Prodao sam moj E8200 i uzeo Q9550 E0 (nov)... E8200 sam drzao na 4.0 24/7... To mi je namera i za ovaj Quad,ali mi nesto ne ide... Ploca je P5E,ram Geil Ultra 1066 cl5 2x2 gb Core Voltage mi je na 1.37 u biosu, NB 1.5, PLL 1.7 i nece da ide preko 3.7... Sta da popravljam/prepodesavam???
Nadam se da ne ocekujes da ce i 4-jezgrani CPU biti tako overklokabilan. 3.7GHz je za njega ohohoj (ako je na vazdusnom hladjenju). Moj 8400 takodje ide na 470MHz (ali x8). Smanjio sam na 450 da ne bih povecavao napon napajanja CPU-a i NB-a. Memorija je 2x2GB PC1066 Kingston HyperX. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - sta ti znaci ono `24` (kroz 7, sedam je mnozilac, to razumem)?
A koju plocu ti imas??? I nisam mislio da idti clock ide na quad-u i na dual core-u,nego sam hteo da nagovestim da mi je ploca imala fsb wall na preko 500... a dokle ide ovaj quad stabilno sto se tice voltage??? tj. dokle da ga teram??? a NB i ostale gluposti tipa PLL i tako to??? Inace uspeo sam i ja da natucem preko 20000 3dmarkova... uzeo sam i Palit GTX275 u zamenu za moj Asus 8800gt/top,naravno uz doplatu...
ASUS P5Q-E,isoa sam ja sa voltazom i na 1.55v ali to je bilo na 4.4GHz,poslednji stabilan klok sa 1.488v mi je 4.2GHz,kuler mi je titan fenrir a i REVIZIJA PROCESORA JE C1!!!!!!!!
Stavi STRAP da ti je 333Mhz North bridge votazu dizi dok se temperatura ne popne na preko 52 stepena,sauth bridge i ostalo ne diraj
SAMO VOLTAZU PROCESORA I VOTAZU NORTH BRIDGE-a,
memoriju spusti na nizu vrednost jer je 470 FSB-a preko 1100 MHz,stavi na nekih 950 i radice ti ok,ako ce ti memorija raditi na ispog kloka slobodno upishi vrednosti voltaze sa same memorije,SRECNO!!!
Pufi,kretenu jedan nemoj da palis ljude zato sto nemas pojma o osnovnim stvarima!!!
@diavolonbg Samo ako si totalno lud ili nevidjeno glup stavices voltazu CPUa na 1.55V
Gornja granica za Intelove 65nm procesore je 1.45V,a i nju treba izbegavati cak i sa DOBRIM vodenim hladjenjem nije preporuceno...A za 45nm CPU koji ti imas je jos niza i nikako ne treba terati tako visoko osim ako neces da se oprostis od svog procesora u narednih par meseci!!!
Pufijevi `genijalni` saveti jos nikome nista dobro nisu doneli,a njegovu glupost ces ti sam platiti ako si dovoljno bistar da ga poslusas!
DaSickSystem
:: ASUS P5Q-E,isoa sam ja sa voltazom i na 1.55v ali to je bilo na 4.4GHz,poslednji stabilan klok sa 1.488v mi je 4.2GHz,kuler mi je titan fenrir a i REVIZIJA PROCESORA JE C1!!!!!!! :: :: Stavi STRAP da ti je 333Mh :: North bridge votazu dizi dok se temperatura ne popne na preko 52 stepena,sauth bridge i ostalo ne dira :: :: SAMO VOLTAZU PROCESORA I VOTAZU NORTH BRIDGE-a :: :: memoriju spusti na nizu vrednost jer je 470 FSB-a preko 1100 MHz,stavi na nekih 950 i radice ti ok,ako ce ti memorija raditi na ispog kloka slobodno upishi vrednosti voltaze sa same memorije,SRECNO!! :: :: http://www.dodaj.rs/f/3w/NW/4qakbbCp/q9550gtx280.pn :: :: Q9550 4.0GHZ/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/GTX280 1GB/CHIEFTEC 650W/226BW 22` DV
Popusi ti meni kurac,moje je procesor i mogu sa njim sta hocu,da sam stavio i 1.6 nista mu ne bi bilo,ti sto si probao jedino taj tvoj E6600 i to je sve,to je bilo samo za Bench i bilo je to 4.5Ghz samo da prvrti test,ipak 4.5 nije malo a i treba mu struje,nista mu nije bilo jeste da je otisao na 75 stepeni ali sam hteo da vidim dokle ide,ostavi me na moru vise teraj se u tri lepe zajedno sa tvojim GIGA govnima!!
Q9550 4.0GHZ/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/GTX280 1GB/CHIEFTEC 650W/226BW 22` DVI
:: Pufi,kretenu jedan nemoj da palis ljude zato sto nemas pojma o osnovnim stvarima!! :: :: @diavolonb :: Samo ako si totalno lud ili nevidjeno glup stavices voltazu CPUa na 1.55V :: :: Gornja granica za Intelove 65nm procesore je 1.45V,a i nju treba izbegavati cak i sa DOBRIM vodenim hladjenjem nije preporuceno...A za 45nm CPU koji ti imas je jos niza i nikako ne treba terati tako visoko osim ako neces da se oprostis od svog procesora u narednih par meseci!! :: :: Pufijevi `genijalni` saveti jos nikome nista dobro nisu doneli,a njegovu glupost ces ti sam platiti ako si dovoljno bistar da ga poslusas! :: :: :: DaSickSystem :: :: :: ASUS P5Q-E,isoa sam ja sa voltazom i na 1.55v ali to je bilo na 4.4GHz,poslednji stabilan klok sa 1.488v mi je 4.2GHz,kuler mi je titan fenrir a i REVIZIJA PROCESORA JE C1!!!!!!! :: :: :: :: Stavi STRAP da ti je 333Mh :: :: North bridge votazu dizi dok se temperatura ne popne na preko 52 stepena,sauth bridge i ostalo ne dira :: :: :: :: SAMO VOLTAZU PROCESORA I VOTAZU NORTH BRIDGE-a :: :: :: :: memoriju spusti na nizu vrednost jer je 470 FSB-a preko 1100 MHz,stavi na nekih 950 i radice ti ok,ako ce ti memorija raditi na ispog kloka slobodno upishi vrednosti voltaze sa same memorije,SRECNO!! :: :: :: :: http://www.dodaj.rs/f/3w/NW/4qakbbCp/q9550gtx280.pn :: :: :: :: Q9550 4.0GHZ/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/GTX280 1GB/CHIEFTEC 650W/226BW 22` DV ::
idi na google i kucaj overclocking Q9550 E0 ima dosta stvari na stranim forumima,ceprkaj malo naci ces dosta korisnih stvari uglavnom su svi nagurali do 3.91GHz sa oko ~1.3V,sve preko toga zahteva dizanje voltaze->povecanje potrosnje->vece zagrevanje....
:: Popusi ti meni kurac,moje je procesor i mogu sa njim sta hocu,da sam stavio i 1.6 nista mu ne bi bilo,ti sto si probao jedino taj tvoj E6600 i to je sve,to je bilo samo za Bench i bilo je to 4.5Ghz samo da prvrti test,ipak 4.5 nije malo a i treba mu struje,nista mu nije bilo jeste da je otisao na 75 stepeni ali sam hteo da vidim dokle ide,ostavi me na moru vise teraj se u tri lepe zajedno sa tvojim GIGA govnima! Sve to sad lepo kazi svojoj mami. A svoju glupost nemoj da serviras drugim ljudima...Upropascuj svoj hardver,ali nemoj da prosipas svoju glupost drugim ljudima po forumu koji su dosli ovde po pametan savet...Jer ti jos nista pametno na ovom forumu nisi rekao...Tj. najpametnije su ti bile one prazne poruke gde si nabijao broj postova tu makar nikog nisi za*ebo... http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?pg=2&topid=13708&forid=12&katid=2 http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=13918&forid=12&katid=2
Intel 65nm procesori trpae napon i preko 1.50v ali uz dobro ohladjen CPU,nekad zavisno od primeraka potrebno je i vodeno hladjenje.Velike temperature su dosta podnosili bez ikakve degradacije.Podnosili su i 80c opusteno uz full load (legendarni Q6600) Jedan banalan primer.Moj Intel Core 2 duo E 6850 je radio na 4.0 Ghz sa 1.60v napona i bio je stabilan.Ni danas dan se nije degradirao. Intel 45nm procesori ,zlatno pravilo,ne smeju da predju 1.45v napona i nikad da se greju preko 70-75c,pozeljno da bude granica na 70c jer se kasnije ako se ovi uslovi ne postuju degradiraju pa na kraju cak i uniste! Ovo je prica svakako za upotrebu za svaki dan.Naravno da za test,koji bench svaki moze da ide i preko 1.50v na kratko uz dobro hladjenje i provetrenu sobu.Ipak treba biti obazriv.
@Tortojed
Intel Quad se isto tako dobro clockuje kao i Core 2 Duo,bitna je samo ploca i setovanja.Q9550 ide najosnovnije 1 Ghz pa preko.E0 steppinzi idu 4.2 lagano i to sve za svaki dan.
P.S.Postovati nepisano pravilo i nikad nece biti nikakvih problema!
hehe...lol.....ma opusteno D, zar uopste iko i obraca paznju sta on pise ?
Ajd uzdravlje
:: Pufi,kretenu jedan nemoj da palis ljude zato sto nemas pojma o osnovnim stvarima!! :: :: @diavolonb :: Samo ako si totalno lud ili nevidjeno glup stavices voltazu CPUa na 1.55V :: :: Gornja granica za Intelove 65nm procesore je 1.45V,a i nju treba izbegavati cak i sa DOBRIM vodenim hladjenjem nije preporuceno...A za 45nm CPU koji ti imas je jos niza i nikako ne treba terati tako visoko osim ako neces da se oprostis od svog procesora u narednih par meseci!! :: :: Pufijevi `genijalni` saveti jos nikome nista dobro nisu doneli,a njegovu glupost ces ti sam platiti ako si dovoljno bistar da ga poslusas! :: :: :: DaSickSystem :: :: :: ASUS P5Q-E,isoa sam ja sa voltazom i na 1.55v ali to je bilo na 4.4GHz,poslednji stabilan klok sa 1.488v mi je 4.2GHz,kuler mi je titan fenrir a i REVIZIJA PROCESORA JE C1!!!!!!! :: :: :: :: Stavi STRAP da ti je 333Mh :: :: North bridge votazu dizi dok se temperatura ne popne na preko 52 stepena,sauth bridge i ostalo ne dira :: :: :: :: SAMO VOLTAZU PROCESORA I VOTAZU NORTH BRIDGE-a :: :: :: :: memoriju spusti na nizu vrednost jer je 470 FSB-a preko 1100 MHz,stavi na nekih 950 i radice ti ok,ako ce ti memorija raditi na ispog kloka slobodno upishi vrednosti voltaze sa same memorije,SRECNO!! :: :: :: :: http://www.dodaj.rs/f/3w/NW/4qakbbCp/q9550gtx280.pn :: :: :: :: Q9550 4.0GHZ/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/GTX280 1GB/CHIEFTEC 650W/226BW 22` DV ::
Da,od prilike mu treba do jedno 1.45 u winu da bude stabilan za 3.6 Ghz.Ali kad prelazis tu frekfenciju 3.7,3.8..3.9 Ghz sto je izvodljivo mada granica za vazduh zbog disipacije je na 3.7 Ghz i to sa dobrim vazdusnim coolerom ,ostalo je sve za vodu.Znaci sve preko 3.6 Ghz pomera se granica i za vcore i tada se dostize i preko 1.50v.. Sve zavisi i od CPU-a,neki potrazuju vecu voltazu a manje se greju sto je bio moj slucaj,neki pak se vise greju a potrazuju manju voltazu i azne druge kombinacije..
Ma,ja vec imam na njemu Hyper 212 sa 2 12-ice i extra provetreno kuciste!!! Nije to problem!!! Dao sam mu i 1.45 Vcore-a i nece da digne na vise od 3.85... i na toliko opet nije stabilan,cim krene da konvertuje neki video,zabode... AAAA
Stavi Load Line Calbration na Enable, ako imaš tu opciju, a opet možda si zabo takav primerak.
:: :: :: :: Ma,ja vec imam na njemu Hyper 212 sa 2 12-ice i extra provetreno kuciste!!! Nije to problem!!! Dao sam mu i 1.45 Vcore-a i nece da digne na vise od 3.85... i na toliko opet nije stabilan,cim krene da konvertuje neki video,zabode... AAAA
Ja sam 4.0GHZ uspeon sa 1.416v a radi satblno,4.15GHz sa 1.464,4.27GHz sa 1.512v a 4.45GHz sa 1.558v,i to je bilo nestabilno,ok radi i na 4.3 ali ide do nekih 67 stepeni,npr.mogao da ga ostavim i na 4.15 za svaki dan ali nista ne dobijam, 4.0 je sasvim ok
DA NAPOMEN MOJ JE C1,EO JE BOLJI ZA VECI KLOK I MOZE DA RADI NA 4.2GHz 24/7/365!!!
Ja vozim sa E8400 imam score 12k u 3DMark06, ali zato u igrama imam skoro iste performanse kao oni sa Q9550, a sad sam bataljujem lagano igrice i ucim HTML/PHP/C# :).
Pozdrav!
:: :: Ma pali, pa da mu bude manji 3Dmark score :: :: :: Što će mu quad za igrice? Zar nije isplativije dual za takve stvari :: :: :: :: Windows-free with Fedora 10
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.