Od pre par dana kompjuter (star 3-4 godine) mi se par puta jednostavno gasi usred rada.
Ukljucim ga, udjem u BIOS, PCHealth Status, gledam CPU Temperature, i on za par minuta od 45 stepeni dogura do 94 i ugasi se. Doduse, tada mu je skinut jedan zid u kojem je ugradjen jedan kuler. Kuleri inace rade normalno (koliko ja vidim).
Do sada je radio normalno, a nedavno sam ga cistio iznutra (usisivac, fen, krpa).
Da li je u pitanju `redovno` crkavanje ili nesto drugo, i imate li ideju sta otkazuje - procesor, ploca ili nesto trece? Slobodno preporucite servis (moze i na mail ako je protiv pravila).
Tebi je 99% problem box hladnjak,sigurno ne naleze ravnomerno na proc.I da ti kuler ne radi ne moze u toliko kratkom roku da nabije toliku temperaturu. Koja ti je ploca(socket)? Pokusaj sam da skines box hladnjak i da ga ponovo pazljivo vratis.Prethodno ocisti staru pastu(bolje je i bez paste,nego sa starom(stvrdnutom)). Najbolje je sa krpicom i malo alkohola.
:: Od pre par dana kompjuter (star 3-4 godine) mi se par puta jednostavno gasi usred rada :: :: Ukljucim ga, udjem u BIOS, PCHealth Status, gledam CPU Temperature, i on za par minuta od 45 stepeni dogura do 94 i ugasi se. Doduse, tada mu je skinut jedan zid u kojem je ugradjen jedan kuler. Kuleri inace rade normalno (koliko ja vidim) :: :: Do sada je radio normalno, a nedavno sam ga cistio iznutra (usisivac, fen, krpa) :: :: Da li je u pitanju `redovno` crkavanje ili nesto drugo, i imate li ideju sta otkazuje - procesor, ploca ili nesto trece? Slobodno preporucite servis (moze i na mail ako je protiv pravila) :: :: Unapred zahvalan.
`udjes u BIOS`, sto znas sta je PC Health i sta su kuleri, verovatno bi mogao i sam da uradis ovo sto je sugerisao Panta. Tipujem na kuler za CPU - ili se radi o osusenoj termoprovodnoj pasti ili je opao broj okretaja propelera u jedinici vremena (i to se desava - ne zuji, ne bruji, okrece se ali sporije). Upotrebi neku solidnu pastu (ima ih u prodavnicama PC komponenti), a ako hoces vise da investiras u samom startu, kupi i novi kuler pa ga montiraj nakon temeljnog brisanja gornje strane procesora. U one kulere na kucistu nemoj se mnogo pouzdavati, radije skini jednu stranicu i ostavi PC da neko vreme radi tako. Osmotri situaciju pa onda odluci hoces li u servis ili ne.
Verovali ili ne, problem je bila prasina na kuleru (fanu, ili kako se vec sve ne zove) CPU. Sve sam cistio, ali njega nisam, jer nisam umeo da ga podignem.
Sada sam i to apsolvirao, namazao pastom, i vec tri sata testa temperatura ne prelazi 51 stepen.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.