Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Tinol
STRANA 1 OD 1
FAQ Tinol 12.07.2009. 14:19 T18729

status: user
broj poruka: 532
Nasao sam nekoliko proizvodjaca za Sn:Pb=60:40. Zanima me ima li svaki od njih podrazumevano i onaj flux 2%? Koji proizvodjac vazi za dobre: Amasan, Elsold, Multicore, HQ i Fluitin. Koji odabrati? Sta odabrati za ciscenje i odmascivanje kontakata i razlemljavanje? Ima kao jeftiniji Multicore flux bistar, ne treba mi nista posebno.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
darkoc78 re: 12.07.2009. 20:10 #128139

broj poruka: 467
Ako ti zaista ne treba nista posebno onda mozes da uzmes bilo koji tinol, nisi naveo za sta ti konkretno treba. Ako ces da radis smd elektroniku onda uzmi sto tanji, svakako ne deblji od 1mm. Sto se `paste` tice opet ako ti ne treba nista posebno dovoljan bi ti bio i kalafonijum, mozes da ga rastvoris u alkoholu i da dobijes odlicno sredstvo za lemljenje. Za ciscenje i odmascivanje obican aceton, a za razlemljivanje obicna pumpica. Nista specijalno. Svakako se podrazumeva da imas neku solidnu lemilicu.
darkoc78 zaboravih jos... 12.07.2009. 20:14 #128141

broj poruka: 467
...da izbegavas bezolovni tinol jer se jako tesko lemi sa njime, znaci ako ti ne treba zaobilazi ga u sirokom luku.
Vaskev re 12.07.2009. 20:37 #128144

broj poruka: 1673
Ja licno koristim Alpha-Fry Technologies Fluitin 1532, njegov sastav je Pb58%, Sn 40% Sb2%, Flux Core 2,2% Diametar 1.0mm i odlican je. Nije krt, lako se sa njim lemi i daje odlican sjaj na kraju lemljenja pod uslovom da ga ne pregrejes. Prilikom lemljenja moras na lemnom mestu postici dovoljnu temperaturu da se kalaj lepo sjedini sa padom i elementom ali ne previse dugo da ga pregrejes. Hladan lem se javlja nedovoljnom temperaturom ali los spoj (na duzi rok) je onaj koji je pregrejan. Pastu izbaci iz upotrebe, umesto toga koristi Flux, imas ga na raznim mestima i nema korozivno dejstvo kao pasta.

dukiduledu uzmi bilo koji tinol 12.07.2009. 20:43 #128145

broj poruka: 826
tog razmera olova i kalaja....a sto se flux-a tice,ja ga dodajem iz sprica....sza smd lemljemja....

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs