Dokle mogu da teram HT link ako mu je default vrednost 1000 MHz? CPU: AMD X2 4200+ Windsor 90nm F2, MB: ASUS M2N i RAM: Kingston 2x1GB CL6? I da li trebam da povecavam voltazu komponentama?
Takav procesor imam na plochi MSI neo v3 i nisam se naklokovo istog. Takodje sam se pitao dokle terati HT link, i mnogi su rekli da on ne igra veliku ulogu kod brzine procesora, i da je bolje drzati ga ispod 1000, i biti siguran, nego prelaziti 1000. Trenutno ga drzim na 2,4Ghz, HT 875,9Mhz, memorija 800Mhz i tako radi maltene non stop. Mada moze josh 200Mhz vishe, ali neka. Za velike rezultate cesh morati povecati napon na procesoru i memoriji, ali oprezno. Iskljuchi obavezno spread spectrum pre nego li overklokujesh, a mozesh i CnQ. `Ko se jednom o mleko opeche, taj i u jogurt duva`
A zasto bi dizao samo HT? Pretpostavljam da hoces da overklokujes komp,a povecavanje fsb-a dize HT? Ovako-Windsor je los za overklok,+300mhz plafon...HT spustis na 4x,dizes fsb u koracima po 5(205,210,215...) Kad vise nece da udje u sistem i dobijas crn ekran tad dizi voltazu procesora za jedan korak.Taman kad ga dignes za tih 300mhz Ht ce raditi na priblizno default taktu,a memorija takodje na priblizno defaultu. Tako nicemu ne diras voltaze osim procesoru... A ako bas hoces SVE da klokujes HT ide bez problema 1150-1200 ali to nije preporucljivo...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: Dokle mogu da teram HT link ako mu je default vrednost 1000 MHz :: CPU: AMD X2 4200+ Windsor 90nm F2, MB: ASUS M2N i RAM: Kingston 2x1GB CL6 :: I da li trebam da povecavam voltazu komponentama ::
Ma teram ja do 220FSB i na 230 nece, ali ne diram voltazu, na defaultu je. A HT link sam spustio i ona sljaka ok 880 MHz... Memorija takodje... Sad cu da probam da pomalo povecavam voltazu CPU-a...
Ma ni da cuje... bem ti CPU! Probao sve varijante Sad nece ni na FSB 220 da podigne system HT sam spustio na 4x, FSB na 220, memoriju nisam dirao i blokira system.
Zaboravio sam da ti napisem da memoriju spustis na 667...pa kad kloknes procesor,memorija ce raditi na priblizno 800mhz...
:: Ma ni da cuje... bem ti CPU :: Probao sve varijant :: Sad nece ni na FSB 220 da podigne syste :: HT sam spustio na 4x, FSB na 220, memoriju nisam dirao i blokira system.
Digao si procesor malo nesto, spustio RAM freq. i spustio HT link !!! Mislis da ces dobiti bolje performanse ? Ja dok sam imao Athlona5200+ (EE model, 2,7GHz), drzao sam HT na 1166MHz (2333MHz efektivno) a proc je bio 3,15GHz @ 1,44V (FSB je bio na 234MHz) memorija je radila FSB : RAM = 1:2 znaci nesto oko 933MHz... Kuler mi je bio CM HYPER TX-2
Mislim da bi tvoj mogao ici na 2,7 GHz, samo da dignes malo voltazu, treba ispitati na kojoj najnizoj voltazi je stabilan proc. u radu... Po mom misljenju je da nema potrebe spustati mnozitelj HT Linka sa 5 na 4... Kakvi su ti ramovi, koji model, napisi spec. tih plocica...
Samo da spomenem jos da je prijatelj na svom 4000+ i ASUSovoj maticnoj drzao HT link na 1290MHz i stabilno mu je radilo sve...
@NMY Memorija je 2x1GB DDR2 800 CL6 Kingston A ne znam dokle mogu napon da dizem imam max 1.30V mislim ili 1.35V za cpu, a za memoriju mi stoji na 1.9, sto je i najvise moguce. A za HT link ne znam da li dobijam ista ako ga podignem... Mozda je zbog box kulera? A mozda je i CPU los pa nece dalje...
Nije cpu los,dobar je on,ali su mu overkloking sposobnosti male jer je to windsor(stara tehnologija).Ne slazem se sa onim sto je NMY napisao da si mu sad spustio performanse jer si spustio RAM malo ispod default-a,i HT malo ispod defaulta...Recimo stavi ht na 5x sa ovim podesavanjima fsb-a,i odradi sve moguce testove... Pa onda stavi HT na 3x i odradi iste te testove...Ja tvrdim da razlike u performansama NECE biti,odnosno ako bude bice 1-2%,a to je smesno mala razlika ako znas da ti je HT link na bezbednom kloku kad je na 4x...Znaci drzi ga na 4x i uzivaj.
:: @NM :: Memorija je 2x1GB DDR2 800 CL6 Kingsto :: A ne znam dokle mogu napon da dizem imam max 1.30V mislim ili 1.35V za cpu, a za memoriju mi stoji na 1.9, sto je i najvise moguce :: A za HT link ne znam da li dobijam ista ako ga podignem.. :: Mozda je zbog box kulera? A mozda je i CPU los pa nece dalje...
Ma i planiram da kupujem neki jaci CPU tipa 6000+ samo sa kojim jezgrom???? Ali neka jos malo... Pa zato i isprobavam klokovanje... A inace i ja mislim da ne smanjujem mnogo performanse zbog spustanja HT-a...
Pa recimo Brisbane jezgro,ali Zavisi koju plocu imas,jer i od ploce dosta zavisi koliko ces moci da overklokujes procesor...Mada eto taj dual core 6000+ bi bio sasvim dovoljan za svaku noviju igru,naravno u kombinaciji sa dobrom grafickom...
:: Ma i planiram da kupujem neki jaci CPU tipa 6000+ samo sa kojim jezgrom??? :: Ali neka jos malo.. :: Pa zato i isprobavam klokovanje.. :: A inace i ja mislim da ne smanjujem mnogo performanse zbog spustanja HT-a...
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.