Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Da l je moguce overklokovati LabTop?????
STRANA 1 OD 1
vuk125 Da l je moguce overklokovati LabTop????? 14.07.2009. 05:30 T18777

status: user
broj poruka: 2929
Jedan tip se hvali, kako je to uspesno uradio.
Ja nesto nisam bas siguran da je to moguce.
naime on tvrdi da je uspeo da natera LT sa pocesorom C2D sa referntnih 2Ghz na 3Ghz.
Mislim da laze kao pas. 1000Mhz vise na LT-u????

SKY ovo je tvoj teren sta ti mislis o ovome?
Da li je uopste moguce da se ovako nesto izvede i da to radi stabilno?
LT-ovi su sasvim drgacije konstruisani, sasvim druga tehnologiija. Prosto mi je neverovatno.
Znam da postoje neki modeli koji kao imaju neku opsiju da rade na visim taktovmia ali to je fabricki. Znam da MSI ima neke takve modele i Asus. To su igracki LT-opovi.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG ... 14.07.2009. 07:30 #128563

broj poruka: 1586
Sve zavisi od toga da li su opcije podesavanja FSB, HT, RAM itd itd itd prikazane u BIOS-u ili ne... Vecina ne prikazuje nista sem osnovnih podesavanj za modove rada hdd-a, optike, on/off wireless-a, lan-a i slicno...

Evo jednog fabricki raspoloznog za navijanje, Dell XPS M1710

http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2113238,00.asp

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

dukiduledu pa ako u bios-u 14.07.2009. 11:09 #128573

broj poruka: 826
ima opcija podesavanja latencije memorije,biranja fsb-a,i ostalih stvari,teoretski bi moglo...ali u praksi ne znam,malo teze....

vampirbg Re: Da l je moguce overklokovati LabTop????? 14.07.2009. 11:44 #128578

broj poruka: 711
Prvo, kaze se `laptop`

Drugo, konstrukcija se na razlikuje mnogo od obicnih desktop racunara... Samo je sve to spakovano na manjem prostoru i imas manje mogcnosti za prosirenje

Ako uzmes u obzir da neki koriste i desktop procesore onda mozes da vidis da je sve to teoretski moguce... Naravno, onda dolazi do problema... Laptopovi su (obicno) jako siromasni po pitanju opcija u BIOSu koje bi omogucile menjanje taktova i sl. Takodje, veliki problem ce biti i toplota buduci da je sve spakovano na malom prostoru pa se samim tim i mnogo vise greje i bez overkloka...

Znaci, kao sto vidis, overklok je moguc, ali ga je tesko izvesti... Uz to, postavlja se i ptanje koliko je to uopste bitno... Laptopovima je osnovna namena prenosivost a ne snaga... Desktop ces uvek moci da uzmes jaci za mnogo manje pare..
Spike Re: Re: Da l je moguce overklokovati LabTop????? 14.07.2009. 12:04 #128583

broj poruka: 223
Prvo konstrukcija laptopa se itekako razlikuje, bas zato sto se pakuje na mali prostor, drugo nijedan laptop NE KORISTIi DESKTOP PROCESOR, ne postoji, jer desktop procesori traze mnogo vise struje, sto bi automatski znacilo da bi baterija trajala neverovatno kratko. Trece overklok na lapu je skoro nemoguc, osim u posebnim slucajevima kao sto je naveo Milos NBG ili ukoliko proizvodjac napravi `turbo` dugme koje postoji na nekim game masinama. Ali bios koji ima opcije kao desktop na lapu ne postoji, prosto, ti napon na lapu nemozes podesavati kao na desktopu, hladjenje ne mozes stavljati drugo, mozes samo dodavati ispod i sa strane dodatke koji poboljsavanju protok vazduha, ali nista drugo. Postoji milion razloga i objasnjenja zasto proizvodjac ne pravi otkuljucane procesore i stavlja bios koji ima takve opcije...

:: Drugo, konstrukcija se na razlikuje mnogo od obicnih desktop racunara... Samo je sve to spakovano na manjem prostoru i imas manje mogcnosti za prosirenj
::
:: Ako uzmes u obzir da neki koriste i desktop procesore onda mozes da vidis da je sve to teoretski moguce... Naravno, onda dolazi do problema... Laptopovi su (obicno) jako siromasni po pitanju opcija u BIOSu koje bi omogucile menjanje taktova i sl. Takodje, veliki problem ce biti i toplota buduci da je sve spakovano na malom prostoru pa se samim tim i mnogo vise greje i bez overkloka..

@Vuk 125: A sto se tice ortaka reci mu slobodno da laze... Ili mu jednostavno trazi da ti pokaze kako je to uradio, da ti vidis svojim ocima...
Equinoxe Re: 14.07.2009. 12:08 #128586

broj poruka: 12057

Ovde ima zgodnih alata koje vredi pogledati:
http://forums.techpowerup.com/showthread.php?p=265407
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

vuk125 RE:Prvo, kaze se `laptop` 14.07.2009. 12:32 #128596

Nije nego notebook :)), hvala, znam parvi naziv LabTOP-errata - - (LapTOP), greske u stampanju :)
RE: Samo je sve to spakovano na manjem prostoru i imas manje mogcnosti za prosirenje

LT je totalno drugacja tehnologija razlikuje se i to sustinski.

RE:@Vuk 125: A sto se tice ortaka reci mu slobodno da laze... Ili mu jednostavno trazi da ti pokaze kako je to uradio, da ti vidis svojim ocima...

Ja mu ni neverujem 1000Mhz mi je ama bas nelogicno, neka laze ako ga to pali, budalastina, bas bih voleo to da vidim kako radi na 3Ghz, Mozda ima nekih softvera
pa pomocu toga. Znam da je EEE PC onaj prvi mogao uz pomoc softvera da se overklokuje to sam ja radio 900Mhz umesto 693 davno bilo pa se ne secam tacno
Mada ni to nije bio OC jer je procesor u njemu bio i predvidjen da radi na 900Mhz
ali je zbog smanjene potrosnje fabricki radio na 693.
magistrala je bila fabricki 77, dakle 77x9=693, a za 900Mhz potrebno je bilo dici magstralu na 100, to je moglo da se resi uz pomoc softvera koji sam ja skinuo negde sa neta bas za EEE PC 4G surf, uz pomoc tog softvera je moglo da se kontrolise i brzina obrtanja ventilatora koji je hladio ovog malisu sa 40% fabrickih na max 100%.
I to je radilo bez problema ali to nije bio overklok u pravom smislu.
Znam da ima modela koji imaju overklok opciju u vidu nekakvog turbo tastera. Ali OC iz biosa tesko, ne tvrdim mozda moze ali ja na netu nisam nasoa nista posebno o ovome.

vuk125 Mala ispravka 14.07.2009. 12:44 #128600

Magistrala nije bila podesena na77nego na70, dakle procesor je radio na 630Mhz
tako je bio podesen Out Of BOX, Bilo pre godinu dana kada sam se ja sa njim malo igraopa se potkrade greska :)

geloso Re: Re: Re: Da l je moguce overklokovati LabTop????? 14.07.2009. 14:10 #128618

broj poruka: 584

@spike
Koji je procesor u recimo HP NX9110?

@vuk
eeectl.exe

:: Prvo konstrukcija laptopa se itekako razlikuje, bas zato sto se pakuje na mali prostor, drugo nijedan laptop NE KORISTIi DESKTOP PROCESOR, ne postoji, jer desktop procesori traze mnogo vise struje, sto bi automatski znacilo da bi baterija trajala neverovatno kratko

Daum ... 14.07.2009. 14:51 #128623

broj poruka: 12798
Da sam na tvom mestu ne bih to radio. Ionako su poznati da se greju vise nego sto treba, kad su nabijeni u malo neprovetreno kuciste.

Ako te bas zanima OC, MSI pravi neke OC modele svojih LapTopova...

NMY moze se OC naravno... 14.07.2009. 16:39 #128641

broj poruka: 1509
SetFSB, nadjes model, i udri...

Samo, ja to ne zelim raditi ni pod razno, makar ne na svom...

Imam Intel Core 2 Duo P8400 (2.26GHz, Penryn 3M L2, 1066MHz FSB) i ne pada mi na pamet da ga bacam u visoke temperature...

Ovako standardno sam radio LinX na 5x i maksimalna temperatura mi je bila ``samo`` 76 stepeni, i to na oba jezgra...

Znaci, i to je previse, a kamoli jos OC-a...

SONY VAIO VGN-FW285J

Mark3z Ma kakvi. 14.07.2009. 16:55 #128648

broj poruka: 3
Ja to nebi radio,ako moze da se izvede velika je verovatnoca da nesto spalis.Sto kaze Cola,Nebi ja tu nista dir`o .Pozdrav.

SkyFire ... 14.07.2009. 17:06 #128652

broj poruka: 18472
Moglo bi da se izvede ali da se namucis da nadjes tool za te stvari.
Ne znam bas da preko setfsba- je moguce jer nemaju podrsku za laptop vec za maticne ploce,ne znam mozda i gresim,mozda je moguce nesto izvesti,podesiti,nisam to nikad radio ali znam par primera koji pokusavali da izigravaju velike oc-ere pa su spalili svoj Lapic kao jedan.Neki Lapovi imaju funkciju podesavanja tj dizanja napona ali to je jako retko.MSI je napravio sistem na dugme ,TURBO MODE,ukljucis to i neznatno ti ocuje lap.
Licno to nebi radio a siguran sam da bi uspeo ali se nebi podvrgao tom experimentu jer je mogucnost da se spali nesto jako velika to je tacno.Nema tu dovoljno prostora za te stvari nit su komponente dobro ohladjene..Za mene je to gubljenje vremena a i para!
update : Stabilno nikako!
Vuk,zeznula te palatalizacija.

Green Green Grass of Home

vampirbg Re: Re: Re: Da l je moguce overklokovati LabTop????? 14.07.2009. 18:06 #128668

broj poruka: 711
:: Prvo konstrukcija laptopa se itekako razlikuje, bas zato sto se pakuje na mali prostor, drugo nijedan laptop
:: NE KORISTIi DESKTOP PROCESOR, ne postoji, jer desktop procesori traze mnogo vise struje, sto bi

Gresis... Nije prakticno,a li se radi... Pogledaj Alienware npr. Jeste da su teski, da im baterija traje 45 minuta itd, ali je moguce sve to odraditi... Da ne govorim da ima i starijih laptopova sa P4 procesorima (i to ne M verzija) Isto kao sto je moguce napraviti desktop baziran na Atomu... Stoga je i moguce overklokovati takve (naravno ako BIOS i ploca to dozvoljavaju), ali ce dodatno grejanje znaciti radikalnu izmenu izgleda laptopa... Takodje, overklok od 50% je preveliki da bi se to moglo odraditi bez menjanja kulera... (secam se davnog celerona 300a kod koga je takav overklok bio moguc samo promenom brzine magistrale sa 66 na 100 i bez promene napona ili ventilatora)

Sto se mene tice, ja necu nikada pristati da nosim nesto teze od danasnjih netbookova... Jednostavno ne vidim poentu da sa sobom vukljam nesto tesko 5kg ako mogu da nosim netbook od 1kg
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs