ASUS P5KPL/1600, Intel E5200, Powercolor ATI4770 512mb ddr5, WD 640gb caviar black, i 4x1 gb Kingston Hyperx KHX8500D2/1G
e sad mene zanimaju nekoliko stvari:
1. u specifikaciji ploce pise da ona podrzava maximalno 4 gb rama.i to fabricki na 800 mhz a samo u dva zuta slota od ta cetiri,moze da pusti memoriju da radi na 1066 mhz i to samo pomocu overkloka. Naime i BIOS-u uopste nemam podesavanje memorije tj DRAM frequency na 1066mhz vec samo 800 i 667, tako da ne mogu da joj povecam dram na taj nacin nikako.
2. posto asinhrono ne mogu znaci da povecam frekvenciju rama, da li je jedini nacin da to uradim, pomocu dizanja i FSB procesora?
3. da li je u tom slucaju dovoljno da samo povecam FSB procesora u biosu a da ne diram voltaze rama, da bih dobio tih 1066?
3. Kolika je efektivna razlika u igricama i tacnije sta ja dobijam ako stavim 2x2gb i overklokujem ih na 1066 mhz u odnosu na sadasnjih 4x1gb na 800 mhz?
Kao sto TheBear kaze, tu ne dobias skoro nista (zatosto Intel-CPU, tj Penryn-generacija nema integrisani memory-controller, to ima AMD vec odavno i Intel od svoje Nahelm-generacije), jedino sto bi ti se isplatilo je da kupis jedan hladnjak za CPU i njega da overklokujes na nekih 3-4GHz, zavisi kolko hoce da ide (Primer: FSB@300, CPU@3750Mhz, onda ti ide Memorija sa FSB-om 300:400, odnosno 3:4). Sve dok ne postignes FSB400, ili dok ti FSB nije veci od frequencie memorije, ti nedobias nikakav performens-plus kroz memoriju, to snaci, ako tvoj CPU radi na 2,5GHz (stock) i tvoje memorije rade sa DDR2-400, to ti je isto kao kad bi radile memorije sa DDR2-1066...(ili FSB@266 / Memorije@533, ili FSB@333 / Memorije@667, ili FSB@400 / Memorije@800, ili FSB@533 / Memorije@1066, itd). To znaci da ako dignes FSB@333, onda memorije treba da budu na minimalnoj frequenciji od 667 ili vise stim sto ako je vise, ti ne dobias skoro nista na performensu...(zavisi, ali u prksi maksimalno 5%)
Ti vec mozez bit zahvalan tome, da su sva cetiri slota tvoje maticne ploce puna sa memorijom i sve to radi stabilno, po obicaju mora da se poveca voltage od Memory-Controllera da bi se odrzala stabilnost systma...(to ti je tip ako budes dobijao bluescreen ili probleme sa memtestovima...)
evo ovako: ja sam probao u biosu da podignem fsb procesora sa 200 recimo na 250 i dobio sam frekvenciju procesora od oko 3100 mhz i frekvencija rama se podigla na 100 mhz.Nista drugo nisam dirao, ni voltaze ni mnozilac ni latencije. Istestirao sam orthosom i sve je bilo u redu. Zanima me da li je ovakv prost overklok samo podizanjem fsb procesora u redu?
4-5 sati Prime95 ili Orthos ako prodje na tim setovanjima ostavi tako, to ti je stabilno... Ok je bilo kakav overklok sve dok je stabilan. To ti je ok tih 3100Mhz, mogao bi da probas i jos ako hoces...
...ako je prosao test bez greske, ...onda da. Kad bude poceo ta brljavi, tj ako budes jos podizao frekvenciju, moraces malo struje da mu doturis, ...tj da povecas VCore...
Pozz...
AMD Phenom II 955 BE DFI LP DK 790FXB-M2RS AMD 4870 512MB ToP 2x 2GB DDRII 1066MHz 2x 320GB SATA II RAID0 1x 750GB SATA II SB Live 5.1 Digital Corsair 750W
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.