Dakle, CoolerMaster ATCS840 kućište i Cooler Master Hyper 212. Situacija je sledeća: na vrhu kućišta su 2 x 230mm, pozadi jedan 120mm i napred još jedan 230mm. Na Hyperu su 2 x 120 mm.
Pitanje je kako je pametnije okrenuti Hypera: 1. Da njegovi ventilatori rokaju toplo na gore ka 2 x 230mm 2. Na stranu ka onom 120mm.
Nadam se da me razumete. Po meni (pod 1) ove dve 230mm dileje teraju veću količinu toplog vazduha od ove usamnjene 12-ice. Usput bi i izvesna količina toplote sa gornje Radeonovog PCB-a bila `oterana` na gore.
Pod 1, tek da ne komplikuješ bezveze, jer u oba slučaja sva toplota sa grafičke mora da prođe kroz CM 212. Nemaš izbora. Ja bih, da sam na tvom mestu, izbacio taj nazad od 120mm, jer samo pravi buku. A mislim i da će ti onda biti dovoljan samo jedan ventilator na hladnjaku, poželjno sa donje strane, bliže grafičkoj, naravno okrenut da duva na gore.
se malo zajebavas a :-).A sad ozbiljno sa tom kolicinom promaje u kucistu apsurdno je raspravljati o toploti,tako da je potpuno sve jedno gde ga okrenes ima da pici ladnooo na sve strane.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Ovj CM 12cm pozadi je izuzetno tih, tako da ne planiram da ga izuvam. I on može malko da doprinese tako što bi topao vazduh koji je izudaran sa rebara i otišao na stranu pokupio i iskašljao napolje . Logika je da sve što toplo može da izađe, neka izađe.
Nisam ja hardcore overkloker neko pomalo perfekcionista. A ako mogu nešto da doprinesem stabilnosti i ohladim komponente koliko mogu, zašto da ne. Stabilnost No.1.
:: Ma ti se drogiraš :: :: Stavi neku lajsnu preko grafičke da ``drži`` vreo vazduh dok ga on Stabilnost iaj prednji od 230 ne izduva nazad, da ti ne ugrozi overklok procesora :: :: Onda će i ta dvanaestica nazad da dobije svrhu, jer se nalazi iznad grafičke, a toplota ide na gore, pa će kao da je otera negde daleko iza : :: :: A onda možeš da orijentišeš CM212 kako ti dune, jer nema šta da ga PODprckuje :: :: :: Srbologija, nauka belosvetska.
Naravno, nego ti taj nazad ne radi ništa, taj mali doprinos najverovatnije i ne postoji, jer ona 2 gornja, kao iz samoposluge, izvuku sve.
U takvom slučaju sam u stanju da posumnjam i u korisnost drugog ventilatora na CM212, pod uslovom da je hladnjak orijentisan ka gore.
Probaj, a i obavezno se prethodno uveri gde ti se nalazi Motherboard senzor, ja sam pre neki dan izvalio da je odmah pored grafičke, pa sa zatvorenim kućištem uvek laže bar za 5 stepeni, ranije sam se tripovao da se ploča nešto mnogo ``opterećuje`` dok igram igrice ili šta već, a u stvari je neko mnogo pametno smislio mesto za senzor, jer ploča je mlaka-topla sve vreme, bez obzira da li senzor pokazuje 30 ili 45 stepeni. Stvarno sumnjam da je dostigla 41 stepen za vreme najvećih vrućina, ne što je moja, nego bukvalno svaki put kada bih pipnuo hladnjake i/ili bilo šta drugo, iznenadio bih se ``hladnoćom``.
Jeste da na gore vuce vise vecih ventilatora i izvlace vecu kolicinu toplog vazduha...Ali je ta 12ica savim dovolnja da izvlaci topao vazduh iz kulera CPUa odmah napolje(cemu je i namenjena)... Prednost bocnog oktertanja je to sto ce kuler delimicno uvlaciti hladan vazduh koji dolazi iz ventilatora na prednjoj strani kucista,dok ako okrenes vent na kuleru na dole on ce direktno usisavati vruc vazduh sa grafike...
Verujem da ces imato bolje hladjenje ako okrenes vent bocno...Ako mozes probaj oba pa javi rezultate.
Ja bih okrenuo prema gore. nekom mojom logikom ovaj pozadi u ovom slučaju ipak služi kao neki pomoćni koji bi treblo da izvlači onaj višak koji nije izbacilo samo napajanje i nešto da povuče od grafike kako nebi punom toplotom zasipalo po procesoru (naravno uzeće i nešto toplote od procesora). Ako bi okranuo da duva u taj pozadi mislim da bi to bilo previše posla za njega a premalo za ona dva gore. Pošto si kako sam kažeš pomalo perfekcionista stavi i jedan na dno kućišta (ako se ne varam može). Nadam se da nisam pogrešio sliku kućišta .
Pas`te drugovi i drugarice, znači na pamet mi ne pada da okrećem kuler. Znate dobro da se Hyper kao i mnogi ostali šrafi kroz ploču....ni puškom....3-4 puta......
Lepo sam razmazo pastu, očistio sve, zašrafio u držač matične, Hyper je orijentisan gore. Neka piči toplo gore. Verovatno će biti +-1 stepen razlike, u principu beznačajno. Tu sad neke testove da radim obrćem zašrafljujem 200 puta....pre bi napravio 5-oslojnu štampu . I zbog još jednog razloga sam ga okrenuo gore, bočni se vrti sporije od ova dva na Hyperu. Ova dva gore mogu da prihvate šta god hoćeš.
Ako se u tvom kućištu, pored tolikih ventova, nešto bude pregrevalo, onda će to biti smak sveta. Ima hardver da kulira, sve vreme, a bogami možeš i ti.
Meni pomalo nisu jasni ljudi koji na takav hladnjak stavljaju dva cincilatora. Zasto? Pa po logici stvari ta dva ventilatora duvaju jedan u drugoga sem ako oba nisu okrenuta u istom smeru pri cemu mi se cini da ovaj drugi i nema neku upotrebnu vrednost.
E sad ako su okrenuti da duvaju jedan ka drugom onda ovi stvaraju neko cudno strujanje vazduha (cini se vrlo turbulentno) u sredini rebrastog dela hladnjaka sto po meni nije valjano.
Po meni ce sjajno biti postavljeni ako orjentacija cincilatora bude od napred ka nazad s tim da ce onaj na zadnjoj strani kucista biti sasvim dovoljan da izvuce svu toplinu koju ona dva na 212 skinu sa procesora.
Jos nesto nekako sam misljenja da bi bilo idealno kad bi (a znam da si vican modovanju) uspeo da napravis sulundar koji bi ti dovodio svez vazduh direktno na prednji cincilator 212, a isto tako bi bilo korisno i za jedan takav sulundar za grafiku (za nju bi bio dovoljan i neki rebrasti odvod za sudoperu posto je kranje fleksibilan a dimenzije mu se uklapaju u referentni rashladni sistem za recimo 4870 ili 4890). Ali za ova dva obavezno terba staviti neki solidniji filter na ulazima sulundara a koji bi lako mogao da se cisti kako bi rebra ostala cista tj bez prasine koja se nagomila za tili cas.
Ja konkretno imam C5 koji ima celu prednju stranu supljikavu ali prasina se nakuplja u kucistu u nenormalnim kolicinama, pogotovu sto sam racunar iz manje prometne sobe premestio u najprometniji deo stana.
I moram da primetim da je pozeljan tepih ili neka drugi podni prekrivac u sobi gde se nalazi racunar bas zbog prasine koja se strasno dize u prostorijama koje nemaju tepih ili itison.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.