meni je ovaj titan dao bolje performanse na procesoru,E8400 sa Freezom mi je bio na 33-34 stepena u idle na 4.3GHz a sa TITANOM mi je i nekad 28-29 stepeni sto se ne desava sa OCZ-om
ja vec godinama koristim TITAN silver pastu, i toliko je dobra, da ne bih mogao da zamislim da postoji neka bolja...ne znam koliko kosta ta OCz, ali ako je puno skuplja, po meni se ne isplati..mislim, to je ipak samo pasta..
ne bi trebala od OCZ Freeze da bude bolja, bar ima gomila testova na netu... A da spusti 5c to sigurno ne moze, pa bolji kuler u odnosu na neki spusti 5c a ne pasta... JA bih uzeoArctic Silver, ili koja je najjeftinija...
kao prvo, Pufija uopšte ne shvataj za ozbiljno, još je dete... od tih pasti ubedljivo ti je najbolja Artic Silver 5...odmah po nanošenju, AS5 i OCz Freez će ti davati približno iste rezultate, ali AS pasta je jedna od onih koje imaju takozvani Cure Time, odnosno vreme koje je potrebno da se pasta formira po nanošenju koje ne znam tačno koliko je...nakon tog vremena, AS opušteno ostavlja sve druge paste za sobom... kod nanošenja, batali sva razmazivanja i ostale gluposti, godinama sam se smarao sa time...kod Artic Silver-a samo napraviš malu kuglicu na sredini procesora, i dobro pritisneš kuler...to je to...
Pro kojoj sobnoj temperaturi? Iz mog iskustva razlika je velika između 24 i 26 stepeni, a da ne pričam, recimo, između 21 i 27... Uvek moraš da navedeš sobnu temperaturu, kad već postuješ rezultate. _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
to ne valja... A ni premalo, ne mora cela povrsina da bude pokrivena bas, da se preliva, to ne valja... najbolje je da naneses malo zrnce u sredinu i pritisnes kuler ono ce se rasporediti...
Zapade mi tema za oko, i ako nisam aktivan na ovom forumu... Čini mi se da da ovde postoji nekoliko zabluda.
Pošto i procesor i hladnjak imaju skoro besprekorno glatku površinu (na skupljim hladnjacima se kontakt površina sija kao ogledalo), pasta služi samo da popuni mikroskopske brazde i neravnine. Pošto one čine veoma mali deo ukupne kontakt površine, tipa 10%, razmatranje `koja pasta` mislim da nema nekog velikog smisla.
Postoje dve vrste paste, silikonska bela (liči na pastu za zube) i silikonska sa granulama srebra (arktičko srebro, molim te). Ostali podtipovi i brendovi su samo varijacije na temu. Na osnovu višegodišnnjeg iskustva, nisam video nikakvu razliku između ova dva tipa, osim što od srebrne ne mogu da se operem. Ako umažem ruke ili ploču, ne da se očistiti ni sa čim, ostaje srebrno svugde. Ova bela još i može da se skine.
Razlike od 5 stepeni sam dobijao u slučaju sa/bez paste, a vi se naravno nikada nebi usudili da probate proc bez paste, jel da? Kupite najjeftiniju belu silikonsku (u prodavnici elektronskih komponenti), i onako ćete u narednih 6 meseci promeniti 4 računara, te vam nije ni bitno stepen-dva gore/dole...
Da ne ispada da vas prozivam zbog dangubljenja, evo moje anegdote: uzeo sam istrošenu šmirglu T400 za poliranje i ispolirao bakarno jezgro Calmana za moj 754, ravnomerno naneo tanak sloj paste na ceo proc i spustio hladnjak. Posle mesec dana htedoh da probam drugi proc ali nisam mogao da skinem hladnjak jer se, glatko na glatko sa lepim slojem paste - vakumirao. Pokušao lagano levo-desno i hladnjakom iščupao proc iz zaključanog ZIFa (na soketu stoji spuštena poluga, procesor zalepljen na hladnjak u ruci i `e, j%#i ga` izraz na licu). E,to je dobar termički kontakt. Nije ni čudo što današnji procevi imaju okvir za zaključavanje koji se spušta oko njih.
P.S. Ništa nisam s*`#ao, radi i dan danas na 9 celzijusa iznad ambijentalne. Pozdrav
upravo tako, btw, posle dugogodisnjeg iskustva, valjda znas da se pasta ne nanosi celom duzinom i sirinom procesora, vec samo kapljica na sredini koja se rasiri, tako da, nema nereda i sve se ravnomerno popuni, bas onoliko koliko je potrebno, da NE prelazi ivice i preliva preko procesora, a najbolje se cisti alkoholom, kada je to potrebno...a sta je sa silikonskom zlatnom? i to je odlicna pasta..
mrzi me da trazim link...nije isto nanosenje na AMD i Intel...kao ni na c2d i c2q...
npr c2d treba da se stavi kao trakica vertikalna od paste...ima lepo objasnjeno cini mi se na nekom od sajtova intel-a...
:: upravo tako, btw, posle dugogodisnjeg iskustva, valjda znas da se pasta ne nanosi celom duzinom i sirinom procesora, vec samo kapljica na sredini koja se rasiri, tako da, nema nereda i sve se ravnomerno popuni, bas onoliko koliko je potrebno, da NE prelazi ivice i preliva preko procesora, a najbolje se cisti alkoholom, kada je to potrebno...a sta je sa silikonskom zlatnom? i to je odlicna pasta. :: :: ::
siguran sam da moze kao dobar primer da posluze fabricki box hladnjaci od AMD-a i Intela, to moze da bude primer pravilnog nanosenja paste, tacno, intel isporucuje hladnjak sa horizontalnim trakicama koje se kruzno zavrsavaju, ali to je jako tesko napraviti iz sprica..
Zavisi nisi obratio panju na `allmoust see-through` tj skoro providan sloj... Po meni vise nego korektno. Na e4300 je stavljen fabricki hladnjak sa `onom` zvakom i dan danas ne prelazi 45°C.
Na starog AMDeku sam stavljao Titan pastu preko cele povrsine i nakon skidanja hladnjaka sav visak je ostajao na hladnjaku.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: ok, moguce je, ali evo po meni primera kako se nepravilno nanosi pasta :: :: http://www.youtube.com/watch?v=o7rPqCvCt0 :: :: siguran sam da moze kao dobar primer da posluze fabricki box hladnjaci od AMD-a i Intela, to moze da bude primer pravilnog nanosenja paste, tacno, intel isporucuje hladnjak sa horizontalnim trakicama koje se kruzno zavrsavaju, ali to je jako tesko napraviti iz sprica. :: :: ::
Apsolutno se slazem s tobom.Inace skoro sam imao isti slucaj sa sempronom 2800+ soc754.Hteo sam da ga skinem sa crknute ploce i kada sam malo jace povukao izcupao sam ga iz socketa zajedno sa hladnjakom,u momentu me je oblio znoj(reko iscupa mu nogice),ali srecom sve su bile na mestu.Posle sam hladnjak ugrejao na plinsko kuvalo i proc. je samo skliznuo
Sto se tice paste apsolutno mi je sve jedno koju cu staviti,svaka ce odraditi posao.Mislim da ima dosta skeptika sto se toga tice.
:: Zapade mi tema za oko, i ako nisam aktivan na ovom forumu.. :: Čini mi se da da ovde postoji nekoliko zabluda :: :: Pošto i procesor i hladnjak imaju skoro besprekorno glatku površinu (na skupljim hladnjacima se kontakt površina sija kao ogledalo), pasta služi samo da popuni mikroskopske brazde i neravnine. Pošto one čine veoma mali deo ukupne kontakt površine, tipa 10%, razmatranje `koja pasta` mislim da nema nekog velikog smisla :: :: Postoje dve vrste paste, silikonska bela (liči na pastu za zube) i silikonska sa granulama srebra (arktičko srebro, molim te). Ostali podtipovi i brendovi su samo varijacije na temu. Na osnovu višegodišnnjeg iskustva, nisam video nikakvu razliku između ova dva tipa, osim što od srebrne ne mogu da se operem. Ako umažem ruke ili ploču, ne da se očistiti ni sa čim, ostaje srebrno svugde. Ova bela još i može da se skine :: :: Razlike od 5 stepeni sam dobijao u slučaju sa/bez paste, a vi se naravno nikada nebi usudili da probate proc bez paste, jel da? Kupite najjeftiniju belu silikonsku (u prodavnici elektronskih komponenti), i onako ćete u narednih 6 meseci promeniti 4 računara, te vam nije ni bitno stepen-dva gore/dole.. :: :: Da ne ispada da vas prozivam zbog dangubljenja, evo moje anegdote: uzeo sam istrošenu šmirglu T400 za poliranje i ispolirao bakarno jezgro Calmana za moj 754, ravnomerno naneo tanak sloj paste na ceo proc i spustio hladnjak. Posle mesec dana htedoh da probam drugi proc ali nisam mogao da skinem hladnjak jer se, glatko na glatko sa lepim slojem paste - vakumirao. Pokušao lagano levo-desno i hladnjakom iščupao proc iz zaključanog ZIFa (na soketu stoji spuštena poluga, procesor zalepljen na hladnjak u ruci i `e, j%#i ga` izraz na licu). E,to je dobar termički kontakt. Nije ni čudo što današnji procevi imaju okvir za zaključavanje koji se spušta oko njih :: :: P.S. Ništa nisam s*`#ao, radi i dan danas na 9 celzijusa iznad ambijentalne :: Pozdrav
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.