Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Zasto su kondenzatori vreli ???
STRANA 1 OD 1
ramzesIII Zasto su kondenzatori vreli ??? 16.08.2009. 11:27 T19401

status: user
broj poruka: 1017

Znaci kao sto sam napisao gore, posedujem
pentium d 820 (dual core 2.8ghz)
Gigabyte ga-945pl-s3
grafika gforce 6200 le
na procesoru je intel kuler u box-u sto dolazi
normalno znam ja da mi se pregreva procesor (borim se da spustim ispod 70c u shpicu kad padne sunce!!!),
zato je kuciste otvoreno 24h,
ali i kondenzatori su vreli na dodir? (ne mozes prst da zadrzis na njima) i kod grafike par komada i kod procesora.
Jel to predznak da nece jos dugo?
I ako kupim bolji kuler da li ce da se spusti temperatura kondenzatorima???
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Imaš šporet od procesora 16.08.2009. 11:38 #133469

broj poruka: 4163
tako da je to sasvim normalno. T ćeš spustiti nekim boljim kulerom, vidi u radnjama. Inače d 820 je dupli preSKOT i 70 stepeni je za njega sasvim normalna T

Shit happens

Aleksa68 Zasto su kondenzatori vreli ??? 16.08.2009. 12:08 #133476

broj poruka: 32
Spustices temperaturu ako stavis bar 2 ventilatora u kuciste (napravi dobar protok vazduha - 1 ubacuje, a drugi izbacuje vazduh), a mozes i bolji na procesor. Kondenzatori se mogu grejati puno zbog prenosenja temperature sa ploce ili ako su naponi veci nego sto kondenzatori mogu da izdrze (lose dimenzionisani - umesto da stave 10 ili 16V, stavljaju 6.3V...), a sve zbog ustede.
Pozdrav.

Equinoxe Re: Imaš šporet od procesora 16.08.2009. 12:35 #133484

broj poruka: 12057

Njagori je od sve dece. Uz njega treba da stiže Vodeno BOX pakovanje.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

******************KLIPE*******************
http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jpg

:: tako da je to sasvim normalno. T ćeš spustiti nekim boljim kulerom, vidi u radnjama. Inače d 820 je dupli preSKOT i 70 stepeni je za njega sasvim normalna
::
:: Shit happens
ramzesIII THX 16.08.2009. 12:43 #133489

Nisam znao, da je toliko vruc,
jos sam ja iz cejfa adaptirao kuciste od mekintosha da ubacim plocu!
sad ne smem da je zatvorim :(
U svakom slucaju hteo sam samo da se informisem da li je to sa kondenzatorima povezano sa T od procesora ?
p.s.
inace tokom dana je oko 58c, a posle podne kad se ugreje lokal dize na 70 i uspori se jadan windows do bola! (mrzi me i da radim na njemu kao pentium 1 sa winxp)
ramzesIII evo koga zanima ! 16.08.2009. 12:51 #133491

U kucistu makintosha pentium D 820 !
(kad je covek dokon !)

http://img268.imageshack.us/img268/334/dsc05252o.jpg
imarkovic @ramzesIII 16.08.2009. 14:09 #133497

broj poruka: 19022
ionako ti je procesor sporet, i ti mu jos stavio mac kuciste sa oblogom od plastike da se dodatno pari unutra, pa vidi ubaci u neko adekvatnije kuciste, mislim, jeste da atraktivno izgleda, ali ono...kapiras, to ti pravi veliku temperaturu unutra..ima sve svoje, zasto se mac stavlja u mac kuciste, a pc u pc...

Vaskev re 16.08.2009. 15:47 #133509

broj poruka: 1673
`(lose dimenzionisani - umesto da stave 10 ili 16V, stavljaju 6.3V...), a sve zbog ustede.
`

Nijedan proizvodjac nece stedeti na taj nacin, niti je to moguce niti je to pametno raditi. Kod audio uredjaja (analognih napojnih stepena) ESR - ekvivalentan serijski otpor nije imao preteranog smisla kod digitalnih (impulsnih) stepena on je veoma bitan. Zato se stavljaju elektroliti sa sto manjim mogucim radnim naponom jer je tada i ESR vrednost najmanja. ESR vrednost zavisi dosta (izmedju ostalog) i od debljine izolatora u elektrolitu sto je tanji ESR je manji ali je i probojni napon takvog elektrolita manji. Inace za napajanje procesora se koriste naponi dosta manji od 6,3V tako da to nije razlog njihovog zagrevanja. Ako se elektroliti greju zbog vrelog vazduha koje direktno u njih duva kuler procesora, nije cudna njihova visoka temperatura, pogotovo za konkretan procesor. Ako to nije razlog vec se oni samostalno zagrevaju onda je uzrok sam elektrolit (elektroliti) i zagrevaju se zbog povecane vrednosti sopstvenog ESR-a koje direktno dovodi do porasta temperature, koja dalje vodi do povecanja ESR-a i tako dok se isti ne pocnu naduvavati i cureti. Problem je u dotrajalim elektrolitima koji su bili izlozeni velikim udarnim strujama (zbog procesora koji trosi mnogo struje) i visokoj temperaturi. Vreme je za zamenu istih pre nego propadnu skroz i ne uniste nesto na samoj ploci. Inace elektroliti sa losom ESR vrednosti veoma lose vrse stabilizaciju napona i na njima napon dosta varira i prelazi dozvoljene vrednosti (na osciloskopu se to jako lepo vidi i ovo je najednostavniji nacin da se detektuju takvi elektroliti).

Aleksa68 Re.re 16.08.2009. 17:20 #133523

broj poruka: 32
Sto nas opet dovodi do toga - stede na elektrolitima!!! Inace, nikakva razlika u radu izmedju 6.3V i 10V (toliko smesno na ovim plocama da je zanemarljivo). Kvalitet elektrolita - nikakav na vecini ploca... O cemu vise da pricamo??? Osciloskopom se zaista lepo vidi, ali to nije za ovu temu jer covek verovatno ne zna sta je to osciloskop...
Pozdrav.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs