Pre neki dan sam iskopao iz neke kutije one male hladnjake koji se dobijaju uz CoolViva Pro valjda, za memoriju i VRM grafičke, dao mi za džabe neki lik od koga sam kupio ``rezervni`` VF830 pre par meseci.
Kao, ložio se ja da ohladim grafičku, pošto sam malo čačkao neke voltaže, pa nakačio te male hladnjake na memoriju ove 4850 i zašrafio Zalmana VF830, sve po pravilima službe. Nisam menjao pastu, (jer je i tečna i gusta, 90% kao kada je bila nova), samo skinuo i vratio hladnjak.
Uključim PC, otvorim Everest, a temperature svega za po 6 stepeni VIŠE nego ranije. (DispIO, MemIO, Shader). 48, 48, 44.
Pustim ATi Tool, onaj čupavi kvadar, temperature do 70°C stigle za manje od 3 minuta.
Pošto se karta, ako se dobro sećam, ni pod FurMark-om nije zagrevala toliko brzo, isključim PC, skinem hladnjake sa memorije, proverim šrafove na Zalmanu, uključim PC, temperature iste.
Skinem veliki hladnjak, očistim, očistim čip, stavim novo zrno iste paste, vratim na mesto, otvorim Everest, temperature 42, 42, 38.
Dakle, mali aluminijumski hladnjaci su đubre i bolje je da ih nema, a pasta je istripovana. Nikada mi se nije desilo ovako nešto, uvek su temperature ostajale iste kada bih ``čačkao`` pastu. Mada mi je ovo prva ``fensi`` pasta. Ranije sam koristio samo Cooler Master.
Pa kao, da znate da ne bacate pare na malo šugavo aluminijumsko đubre, jer ne radi bukvalno ništa.
Kupite kartu čije su komponente raspoređene tako da može da ih hladi jedan veći hladnjak(u idealnom slučaju), preporučljivo je da bude od bakra, sve ostale varijante retko kada nisu PRAVO SMEĆE i/ili PRAZNE PRIČE.
Hehehe, jos se zaludjujete Freeze-rima, trt-mrt-ovima... Godinama unazad koristim iskljucivo silikonsku pastu i podjednako dobro radi posao + ne razbijam glavu da li ce se srebro rasuti po kontaktima oko CPU-a, GPU-a i sl... U najgorem slucaju je oko soketa ploca musava kao ciganche
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR
ti ja druze,samo aktivni.Plus kada god skidas pastu zameni je novom,i nemoj da se tripujes na razne price o stavljanju zrna paste.Stavis kao mali nokat,uzmes plasticnu kartu(za poker)razvuces ravnomerno i sav visak ce ti ostati na karti.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
ljudi neverovatnogrese kad stavljaju kilopaste ja to uopste ne razumem, kada bi povrsina bila idealno ravna bez mikronskih zazora, najbolje bi se hladilo bez paste a to se samo stavi koliko da pokrije mikronske neravnine...
ima na OCZ sajtu baš kako se nanosi, uglavnom, ovako se gotovo idealno bila razmazala, samo je sa jedne strane oko 1/2 mm bila prešla ivicu čipa.
@H-nitro,
bukvalno stavljam ``zrno pirinča``.
Sve firmirane koje sam probao su davale potpuno iste rezultate(Cooler Master, Noctua, AS neka mala od 1.5g ili tako nešto, OCZ Freeze, fabrička sa AMD hladnjaka) samo je fora u tome koja će se kasnije stvrdnuti, bar se nadam da je to razlog zašto ova košta 5 eura. Videćemo za pola godine :)
Problem kod tih malih hladnjaka za memoriju je samo sredstvo kojim se hladnjak kaci/lepi na chip. Ako taj materijal nije dovoljno termoprovodan, a obicno nije, onda dolazi do kontra efekta, toplota ne moze dovoljno efikasno da se prenese na sam hladnjak i dolazi do pregrevanja. Kada bi oni mogli nekako mehanicki da se zakace, bez kojekakvih `zvaka` i lepljivih traka, a da se izmedju ubaci malo paste onda bi prica bila sasvim drugacija i to bi sasvim sigurno funkcionisalo bolje.
hmmmmm,zanimljivo...ja sam pre dva dana sklopio novu i5 konfiguraciju i kupim bas tu OCZ Freeze pastu,nanesem je lepo i sve u fullu,OC Procesor na ~3.64,voltaza 1.384 i temp u IDLE mi se krece oko 65-67oC a u Full Loadu ~84oC naime,stvar je sledeca i pre sam imao skoro istovetnu konfiguraciju znaci i5 750,Asus P7P55D Deluxe i temp su mi se kretale oko 53-55 u IDLE OC a u loadu oko ~70max tako da predpostavljam da predpostavljam da pasta mozda ima nekog udela u ovome :/
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
Pasta ko pasta...zna se cemu sluzi..imam je jos u tubi...radi posao...
Samo na ovom forumu se od paste napravi nuklearna fizika....
Ako imash nasviran napon na proceosoru i ako imash shit CPU kuler...nece ti pomoci ni svetog petra kajgana da je razvuces kreditnom karticom ili stavish kao zrno pirincha...
Upravo.A posebno sto je to SPECIJALNA tehnika nazvana operacija `Zrno Pirinca` ! Jos malo cemo da kupimo u trafikama strip Metode i tehnike nanosenja paste na cooler! Posebna oblast vezana za tehniku nanosenja paste OCZ Freeze Extreme.Pazite slucajno ako ne bude zrno pirinca ili u drugom slucaju mozda zrno graska ko zna,moze doci do nezeljenog dejstva te ce se CPU zagrejati do astronomskih vrednosti jer nije ispostovano sve po pravilniku!Muahahahaha.
Green Green Grass Of Home
:: :: :: :: Pasta ko pasta...zna se cemu sluzi..imam je jos u tubi...radi posao.. :: :: Samo na ovom forumu se od paste napravi nuklearna fizika... :: :: Ako imash nasviran napon na proceosoru i ako imash shit CPU kuler...nece ti pomoci ni svetog petra kajgana da je razvuces kreditnom karticom ili stavish kao zrno pirincha.. :: ::
S*r*t* kao idioti, nemojte da pljujete pastu bezveze.
Ja sam pre 2 meseca fabricku pastu sa OCz Vanquishera zamenio ovom OCz Freeze i skinuo 1 stepen, pri istim uslovima testiranja. To nije nista, ali bar temperatura nije porasla.
Juce sam namontirao novi kuler Xigmatek Red Scorpion i stavio Freeze pastu. Pri sobnoj temp od 22.5c u Idle su Core0 - 30c i Core1 - 34c, a procesor E7300 klokovan na 3500MHz. Ko ne veruje stavicu sliku.
Zato prestanite da bulaznite o pasti. Pasta je super i odlicno radi posao. _______________________________ Demon to some. Angel to others.
Nasao si ti kome da pricas!Zar ne shvatas da su neki ljudi pajaci na forumu sto se tice ozbiljnosti i znanja!Ovakve teme mi dodju kao povod za smeh i razonodu.Ni najmanje ih ozbiljno ne shvatam,nit teme a nit usere. Djavoljska pasta koja dize temperaturu ahahahahahaha!Brooka!
:: S*r*t* kao idioti, nemojte da pljujete pastu bezveze :: :: Ja sam pre 2 meseca fabricku pastu sa OCz Vanquishera zamenio ovom OCz Freeze i skinuo 1 stepen, pri istim uslovima testiranja. To nije nista, ali bar temperatura nije porasla :: :: Juce sam namontirao novi kuler Xigmatek Red Scorpion i stavio Freeze pastu. Pri sobnoj temp od 22.5c u Idle su Core0 - 30c i Core1 - 34c, a procesor E7300 klokovan na 3500MHz. Ko ne veruje stavicu sliku :: :: Zato prestanite da bulaznite o pasti. Pasta je super i odlicno radi posao :: ______________________________ :: Demon to some. Angel to others. :: ::
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Nasao si ti kome da pricas!Zar ne shvatas da su neki ljudi pajaci na forumu sto se tice ozbiljnosti i znanja!Ovakve teme mi dodju kao povod za smeh i razonodu.Ni najmanje ih ozbiljno ne shvatam,nit teme a nit usere. :: Djavoljska pasta koja dize temperaturu ahahahahahaha!Brooka :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: S*r*t* kao idioti, nemojte da pljujete pastu bezveze :: :: :: :: Ja sam pre 2 meseca fabricku pastu sa OCz Vanquishera zamenio ovom OCz Freeze i skinuo 1 stepen, pri istim uslovima testiranja. To nije nista, ali bar temperatura nije porasla :: :: :: :: Juce sam namontirao novi kuler Xigmatek Red Scorpion i stavio Freeze pastu. Pri sobnoj temp od 22.5c u Idle su Core0 - 30c i Core1 - 34c, a procesor E7300 klokovan na 3500MHz. Ko ne veruje stavicu sliku :: :: :: :: Zato prestanite da bulaznite o pasti. Pasta je super i odlicno radi posao :: :: ______________________________ :: :: Demon to some. Angel to others. :: :: :: ::
Sto to sad?Salis se ili?U cemu si se ti pronasao sad? Imas samo jedan post skoro da je i ne vezan sa temom a bas si lepo objasnio konstruktivno. Ma lozis me jel da
:: Fala,sestro,fal :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: Nasao si ti kome da pricas!Zar ne shvatas da su neki ljudi pajaci na forumu sto se tice ozbiljnosti i znanja!Ovakve teme mi dodju kao povod za smeh i razonodu.Ni najmanje ih ozbiljno ne shvatam,nit teme a nit usere. :: :: Djavoljska pasta koja dize temperaturu ahahahahahaha!Brooka :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: S*r*t* kao idioti, nemojte da pljujete pastu bezveze :: :: :: :: :: :: Ja sam pre 2 meseca fabricku pastu sa OCz Vanquishera zamenio ovom OCz Freeze i skinuo 1 stepen, pri istim uslovima testiranja. To nije nista, ali bar temperatura nije porasla :: :: :: :: :: :: Juce sam namontirao novi kuler Xigmatek Red Scorpion i stavio Freeze pastu. Pri sobnoj temp od 22.5c u Idle su Core0 - 30c i Core1 - 34c, a procesor E7300 klokovan na 3500MHz. Ko ne veruje stavicu sliku :: :: :: :: :: :: Zato prestanite da bulaznite o pasti. Pasta je super i odlicno radi posao :: :: :: ______________________________ :: :: :: Demon to some. Angel to others. :: :: :: :: :: ::
Vec nekih par dana ne spavam uopste.Ne znam koji mi je,dal je ova promena vremena il sta je pa otud i gubljenje koncentracije . Ma ljudi su cudni postali,previse osetljivi i sujetni.Fali im malo flexibilnosti,nista vise. Znas da te u potpunosti razumem.
Kisa je padala celu noc,mogu misliti kolika je sada reka.Sad je oranje i blato.
Pada vec dva dana bez prestanka a kako kazu ove nase vracare(pasuljari)sa RTS-a,padace do vikenda. Ima sa amfibijom i vaterpolo kapom da vrsim kukuruz.
BE WELL
:: Vec nekih par dana ne spavam uopste.Ne znam koji mi je,dal je ova promena vremena il sta je pa otud i gubljenje koncentracije :: Ma ljudi su cudni postali,previse osetljivi i sujetni.Fali im malo flexibilnosti,nista vise :: Znas da te u potpunosti razumem. :: :: Kisa je padala celu noc,mogu misliti kolika je sada reka.Sad je oranje i blato :: :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.