Reinstalirao sam Windouz XP i sistemski fajlovi su mi smesteni sada na E partici a ne kaoi ranije na C. Sada nemogu da instaliram servis pek 3 jer on po difoltu trazi C particiju i odgovarajuci Windouz folder, a posto on nije vise na C = corak! Kako da promenim naziv particije , da umesto E bude C? Servis pek 3 mi j e bitan zbog instalacije drugog programa. Da li neko ima odgovor?i
Ajoj druze,windows,service pack... To ti nije naziv particije,nego drive letter.Menjanje slova aktivne sistemske particije gotovo uvek dovodi do pada sistema. Ja sam jednom uspeo da promenim drive letter aktivne sistemske particije bez pada sistema,ali nemogu da se setim kako.
Inace koristi Acronis Disc Director Suite za te rabote.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: :: Dragan0 :: :: Reinstalirao sam Windouz XP i sistemski fajlovi su mi smesteni sada na E partici :: a ne kaoi ranije na C. Sada nemogu da instaliram servis pek 3 jer on po difoltu :: trazi C particiju i odgovarajuci Windouz folder, a posto on nije vise na C = corak :: Kako da promenim naziv particije , da umesto E bude C :: Servis pek 3 mi j e bitan zbog instalacije drugog programa. Da li neko ima odgovor?i
Ja ti predlazem sledece (potpuno sigurno) mada zaobilazno...
12.10.2009. 22:53
status: user broj poruka: 11001
resenje: uradi reinstalaciju XP-a pomocu kompletnog XPsp3 instalacionog seta (dakle, ne samo pack) i to tako da nista ne brises (reinstall using the existing Window$ folder on `E`). Pokrenes instalacionu proceduru na normalni nacin (boot sa CD-a), instalacioni carobnjak ustanovi da u kompjuteru vec postoji instalisan Win, ti odaberes `repair the existing installation`, pita te da li hoces da iskoristis postojeci folder, `da`. Naravno, nista ne formatiras, ne brises. Kao rezultat dobijas XPsp3, na drajvu `E`. Vecinu postojecih programa neces morati da reistalises a nove ces instalisati bez obzira sto je Win, zajedno sa `Program files` smesten na `E`.
Odes u control panel (promenis u category view ako ti je namesteno na classic yiew). Kliknes `performance and maintenance`, zatim na `administrative tools` pa kliknes dvaput na `computer management`. Otvorice ti se poseban prozor se dve zone. Leva i desna. U levoj zoni klikni na `disk management` pa ce ti se u desnoj zoni prikazati sve tvoje particije. Desnim klikom na zeljenu particiju otvara se viseci meni u kome ces odabrati `change drive letter and paths`, posle toga klikni na dugme change i odaberi zeljeno slovo. Nista se ne boj, nema rizika od pada operativnog sistema. U tvom slucaju particiji c: ces dodeliti prvo sledece slobodno slobodno slovo (npr f:, g:) a zatim ces particiji e: promeniti slovo u c:. Posle svake promene slova mora se restartovati masina da bi imalo efekta, na to ce te windows upozoriti, ti samo klikni `ok` kad te priupita. Pozz
koliko ja znam, ne moze se promeniti `drive letter` boot particije na na kome je sistem (aktivan), jednostavno ti ne dozvoljava windows..
@dragan06 probaj jednu alternativu koja mozda uspe, iskopiraj SP3 na pariciju na kojoj ti se nalazi windows, instaliraj program 7-zip pa pomocu njega probaj da raspakujes `service pack 3` i tako ga rucno instaliras, posto je self-extract, tako sto pokrenes setup iz raspakovanog sadrzaja.
lepo rece da ima dva widowsa. Sine jel imas dva wina?
:: koliko ja znam, ne moze se promeniti `drive letter` boot particije na na kome je sistem (aktivan), jednostavno ti ne dozvoljava windows. :: :: @dragan0 :: probaj jednu alternativu koja mozda uspe, iskopiraj SP3 na pariciju na kojoj ti se nalazi windows, instaliraj program 7-zip pa pomocu njega probaj da raspakujes `service pack 3` i tako ga rucno instaliras, posto je self-extract, tako sto pokrenes setup iz raspakovanog sadrzaja :: ::
Ako je u pitanju jedan jedini windows, moze i to da se uradi ali ima rizika pa predlazem da napravis backup particija prvo. U tom slucaju odes u Registry Editor ( otkucas u `Run`-u Regedit.exe i lupis enter) pa kliknes na `hkey_local_machine`, `system`, `mounted devices`. Videces u desnoj zoni prozora sve tvoje particije (npr. `\dosdevices\c:` itd). Desni klik na particiju pa `rename`. Po istom principu oslobodis prvo c: pa vratis e: i restartujes masinu. Ovde win dozvoljava promenu aktivne particije verovao ili ne ali posto su u pitanju registry obavezno prvo backup...
:: koliko ja znam, ne moze se promeniti `drive letter` boot particije na na kome je sistem (aktivan), jednostavno ti ne dozvoljava windows. :: :: @dragan0 :: probaj jednu alternativu koja mozda uspe, iskopiraj SP3 na pariciju na kojoj ti se nalazi windows, instaliraj program 7-zip pa pomocu njega probaj da raspakujes `service pack 3` i tako ga rucno instaliras, posto je self-extract, tako sto pokrenes setup iz raspakovanog sadrzaja :: ::
Sine sto oslovljavas korisnika dragan06 sa `Sine`? Da ti tata to lepo objasni,nije to lepo a ni kulturno.
Green Green Grass Of Home
:: lepo rece da ima dva widowsa. Sine jel imas dva wina :: :: :: :: koliko ja znam, ne moze se promeniti `drive letter` boot particije na na kome je sistem (aktivan), jednostavno ti ne dozvoljava windows. :: :: :: :: @dragan0 :: :: probaj jednu alternativu koja mozda uspe, iskopiraj SP3 na pariciju na kojoj ti se nalazi windows, instaliraj program 7-zip pa pomocu njega probaj da raspakujes `service pack 3` i tako ga rucno instaliras, posto je self-extract, tako sto pokrenes setup iz raspakovanog sadrzaja :: :: :: ::
Neki clanovi foruma me redovno oslovljavaju, iz meni nepoznatih razloga, sa `oce`. Pa shodno tome... Evo npr. sine ti si jedini koji me je oslovio sa `sine` :) (otkud ti u ovoj sekciji, nema ovde grafickih kartica:))
:: Sine sto oslovljavas korisnika dragan06 sa `Sine` :: Da ti tata to lepo objasni,nije to lepo a ni kulturno :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: lepo rece da ima dva widowsa. Sine jel imas dva wina :: :: :: :: :: :: :: koliko ja znam, ne moze se promeniti `drive letter` boot particije na na kome je sistem (aktivan), jednostavno ti ne dozvoljava windows. :: :: :: :: :: :: @dragan0 :: :: :: probaj jednu alternativu koja mozda uspe, iskopiraj SP3 na pariciju na kojoj ti se nalazi windows, instaliraj program 7-zip pa pomocu njega probaj da raspakujes `service pack 3` i tako ga rucno instaliras, posto je self-extract, tako sto pokrenes setup iz raspakovanog sadrzaja :: :: :: :: :: ::
ok, mozda je to resenje, ali kako ce on to znati da uradi, verujem da te pola toga nije ukapirao, ako ne i sve, pitanje je da li ce znati to sve da odradi, samo ga jos vise zbunjujemo, a pretpostavljam da je pocetnik...mozda je i digo ruke, posto ga nema..
::Ako je u pitanju jedan jedini windows, moze i to da se uradi ali ima rizika pa predlazem da ::napravis backup particija prvo ::U tom slucaju odes u Registry Editor ( otkucas u `Run`-u Regedit.exe i lupis enter) pa ::kliknes na `hkey_local_machine`, `system`, `mounted devices`. Videces u desnoj zoni prozora ::sve tvoje particije (npr. `\dosdevices\c:` itd). Desni klik na particiju pa `rename`. Po istom ::principu oslobodis prvo c: pa vratis e: i restartujes masinu. Ovde win dozvoljava promenu ::aktivne particije verovao ili ne ali posto su u pitanju registry obavezno prvo backup...
pa prosto, samo cita i klikce sta je napisano. ocigledno nije pocetnik. vise mi deluje da nas lozi... :)) Ako smo napisali, sutra ce nekom zatrebati ili cak nama samima ako pozaboravljamo kao ismerish
:: ok, mozda je to resenje, ali kako ce on to znati da uradi, verujem da te pola toga nije ukapirao, ako ne i sve, pitanje je da li ce znati to sve da odradi, samo ga jos vise zbunjujemo, a pretpostavljam da je pocetnik...mozda je i digo ruke, posto ga nema. :: :: ::Ako je u pitanju jedan jedini windows, moze i to da se uradi ali ima rizika pa predlazem da ::napravis backup particija prvo :: ::U tom slucaju odes u Registry Editor ( otkucas u `Run`-u Regedit.exe i lupis enter) pa ::kliknes na `hkey_local_machine`, `system`, `mounted devices`. Videces u desnoj zoni prozora ::sve tvoje particije (npr. `\dosdevices\c:` itd). Desni klik na particiju pa `rename`. Po istom ::principu oslobodis prvo c: pa vratis e: i restartujes masinu. Ovde win dozvoljava promenu ::aktivne particije verovao ili ne ali posto su u pitanju registry obavezno prvo backup... ::
Ja nikad nikog nisam oslovio sa sine.To je bio samo sarkazam ili ti sala kako god na konto tvog posta.Takvi nazivi i obracanje su mi krajnje seljacki.
A to za kartice.Hm..Pa lepo je bar znati da pratis ko je gde aktivan.Inace ovakve teme izbegavam jer su to neke osnovne stvari koje bi trebao svako da zna i nemam potrebe da pisem svugde.Ukljucicu se tamo gde mi je najinteresantnije.Mislim da je to neko zdravo razmisljanje.
Sorry za off.Htedoh samo da pojasnim neke stvari!
Green Green Grass Of Home
:: Neki clanovi foruma me redovno oslovljavaju, iz meni nepoznatih razloga, sa `oce`. Pa shodno tome... Evo npr. sine ti si jedini koji me je oslovio sa `sine` : :: (otkud ti u ovoj sekciji, nema ovde grafickih kartica:) :: :: :: Sine sto oslovljavas korisnika dragan06 sa `Sine` :: :: Da ti tata to lepo objasni,nije to lepo a ni kulturno :: :: :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: lepo rece da ima dva widowsa. Sine jel imas dva wina :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: koliko ja znam, ne moze se promeniti `drive letter` boot particije na na kome je sistem (aktivan), jednostavno ti ne dozvoljava windows. :: :: :: :: :: :: :: :: @dragan0 :: :: :: :: probaj jednu alternativu koja mozda uspe, iskopiraj SP3 na pariciju na kojoj ti se nalazi windows, instaliraj program 7-zip pa pomocu njega probaj da raspakujes `service pack 3` i tako ga rucno instaliras, posto je self-extract, tako sto pokrenes setup iz raspakovanog sadrzaja :: :: :: :: :: :: :: ::
mozda sam nasao jednostavno i najmanje rizicno resenje
13.10.2009. 13:19
status: user broj poruka: 294
Dragan06
Hvala na savetima no bojim se da nisam dovoljno strucan da radim sa registar bazom a OS mi ni ovako ne deluje stabilan, bojim se da ne oborim sistem. Vasi su saveti zaista veoma strucni za moj nivo. Serviser mi je dao predlog da SP3 ugradim preko kontrol panela, to jest da apdejtujem Vindouz sto mi izgleda prilicno OK. Samo jos da otkrijem nacin i valjda cu uspeti. Hvala vam na predlozima i pozdrav.
samo unapred da te upozorim, da ne bi otvarao jos jednu temu, kada radis update, vodi racuna da NE instaliras Microsoft Genuine Advantage software (ako ti je windows nelegalan).
Re: mozda sam nasao jednostavno i najmanje rizicno resenje
13.10.2009. 13:39
status: user broj poruka: 446
Preko Control Panela može da se uradi update samo preko Automatic updates.
To ti ne savetujem da pokušavaš osim ako nemaš legalan widows XP (skidaš sa majkrosoftovog sajta) i brz ineternet, pa čak i onda bi to potrajalo par sati.
:: :: Dragan0 :: :: Hvala na savetima no bojim se da nisam dovoljno strucan da radim sa registar bazo :: a OS mi ni ovako ne deluje stabilan, bojim se da ne oborim sistem. Vasi su saveti zaista veoma strucni za moj nivo. Serviser mi je dao predlog da SP3 ugradim preko kontrol panela :: to jest da apdejtujem Vindouz sto mi izgleda prilicno OK. Samo jos da otkrijem nacin i valjda cu uspeti. Hvala vam na predlozima i pozdrav :: :: Draga ::
Dragan06 Imam legalan Windouz i brzi internet, ali nisam skuzio kako da apdejtujem SP3 preko Control Panela. Ako idem preko Sistem properties/Hardwer/Windows apdate/ask me to searsh W. updateA...nista se ne desava, a na Automatic updates je samo azuriranje zastite. Kako da nadjem i skinem SP3 preko control panela?
Re: Kako apdejtovati Windfows preko control panela?
13.10.2009. 18:11
status: user broj poruka: 446
Nisam najbolje razumela šta si hteo da kažeš u postu...Ispod ti je nadam se uputstvo koje ćei pomoći.
Putanja:
Control panel -> Automatic updates -> izabereš Automatic (recomended) -> podesiš vreme kada da krene da skida npr. svakog dana u 8.00.
Kada ti je ovako podešeno, trebalo bi da kada gasiš kompjuter na kraju dana imaš dodatnu šarenu ikonicu na dugmetu Off (posle kliktanjana Turn Off Computer) i kratko obaveštenje o tome da će sistem updates biti instalirane. Pošto ti imaš poprilično da skidaš sa neta pogotovo SP3, možda prođe par dana dok te sistem tako ne obavesti,a inače dok skida trebalo bi da kod sata na taskbaru stoji žuta ikonica u obliku štita.
Ako ti ovo ne pomogne, pokušaj nešto od gore predloženih stvari.
:: :: Dragan0 :: Imam legalan Windouz i brzi internet, ali nisam skuzio kako da apdejtujem SP :: preko Control Panela :: Ako idem preko Sistem properties/Hardwer/Windows apdate/ask me to searsh W. updateA...nista se ne desava, a na Automatic updates je samo azuriranje zastite :: Kako da nadjem i skinem SP3 preko control panela?
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.