Muči me...Neće da prepozna HDD sata 1 od 160 GB.Pored njega u kompu je još samo CD-RW/DVD LG koji je vezan naravno na ATA granu.Probavao sam sve,ali bukvalno sve,moguće kombinacije i neće pa neće...Samo u jednom trenutku,kad je LG bio vezan na sec ide granu kao slave,ga je prepoznao ali kad sam isključio pa uključio komp neće.Ajde možda neće `stari` hard ubacim 160 GB SATA 2 ni njega neće.Hardovi su ispravni probani na drugom kompu,takodje i kablovi.Kada vežem HDD na IDE granu,tamo neki samsung od 40 GB,sve ok vidi ga normalno.Pomislio sam da su možda sata portovi riknuli,ako je to uopšte moguće nikad to nisam video,ali ga onda ni taj jedan put ne bi prepoznala.I bios-u je naravno omogućena sata grana.Bios je poslednji sa asusovog sajta.Dal imate neki savet...
Ajmo redom: BIOS: OnBoard Devices Confoguration JMICRON Raid Controller: IDE (Mora Biti u IDE modu) SATA Controller: Enabled SATA Controller Mode: IDE
Ako je to tako podešeno, a ti ne vidiš disk ni na SATA 1 ni SATA 2 grani, probaj sa drugim kablom. Ako ni to ne uspe, probaj sa drugim molex konektorom za napajanje a na tom koji je uboden proveri da li su razglavljeni kontakti (ženski).
Ako ni to ne uspe, probaj da osvežiš BIOS.
VIA mi ne prija..... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Pazi bios-advanced-chipset-soutbridge via vt 8237a configuration-serial ata ide controler i tu ima da se izabere samo sata,raid ili disabled,nema nista tipa ide+sata ili nesto slicno.Probao sa dva razlicita kabla,koji su isprobani na drugom kompu i tamo rade,znaci ispravni.Molex konektori su ok,disk se cuje da radi,a i na njemu radi samsung od 40 gb.Bios apdejtovan juce sa najnovijim,koji postoji za datu plocu,sa asus sajta.Dal mogu da riknu sata konektori?Nisam do sada na to naisao,ajde nisam sad neki strucnjak veliki,mozda mi je proslo cetrdesetak kompjutera kroz ruke,al ne vide da su sata otisli?Jos neki predlog ja nemam ideja...
Ma ne prija ni meni VIA al sam dobio plocu i proc na njoj pa reko da je osposobim da radi.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.