Noctua ventilatori su jedna obicna fenserica.Da bi imao osnovu za ovo sto govorim reci cu da sam ih imao 10 komada i da sam testirao njihove mogucnosti.Ventilatori su napravljeni lepo,od kvalitetnog materiajla,lep na izgled i tihi su zaista.Ali sta se desava kad se stave na cooler.Posto im je slab air pressure a to je najbitnije,cooler podbacuje na temperaturi i gubi ucinkovitost.Znaci ovi cooleri su za tisinu ne za perfomanse.Ko trazi perfomanse bolje je da uzme nesto iz CM programa ili TT-a.Stoga proizilazi sledece da je taj Cooler all in one by Noctua smesan za neke ozbiljnije cooler-e tipa Thermalright pa i Cooler Master i sl..Tu Noctu-u ce da dobije CM Hyper 212 potpisujem! Od kako sam prvi put dosao u rad sa Noctuom vise nikad ih necu uzeti.Ako mi nekad bude trebala bas tolika tisina (sto se moze postici i sa drugim ventilatorima uz fan kontroler) ja cu mozda ponovo da je nabavim.
Imam ovaj kuler i sve najbolje o njemu.Tih je, hladi dobro,izgleda lepo,u paketu se dobija sve sto ti treba i ne treba.Sam fan je vanserijski a kuler mozda nije najbolji ali je medju najboljima.Moj C2D drzi na 22-23C a pri OC na 1.42V davao je 58-61C.Jos jedan veliki plus je to sto je stao u najobicnije(kinesko)kuciste dok ostali kuleri u toj kategoriji muku muce(ne staju)i u vecim kucistima.Poz!
Mislim da ću opet uzeti CM212, hteo sam Fenrir sa Noctua P12 ventilatorom(+1 kom za napajanje, taj mi je najbučniji, kada ovaj sa CPU radi do 2500rpm), ali se nekako ježim od ovih malih(šugavih) šrafova koji treba da ga nose.
Uzeo bih najverovatnije NH U12P SE2, ovu novu varijantu, sa 2 P12 ventilatora. Kao, u civilizovanom svetu preporučuju cenu od ~55 eura, a čini mi se da će ovde, vodeći se ustaljenim srbijanskim običajima o pumpanju cena novih stvari, biti bar 70, pa, pošto ovdašnjim polupismenim klošarčinama ne bih dao tih pretpostavljenih 13 eura ni za lekove, radije ću se ``pomučiti`` da ponesem, raspakujem i pobacam 3 kutije umesto jedne, a sudeći po raznim testovima i iskustvima stranih ``plaćenika``, koje sam imao prilike danas da pročitam, najverovatnije je, u stvarnosti, CM212 bolji hladnjak od Noctue NH U12P, tako da ću, najverovatnije, ovako dobiti bolje hlađenje nego što bih onako.
I ekstra ventilator sa diodama. Ekstra, kao dodatni artikal, gratis, tj. džabe, a ne kao nešto dobro, poželjno, kvalitetno, ``ekstra``.
Moje misljenje o Noctui ti je poznato...I svakako mislim da je bolji kuler od CM 212 i po hladjenju,tisini,a sigurno i po kvalitetu izrade...Sama garancija NH U12P od 6 godina dovoljno govori...
Ventilator se montira identicno i sa zadnje strane i sav pribor(sem samog ventilatora) je ukljucen....NH U12P SE se razlikuje od klasicnog samo po tome sto dobije 2 kulera umesto jednog...Tako da sto se tice apgrejda nemas nikakav problem...
Jeste skuplji,ali po meni stvarno vredi...Mene je odusevilo kako se ponasa na visokim frekvencijama...Ci7 920 na 4.0GHz meni temperature variraju izmedju 60-64*C u full loadu u idle su oko 37*C i to na onim vrucinama...Normalno ukljucen je HT..Video si print skrinove koje sam ostavljao i nema potrebe ponovo da ih postujem...
A o Thermalright IFX14 nema sta da se prica...To je ipak tata svih kulera...
Baš htedoh da napišem....posle 3 sata shifta, 57-58......LinX....do 65.....
Šta kažeš za napon ?
:: :: Core i7 @ 4 GHz sa CM Hyper 212 (2 x 120mm). Nije loše uopšte... :: :: :: :: http://img223.imageshack.us/img223/1108/sshot1f.jp :: :: Super,ali se ne vide temperature u full loadu.. :: :: :: DaSickSystem
:: :: Baš htedoh da napišem....posle 3 sata shifta, 57-58......LinX....do 65.... :: :: Šta kažeš za napon Malo si preterao za moj ukus... Sto ne iscupa negde D0?
Trebao mi je komp pod hitno, svi koji su ga imali na stanju, a za razumne pare.....imamo....šta piše ?....SLBCH....reko e do čička.....al kako ovaj nije ni kašljucno....niti se oznojio na 3.8 i posle na 4, zadovoljan sam.
1.325 stabilan na 3.8, i nema šanse niže za 4.0.....jesi dirao Core PLL ili si ostavio na auto ?
:: :: :: :: Baš htedoh da napišem....posle 3 sata shifta, 57-58......LinX....do 65.... :: :: :: :: Šta kažeš za napon :: Malo si preterao za moj ukus... :: Sto ne iscupa negde D0 :: :: :: DaSickSystem
:: Trebao mi je komp pod hitno, svi koji su ga imali na stanju, a za razumne pare.....imamo....šta piše ?....SLBCH....reko e do čička.....al kako ovaj nije ni kašljucno....niti se oznojio na 3.8 i posle na 4, zadovoljan sam :: :: 1.325 stabilan na 3.8, i nema šanse niže za 4.0.....jesi dirao Core PLL ili si ostavio na auto
Pll na auto QPI na 1.275v
Meni je stigao prvo SLBCH i odmah sam ga vratio...Izricito sam naglasio liku da hocu SLBEJ...Cekao sam jos nedelju dana i stigao je...
Jedna zanimljivost......ovaj moj primerak....na 3.8 GHz radi stabilno na 1.275v.....vrlo prijatno iznenađenje...nisam imao više vremena da ga peglam, al je prošao 3 sata LinX-a.....
Dole desno u taskbaru, zeleno je temperatura procesora(iako svuda piše Mainboard, znam po Easy Tune-u, kada ga podesim da ubrza CPU ventilator, reaguje samo kada ta temperatura pređe zadatu, a za jezgra stvarno nemam pojma da li su tačna ili koliko odstupaju.)
Svetlo plava je temperatura ploče(iako svuda piše Aux), odnosno NB. Još nešto, mali je NB čip pa se zato klati hladnjak.
Tamno plava je grafička, a levo je HDD. Najviša njegova temperatura je bila 40 stepeni, po najgorim vrućinama, tako da bih rekao da je sada u sobi oko 23-24°C.
Pošto sam zamenio ventilator napajanja jednim sa kućišta, postalo je gotovo bukvalno nečujno, ali opet nije to ono što sam hteo, dosta se sporo vrti i slab je protok vazduha, moraće da se stavi bar još jedna Noctua. A i čuju mu se ležajevi, išao je uz kućište, pa sam iznenađen što još uvek nije crkao.
Ponovo mi je HDD najbučnija komponenta u kućištu, kao nekada davno sa PII na 500MHz, čuje se monitor kako tiho zuji.
Opustio mi se mozak od dosadašnjeg ``tihog`` šuštanja CM-a 212 i ovog fabričkog smeća na AMD-u, najsmaračkije moguće vrste buke.
Sutra se bacam na kupovinu pertli za HDD :) Stvarno me sad zrači.
A mislim da bi bilo pametno da kupim još 3 ova Noctua P12 ventilatora, jedan za napajanje, jedan za ispod napajanja, onaj što izvlači topao vazduh iz kućišta i jedan za uvlačenje vazduha kod HDD-a i da završim sa hlađenjem HW-a za sledećih ko zna koliko godina.
Moraće i neki pasivni hladnjak na grafičku, hoću da se PC bukvalno ne čuje i da se trzam i gledam u diodu na kućištu da proverim da li je uključen ili nije.
p.s. Nemojte mi zameriti, Idle temperature stvarno ne smem da postavim. Možda ću predveče, ako do tada prestanem da se smejem.
Prezadovoljan sam, PC mi radi brže. Brže učitava Windows, brže reaguje na kliktanje. Ne razlikuju se performanse kao dupe i oko, ali se svakako osete, u korist AMD-a, čisto da se ne opustiš :)
Probao sam pre neki dan samo COD4, jedno 5 minuta i stvarno nisam primetio razliku u odnosu na E8500. Možda gubim 1-2 fps-a i par stotina ili hiljada bodova u nekim ``testovima``, ali te ``mane`` u stvarnom životu u 99,9% slučajeva nisu primetne, kamoli osetne.
Zameram ploči što ima 4PCIx1 i 2 PCI, voleo bih da je 3:3, kao i kretenska mesta za priključke za zvuk prednjeg panela i 8 pin napajanja CPU-a. Mada se kablovi mogu rasporediti na sasvim zadovoljavajući način, tako da, iako ``ružno`` izgledaju, ne umanjuju efikasnost hlađenja, bar ne primetno.
Ploča dolazi sa 2 SATA gajtana, pa sam danas kupio još 5 komada za rezervu, po 70 dinara su u Gigatronu, neki crveni, ASS nešto :)
Osim toga, ništa ne zvrči, ne cvrči, ne usijava se. Sad pogotovo, i da `oće, ne može.
Svi priključci, drajveri i softver rade bez grešaka. Sve se samo instalira, jednim klikom.
Jebo te Bog, al` radi ovaj HDD, ne miruje ni sekund.
Mahinalno otvaram kućište već peti put u poslednjih pola sata, a sve u nadi da ću videti neke ventilatore koji se ne okreću. Nešto mi se čini da nijedan ne radi. Zlo i naopako, zaista.
Drago mi je da si zadovoljan... Ja sam takodje jedan od ljudi kojima je tisina veoma bitna stavka...Ko zna koliko puta mi se desilo da provedem po celu noc uz racunar crtajuci tako da su mi veoma bitne tihe komponente...Sa Noctuom dobijes tisinu i odlicne performanse...Za to sam svakako spreman da platim...
@Bax: Bravo...3.8GHz sa 1.275v je odlican skor za C0 primerak...Tek sa tim voltazama se nece znojiti,bice ti sigurno 3-5*C niza temperatura... Sta rece za memoriju?
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.