Ma kako god, probao sam razne i vise mi je i dosta glupih teorija kako ce razmazivanjem ostati vazduh unutra idt. Stavi tacku samo na sredinu, koliko ? Pa cirka 5x5mm, proceni sam koliko je potrebno da pokruje celu povrsinu kada se stavi kuler preko.
Ili jednostavno razmazi pastu sa nekom rukavicom, kesom kako god.
Link ti ne radi! Inace zasto kesom,rukavicom.Ko god je kupovao ikad CM pastu sa njom je dobio i spaklicu za mazanje.Inace kad i toga nema ja namazem sa prstom bez pomocnih sredstava,posle samo operem sa alkoholom ili medicinskim benzinom i to je to.
I Want to believe - The truth is out there
:: Ma kako god, probao sam razne i vise mi je i dosta glupih teorija kako ce razmazivanjem ostati vazduh unutra idt :: Stavi tacku samo na sredinu, koliko ? Pa cirka 5x5mm, proceni sam koliko je potrebno da celo pokrije :: :: Ili jednostavno razmazi pastu sa nekom rukavicom, kesom kako god.
idi begaj, koje tehnike nanosenja, nema neke specijalne tehnike, kapnes iz sprica samo tackicu precnika 3mm, i to je to, stavis procesor, naravno, prethodno ocistis od stare paste alkoholom..
najbolje su ti zlatna i srebrna, i ne ocekuj nesto puno manju temperaturu, moze da bude manja za 5stepena max.
Linkovo sam sa google images sto sam na brzinu iskopao pa sam i sam video da ne radi i prepravio post .. Da u pravu si i uz paste se obicno dobije nesto cime se razmaze, mada je meni zgodnije da to uradim prstom, mada ne golom rukom, ne da ne isprljam prst, to nije nikakav problem nego cisto da sve bude `sterilno`
Re: Koliko koje paste stavljate na CPU, koje tehnike nanošenja koristite i
23.04.2009. 23:16
status: user broj poruka: 9459
Jedna kap na sredini procesora je sasvim dovoljna.Ne znam oko cega tolika misterija,neverica...Secam se prosle teme. Mozete to i vizuelno videti: Uzmete 2 stakalca otprilike iste velicine procesora,nanesite pastu i pritisnite.Videcete da i mala kolicina pokriva celu povrsinu,sto je u ovom slucaju jedino i bitno. Tehnike nanosenja ne postoje,a nisu ni bitne,jer kako god naneli pastu:linija,u krug...pokrice se cela povrsina zasigurno.
:: koliko niže temperature očekujete zamenom neke trenutne paste nekom ``boljom`` ? U proseku :: :: Pošto je jedna tema sa drugačijim naslovom a sličnim pitanjem utonula u zaborav, reko` da postavim novu, možda ga ovaj put neko i primeti :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Koristim Arctic Silver 5 a sto se tice ``tehnika`` sve potrebno imas na njihovom oficijelnom sajtu, tj. objasnjenja kako treba staviti pastu za koji procesor sto je odlicno jer se moze koristiti ne samo za njihovu pastu nego i za sve ostale...
I pastu uopste nema potrebe razmazivati (prstom lol), bolje je ostaviti da se sama rasiri po povrsini procesora pod pritiskom povrsine hladnjaka...
Primjetio sam da se dosta hvali OCZ Freeze ili kako se vec zove pasta, ali jos nisam imao prilike da je probam...
ej, ljudi, ne znam gde ste procitali, ali pasta koja se nanese, ne treba uopste da se razmazuje, samo se kapne tackica na sredini procesora i sama se rasiri kada se pritegne hladnjak, ovako kad se razmaze, onda preliva i stvara talog oko procesora, koji je nepozeljan..
Ne postavljaju se sve paste na isti način i ne nanose se iste količine zbog njihovih hemijskih/fizičkih karakteristika. Za ne razmazivanje su potrebne savršeno ispolirane povšine koje nisu slučaj na svakom CPU/cooleru. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Pa, na primer, OCZ Freeze, je l` stavljaš po uputstvu sa njihovog sajta(površinu zrna pirinča) ili kako ?
I, da li si primetio razliku u temperaturi u odnosu na pastu koja se dobija uz CM212 ili je nisi ni probao ? Ili je prava razlika samo razlika u roku trajanja paste, pa se ova skuplja kao kasnije stvrdne i kasnije počne da gubi neke karakteristike i ne radi to što treba ?
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
Ovo uputstvo je u redu, međutim, probao sam više puta da ostavim pastu da se sama razmaže i da je sam razmažem (do dobijanja skoro providnog tankog filma) i razlike su nula. Inače nikad ne puštam pastu da se sama razmaže, imam već dovoljno iskustva da znam koliko da nanaesem, kako najefikasnije razmažem da nema viška. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Pa, na primer, OCZ Freeze, je l` stavljaš po uputstvu sa njihovog sajta(površinu zrna pirinča) ili kako :: :: I, da li si primetio razliku u temperaturi u odnosu na pastu koja se dobija uz CM212 ili je nisi ni probao ? Ili je samo razlika u roku trajanja paste, pa se ova skuplja kao kasnije stvrdne i kasnije počne da gubi neke karakteristike i ne radi to što treba :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Poenta je da se ne stavi predebeo sloj jer tada samo povecava termalni otpor a samo nanosenje nije toliko bitno sve dok pasta prekriva ceo procesor. Posto se temperatura skoro ravnomerno rasporedjuje po celoj kontaktnoj povrsini najbolji efekat se postize kada pasta lepo pokrije celu povrsinu. Ipak i kada ga ne pokrije 100% nema nekih drasticnih razlika tipa 5-10 stepeni i najcesce se zbog razlika u temperaturama ambijenta svede da je ocitavanje isto. Previse debeo sloj ce napraviti razliku max 2-3 stepena u pocetku ali ce se ona vremenom izgubiti jer ce visak biti istisnut sa strane i kasnije biti bacen kao visak (bece nagomilan na ivicama procesora). Manjak termalne paste ce podici temperaturu max 2-3 stepena i ostace takav. Treba nekako (iskustvo se stice vremenom) odmeriti koliko je to dovoljno paste a da se sto manje baca. Inace kvalitetna pasta traje jako dugo i nema potrebe za povremenom zamenom, verovatno cete pre skinuti procesor zbog zamene ili neke probe nego sto ce doci do njenog stvrdnjavanja. Mada ima ovde i ljudi koji savetuju pastu za zube i slicne nebuloze kao nema nikakve razlike (cak i da radi bolje!?!?!).
http://www.xtremesystems.org/Forums/showthread.php?t=166624 ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
Nijedan savremeni procesor nece da pregori, cak i bez hladnjaka ali ce veoma kratko raditi na default brzini, zatim ce pokusati da istu smanji a posto i to nece moci (zbog male povrsine samog cipa i nemogucnosti da disipira veliku kolicinu toplote) onda ce poslati signal ploci za gasenje kako bi izbegao trajnu stetu. Ipak nije preporucljivo ovo proveravati u praxi (mada sigurno radi) iz razloga skracivanja zivotnog veka procesora i efekta poznatog kao secondbreakdown-a kojem su podlozni svi poluprovodnicki elementi a otprilike se svodi na sledece: komponente koje su bile izlozene visokim temperaturama u svom zivotnom veku mogu otkazati i pri daleko nizim temperaturama od dozvoljenih. Ovaj efekat je narocito izrazen kod izlaznih tranzistora pojacivaca i slicnih snaznih poluprovodnika. Vise o tome potrazi na netu, suvise je obimna tema za jedan skraceni post pa ako sam i ovime nekome dosadio, ja se izvinjavam.
Klokni ga malo,greota da stoji na def.Bar 1Ghz odozgo za svaki dan radi reda
I Want to believe - The truth is out there
:: Ne diram ja ovo više, bar dok ne crkne : :: :: http://www.dodaj.rs/f/2v/Vh/9i4Itzx/untitled.jp :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Pa taj jadničak nije overklokovan......pa zašto čoveče....pa strahotina..... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Ne diram ja ovo više, bar dok ne crkne : :: :: http://www.dodaj.rs/f/2v/Vh/9i4Itzx/untitled.jp :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Hvala na predlozima, nije da nisam mislio o tome, ali mi stvarno u trenutnoj situaciji ama baš ništa ne bi značilo, a i nekako mi je lepo za ego kada posle izlaska iz igre vidim CPU=37°C, a posle 10s CPU=32°C, a posle 20s CPU=30°C.
Filmove ne kompresujem, 3D modele ne pravim, igram CS:Source do sat vremena dnevno i imam 345fps sa svim uključenim budalaštinama na 1280x960, a na 2048x1536 imam 205fps, tako da ću, čini mi se, još dugo biti miran i ako uskoro pazarim neki LCD dijagonale 24` ili 26`. Najzahtevnije stvari koje koristim, posle CS-a, su Photoshop, Corel, Acrobat Reader, Word, Excel i Power Point... otprilike tri puta nedeljno.
Zamenio sam sinoć pastu na grafičkoj(Gigabyte ATi4850ZL), skidao sam skoro 15 minuta neku što se skamenila, i sa OCZ Freeze, temperature su u IDLE-u za 4 stepena niže, a u FULL LOAD-u(ATi Tool, ono čupavo...) za 8°C, tj. IDLE= 34-36, FULL LOAD= 50-52. Posle igranja CS-a, GPU temp. je 45°C, dok je u sobi između 17 i 18, otvoren je prozor. Ventilator maksimalno usporen uz pomoć regulatora Titan SC-01.
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.