Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Losa struja + lose povezani kabli = izgoreo komp (nije moj)
STRANA 1 OD 2  
Panta019 Losa struja + lose povezani kabli = izgoreo komp (nije moj) 25.04.2009. 18:51 T17021

status: user
broj poruka: 1583
Liku koji je otvorio post na benchmarku je izgoreo komp. Ne bi mi bilo nista cudno da su bile losije komponente ali ipak nisu. Ima i slike.

Imao je :
Intel E8500 @3.8 ghz
GA-P35-DS3L
4 gige rama
Gigabyte 4850 Zalman
160gb+250gb+500gb (i 1tb eksterni koji mu je crko dan pre pozara)
Pioneer 108
CM 690 + Antec TPTrio 650W

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1801145&posted=1#post1801145

Izgleda da mu je varirao napon u stanu (zbog cega mu je crko eskterni hdd) + sto mu je izgleda 6-pin pci-e konektor bio lose prikljucen (sto je vrlo verovatno bio okidac uz variaciju napona) i odatle je krenuo pozar.

Za nauk, bolje proveravajte da li su svi kablovi u kucistu i komponente na svom mestu da bi se sprecila katastofa jer svima je jasno kakvo govno od struje nam EPS isporucuje (nedovoljne snage ili sa osetnim varijacimama).

Nisam strucan da komentarisem da li je Antec mogao to da spreci odnosno da li je on na neki nacin doprineo u pojavljivanju pozara kod lika.

Oh drat these computers, they`re so naughty and so complex, I could pinch them.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=17000&forid=30&katid=7 25.04.2009. 19:00 #110151

broj poruka: 5710
http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=17000&forid=30&katid=7

A N G E L

xenox Alo bre... 25.04.2009. 19:02 #110152

broj poruka: 1407
pa pisao vec sam covek o tome ovde... Sto bre ne citate malo i najnovije teme a ne samo prvih 10...

Panta019 Ok izvinjavam se... 25.04.2009. 19:10 #110157

ali mi je dubinska percepcija trenutno malo smanjena jer sam nocas malo zece pinuo pa me sada malo muci mamurluk.

Tema moze da se obrise.

gilopile Re: Losa struja + lose povezani kabli = izgoreo komp (nije moj) 25.04.2009. 19:25 #110159

broj poruka: 9459
Taj lik bas nema srece!!

Malopre mu je izgoreo jedan,sad opet.

Salu na stranu.Sreca u nesreci da nije doslo do pozara u kuci.

:: Liku koji je otvorio post na benchmarku je izgoreo komp. Ne bi mi bilo nista cudno da su bile losije komponente ali ipak nisu. Ima i slike
::
:: Imao je :
:: Intel E8500 @3.8 gh
:: GA-P35-DS3
:: 4 gige ram
:: Gigabyte 4850 Zalma
:: 160gb+250gb+500gb (i 1tb eksterni koji mu je crko dan pre pozara
:: Pioneer 10
:: CM 690 + Antec TPTrio 650
:: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1801145&posted=1#post180114
:: Izgleda da mu je varirao napon u stanu (zbog cega mu je crko eskterni hdd) + sto mu je izgleda 6-pin pci-e konektor bio lose prikljucen (sto je vrlo verovatno bio okidac uz variaciju napona) i odatle je krenuo pozar
:: Za nauk, bolje proveravajte da li su svi kablovi u kucistu i komponente na svom mestu da bi se sprecila katastofa jer svima je jasno kakvo govno od struje nam EPS isporucuje (nedovoljne snage ili sa osetnim varijacimama)
:: Nisam strucan da komentarisem da li je Antec mogao to da spreci odnosno da li je on na neki nacin doprineo u pojavljivanju pozara kod lika
:: ___________________________________
:: Oh drat these computers, they`re so naughty and so complex, I could pinch them.
Slavuj xxx 25.04.2009. 20:50 #110177

broj poruka: 2236
Pošto nam vlasnik objasni čime je ugasio vatru, neka odgovori na koliko mu je stepeni radila grafička i da li je pravila neke probleme u radu ili ispuštala neke zvukove ili bilo šta slično, koliko je dugo koristio i da li je dobro povezao sve što treba.

I da li je kompjuter bio uključen ili isključen kada je počeo da gori ?

Bilo kako bilo, meni se čini da ga je napajanje izdalo, jer se grafička isključi kad nema dovoljno struje ili napona, a kad ima previše struje i napona, onda se grafička zapali, kao i svaka druga sprava koja ``radi na struju``.

Originalna tema je u ``Svaštari``, pa se novi odgovori ne pojavljuju na naslovnoj strani sajta.

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,
Nego nama, - što smo im se naguzili `
(mali Mujo)

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cele1988 ... 25.04.2009. 21:19 #110185

broj poruka: 1424
tragedija.. sta reci...
nego ovde je uzrok pozara 100% u kucistu i kao sto je neko rekao 99% je grafika upalila kablove koji su u mrezici i to posle plane ko šaša nažalost, ali sta da se radi

Slavuj ... 25.04.2009. 21:30 #110187

Pošto ja koristim isti model karte već skoro pola godine i nisam doživeo NIJEDNU budalaštinu od strane grafičke, osećam se nekako dužnim da obavestim javnost da je jedini deo koji bi se na grafičkoj mogao nazvati vrelim naponska sekcija, a to moje vrelo je negde oko 60-65°C, u najgorem slučaju, u ovo doba godine.

To ``područje``, kada je kartica pravilno ubačena u slot, se nalazi bliže zemlji i praktično je nemoguće naterati bilo koji drugi kabl iz kućišta da bude konstantno prislonjen na bilo koji deo tih VRM-ova, a tek što 65°C ne da nije dovoljno da zapali nešto nego je smešno uopšte pomisliti na to kao mogući uzrok požara. Al` ko zna, možda je njemu karta radila na 150 stepeni iz ko zna kog razloga i to je on možda smatrao normalnim, jer ništa od temperatura nije naveo, pa je glupo da sad nagađam. Ja sam naveo svoje iskustvo.

I kladio bih se da je napajanje JEDINI UZROČNIK POŽARA, tj. glavni i odgovorni.

(mali Mujo)
Slavuj I glavno pitanje: 25.04.2009. 21:58 #110191

Je l` ima neko da zna dokle je vlasnik dizao napone da bi klokovao svoje sokoćalo ???

(mali Mujo)

cele1988 .... 25.04.2009. 22:10 #110193

cudna stvar je to, sto napajanje nije crno ili se nadulo ili tako nesto vec su samo kablovi izgoreli... Ali ovde se vidi garez na kucsitu to mora da je gorelo i bas gorelo cak se istopile sve palstike, snimi samo Hyper TX samo mu telo ostalo celo.

Slavuj ... 25.04.2009. 22:17 #110194

Vatra obično gori odozdo na gore :) , a kućište od napajanja valjda nije od plastike Kinder jajeta pa da se svako malo naduje, nego mene mnooogo više interesuje šta kako izgleda unutra. Ne bih se začudio da se ovo dogodilo samo zato jer nije priključio dobro onaj 24-pinski konektor od napajanja. Nekako mi je to najlogičnije izvorište.

(mali Mujo)
MACHINE Supervestacenje 25.04.2009. 22:40 #110196

Plamen, definitivno nije poceo od ATX konektora jer je stampa oko njega gotovo cista...cak je i sama plastika ocuvana...kada bismo imali slike pojedinih etapa blize i pozadinu kucista mogli bismo tacno da odredimo mesto nastanka prve iskre...ovako tesko. Sasvim sigurno nije doslo do OverVoltage situacije jer bi u tom slucaju najpre izgoreo ATX konektor.

Najverovatnije mesto nastanka vatre jeste zapravo 6pin VGA konektor ili zbog loseg kontakta i smercovanja sto je manje verovatno a pre zbog otkazivanja nekog pasivnog elektronskog elementa koji je izazvao kratak spoj (imao sam takav jedan MSI slucaj). Ali zasto se napajanje nije ugasilo?

Najverovatiji scenario je sledeci: riknula GA grafika (neki elemnt u naponskoj sekciji) + trapavo uradjene zastite na Antecu (ko zna da li je uopste i implentirano to sa papira, malo ko proba...).

A N G E L

cele1988 .... 25.04.2009. 22:46 #110197

cudna stvar je to, sto napajanje nije crno ili se nadulo ili tako nesto vec su samo kablovi izgoreli... Ali ovde se vidi garez na kucsitu to mora da je gorelo i bas gorelo cak se istopile sve palstike, snimi samo Hyper TX samo mu telo ostalo celo.

obradmi Kud bas Gigabyte 25.04.2009. 22:52 #110198

broj poruka: 7725
Moje misljenje je da je ovo bio neki struni udar ,znaci nije imao 220 V
nego 380 V ,ili evenutalno da je 24 pinski konektor poceo da se pregreva usled
nekvalitetnog kontakta sto nije retkost kod losih ploca.
Ovo za iskljucivanje masina .. ,ja znam servere koji rade i po 10 godina
ne iskljucuju se uopste ,nikad se to nije desilo.Kud bas Gigabyte to da se desi ..

Vaskev re 25.04.2009. 23:04 #110201

broj poruka: 1673
Nije nemoguce da se desi ali nije obavezno da je samo napajanje krivo jer je dovoljno da na grafickoj recimo crkne neki MOSFET u regulatoru napona i da recimo optereti napajanje sa nekih 20-30A i da svu tu struju pretvori u toplotnu energiju a da napajanje to ne detektuje jer daje max 3x19A=57A na grani 12V a da kao posledica toga dodje do ovakve havarije. Neko rece da misli da je greskom umesto 220V napajanje dobilo 380V ali u tom slucaju bi izgoreo osigurac u njemu zbog proboja elektrolita koji ima radni napon od 385 ili 400V i napravio direktan kratki spoj. Da je nastao neki kratki spoj na izlazu reagovala bi zastita na preopterecenje i napajanje bi se ugasilo. Mislim da uzrok treba traziti u nekoj drugoj komponenti ili u samim konektorima koji su zaista sve gori i gori, pogotovo ako se stalno iskljucuju i ukljucuju. Ipak bilo sta da je bilo, covek nema mnogo utehe u tome i meni je zaista zao sto mu se ovo desilo.

obradmi Da sad sam detaljno pogledao sliku 25.04.2009. 23:09 #110202

Zagrevanje na nekvalitetnom kontaktu na VGA konektoru vrlo lako moze i to da bude ,po mom misljenju Antec i nije trebao da iskljuci ,jer i nije bio neki direktan kratak spoj nego nekvalitetan kontakt povuce vise struje, ali ne toliko da bi ga Antec iskljucio ,ne znam jedino da li taj Antec ima temperaturni senzor pa da iskljucuje na abnormalnu temperaturu.Znaci slozio bi se sa ovim scenariom Machine jedino mislim da Antec i nije mora da iskljuci ,jer i nije imao kratak spoj.
MACHINE Re: Da sad sam detaljno pogledao sliku 25.04.2009. 23:17 #110204

Da je 380V riknuo bi osigurac na primarnoj strani. Los kontakt je manje verovatan od lose naponske sekcije. Vec sam rekao moguci uzrok, eto i Vaskev vam je potvrdio.

A N G E L

:: Zagrevanje na nekvalitetnom kontaktu na VGA konektoru vrlo lako moze i to da bude ,po mom misljenju Antec i nije trebao da iskljuci ,jer i nije bio neki direktan kratak spoj nego nekvalitetan kontakt povuce vise struje, ali ne toliko da bi ga Antec iskljucio ,ne znam jedino da li taj Antec ima temperaturni senzor pa da iskljucuje na abnormalnu temperaturu.Znaci slozio bi se sa ovim scenariom Machine jedino mislim da Antec i nije mora da iskljuci ,jer i nije imao kratak spoj.
cele1988 ... 25.04.2009. 23:20 #110205

ja se izvinjvam sto mi se poruka duplirala....
nego ovo je bre dosta gorelo aj neznam kako je mogao covek da ne oseti... Kod ortakaje planula 8600GT asus iz cista mira dok je bio divx iz 5-10s koliko je trebalo da skontamo sta je tukla je vatra oko 10cm i zavojnice kroz stampanu locu na gore. i smo to je umrlo.... a i smrdelo je extra ovo mi deluje kad da je gorelo bar 30-60s sto je mnogo ili cak vise zbog ovog gareza mislim da je gazda tu trebao da odreaguje a ne ANTEC

obradmi Imao sam slucaj sa 380 V u jednoj firmi 25.04.2009. 23:21 #110206

Zato sam i napisao ,10 kompova je izgorelo ,nije reagovao osigurac ,bila greska elektricara.
Panta019 Re 25.04.2009. 23:21 #110207

Kako da onda protumacimo to sto mu je dan pred pozar kompa riknuo eksterni HDD od 1TB koji je bio povezan preko e-sata ?

obradmi Posto najverovatnije nije 380 V 25.04.2009. 23:32 #110209

Jer bi mu onda riknuli i neki drugi uredjaji koji su prikljuceni na 220 V ,sve su ovo pretpostavke ,a ako se pogleda redosled dogadjaja ,znaci i ovo riknjavanje harda ,sve ukazuje na napajanje,ali interesantno ,vec sam spominjao riknjavanje hard diska kod rodjake marka Samsung ,taj disk je imao neki kratak spoj ,miris paljevinje i pregrevanja ,sreca da sam ja bio tu ko zna sta bi se desilo ,taj hard disk je bio prikljucen na plocu ,necete verovati Gigabyte.Mislim nije anti reklama za Gigabyte nego je stvarno tako bilo.
MACHINE Re: Re 26.04.2009. 00:12 #110214

Koincidencija?! Ako je pri tom u reku bio SmungSmung kao i Antecovi FujFuj ili KungFu elektroliti (pardon Fuhjyyu i Fujicon), onda nista cudno :))) Antec je super ali ima lose elkoe, mada i su i Enermaxovi na spsiku BadCaps (JPCE). Jedino Astec je imao sve japance...ma i Chieftecovi TEAPO su zakon za ostale, vrlo mali broj otkaza iako su TW. Nadam se da ce bar jaci brandovi preci na popularan, jeftin a kvalitetan Samxon koji su klasa za ove sto sada ugradjuju. Rece jedan elektronicar kod mene da nema kvalitetnog napajanja. U pravu je covek, kada otvoris proizvode 90% zvucnih imena, unutra je krcato od skart robe...nema ni J od Japan kondenzatora, FETova...a bez toga :((

A N G E L

:: Kako da onda protumacimo to sto mu je dan pred pozar kompa riknuo eksterni HDD od 1TB koji je bio povezan preko e-sata
:: ___________________________________
:: Oh drat these computers, they`re so naughty and so complex, I could pinch them.
MilosNBG ... 26.04.2009. 00:51 #110215

broj poruka: 1586
Ne znam za vas ali ja ovde vidim nesto sto ce se u buducnosti sve cesce desavati. Da su svi prozivodjaci ustinuli negde zarad konkurentnosti i zarade to mi je odavno poznato, svi do jednog bez izuzetka a svima nama se baca prasina u oci reklamama, javnim promocijama ili ljudima koji rade po firmama koje dobijaju komponente sa istim oznakama kao one u radnjama ali posto se to isporucuje firmi tada se malo vise vodi racuna sta se isporucuje.

Ovo sto se desilo tipu, zaista mi ga je zao, vristim kada mi jedan dan ne radi komp a kamo li da izgori, pu pu pu, ne ponovilo se, ali mislim da konacno polako izlaze na videlo problemi novog hardvera kojih ce biti sve vise sa novim generacijama.

Napajanja su sve jaca, sve vise struje isporucuju, za kvalitenije napajanje nije nikakav problem da varnici preko neke lose naponske jedinice, konektora ili neka druga vrsta defekta i da zapali bilo sta jer daje struje dva puta vece nego sto je potrebno da , na primer, zapali instalacije automobila. Rade mehanizmi zastite, ali na kojim strujama?

Druga stvar je sam dizajn ostalog hardvera, naponske sve jace, sve vece struje su u opticaju, sve vise `grejalica` na stampanoj ploci. Senzor ploce ocitava 40 stepenu, super, do jaja, ali kada bi isli prstom od chipa do chipa nasli bi sigurno par njih koji se abnormalno greju sto zbog toga sto im je to u opisu radnog mesta sto znog ko zna kakvog defekta u izradi (opste poznate pevajuce zavojnice su klasican primer fabricke greske). Kontaktna mesta takodje, porazavajuce je bilo kada sam kupio Chieftec adapter 20 na 24pin koji je sa kvalitetom plastike i metalnih konekcija bio rame uz rame sa Intex adapterom, cak je Intex imao nijansu deblje kablove a bio duplo jeftiniji.

Predlazem da svi mi koji radimo sa kompovima pocnemo da preporucujemo musterijama da uz komp se otvore jos koji hiljadarku za jedan dobar PP aparat :o)

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

obradmi Hard disk kao ringla 26.04.2009. 01:05 #110216

Samo da dodam to kad se desilo sa hard diskom Samsung ,napajanje je radilo i dalje
vrteo kuler od CPU i dalje,posto se osecao miris kratkog spoja iskljucim komp,zadnja pomisao mi je bila da je to hard disk .Otvorim komp ,vizuelno pogledam vidim da je sve ok ,medjutim hard disk je bio vruc ko ringla ,sacekao sam neko vreme da se ohladi da bi ga izvadio iz kucista.Na elektronici hard diska se video jedan poluprovodnik koji se naduo i moja je pretpostavka bilada je u njemu bio kratak spoj,da napomenem nikad mi se to nije desilo sa drugom plocom ili drugim napajanjem ,a dosta mi ih je proslo kroz moje ruke.Stavim posle toga drugi ata disk na plocu,da bi proverio da li je ploca ok sve je bilo normalno.Promenio sam to napajanje na kraju iz razloga sigurnosti i zamenio hard disk
i sada je ok.Licno moje misljenje treba da postoji PP aparat u svakoj kuci ,ali ne samo zbog kompova nego i zbog drugih stvari zbog kojih bi mogao da izbije pozar,napomenuo sam vec znam servere koji se nisu iskljucivali i po 10 godina ,nikad se takva stvar nije desila.Licno moje misljenje ,ne mora da znaci daje tacno ,meni sve ukazuje na jednog ili dva proizvodjaca maticnih ploca koji su katastrofa,vecina vas zna o kome se radi.Retko se desava ,ali se desi.

Pisko Naponski udar 26.04.2009. 11:48 #110276

broj poruka: 6654
Kasno se uključih, ali, malo-po-malo dokusurili ste uzrok: definitivno nije naponski udar, jer, on bi upropastio još nešto (prošao bi kroz zaštitu, spalio šta treba a tek onda bi odradio `brzi` osigurač...., klasika kod JNC-ANS-KMEK napajanja, viđena i okukana toliko puta), već prokletstvo dobro jakog napajanja na krš komponentu. Mene je recimo probudio dim od stikera na procesoru kog sam spalio tako što sam zaspao buljeći u cooler (dal` sam ga dobro namestio posle glancanja...), dakle, ima tu dovoljno energije za Đenku... a, izolacija kablova u računaru ne poštuje nikakav termalni standard - jer do sada nije trebala, tako da bi umesto sadašnjih PVC veoma zapaljivih izolacija, uskoro mogli da očekujemo na brand stvarima, silikonske ili od čega su već - izolacije na kablovima koji se ugrađuju u el. šporete, bojlere, TA peći, i koji ne gore. Nesreća, al` što neko reče, ima ipak i malo sreće. Giga je tu samo da se nađe za onako, a, volim što je bar Machine izrekao ono što nam stoji negde u glavama: lako je pljuvati LC Power.... jer je jeftiniji od tog Antec-a ne znam ni ja koliko, ali - iznutra jadac ga syeba do daske. Da je tu bio LC, pogodite kuda bi se sveli naši komentari, ovako je Giga tu pomenut kao posredni krivac, a na Anteca se kao, malo ustručavamo jer dosta košta pa bi trebao da vredi. Mada, pošteno, on je i odradio svoje time što je spalio Đenku, da je bio kilav, možda ne bi izgoreo PC nego on... možda. (Machine, nije to zbog japanskih delova, no` mu je Đenka ugradio osigurače iz Nemačke!).
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

philaemos .... 26.04.2009. 13:12 #110289

broj poruka: 2743
220V je efektivna vrednost napon, max je 310V, da je dobio od EPS-a 380V max bi bio 535V sa tolikim naponom u zidu, letele bi mu stvari po kuci, jer uvek ima komponenti koje i ako su iskljucene trose struju (stand by), TV, DVD player, baza bezicnog telefona, napajanje komjutera, pa i recimo bojler (ja imam 2 bojlera u stanu koji su ukljuceni non stop, kada bi dobili 380V eksplodirali bi). A jos ako mu je preko dana nesto bilo upaljeno, izgorelo bi sve zivo, a na prvom mestu taj Antec
Neko je naveo da su dobili u firmi napon od 380V, to nije greska EPS-a nego povezivanja elektricara, jer napon izmedju bilo koje 2 faze trofaznog prikljucka je 380V, moguce je da je firma u stekeru dobila umesto faze i nule (220V) 2 faze (380V), navodim samo primer
Definitivno je glavni performans u tom kompu odigrao Shitabyte

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs