Imam ovaj procesor i radi mi na 3,5ghz na default naponu. E sad imam problem,kada ugasim racunar preko noci i kad ujutru hocu da ga upalim samo crn ekran i nista,racunar radi ali nema nista na ekranu. Onda moram da ga resetujem na dugme i onda se normalno podigne sistem. Ja sumnjam na napajanje da je slabo. Imam Thermal master 420w a od komponenti AMD AthlonII 240,Ati 4830, 2 * 1gb ram,2 Hdd i 1 DVD RW.
Imao sam jednom MSI neku uradis overklok i kad je malo duze komp ugasen isto se desi nesto slicno, nece da se upali komp prijavljuje neuspesan overklok, znaci vrati na default i onda se uapli normalno i ako opet overklokujem prodje test i sve da je stabilno... Ako radi komp kad se upali kako treba, nije to do napajanja.
Ploca je ECS NFORCE9M-A nije bas nesto. Da ima simptome kao da je neuspesan overclock i onda ga samo resetujem i sistem se podigne normalno. U biosu sam namestio 14 * 250. A HT link mi je 2500Mhz i NB freq je 2500Mhz
...ja sam imao slican problem sa jednom nforce 4 asusovom plocom, ali mi nije bio problem da resetujem komp pri paljenju, ...mislim da sam resio to sa novijim BIOS`om, jer taj stari nije bas bio za OC`ovanje...
Pozz...
AMD Phenom II 955 BE DFI LP DK 790FXB-M2RS AMD 4870 512MB ToP 2x 2GB DDRII 1066MHz 2x 320GB SATA II RAID0 1x 750GB SATA II SB Live 5.1 Digital Corsair 750W
Taj procesor sa 2,8GHz da ide na 3,5GHz sa default naponom??? hahahah... Mislim da je problem u tome, povecaj mu napon, ne znam koliki je default, ali ne moze on NIKAKO tako da radi. MAX OC tog procesora je 3,7GHz, a ti ga teras na 3,5Ghz sa default naponom...xexexe
I ja bi se slozio sa plamenom...Moras mu malo povecati napon za taj klok...Ja ne znam kako on uopste radi sa default naponom na toj frekvenciji,a kamoli kako je prosao linX i orthos????
KO NORA NIRA,IL` JE KARPE,IL` JENI LANNORMA!!!
:: Taj procesor sa 2,8GHz da ide na 3,5GHz sa default naponom??? hahahah... Mislim da je problem u tome, povecaj mu napon, ne znam koliki je default, ali ne moze on NIKAKO tako da radi. MAX OC tog procesora je 3,7GHz, a ti ga teras na 3,5Ghz sa default naponom...xexex :: :: ::
Molim? 3,6GHz bez dizanja napona? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA... Ljudi ako vam u Biosu pise AUTO, ne znaci to da je DEFAULT NAPON!!!!. Taj Athlon 250 moze max da ide do 3,75GHz sa max naponom. Ako se ne razumete toliko bolje nemojte da pisete.
ej jel si probao nekad klok 250 pa si toliko siguran da ne moze na 3.6 ili si samo citao po netu???, i lepo sam napisao `bez dizanja voltaze`, znaci na 3.6 mi radi sa voltazom na kojoj radi i na default frekvenciji. ako to nije default voltaza, onda ne znam koja je. :: Molim? 3,6GHz bez dizanja napona? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA... Ljudi ako vam u Biosu pise AUTO, ne znaci to da je DEFAULT NAPON!!!!. Taj Athlon 250 moze max da ide do 3,7GHz sa max naponom. Ako se ne razumete toliko bolje nemojte da pisete :: :: ::
Meni u biosu pokazuje Vcore 1,35, e sad ne znam koliko je default napon. Ali ja mislim da nema potrebe povecavati napon jer mi procesor prolazi sve testove i temperatura je ok. Mene samo plasi da napajanje nije slabo pa da se desi neki kvar zbog njega.
Ni jedan procesor ne moze da se OC vise od 500Mhz bez dizanje voltaze (500Mhz sam uzeo kao primer, mozda je tu +- 100Mhz). Ti si ga OC za 800MHz bez dizanje voltaze? Da je to tako, onda bi taj prcosor sa 1,45V mogao sigurno da dostigne 4,5GHz ili mozda cak i 5GHz sto je smesno, naravno ako uzmemo prosecne komponente, hladjenje vazduhom... Ae nabaci neku slicicu CPU-Z da vidimo kako ti to radi na 3,6GHz sa default naponom...xexe
Hebem ti supicu AMD i jos toliki clock bez dizanja napona.Ti si bas pravi entuzijasta. Moraces da se pozabavis manuelnim setovanjima kroz bios jer od te rabote za stabilnu masinu nema nista!
CPU - Z ne pokazuje dobre vrednosti Vcore. Pre ovog procesora sam imao Athlon 4200+ i u CPU-Z mi je prikazivalo 1,5 a i sad mi pokazuje isto.Izgleda da se neslaze sa ECS plocama jer mi stalno pokazuje isti napon na dva razlicita procesora. A u biosu imam da podesim Vcore i stavim ga na 1,35 . I pri tim setovanjima prolazi sve testove na 3,5ghz.
Mala je verovatnoca da CPU-Z laze.Pogledaj sta kaze everest.Inace VID cpu-a se negleda preko CPU-Z.Pogledaj sta ti ispisuje Core Temp recimo. Koje sve testove?
Green Green Grass Of Home
:: CPU - Z ne pokazuje dobre vrednosti Vcore. Pre ovog procesora sam imao Athlon 4200+ i u CPU-Z mi je prikazivalo 1,5 a i sad mi pokazuje isto.Izgleda da se neslaze sa ECS plocama jer mi stalno pokazuje isti napon na dva razlicita procesora. A u biosu imam da podesim Vcore i stavim ga na 1,35 . I pri tim setovanjima prolazi sve testove na 3,5ghz.
Pa nemoze se tako ici na vrhunski klok.Prvo HT ti je visok. 2.kao sto ljudi rekose dizi napon 3.Koja je memorija i dali si je obarao,ili si je lepo ostavio da ide u nebesa zajedno sa NB-om? 3.Dali si pratio ponasanje(temteraturu)ploce? 4.Dali je flash dobar,posto ta kanta od nvidie nemoze da primi AM3 bez njega?
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Pa i na Athlon X2 4200+ mi pokazuje isti napon u CPU Z. Znaci iovaj Athlon II 240 kad vratim procesor na 2,8ghz on mi pokazuje 1,5. A u biosu mi je podeseno 1,35. I u biosu mogu da pogledam napon i pise da je 1,35.
@plamen aj postavicu cpuz screen za nekih sat vremena kad dodjem kuci
cekajte ljudi sad ste me zbunili, zar default voltaza nije ona pod kojom cpu radi po prvom startovanju, ja sam ubedjen da je tako:) Ja voltazu ne dizem za 3.6ghz, te stoga cenim da je to default, kod mene je to nekih 1.44 za 3.0 i isto toliko kad radi na 3.6 ( doduse padne na 1.396 kad se optereti orthosom), znaci nema petljanja sa voltazama, kad je dignem za 0.10 cpu mi je stabilan na nekih 3.75, digao bih je i vise ali imam samo cpu box cooler
:: cekajte ljudi sad ste me zbunili, zar default voltaza nije ona pod kojom cpu radi po prvom startovanju, ja sam ubedjen da je tako:) ::
To nije tacno.VID mora da bude odredjen,onako kako je sa proizvodne trake izasao,znaci kakav je CPU po arhitekturi.VID se razlikuje od primerka do primerka. To sto ti mislis da je po prvom setovanju VID nije tacno.Zasto.Zato sto bios ploce sam dodeljuje voltazu pa nekad moze da bude veca nego sto je zapravo potrebno.U retkim slucajevima se bios i VID poklapaju.Zato uvek Core Temp,aha,znaci to je to pa idemo na sledeci korak.VID je najbitniji jer je to prvi korak u OC-u.Odatle sve pocinje.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.