Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
* RAM diajgnostika: istine i zablude *
STRANA 1 OD 1
MACHINE * RAM diajgnostika: istine i zablude * 15.04.2009. 13:42 T16801

status: user
broj poruka: 5710
Vidim da se ovo pitanje cesto vrti. Neko predlaze jedno a neko drugo. Sta je zapravo najbolje resenje?

Sta je cilj??? Zapravo obezbediti max. efikasan algoritam koji bi detektovao sve greske a da istovremeno bude platformski nezavisan. Da li je to moguce? Pa, ne bas sasvim. Ili jos preciznije - ne, nije moguce.

GoldMemory, sto i pise u jednoj recenici autora an sajtu, ne zavisi direktno od hardvera, ali implictno otkrivai da ipak zavisi indirektno! Kakve su mape alociranja, da li je bas sasvim moguce iskljuciti specificnosti uticaja chipseta i cachea procesora (invalidacija podataka) ili pak same arhitekture memorije (chipovi, SPD...)? Odgovor je da nije. GM je vise platformski zavisan nego sto ce to MT86 ikada biti. On jeste dobar program ali ne dovoljno pouzdan. Prijavice greske u slucajevima kada ih i nema. Nesto nalik na heuristicke funkcije procene kojima se sluze moderni AV programi pri detekciji virusa. Opste je poznato da GM ima bug na novijim masinama i da daje false positives, sasvim je sigurno da slicnih bugova ima i sa starim masinama, koje nisu dokumentovane. Jer, ako i najmanje zavisi od arhitekture platforme, ceo koncept pada u vodu i cini ga besmislenim.

Verzija GM 5.07 se nalazi na Hiren`s diskovima, vracena je na stariju sa v6.68 u nekoj prethodnoj verziji Hiren`s. Poslednja sharware/freeware je 6.92 i zaista jesu konzistente osim sto je izmenjen redolsed korutina. Ali nedovoljno kompatabilne na platformama, da ne kazem preterano osetljive (false positives). Upravo iz krucijalnog razloga sto je osnovni kod previse tezak! To znaci da je komplikovan, a cim je komplikovan postoji mnogo veca verovatnoca nekog buga ili previda jer ga je nemoguce testirati na gomili masina i napraviti statisiku koja bi ispravila bugove. Dakle, GM nikako ne moze biti reper za kvalitet, bar ne od kada je MT uveo `stride` algoritam koji podrazumeva Modulo-X upise u svaku X-tu celiju, inverziju i verifikaciju susednih celija kako bi se uhvatile okultne intermitentne greske.

MT86+ je zapravo MT86 koji prepravlja Samuel DEMEULEMEESTER i komuna nezavisnih programera (bazirano na Linux/Unix sistemima). Ocekuje se i NUMA arhitektura. Ovaj kod je zasnovan na cuvenom kodu Chris Brady-a, inzenjera Silicon Graphics, inc. a svi valjda znamo kakva je to firma?

MemTest86 klonovi najstarijeg izdanka `C based` platofrme sa monostovm algoritama predstavljaju najpopularnije resenje, da li je ono i najbolje? MT86, MT86+ i RAMprobe su izgradjeni na osnovama istog jezgra!

Zasto MT86? Kod je pisan vrlo prostim jezikom, sa (gotovo?) nemogucom sansom za gresku. Evo jednog bizarnog primera. Covek je imao 3 vrhunske platforme: Asus i Intel ploce, Chieftec, CM i OCz napajanja, G.skill, CellShock i Geil memorija od DDR2 i DDR3 i razlicite Intel i AMD procesore. Sve 3 masine u svim mogucim kombinacijama su padale MT86+ 2.11! Da li je moguce da ni menjanje CPU, RAM, PCU i MB nije pomoglo, da li je moguce da sve 3 ultra platforme imaju gresku, ili neki njen deo? Covek se pozalio autoru na njegov `musicav` kod! Covek mu je nakon ubedjivanja rekao: MT86 ne gresi, ako ti je izbacio gresku znaci da je imas!!! Neki testovi u okviru njega su RAM, neki CPU a neki vise MB/PSU related. On je dobijao greske u 5, 6, 7 ili 8 testu, sto ukazuje problem na RAM! Da li je moguce da G.SKill, CellShock i Geil istovremeno odjednom pokazuju greske, kakva je verovatnoca??? Pa skoro nikakva, ali ne i nemoguca. Zamenom memorije za neki Mushkin sve greske su naprasto nestale...

Ko preporucije MT86? Naci ce te na sajtovima OCZ i Mushkin da referisu na MT86 pri proveri ispravnosti rama pre RMA procedure! To su prilicno ozbiljne firme!

Windows Memory Diagnostic, posebno nova verzija u Vista, Win7 i Win2008 okruzenju je prilicno dobar izbor, program je zadivljujuce efikasan i moglo bi se reci da je rame uz rame sa GoldMemory...mozda cak i stara verzija 0.4 iz 2003. ali ne kao MT86.

Sta je zakljucak ove sage? Od kako je MT86 sa verzijom 2.10+ i 3.3+ izmenio Modulo20 sa random pattern umesto sa 1 i 0 predstavlja King Of The Hill. Nove verzije MT86 klonova su nedvosmilseno stabilnije, efikasnije i pouzdanije od bilo koje verzije GoldMemory ili WMD. Stoga je, generalno, jedini pravi izbor MT86 ako zelite da budete sigurni da je platformski nezavisan (nema laznih gresaka) iako u nekim slucajevima GM otkrije ranije gresku ili pak MT86 cak i ne oktrije to je usled boljih algoritama GM-a, koji su nazlost ipak zavisni od konkretne implementacije.

MT86 je najduze na IT sceni, najpopularniji ali da li mozemo zakljuciti da je i najbolji?! Moje iskustvo govori da mozemo. Drugim recima, masina koja prolazi najnovije verzije MT86 core-a, gotovo sigurno (ali ne 100%) nema neispravnu memoriju i sasvim sigurno ona nece biti uzrok nestabilnosti sistema...ako MT86 kaze OK ili NOK za RAM dzaba proveravate sa GoldMemory

Kao sto neko pre neki dan upita: MT86 vs GM vs WMD - nema sumnje, MT86 je uopsteno gledano superioran.

A N G E L
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Pa gde si bre ti Machine, nema te sto godina ??? 15.04.2009. 13:59 #108409

broj poruka: 7769

Tomato Republic Of Serbia !!!

tortojed na zalost, teskoce u detektovanju gresaka... 15.04.2009. 14:08 #108413

broj poruka: 11001
... su prisutne kod svih vrsta hardvera. False positive-a ce biti sve dok BIOS maticne ploce ne bude tako organizovan da, prilikom pokretanja diagn. programa (ali ne iz OS-a, nego upravo u sklopu CMOS-setup-a) `zaobidje` sve druge stavke i baci `spotlight` na doticnu komponentu.
Medjutim, da bi se ovo ostvarilo, fakticki bi bilo potrebno da svaki `device` ima iskljucivu, ne-deljenu adresu a da BIOS mat. ploce bude izradjen na modularnom principu. Prakticno, ovo bi znacilo da bi se pritiskom na neki taster prilikom post-ovanja `ulazilo` u BIOS-modul ISKLJUCIVO memorije ili ISKLJUCIVO kontrolera HDD-a itd.
Evo, HDD-dijagnostika na primer: dijagnosticki program konstatuje da je ocekivani vek HDD-a 2 dana 1 sat i 35 minuta, a u stvari dobija pogresne informacije zbog dotrajalih komponenata koje se nalaze u sklopu ATA kontrolera... Pri tome, neke firme priznaju validnost S.M.A.R.T.-a, neke ne priznaju, sto unosi dodatnu zabunu...
- - - - - - - - - - - - -
Vec godinu dana imam OCZ DDR2 PC1200. NI JEDAN, ponavljam: NI JEDAN, NI 1, test program nije bio u stanju da pravilno procita njene parametre (ako je verovati onome sto proizvodjac dostavlja u okviru svojih informacija o doticnoj). Ovaj program je `vidi` kao DDR3 onaj kao DDR2. Onaj cita onu a ovaj ovu latenciju. Svi programi konstatuju da su moduli napajani sa 1.5V, a ja u BIOS-u podesio 2.2V... Mislio sam da je problem u zastarelosti BIOS-a maticne ploce (P5Q). Ne! Najnoviji BIOS - ista situacija. Stavim module (2x1GB) na drugu mat. pl. (Gigabyte) - isto...
philaemos Re: na zalost, teskoce u detektovanju gresaka... 15.04.2009. 14:35 #108418

broj poruka: 2743
hahaha
Imam 4 x 1GB ocZ Reaper 1200, i ploca ga vidi kao DDR2 533, i svi ostali programi (cpu-z, HW Monitor, PC Wizard, Black Box,.... ma ne znam koji nisam probao)
Stavio sam memoriju na DDR2 1200 sa CL 5-5-5-15 i 2.2V... radi bez problema, a onda je svi programi vide kao DDR3 1200 memoriju

:: Vec godinu dana imam OCZ DDR2 PC1200. NI JEDAN, ponavljam: NI JEDAN, NI 1, test program nije bio u stanju da pravilno procita njene parametre (ako je verovati onome sto proizvodjac dostavlja u okviru svojih informacija o doticnoj). Ovaj program je `vidi` kao DDR3 onaj kao DDR2. Onaj cita onu a ovaj ovu latenciju. Svi programi konstatuju da su moduli napajani sa 1.5V, a ja u BIOS-u podesio 2.2V... Mislio sam da je problem u zastarelosti BIOS-a maticne ploce (P5Q). Ne! Najnoviji BIOS - ista situacija. Stavim module (2x1GB) na drugu mat. pl. (Gigabyte) - isto..
::
Equinoxe Re: 15.04.2009. 15:07 #108425

broj poruka: 12057

Imao sam jedan slučaj sa NCP DDR333 modulom. Sve je ukazivalo na njega. Memtest86 ćuti ko ljakse, a GM, posle drugog Quick kruga -> opa loši sektori.....
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

gile23 Re: Re: na zalost, teskoce u detektovanju gresaka... 15.04.2009. 15:23 #108426

broj poruka: 9121
Ja imam Kingston 1150MHZ, pa je gleda kao 800MHZ u svakom programu cak i u BIOS-u. A Masina strajkuje (bojkotuje) forum do novih poboljsanja.

Pozdrav!

:: hahah
:: Imam 4 x 1GB ocZ Reaper 1200, i ploca ga vidi kao DDR2 533, i svi ostali programi (cpu-z, HW Monitor, PC Wizard, Black Box,.... ma ne znam koji nisam probao
:: Stavio sam memoriju na DDR2 1200 sa CL 5-5-5-15 i 2.2V... radi bez problema, a onda je svi programi vide kao DDR3 1200 memorij
:: ________________________________________________
:: Hope is the first step on the road to disappointment.
:: :: Vec godinu dana imam OCZ DDR2 PC1200. NI JEDAN, ponavljam: NI JEDAN, NI 1, test program nije bio u stanju da pravilno procita njene parametre (ako je verovati onome sto proizvodjac dostavlja u okviru svojih informacija o doticnoj). Ovaj program je `vidi` kao DDR3 onaj kao DDR2. Onaj cita onu a ovaj ovu latenciju. Svi programi konstatuju da su moduli napajani sa 1.5V, a ja u BIOS-u podesio 2.2V... Mislio sam da je problem u zastarelosti BIOS-a maticne ploce (P5Q). Ne! Najnoviji BIOS - ista situacija. Stavim module (2x1GB) na drugu mat. pl. (Gigabyte) - isto..
:: ::
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: Re: Re: na zalost, teskoce u detektovanju gresaka... 15.04.2009. 15:27 #108428

Ako je Hyper X modul, to je najnormalnije. Isto kao i za 800 modele koji je po SPD čipu identifkuju kao 667. U uputstvu lepo piše: ovo smo upisali u SPD čip, a memorija je testirana na 800 MHz pod tom i tom voltažom. Odeš u BIOS -> DRM, podesiš i vozdr.

:: Ja imam Kingston 1150MHZ, pa je gleda kao 800MHZ u svakom programu cak i u BIOS-u. A Masina strajkuje (bojkotuje) forum do novih poboljsanja
:: Pozdrav
:: :: hahah
:: :: Imam 4 x 1GB ocZ Reaper 1200, i ploca ga vidi kao DDR2 533, i svi ostali programi (cpu-z, HW Monitor, PC Wizard, Black Box,.... ma ne znam koji nisam probao
:: :: Stavio sam memoriju na DDR2 1200 sa CL 5-5-5-15 i 2.2V... radi bez problema, a onda je svi programi vide kao DDR3 1200 memorij
:: :: ________________________________________________
:: :: Hope is the first step on the road to disappointment.
:: :: :: Vec godinu dana imam OCZ DDR2 PC1200. NI JEDAN, ponavljam: NI JEDAN, NI 1, test program nije bio u stanju da pravilno procita njene parametre (ako je verovati onome sto proizvodjac dostavlja u okviru svojih informacija o doticnoj). Ovaj program je `vidi` kao DDR3 onaj kao DDR2. Onaj cita onu a ovaj ovu latenciju. Svi programi konstatuju da su moduli napajani sa 1.5V, a ja u BIOS-u podesio 2.2V... Mislio sam da je problem u zastarelosti BIOS-a maticne ploce (P5Q). Ne! Najnoviji BIOS - ista situacija. Stavim module (2x1GB) na drugu mat. pl. (Gigabyte) - isto..
:: :: ::
gile23 Re: Re: Re: Re: na zalost, teskoce u detektovanju gresaka... 15.04.2009. 15:28 #108430

broj poruka: 9121
Hvala .

Pozdrav!

:: Ako je Hyper X modul, to je najnormalnije. Isto kao i za 800 modele što se po SPD čipu identifkuju kao 667. U uputstvu lepo piše: ovo smo upisali u SPD čip, a memorija je testirana na 800 MHz pod tom i tom voltažom. Odeš u BIOS -> DRM, podesiš i vozdr
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: Ja imam Kingston 1150MHZ, pa je gleda kao 800MHZ u svakom programu cak i u BIOS-u. A Masina strajkuje (bojkotuje) forum do novih poboljsanja
:: :: Pozdrav
:: :: :: hahah
:: :: :: Imam 4 x 1GB ocZ Reaper 1200, i ploca ga vidi kao DDR2 533, i svi ostali programi (cpu-z, HW Monitor, PC Wizard, Black Box,.... ma ne znam koji nisam probao
:: :: :: Stavio sam memoriju na DDR2 1200 sa CL 5-5-5-15 i 2.2V... radi bez problema, a onda je svi programi vide kao DDR3 1200 memorij
:: :: :: ________________________________________________
:: :: :: Hope is the first step on the road to disappointment.
:: :: ::
:: :: :: :: Vec godinu dana imam OCZ DDR2 PC1200. NI JEDAN, ponavljam: NI JEDAN, NI 1, test program nije bio u stanju da pravilno procita njene parametre (ako je verovati onome sto proizvodjac dostavlja u okviru svojih informacija o doticnoj). Ovaj program je `vidi` kao DDR3 onaj kao DDR2. Onaj cita onu a ovaj ovu latenciju. Svi programi konstatuju da su moduli napajani sa 1.5V, a ja u BIOS-u podesio 2.2V... Mislio sam da je problem u zastarelosti BIOS-a maticne ploce (P5Q). Ne! Najnoviji BIOS - ista situacija. Stavim module (2x1GB) na drugu mat. pl. (Gigabyte) - isto..
:: :: :: ::
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Modena Dosta dobar text 15.04.2009. 15:40 #108434

broj poruka: 497

Hvala Machine!
Stripy Ja ću malo da uprostim 15.04.2009. 18:48 #108463

broj poruka: 4163
Za testiranje sdram i ddr memorije koristite goldmem a za ddr2 memtest86

Petica za mašinu za izdašno izlaganje

NEMOJ NA SILU, UZMI VEĆI ČEKIĆ!

tortojed Pitanje za Philaemosa: 15.04.2009. 21:26 #108502

broj poruka: 11001

Koji napon napajanja memorije prijavljuju dijagnosticki programi (ja takodje imam Reaper 1200, i svi programi - pre neki dan sam probao i blackbox- kazu: 1.5V - iako sam rucno podesio da bude 2.2V).
MACHINE Evo jos nekoliko referenci, da ne bude rekla kazala! 16.04.2009. 00:12 #108536

Sve firme su renomirane i spadaju u visu klasu a ZVANICNO i JAVNO preporucuju MT86, a neke pored toga i WMD, P95...

Patriot: http://www.patriotmemory.com/support/utilitiesp.jsp

Mushkin: http://www.mushkin.com/doc/support/

OCZ: http://www.ocztechnology.com/aboutocz/press/2004/114

Rambus: http://www.rdramrambusmemory.com/different_types_of_ram.html

Gorenavedno je dovoljan dokaz kvaliteta ove genijalne alatke!

A N G E L

philaemos Re: Pitanje za Philaemosa: 16.04.2009. 11:50 #108578

broj poruka: 2743
Isto kao i tebi, SPD na tom ocZ-u mi uopste nije jasan, ali kad joj podesis napon na koliko treba, onda radi.
Nazalost ni megaherc vise od deklarisanih 1200 (600MHz ustvari) nisam mogao da izvucem iz tog Reaper-a
Stavljao sam napon i preko 2.3V (ne znam tacno koja bese vrednost, oko 2.35V, nisam smeo vise)... i nece.... 1200 plafon (do sada 8 sati vrtenja MT 2.10+ bez ijedne greske)

Vrlo verovatno da ima udela to sto koristim 4 modula (kao upareni, ali malo sutra), a svaki pojedinacno da testiram, mrzelo me

@ MACHINE.... yp, we all use it

:: Koji napon napajanja memorije prijavljuju dijagnosticki programi (ja takodje imam Reaper 1200, i svi programi - pre neki dan sam probao i blackbox- kazu: 1.5V - iako sam rucno podesio da bude 2.2V).
looftigooz e jbg 16.04.2009. 14:13 #108590

broj poruka: 111
Fascinantan skup podataka/ispovesti koje i mene more danonocno...

tortojed, philaemos, gile23 imaju identichne mooke...itd

e sad kad bi neko merodavan&potkovan poput bax2003 mogao da mi samo odagna misteriju kako da na plochi Asus P5Q PRO ... neKAKO nateram crnog Dragana [Geil BD 4-4-4-12] da me slusha i radi na njegovom CL umesto jbnih [5-5-5-15] koliko mi daje plocha {auto}...

Znachi da budem jasan da nisam sedeo skrshtenih ruku i da nisam terao preko 2v ali wtf..jedino nisam BIOS fleshovao.
Chak sam force_ovao set za 800 u Biosu ali AVAJ

Jel ima neka referentna lista za podesavanja/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
get on_log on / log off_get off

Slavuj ... 16.04.2009. 14:37 #108594

broj poruka: 2236
Luftiguze, uđeš u BIOS i izabereš latencije 4-4-4-12. Tako sam ja uradio na svojoj P5Q Pro i Geil-u Ultra DDR2.

Dakle, ne staviš Memory Latency na AUTO, već na MANUAL ili kako već piše, zaboravio sam. Uglavnom, treba 3 i po sekunde da se sve izmenja. I posle toga samo ENTER i kompjuter će se istog trenutka resetovati, a posle vozi.

Meni samo nije jasno kako si ti uspeo da to ne zaključiš sam.

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,
Nego nama, - što smo im se naguzili `
(mali Mujo)

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: e jbg 16.04.2009. 14:41 #108596

Ako ti ne pomogne, ni auto, ni ručno setovanje latencije, tajminga i napona, pa čak ni BIOS update, a memorija je 100% ispravna to je to, nekampatibilnost i kraj priče.

Ajmo Slavuj, 1K, šta čekaš više.....

:: Fascinantan skup podataka/ispovesti koje i mene more danonocno..
:: tortojed, philaemos, gile23 imaju identichne mooke...it
:: e sad kad bi neko merodavan&potkovan poput bax2003 mogao da mi samo odagna misteriju kako da na plochi Asus P5Q PRO ... neKAKO nateram crnog Dragana [Geil BD 4-4-4-12] da me slusha i radi na njegovom CL umesto jbnih [5-5-5-15] koliko mi daje plocha {auto}..
:: Znachi da budem jasan da nisam sedeo skrshtenih ruku i da nisam terao preko 2v ali wtf..jedino nisam BIOS fleshovao
:: Chak sam force_ovao set za 800 u Biosu ali AVAJ
:: Jel ima neka referentna lista za podesavanja
:: ~~~~~~~~~~~~~~~~~
:: get on_log on / log off_get of
Slavuj ... 16.04.2009. 14:46 #108601

broj poruka: 2236
Sad sam pogledao u BIOS-u, tačan naziv je DRAM Timing, dva reda ispod DRAM Frequency.

Dakle, opet, staviš MANUAL i 4-4-4-12 (tamo gde je 5-5-5-15) i prEtisneš ENTER i to je to.

Inače, video sam na 6 kompujtera Geil Ultra, Geil Black Dragon i Geil Evo One na P5Q pločama i samo je onomad meni pravila problem jer je bila neispravna. Ima i u uputstvu ploče da je kompatibilna sa svim Geilovima osim sa ovim mojim Ultra, pa opet radi.

Prekidam na 999 :) Dosta je, došlo vreme da mora malo i da se radi nešto profitabilno. Stigla kriza, udebljala se guzica, nagomilale se obaveze.
Prešlo mi poslednjih nedelja u naviku da čak i pre nego što doručkujem kliknem na PCBerza.rs da vidim šta ima, a to nikako ne valja. Tako da... batalim, makar dok malo više ne zahladni.

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,
Nego nama, - što smo im se naguzili `
(mali Mujo)
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
looftigooz hahaha rofl 16.04.2009. 16:02 #108609

broj poruka: 111
joj Slavuju moj...samo ti meni pevushi tako mudro...e bash si mi vala ulepshao dan...i toliko se potrudio da pomognesh...FALA ti batice, ko bratu.

ALI nije fazon niti fora kad kazzem da sam setovao 10ak svojih konfiguracija gde mi manje-vishe RAM nije bio toliko bitan..a sada sam u rebusu jer sam vec proshao tu fazu manuelnog setovanja gde mi se memorija+Vista64 cudno ponasa jer je dva puta bacila BSOD iz chista mira..pa onda ceo dan ok...Dok recimo na 5-5-5-15 radi ko podmazana.

I sad sve vise kuburim pa razmishljam da lifetime value iskoristim i odem pa zamenim jer nisam siguran kako ce reagovati u radnji kad kazzem da radi ali samo na mojoj ploci nece...

Ma sve je ok..sto se mene tice pomogli ste mi beskrajno samim tim sto ste se odazvali

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
get on_log on / log off_get off on
MACHINE Evo jednog starog prakticnog testa iz 2000.god. 16.04.2009. 17:19 #108624

http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT052001232443

http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT120901222920&p=1

Tu nije uvrscen Microsoftov prozivod jer je izasao 2003, ali nije ni MemScope cija je danasnja vezrija 1.10 nesto bolja od isto nove verzije DocMemory 3.1

Ovde se najbolje pokazo GM u UXD QucikTech Pro, zatim MT86 a za divno cudo, sto potvdrjuju mnoga iskustva, HCI MemTest koji raid iz Wina postigao je odlicne rezultate...verovatno je danasnja v3.8 jos bolja...

Evo domacih i stranih iskustava:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=109853
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=45965
http://www.elitesecurity.org/t55517-GoldMemory-nije-toliko-pouzdan
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=18403

http://www.xtremeoc.org/forum/viewtopic.php?p=3253
http://www.overclockers.com.au/article.php?id=109742&P=2
http://www.legitreviews.com/article/389/3/
http://episteme.arstechnica.com/eve/forums/a/tpc/f/77909774/m/698001786931
http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1033716425
http://www.10ts.com/reviews/hardware-test.htm

A N G E L

MACHINE Evo parafraziranja prepiske: ZANIMLJIVO 19.04.2009. 13:25 #109011

Moram priznati da se dobro snalazim u pisanju engleskog :)

Strucnjak Dean Kent, koji je radio onaj test iz 2001, kada je testirao ispravnost SDR, DDR, RDR modula (pri Micronu i Ultra-X) je rekao da su UXD programi ove najpoznatije firme radjeni u koordinaciji sa Micron Technology (nemacki Crucial). Zanimljivo je ono sto sam prevideo, a to je da postoji neki `delay` koji u ovom slucaju nije latencija u samim chipovima (CL) vec u vodovima do memorijskog mikrokotrolera i procesora. Ako odredjeni test algoritam zahteva da poslati podatak bude primljen u prezategnutom roku, moze se desiti da u istom trenutku podatak ne bude raspoloziv (upisan, procitan, invertovan, ponisten...sve moguce operacije) usled mizernog kasnjenja od npr. jedne ps (pico secund) sto bi u ovom primeru bila `dozvoljena greska` i da sam test markira doticnu celiju, chip ili modul kao neispravan (slican test se primenjuje u mrezama komplexnih topologija (HyperCube, Star...) pri transferu paketa). Takodje mi je receno da je on u razgovoru sa expertima iz Micron-a saznao da je uvek moguce napisati kod koji bi koristio ove marginalne tajminge i pronasao rupu u memorijskom podsistemu. To se u RealWorld/Time testovima nikada ne bi dogodilo jer ih niko ne koristi, za tim nema potrebe. Da li se onda takav test smatra rigoroznijim? Zapravo, ne! To je isto kao kada biste od BMW ocekivali da ima ubrzanje kao F1 i ako to ne postigne diskfalifikujete ga kao poluispravnog. Drugim recima, ocekuje se da sistem radi u neizvesnom okruzenju i specificnim uslovima. To ne znaci da ce svi modeli pasti test ali ne znaci ni da su korumpirani.

Ono sto nije objasnjeno je to da od 2 ispravne memorije na ispravnoj masini jedna prolazi a druga pada na istom testu (kompatabilnost?!).To je posledica arhitekture chipova i gustine pakovanja kao i reakcija svakog tranzistora u mem. matrici chipa kao i samoj arhitekturi chipseta koji je prilagodjen odredjenom broju epxerimentalno podvrdjenih primeraka chipova/modula. U tom smislu se neke greske mogu smatrati kao `false positive` rezultat. Dakle, do greske ne bi ni doslo da algoritam (ponekad sasvim maliciozno pisan) ne zatrazi `refresh` takta isuvise brzo, uz mizerno duze vreme podatak bi najverovatnije bio raspoloziv `matrici`. Micro2000 firma (MemScope), takodje Americka, koristi vrlo bliske testbenchove kao i UXD QuickTechPro (koje Kent koristi jer zna da su radjeni prema Crucial modulima).

Slicna zapazanja sam saznao i od coveka koji je programirao OCCT Perestroika (Tetedeiench). Naveli su mi primere da je npr. GM 6.92 prolazio Thorough bez gresaka dok je 5.07 padao na quick i obratno @$?$%^&@*! Ukoliko pritom MT86 ne prikaze greske najveci procenat takvih masina zapravo i nema nikakav realni problem sa memorijskim podsistemom. Dok ne vazi obratno! Znajuci pritom, da su sve kombinacije pattern-a pseudoslucajne! Sam GM kod je nepreciscen i musicav, jer nema veliku komunu programera koji povremeno repariraju kod, niti imaju toliko platformi za proveru kao MT x86.

Na kraju cu dodati da sam ih upitao koji program najvise preferiraju pri testiranju. I dobio sam nedvosmislen odgovor od obojice: MemTest86/MemTest86+ su nesumnjivo najbolji i najkompatabilniji softverski testovi danasnjice koji se konstantno unapredjuju.

A N G E L

Vaskev re 20.04.2009. 12:17 #109101

broj poruka: 1673
`MemTest86/MemTest86+ su nesumnjivo najbolji i najkompatabilniji softverski testovi danasnjice koji se konstantno unapredjuju.`

Iz licnog iskustva moram priznati da se slazem sa tim stavom. Moje iskustvo je bilo sa 2xKHX8500D2K2/2G, dakle dva kompleta uparenih modula koji su se jako cudno ponasali, jedva su dostigli brzinu 1066MHz sa setovanjem 5-5-5-18 pri 1,80V, naravno svako dizanje brzine je bilo gubljenje vremena. Naravno moduli su deklarisani za rad na 2,20V sto je ubrzo i podeseno ali moduli su se ponasali potpuno identicno kao i na 1,80V. O predvidjenim latencijama 5-5-5-15 nije bilo ni govora bez gresaka. I onda je krenula tortura sa MT86+ V2.11 i pojavile su se greske sa pojedinim paternima na odredjenom delu memorije. Obaranjem frekvencije na 800MHz greske su nestajale. Vracanjem na 1066 uz 5-5-5-18 gresaka nije bilo u prvom krugu testa ali onda pocinju ponovo. Onda je usledilo isprobavanje pojedinacnih modula i tri su prosla sve testove a poslednji je poceo da izbacuje greske. Dakle neispravna memorija i to je to, kraj. E, pa nije, stvar je u tome sto iako je MT86+ prijavljivao greske u Windowsu se iste nisu manifestovale, sve je radilo bez greske i visecasovni Prime95 sa akcentom na memory stress je prolazilo ladno, pakovanje i raspakivanje RAR arhiva nikada nije pravilo probleme. Jednostavno je Win nekako zaobilazio greske ili njihovo ispoljavanje. Inace u pitanju je ploca Asus P5Q-E na kojoj je procesor E8400 dostigao 4GHz sa zakljucanom memorijom na oko 1066MHz i prolazila je sve testove radjene u Win okruzenju. Inace verujem da ce memorija dostici 1200MHz pri naponu 2,20V (eventualno 2,30V) sto je i bio cilj. Inace zbog pouzdanog dobavljaca, i gomile raznih modula iz Kingston kuhinje ovo je prvi put da naletim na ovakav feler, bilo je slucajeva kada jednostavno nece pa nece i tu je kraj. Najbolja serija koju sam imao bila je Kingston Value 512MB DDR2 800 Cl5 koji su radili na >1000MHz sa CL4 bez dizanja napona i na sebi imale Elpida cipove. Inace isti moduli od 1GB su bili ocajni za OC.
Kasnije sam izvrsio testiranje i sa GoldMem V5.07 koji je takodje nalazio greske ali je bilo i slucajeva kada je modul prolazio testove (Bilo je slucajeva kada je isti modul prolazio test i u MT86+ ali redje, otprilike 1:3 u korist MT86+).

MACHINE Re: re 20.04.2009. 12:30 #109102

Reci cu ti za to u Win zasto radi. Postoji `workaround` resenje za chipset i memsubsystem! Naime, inzenjeri pribegavaju lukavom resenju prilikom alokacije resursa u OSu kako bi izbegli BIOS mapu koja ima probleme sa prekidnim rutinama. Tako sugavi nVidia chipset nikada nema white sheet jer je prilicno trapavo odradjen ali radi korektno jer se i sami drajveri brinu oko zaobilazenja propusta u manipulaciji sa memorijom. To mi su mi potvrdili i programeri MT86+. Generalno ima gro gresaka koje ce sinteticki test prijaviti a nece se nikada ispoljiti u realnom radu upravo zbog ovakvih bypass-ova :)

BTW, ocito po `glasanju` MT86+ vodi naspram GM :))

P.S. Nije ni cudno zasto ga preporucuju renomirani prozivodjaci kao sto su Mushkin, OCZ, Patriot i Rambus, delom je to zato sto je i besplatan (jer ne mogu preporucivati da za placene module pacate i soft za proveru ili prilikom RMA) ali svakako najvecim delom jer je pouzdan i generalno najbolji. Zapravo, sve ove firme koriste ovaj OpenGNU alat prilikom softverske provere u svojim fabrickim pogonima! Smatram da je to dovoljna preporuka...a da ne govirmo o tome da makar polovina strucne javnosti preprucuje upravo MT86 jezgro...

A N G E L

:: `MemTest86/MemTest86+ su nesumnjivo najbolji i najkompatabilniji softverski testovi danasnjice koji se konstantno unapredjuju.
:: Iz licnog iskustva moram priznati da se slazem sa tim stavom. Moje iskustvo je bilo sa 2xKHX8500D2K2/2G, dakle dva kompleta uparenih modula koji su se jako cudno ponasali, jedva su dostigli brzinu 1066MHz sa setovanjem 5-5-5-18 pri 1,80V, naravno svako dizanje brzine je bilo gubljenje vremena. Naravno moduli su deklarisani za rad na 2,20V sto je ubrzo i podeseno ali moduli su se ponasali potpuno identicno kao i na 1,80V. O predvidjenim latencijama 5-5-5-15 nije bilo ni govora bez gresaka. I onda je krenula tortura sa MT86+ V2.11 i pojavile su se greske sa pojedinim paternima na odredjenom delu memorije. Obaranjem frekvencije na 800MHz greske su nestajale. Vracanjem na 1066 uz 5-5-5-18 gresaka nije bilo u prvom krugu testa ali onda pocinju ponovo. Onda je usledilo isprobavanje pojedinacnih modula i tri su prosla sve testove a poslednji je poceo da izbacuje greske. Dakle neispravna memorija i to je to, kraj. E, pa nije, stvar je u tome sto iako je MT86+ prijavljivao greske u Windowsu se iste nisu manifestovale, sve je radilo bez greske i visecasovni Prime95 sa akcentom na memory stress je prolazilo ladno, pakovanje i raspakivanje RAR arhiva nikada nije pravilo probleme. Jednostavno je Win nekako zaobilazio greske ili njihovo ispoljavanje. Inace u pitanju je ploca Asus P5Q-E na kojoj je procesor E8400 dostigao 4GHz sa zakljucanom memorijom na oko 1066MHz i prolazila je sve testove radjene u Win okruzenju. Inace verujem da ce memorija dostici 1200MHz pri naponu 2,20V (eventualno 2,30V) sto je i bio cilj. Inace zbog pouzdanog dobavljaca, i gomile raznih modula iz Kingston kuhinje ovo je prvi put da naletim na ovakav feler, bilo je slucajeva kada jednostavno nece pa nece i tu je kraj. Najbolja serija koju sam imao bila je Kingston Value 512MB DDR2 800 Cl5 koji su radili na >1000MHz sa CL4 bez dizanja napona i na sebi imale Elpida cipove. Inace isti moduli od 1GB su bili ocajni za OC
:: Kasnije sam izvrsio testiranje i sa GoldMem V5.07 koji je takodje nalazio greske ali je bilo i slucajeva kada je modul prolazio testove (Bilo je slucajeva kada je isti modul prolazio test i u MT86+ ali redje, otprilike 1:3 u korist MT86+)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647274.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs