Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Overklok
STRANA 1 OD 2  
gamil Overklok 20.07.2009. 10:20 T18908

status: user
broj poruka: 242
GA EP35-DS4
Intel E5200
Kingston HX1066
CPU podignut na 3GH, memorija na 1000
Prilikom klokovanja napon na CPU podignut na 1.5V. Masina radi stabilno, testirano sa Prime95 30 sati. Pitanje je dali je napon od 1.5V na procesoru korektan, ili mora da bude manji sobzirom da mu u specifikaciji stoji 0.85V – 1.3625V. Napon je podignut za 0.1375V preko dozvoljenog.
Interesantno je da ploca u bios-u podrzava memoriju samo do 800. Predpostavljam da je to zbog verzije biosa koji je na njoj. Bios nije flesovan.
Vase preporuke i iskustva.
Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Panta019 Re 20.07.2009. 11:26 #129741

broj poruka: 1583
Smanji napon na 1.3625V i ako je stabilan nis vise ne diraj. Ako nije stabilan povecavaj napon mic po mic i testiraj dok ne ustanovis da je stabilan. Meni je 1.5V mnogo.

Ko ovde ne poludi taj nije normalan.

gamil Re: Re 20.07.2009. 11:39 #129743

Dali moze da osteti procesor na taj napon

:: Smanji napon na 1.3625V i ako je stabilan nis vise ne diraj. Ako nije stabilan povecavaj napon mic po mic i testiraj dok ne ustanovis da je stabilan. Meni je 1.5V mnogo
::
:: ___________________________________
:: Ko ovde ne poludi taj nije normalan.
doca80 Re: Re: Re 20.07.2009. 11:40 #129745

broj poruka: 3053
pa postoji sansa ipak je to malo visok napon,ali ne mora da znaci,to zavisi od gomile stvari...

KO NORA NIRA,IL` JE KARPE,IL` JENI LANNORMA!!!

:: Dali moze da osteti procesor na taj napo
:: :: Smanji napon na 1.3625V i ako je stabilan nis vise ne diraj. Ako nije stabilan povecavaj napon mic po mic i testiraj dok ne ustanovis da je stabilan. Meni je 1.5V mnogo
:: ::
:: :: ___________________________________
:: :: Ko ovde ne poludi taj nije normalan.
Antimatery hm.... 20.07.2009. 11:42 #129746

broj poruka: 997
Koje napajanje imas i koja je temperatura cpu-a?
Nadji najmanji stabilan napon, a ako ima jos mesta tj. temperatura dozvoljava dizi jos cpu, naravno ako ti je potrebno.........

Sve je relativno !!!

Panta019 Re: Re: Re 20.07.2009. 12:01 #129750

Primera radi za Intel E8400 pise da mu je isto napon u rasponu do 1.3625V ali je za njega napon preko 1.45V ubistvo.

:: Dali moze da osteti procesor na taj napo
Equinoxe Re: 20.07.2009. 12:34 #129754

broj poruka: 12057

Preko 1.425 ne treba ići bez vodenog hlađenja. I vazduh to ohladi ali pod konstantnim opterećenjem, aluminijum i bakar jednostavno ne mogu dovoljno brzo da odvedu temp sa procesora koliki god da je pasivni deo i brz ventilator.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

******************KLIPE*******************
http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jpg

gamil Re: Re: 20.07.2009. 13:00 #129757

Temperatura CPU1 i CPU2 posle 20 sati testa 41 stepen. Sad sam ga ugasio.
Vasa preporuka za napon.

:: Preko 1.425 ne treba ići bez vodenog hlađenja. I vazduh to ohladi ali pod konstantnim opterećenjem, aluminijum i bakar jednostavno ne mogu dovoljno brzo da odvedu temp sa procesora koliki god da je pasivni deo i brz ventilator
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
:: ******************KLIPE******************
:: http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jp
Equinoxe Re: Re: Re: 20.07.2009. 13:19 #129760

Svaki napon veći od potrebnog za određeni frekvenciju nije za preporuku. Logično, jel.... Nema potrebe da ga izuvaš 20 sati. 3-4 sata Prime će biti dosta.

Prvo i najbitnije: čime ga hladiš ?

Obzirom da si ga sa originalne frekvencije (2,5 GHz) podigao za 500 MHz, pitanje je da li si uopšte trebao da diraš napon. Probaj 1.4 ili majne.

:: Temperatura CPU1 i CPU2 posle 20 sati testa 41 stepen. Sad sam ga ugasio
:: Vasa preporuka za napon
:: :: Preko 1.425 ne treba ići bez vodenog hlađenja. I vazduh to ohladi ali pod konstantnim opterećenjem, aluminijum i bakar jednostavno ne mogu dovoljno brzo da odvedu temp sa procesora koliki god da je pasivni deo i brz ventilator
:: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: ******************KLIPE******************
:: :: http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jp
Panta019 Re: Re: Re: 20.07.2009. 13:23 #129761

1.3625V za pocetak. Ako je stabilno pokusaj da smanjujes po malo (npr. na 1.356V) i pokusaj da mu nadjes minimum.

:: Temperatura CPU1 i CPU2 posle 20 sati testa 41 stepen. Sad sam ga ugasio
:: Vasa preporuka za napon
gamil Re: Re: Re: Re: 20.07.2009. 13:31 #129763

Sad ces da se nasmejes slatko:. Njegov orginalni kuler! I nije presao 41 stepen. Sad cu da mu smanjim napon po specifikaciji. Zaj..o sam stvar sa naponom. Nadam se da nece ostavitit posledice. Havala Bax-u i ostalima koji su se ukljucili sa komentarima.

:: Svaki napon veći od potrebnog za određeni frekvenciju nije za preporuku. Logično, jel.... Nema potrebe da ga izuvaš 20 sati. 3-4 sata Prime će biti dosta.
:: Prvo i najbitnije: čime ga hladiš
:: Obzirom da si ga sa originalne frekvencije (2,5 GHz) podigao za 500 MHz, pitanje je da li si uopšte trebao da diraš napon. Probaj 1.4 ili majne
:: Hoping for the best but expecting the worst.
:: ******************KLIPE******************
:: http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jp
:: :: Temperatura CPU1 i CPU2 posle 20 sati testa 41 stepen. Sad sam ga ugasio
:: :: Vasa preporuka za napon
:: :: ::
:: :: :: Preko 1.425 ne treba ići bez vodenog hlađenja. I vazduh to ohladi ali pod konstantnim opterećenjem, aluminijum i bakar jednostavno ne mogu dovoljno brzo da odvedu temp sa procesora koliki god da je pasivni deo i brz ventilator
:: :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: :: Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: :: ******************KLIPE******************
:: :: :: http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jp
gamil Re: Re: Re: Re: 20.07.2009. 13:38 #129765

Panta019
Sad cu to da uradim. A lepo mi je pisalo u specifikaciji za taj procesor 0.85V – 1.3625V ali verovatno je zamor ucinio svoje da previdim najbitniju stvar.

:: 1.3625V za pocetak. Ako je stabilno pokusaj da smanjujes po malo (npr. na 1.356V) i pokusaj da mu nadjes minimum
:: ___________________________________
:: Ko ovde ne poludi taj nije normalan.
:: :: Temperatura CPU1 i CPU2 posle 20 sati testa 41 stepen. Sad sam ga ugasio
:: :: Vasa preporuka za napon
Zajebani76 @bax2003 20.07.2009. 14:32 #129769

broj poruka: 538
Ovo nije tacno sto si napisao, negde si pokupio pogresan info.
:: Preko 1.425 ne treba ići bez vodenog hlađenja. I vazduh to ohladi ali pod konstantnim opterećenjem, aluminijum i bakar jednostavno ne mogu dovoljno brzo da odvedu temp sa procesora koliki god da je pasivni deo i brz ventilator

Nije bitno hladjenj, bitan je odnos napona i temperature pri tom naponu. Za C2D 45nm procesore gornja granica napona je 1.450v i temperatura ne veca od 70c. Isto tako moze da bude i 1.350v , tada je tolerancija na gornju granicu temperature do 80c. Ako se ne ispostuju ova pravila dolazi do degradacije OC potencijala samog procesora, to jes vremenom trazi sve vise struje za stabilan klok. Procesor se ne moze ubiti na ovaj nacin ali moze da se svede na to da mu je recimo za 3ghz potrebno 1.350v dok je recimo u startu sa istim napnom radio na 4ghz.

Na ovom primeru iz moje arhive moze se videti jedan extremno dobar primerak E8500 procesora sa naponom 1.360v klok 4400mhz i temperaturam od 82c max, taj cpu i dan dans radi na tom kloku. Ovo sam radio da bih utvrdio dali ce se degradirati u ovim uslovima rada to jes pri naponu od 1.360v i kloku 4400mhz inace bez problema radi na 4.4ghz i ne prelazi 70c kada se vent odvrne preko 600rpm koliko je korisceno prilikom ovog testa.

http://img198.imageshack.us/img198/5047/e85004400mhz136v.jpg

C2D procesori narocito novije revizije se mogu bez problama klokovati na 4ghz, samo je potrebno da max FSB ploce to dozvoljava i potrebno je znati kako to da se urad i kako setovati napone za PLL, NB, FSB u odnosu na cipset koji se koristi.

Konkretno E5200 sa svojim 12.5 mnoziocem bez problem postize 4ghz. Treba ce mu malo vise napona za 4ghz nego recimo E8400 procesoru ali ne preko 1.400v sto ce jedan TRU 120 ili Titan Fenrir bez problema ohladiti na ispod 72c sto je za ovaj napon prihvatljivo.

Inace procesor ne greje samo napon koji mu se da vec i herecaza to jes klok na kome radi, to vrlo lako svako od vas moze da proveri na svom racunaru.

Vodeno hladjenje ima smisla sklapati sa Quad Core procesorima iz kojih se izvlaci maximum sto se klokova tice, nesto tipa Q9650 na 4.5ghz. Sa Dual Core pocesorima realno nije potrebno vodeno hldjenje. Primena te kategorije procesora uglamnom se svodi na igrice i reprodukciju multimedijalnog materijala, tako da potreba za vecim klokom od 4-4.4 ghz ne postoji cak je i ovo previse u zavisnosti od modela ove klokove moze da ohladi vazdusni hladnjak.

Za testiranje stabilnosti iskljucivo koristiti LinX ane prime95, LinX treba nakon pokretanja adekvatno podesiti i sa nekih 75 prelaza moze da se utvrdi stabilan klok za 24/7, narocito kada su u pitanj Dual Core proceosri.

Na ovoj slici je markirano sta treba setovatio i kako testirati stabilnost celog sistema.

http://img199.imageshack.us/img199/9403/42ghzceosistempodesavan.jpg

matrixsu xxzz 20.07.2009. 14:50 #129771

broj poruka: 192
samo linx i jedino linx za testiranje stabilnosti jer on dosta vise zagreje i optereti cpu i ram od bilo kojeg drugog...po meni je jedno sat vremena sa linx-om dovoljno da znas da li je stabilan comp ili ne

gile23 Re: @bax2003 20.07.2009. 15:15 #129774

broj poruka: 9121
Ti jbt sve clockujes :), jos samo hard i napajanje nisi OC :). Svaka cast za E8500, nego sa cime ga hladis i temperature su prosto receno na samim granicama. I mnogo pravopisnih gresaka imas jbt, ko da spavas 2 sata mesecno :).

Pozdrav!

:: Ovo nije tacno sto si napisao, negde si pokupio pogresan info
:: :: Preko 1.425 ne treba ići bez vodenog hlađenja. I vazduh to ohladi ali pod konstantnim opterećenjem, aluminijum i bakar jednostavno ne mogu dovoljno brzo da odvedu temp sa procesora koliki god da je pasivni deo i brz ventilator
:: Nije bitno hladjenj, bitan je odnos napona i temperature pri tom naponu. Za C2D 45nm procesore gornja granica napona je 1.450v i temperatura ne veca od 70c. Isto tako moze da bude i 1.350v , tada je tolerancija na gornju granicu temperature do 80c. Ako se ne ispostuju ova pravila dolazi do degradacije OC potencijala samog procesora, to jes vremenom trazi sve vise struje za stabilan klok. Procesor se ne moze ubiti na ovaj nacin ali moze da se svede na to da mu je recimo za 3ghz potrebno 1.350v dok je recimo u startu sa istim napnom radio na 4ghz
:: Na ovom primeru iz moje arhive moze se videti jedan extremno dobar primerak E8500 procesora sa naponom 1.360v klok 4400mhz i temperaturam od 82c max, taj cpu i dan dans radi na tom kloku. Ovo sam radio da bih utvrdio dali ce se degradirati u ovim uslovima rada to jes pri naponu od 1.360v i kloku 4400mhz inace bez problema radi na 4.4ghz i ne prelazi 70c kada se vent odvrne preko 600rpm koliko je korisceno prilikom ovog testa
:: http://img198.imageshack.us/img198/5047/e85004400mhz136v.jpg
:: C2D procesori narocito novije revizije se mogu bez problama klokovati na 4ghz, samo je potrebno da max FSB ploce to dozvoljava i potrebno je znati kako to da se urad i kako setovati napone za PLL, NB, FSB u odnosu na cipset koji se koristi
:: Konkretno E5200 sa svojim 12.5 mnoziocem bez problem postize 4ghz. Treba ce mu malo vise napona za 4ghz nego recimo E8400 procesoru ali ne preko 1.400v sto ce jedan TRU 120 ili Titan Fenrir bez problema ohladiti na ispod 72c sto je za ovaj napon prihvatljivo
:: Inace procesor ne greje samo napon koji mu se da vec i herecaza to jes klok na kome radi, to vrlo lako svako od vas moze da proveri na svom racunaru
:: Vodeno hladjenje ima smisla sklapati sa Quad Core procesorima iz kojih se izvlaci maximum sto se klokova tice, nesto tipa Q9650 na 4.5ghz. Sa Dual Core pocesorima realno nije potrebno vodeno hldjenje. Primena te kategorije procesora uglamnom se svodi na igrice i reprodukciju multimedijalnog materijala, tako da potreba za vecim klokom od 4-4.4 ghz ne postoji cak je i ovo previse u zavisnosti od modela ove klokove moze da ohladi vazdusni hladnjak
:: Za testiranje stabilnosti iskljucivo koristiti LinX ane prime95, LinX treba nakon pokretanja adekvatno podesiti i sa nekih 75 prelaza moze da se utvrdi stabilan klok za 24/7, narocito kada su u pitanj Dual Core proceosri
:: Na ovoj slici je markirano sta treba setovatio i kako testirati stabilnost celog sistema
:: http://img199.imageshack.us/img199/9403/42ghzceosistempodesavan.jpg
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: @bax2003 20.07.2009. 15:22 #129775

Nema šta da pokupim. Isto sam iskusio sa Q6600, E6750, E6300, E5200, i naravno ne kad su dignuti za 500 MHz nego 1.2 i više GHz. Dakle u nema dalje GHz situaciji. Preko 1.425, vazduh postaje useless.

:: Ovo nije tacno sto si napisao, negde si pokupio pogresan info
Zajebani76 :) 20.07.2009. 17:41 #129787

@gile23
Bitno je da si shvatio sustinu, pravopis mi nije jaca strana to smo davno utvrdili da ne objasnjavam po 100 put zasto.
E8500 nije na granici nego je preko granice i kao sto sam napisao tako je radjano za potrebe utvrdjivanja dali ce degradirati ako u Full loadu predje 80c sa naponom 1.360v, hladjen je TRU 120 sa ventom na 600 obrtja. Inace taj primerak je jedan od 10 probranih. Radi na 4ghz sa 1.180v :)

@bax2003
Nemoj da me shvatis pogresno nije mi namera da proizvedem nekakvu negativnu reakciju, ali ne znam kao drugacije da te pitam i kazem ono sto bih rekao.
Mislio su na ove procesore.

http://img36.imageshack.us/img36/3551/testcpu.jpg

Objasnio sam koliko sam mogao jednostavno da ono sto si napisao nije tacno i ti si opet odgovorio isto? Voleo bih da nam das neku argumentaciju kojom bi potkrepio ono sto si rekao kako bi smo mogli da nastavimo diskusiju na tu temu a ne sam 5 reci u recenici kojima potvrdjujes ono sto si vec rekao ali opet bez argumenata.

Mislim svako moze da kaze sta hoce ali i kod nas je izgledami ustaljeno pravilo da niko nema ni malo samo odgovornosti za ono sto kaze. Ovo kazem zato sto lako mozes da dovedes nekoga u zabludu da je 1.425v gornja granica preko koje treba koristiti vodeno hladjenje, neko moze da procita poveruje u to i kupi vodeno.

Ovo nisam hteo da napisem u predhodnom postu, 1.450v je za 45nm procesore gornja granice ne vezano cime ih hladis, sem ako nisu u debelom minusu, ako je temperatura ispod 0c moze a se ide sa naponima preko 1.450v i za 24/7 ali na vazduhu i vodi nikako (i7 se ne racuna), pre ili kasanije ce degradirati. Sve ostalo sam objasnio u predhodnom postu.
gile23 Re: :) 20.07.2009. 21:16 #129812

Jel ti to SkyFire pozajmio QX9650, posto ga ja mislim nije ni imalo u Srbiji. A ovo sto se tice pravopisa, covek tvog kalibra mora da zna sve (pa cak i pravopis) :). A rezultati su impresivni.

Pozdrav!

:: @gile2
:: Bitno je da si shvatio sustinu, pravopis mi nije jaca strana to smo davno utvrdili da ne objasnjavam po 100 put zasto
:: E8500 nije na granici nego je preko granice i kao sto sam napisao tako je radjano za potrebe utvrdjivanja dali ce degradirati ako u Full loadu predje 80c sa naponom 1.360v, hladjen je TRU 120 sa ventom na 600 obrtja. Inace taj primerak je jedan od 10 probranih. Radi na 4ghz sa 1.180v :
:: @bax200
:: Nemoj da me shvatis pogresno nije mi namera da proizvedem nekakvu negativnu reakciju, ali ne znam kao drugacije da te pitam i kazem ono sto bih rekao.
:: Mislio su na ove procesore
:: http://img36.imageshack.us/img36/3551/testcpu.jpg
:: Objasnio sam koliko sam mogao jednostavno da ono sto si napisao nije tacno i ti si opet odgovorio isto? Voleo bih da nam das neku argumentaciju kojom bi potkrepio ono sto si rekao kako bi smo mogli da nastavimo diskusiju na tu temu a ne sam 5 reci u recenici kojima potvrdjujes ono sto si vec rekao ali opet bez argumenata
:: Mislim svako moze da kaze sta hoce ali i kod nas je izgledami ustaljeno pravilo da niko nema ni malo samo odgovornosti za ono sto kaze. Ovo kazem zato sto lako mozes da dovedes nekoga u zabludu da je 1.425v gornja granica preko koje treba koristiti vodeno hladjenje, neko moze da procita poveruje u to i kupi vodeno.
:: Ovo nisam hteo da napisem u predhodnom postu, 1.450v je za 45nm procesore gornja granice ne vezano cime ih hladis, sem ako nisu u debelom minusu, ako je temperatura ispod 0c moze a se ide sa naponima preko 1.450v i za 24/7 ali na vazduhu i vodi nikako (i7 se ne racuna), pre ili kasanije ce degradirati. Sve ostalo sam objasnio u predhodnom postu
Equinoxe @Zajebani76 20.07.2009. 21:34 #129816

Jedno je jasno, tom procesoru ne treba 1.5v da radi na 500 MHz više, Ne treba mu ni 1.4v.

Zajebani76 Smehoteka :) 20.07.2009. 23:21 #129856

@gile23
Sada si me nasmejao ovo za SF.
Inace tog procesora je bilo u srbiji jako dugo na lageru firme Azbis, naravno za 800e. Ovo sto je prikazano nije impresivno, testiranje je radjeno je za odredjene potrebe, nije max klok ili tako nesto. Radjeno je dosta pre u reziji tima kome pripadam za potrebe prezentaceje proizvoda. Jedini razlog zasto sam ih postavio je da predupredim mogucu dalju filozofiju u pogresnom pravcu, posto nema sta da se kaze na ono sto sam vec rekao, iz prilozenog se vidi da ne pricam napamet ili na osnovu onoga sto sam negde procitao na netu.

Mozemo da diskutujemo na tu temu ali samnom samo argmentovano, ne praznim pricama tipa imao sam ja nesto itd. Imam i ja u kupatilu ves masinu pa o njoj nista ne znam da bih nekoga savetvao kako sa njom da radi i sl.

@bax2003
Ne znam sto mi to govoris ja to nisam ni osporavo vec tvoj zakljucak da je za napon veci od 1.420v potrebno vodeno hladjenje, to nije tacno nadam se da si i sam shvatio iz prilozenog.
Equinoxe Re: Smehoteka :) 21.07.2009. 06:07 #129885

Moje iskustvo je sledeće sa 65nm jezgrima, 1.425 je max ako nećeš furunu i load temp od 75-80 konstantno i to sa hladnjakom os 10 kila na ploči. 45nm možda mogu za još 0.05 - 0.075 više zbog manje disipacije, ali zbog većeg OC praga, i sa malo većim naponom i oni vrlo brzo traže vodu, tj ja bi jer tražio je mi je stabilnost uvek preča od performansi.

Hoću samo da iznesem još jedan svoj stav.

Overklokovanje je sve samo ne nešto što je ponovljivo X puta sa dve iste komponente. Dva Q6600 primera radi na dve različite ploče 99% neće imati iste max frekvencije iz sledećih razloga:

1. Hlađenje + pasta
2. Naponska sekicja na ploči
3. Primerak ploče i BIOS verzija
4. Ambijentalna temperatura i u kućištu i protok vazduha u istom

Ova 4 uslova će eventualno obezbediti dva identična rezultata. Prema tome. iskustva su različita na kvadrat. Sledi, ako tvoje i moje iskutvo nije isto to ne znači da ti ili ja nismo u pravu.

:: @bax200
:: Ne znam sto mi to govoris ja to nisam ni osporavo vec tvoj zakljucak da je za napon veci od 1.420v potrebno vodeno hladjenje, to nije tacno nadam se da si i sam shvatio iz prilozenog.
Zajebani76 @bax2003 samo polako :) 21.07.2009. 15:11 #129920

Sa svim ostalim sto si rekao se slazem, nije to neka mudrost, moze covek i sam da zakljuci, ali vecina njih to ne zna pa su u zabludi da kada vide negde da je neke nesto klokovao na 4ghz mogu i oni to da urade sa svojom plocom koja ne moze da izadje u susret tom izazovu.

Ali ovo dole sto sam citirao na zalost nije tacno i da nebi i ti ziveo u zabludi a tice ovoga sto si rekao vezano za napone jos jednom cu ti pojasniti. Vidim sam sebe si ubedio na osnovu svog iskustva, samo mi se cini da ti tu nesto nisi radio kako treba, ali dobro to ces vec sam zakljuciti.

Znaci govorio si o tome kako ne moze 65nm cpu da se hladi vazdusniom hladjenjem kakav god da je hladnjak i da preko 1.425v prelazi 75-80c gde po tebi treba vodeno.
Slika koju cu ti postaviti prikazuje suprotno od tvoje tvrdnje. Radjeno je u uslovima sobne temperature 25c E6850 3750mhz, TRU 120 vent na 2000 obrtaja, 1.550v i temperatura ne veca od 70c, kuciste zatvoreno ali dobro provetreeno.

http://img196.imageshack.us/img196/3378/stabilnoste6850.jpg

Pomenu si da 45nm cpu mogu jos na tih 1.425v + 0.05v - 0.075v, tek ovo nije tacno, ako cemo raditi da se procesor ne osteti, zato sto probijamo gornju granicu od 1.450v koja je pogubna po 45nm cpu.
Ali nema veze evo nesto samo za tebe radjeno sa nekom namerom upravo sa vecim naponom od propisanog.Radjeno je u uslovima sobne temperature 25c QX9650, 4ghz, 1.480v, TRU 120 vent na 2000 obrtaja i temperatura opet ne veca od 70c sa otvorenim kucistem.

http://img33.imageshack.us/img33/858/intelcore2extremeqx9650.jpg

Jedino mogu da ti dam savet ili da te pozovem i pokazem koji put kako treba sistem utegnuti da radi ovako kako kod mene radi i na racunarima koje ja sklapam, posto ja ne radim ovo zato sto nemam pametnija posla vec zato sto mi je OC za 24/7 u opisu posla.

Zamolicu te samo da ne idemo dalje sa diskusijom ako ne mozes da podkrepis svoje tvdnje nakom cvscom argumentaciom osim pausalnim ocena i zakljucima zasnovanih ocigledno na losem radu, posto ne znam sta drugo moze da bude a da si ovakve zakljucke izvukao. Mislim nema smisla ti mozes u nedogled da tvrdis nesto samo na racima a ja nemam vremena da ti to sto kazem u nedogled argumentujme, mislim da je ovo dovoljno.

A moze to i malo extremnije :) PII TWKR nasi zadnji poduhvati :) znam da je vecina ovde naklonjena AMD procesorima pa evo malo samo za vasu dusu :)
http://img12.imageshack.us/img12/2073/svej.jpg
Malo vise o tome mozete procitati na ovom linku.
http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/OC-Modding/AMD-Phenom-II-X4-42-Black-Edition-TWKR-SingleStage-i-LN2.html

:: Moje iskustvo je sledeće sa 65nm jezgrima, 1.425 je max ako nećeš furunu i load temp od 75-80 konstantno i to sa hladnjakom os 10 kila na ploči. 45nm možda mogu za još 0.05 - 0.075 više zbog manje disipacije, ali zbog većeg OC praga, i sa malo većim naponom i oni vrlo brzo traže vodu, tj ja bi jer tražio je mi je stabilnost uvek preča od performansi
Equinoxe @Zajebani76 21.07.2009. 20:25 #129946

Samo piči, i tih 1.55v je malo. Ako je 70+tak stepeni, onda može bar na 1.65v.
Ako je za tebe zdravo za CPU da u odnosu na default speed ima 30+ stepeni više, onda samo mogu da ti kažem blago tebi i da malo prelistaš neko štivo iz mikroelektronike , fotolitografije, MOSFET tranzistora itd. I nemam pametnija posle nego da kačim slike svojih rezultata na milion GHz sa 100v i kako je ti sve stabilno sa Prime-om 95.
Klasično maltretiranje komponenti mi nije zanimljivo. Ako CPU stanlo radi na 70 i ako radi na 60 ili 55, to ni slučajno nije isto. Kad temperatura pređe 60 u loadu, stajem i ne iživljavam se više.

Ovde je reč o boljem hlađenju, i pokušaju da se CPU koji je overklokovan na duže staze, što više produži život, a to može samo vodeno hlađenje. Zdrava logika, ništa više.

I nemoj da se brineš uopšte za moje OC znanje. Mnogo je bitnije znati kada stati i smiriti strasti. Meni treba stabilna, što brža mašina za posao, a ne za CPU-Z i 50 sati Prime-a 95. Gubljenje vremena.

Odličan post:
http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-221745_11_0.html
Samo me SAFE temperature zanimaju, a za 65nm CPU su 60-65 kao što sam i rekao.
Sve preko SEFA-a, vodeno i ovo je zadnji moj post u ovoj temi.

obradmi Uz postovanje tim momcima sto su testirali TWKR 21.07.2009. 21:10 #129950

broj poruka: 7725
Ne znam sta ce im MSI ploca na testiranju ,kada se zna sa kojim su se plocama obarali rekordi ,DFI ,Gigabyte 790 gx
obradmi .... 21.07.2009. 21:26 #129953

broj poruka: 7725
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=556849
7127.85 Mhz
MB Brand : Asus
MB Model : M4A79T Deluxe

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=597938
7000,4 Mhz
MB Brand : DFI
MB Model : LP UT 790FXB-M3eH7

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599170
6898. 55 mhz
MB Brand : Gigabyte
MB Model : GA-MA790FXT-UD5P

Ovo su prva tri rezultata AMD-a,da se ispravim Gigabyte 790 Gx je bio kada su obarali rekord u 3dmark05 i 06 sa Deneb 940 koji je posle oboren od strane Xeon-a.
Znaci tu je Asus ,DFI ,Gigabyte ...

Ne znam koji su rekord oni obarali i koliko im je malo falilo za koji rekord ?

http://www.ripping.org/benchmarks.php?act=graphicscores&graphic=3DMark06

http://www.ripping.org/benchmarks.php?act=graphicscores&graphic=3DMark05

gile23 ... 21.07.2009. 21:49 #129954

Samo sto ste sinuli 3D Mark 06 sa bednim setovanjima, tipa 1024/768 rezolucija.

Pozdrav!

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs