Mastech je sasvim solidna firma i imam njihov unimer vise od 10 godina i pokazao se odlicno, proveren je davno sa japanskim TMK autorange multimetrom iz 1984 godine (placen pravo malo bogatsvo u to vreme) i nema znacajnijih odsupanja. Inace Mastech instrumente kao OEM mozes naci u mnogim instumentima drugih firmi, iz Engleske sam dobio jedan Hilka na cijoj stampanoj ploci pise Mastech. Inace originalni Mastech koristi DIP kolo ICL7106/16 dok jeftine kineske verzije imaju kolo koje je direktno napravljeno na samoj ploci tako da zamene nema (naravno ovo je mozda cak i nebitno u danasnje vreme ali Mastech sam nekada platio 150DEM i bilo mi je vazno da u slucaju nuzde ima mogucnosti za popravku, TMK je kostao nekada oko 500 Svajcaraca). Inace mana svih instrumenata sa ICL71xx kolom je napajanje iz baterije od 9V koja traje relativno kratko i kada se upali indikacija za bateriju onda instrumenat pocinje da pokazuje vece vrednosti od stvarnih, TMK radi na dve LR6 baterije koje traju po nekoliko godina i bez obzira na stanje baterija, sve dok se cifre mogu citati sa displeja meri tacnu vrednost svih velicina.
ce ti svaki digitalni unimer posluziti.....Mastech je vrlo vrlo korektan,a uni-t,iliti unitrend jos i bolji...naravno ako su u pitanju originali.....ovaj drugi u zavisnosti od konkretnog modela ima mnostvo nestandardnih opcija kao sto su ispitivanje pojacanja tranzistora,kao i sve ostale radnje koje novi unimetri,tj multimetri rade....a za osnovne potrebe,svaki pijacarski ce raditi.....jedini probem kod tih takozvanih pijacarskih je sto im vrhovi elektroda brzo otpadnu....
Ima ih u izobilju u MikroPrincu. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: E sad kad smo kod unimera.Moze li neko da mi baci savet koji kvalitetan unimer treba da kupim tj koji brend i koliko ce to okvirno para da bude :: :: Green Green Grass of Home :: :: :: :: ::
Ranije, kada sam ja formirao moju servisnu opremu (pre 20-tak godina) unimeri su se isporucivali sa pipcima koji se rasturaju i mozes lako zameniti kabl koji se pokida, danasnji su zbog snizavanja cena uglavnom zaliveni i u slucaju kidanja moras kupiti nove ili raditi neku improvizaciju. Inace moja oprema je sem osciloskopa i nekoliko unimera, lemilica , duvaljka uglavnom moja licna proizvodnja i to merac induktivnosti i kapacitivnosti (kondenzatora), merac elektrolitskih kondenzatora sa istovremenim merenjem ESR vrednosti (za ovu operaciju u elektoru je objavljena sema koja koristi cak dva mikrokontrolera, moja verzija koristi jedan i ima daleko veci opseg merenja), ton generator 0.2Hz - 8MHz sa odnosom impuls pauza od 0.1 - 99.9% i da ne nabrajam, hocu reci da ako zelis da se ozbiljno bavis ovim poslom mnoge stvari mozes i sam da napravis. Ja moje instumente najcesce baziram na mikrokontroleru 89C4051 ili ATMega u kombinaciji sa LCD matricnim modulima na kojima mozes uz malo truda ispisati (ili iscrtati) bilo sta.
Nisam ga posedovao,ali se cini kao O.K.Verovatno je bolji od buvljak varijante Trenutno pored analognog iskra-inog veterana imam i nesto bolju buvljak varijantu DT9208a+ i sluzi me vec 3 god odlicno Za malo profesionalniji rad ce ti svakako trebati i analogni.Jer za razne `skokove`napona digitalni pobrljavi i nemoguce je ocitati,mada ga naravno treba imati u kombinaciji.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.