menja frekvenciju, osim ako ti nisi nešto dirao u biosu... kao prvo, resetuj bios, odnosno uradi jedan Clear Cmos...zatim uđi u bios i postavi parametre za memoriju ručno u slučaju da je ne prepozna i ugasi Cool n Quiet...u windowsu, ako kojim slučajem imaš neke programe za automatsko klokovanje i podešavanje sistema, sve pogasi... nisi naveo ostatak sistema, tako da je takođe moguće da napajanje ne može da izdrži opterećenje, pošto taj procesor srče struju ko nenormalan, još ako imaš neku jaču grafičku i par HDD-ova...
Smanjivanje Vcore je odradjivalo posao na Brisbane
22.10.2009. 21:48
status: user broj poruka: 7725
t.j na tim starijim AMD CPU ,manja potrosnja ,manje se greje ,to je jedna od ideja.I meni nije jasno sta je radio da mu se poveca frekvencija sama od sebe.
Re: Smanjivanje Vcore je odradjivalo posao na Brisbane
22.10.2009. 22:21
status: user broj poruka: 1013
JOLE
:: t.j na tim starijim AMD CPU ,manja potrosnja ,manje se greje ,to je jedna od ideja.I meni nije jasno sta je radio da mu se poveca frekvencija sama od sebe.
ti je druže ploča K9n NEO. Najgora MSI NF550 ploča. Probaj da ohladiš čipset (pazi da ne ispečeš prstiće) i proveri da slučajno nemaš naduvan kondenzator sa oznakom EC26 pored PCI-E slota
90 nm, prva generacija, kao sto rekoh...\napajanje codegen 450w, ati 1600 pro 512 mb i 2 hdd sad sa cackao nesto po biosu, i mogo bi da se zakunem da nista nisam promenio, ali ipak odo na save and exit. I pazi sta mi javio - your previous atempt of overclocking has failed, cpu has returned to defoult value - i sad je 3.01 Ghz... hahahha do jaja. Ovaj kompjuter ima gremline unutra. Kad god dignem ruke i resim da ga bacim u kantu on proradi. Sve u svemu, hvala na savetima!!!
Re: Smanjivanje Vcore je odradjivalo posao na Brisbane
22.10.2009. 22:31
status: user broj poruka: 3053
problem sa tim MSI neo plocama je sto ako voltaza procesora stoji na auto,ploca drzi voltazu na najnizoj mogucoj vrednosti na kojoj procesor moze da radi,tako da i najmanje povecanje takta procesora izaziva nestabilnost zbog PREMALE voltaze... Provereno,ako se stavi rucno voltaza na neku srednju vrednost procesor ce raditi na vecoj frekvenciji...(primer 5000+ nisam mogao da podignem ni na 205 FSB,odmah je pucao a voltaza je stajala na AUTO!!! kad sam rucno podesio na 1.325v radio je i na 2.6ghz stabilno i na 2.9ghz stabilno sa BOX kulerom)...
KO NORA NIRA,IL` JE KARPE,IL` JENI LANNORMA!!!
:: t.j na tim starijim AMD CPU ,manja potrosnja ,manje se greje ,to je jedna od ideja.I meni nije jasno sta je radio da mu se poveca frekvencija sama od sebe.
Nemoj mi zameriti slozio bih se sa servipc u vezi MSI.Nego uradi ovo sto je reko i Saske iskljuci mu Cool N Quiet u biosu ,jer to hoce da pravi problem slican tvom na Nvidia chipsetima.Dali smo ti ideje linkove ,malo ekspirimentisi pa javi sta si uradio.Pozdrav
Imam ovde isto go***ce od ploce.Najverovatnije bi trebalo da se promene elektroliti,jer kao sto kaze servispc pogledaj ona tri elektrolita iznad pci-e slota,ja bi se opkladio da su se izduli.Za grejanje cipseta...cigaretu da upalis:)Obavezno stavi kulercic,spustices temp za ~20 stepeni c,sigurno,a i ako je pregrmela leto bez njega onda si srecnik.Downclock ne mozes jer vrednosti fsb-a ne idu ispod 200.Eventualno spusti klok memorije.
@servispc,sta jos riknjava kod te ploce,inace zamenio sam ta 3 kondezatora,a i dalje mi zabada?Stavljen je novi bios kako bi prepoznao Sempron LE proc,a i pre je zabadala sa x2 3800+.Po ukljucenju radi par minuta,pa zabode.Posle ne moze da se upali,tek iz 10-og puta se pokrene i zabode,nekad za minut,nekad za 5...Temperatura proc je vise nego ok,na cipset sam nakacio kuler i bukvalno je mlak hladnjak.Ostale kondezatore nisam menjao,jer ni jedan mi vizuelno ne deluje da je rikavela,a mrzi me da ih sve skidam/ispitam/menjam.Sta da menjam,ima li jos koji kriticni kondezator koji riknjava na ovoj ploci,mislim iz tvog iskustva s njom?
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.