Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem
STRANA 1 OD 1
vuk125 X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 07.02.2009. 20:36 T15260

status: user
broj poruka: 2929

CPU:X2 7750 BE Kuma
RAM:2x2GB 1066Mhz CL5 Kingston HyperX
MB: Lan Party DK 790GX-M2RS
PSU:LC Power 550W GP
GPU:8800GT 512MB DDR3
COOLER: Thermaltake ARMOR Full Tower, Cooler Master Hyper 212 2x120mm-
-Artic Silver 5

Problem je u tome sto kada stavim setovanja recimo 200x16.5=3300Mhz i memorija radi na defultu 1066 CL5 u Dual Chanel modu orthos posle 90 min projavljuje gresku, kada pri istim setovanjima stavima da memorija radi single chanl rezimu sve je ok prolazi testove 10 sati, mogu cak postici i 3.4Ghz.
Jedino sto nisam siguran je koliko smem da dizem napone na ovom CPU ne poznajem ga tako dobro.
Napon za 3.2Ghz je default+75mV
Napon za 3.3Ghz je default+125mV
Napon za 3.4Ghz je defafault+150mv ovo sam probao medjutim cini mi se da mora biti +175mV sto mi se cini da je mnogo, uspeo sa da dodjem i do 3.5Ghz ali orthos javlja gresju u startu max sam dizao napon do default+175mV.
Procesor se malo zagreva cak i pri ovom naponu od +175mV svega oko 40C u full-u, tako mi barem pokazuju programi everest i smart guardian u kome ocitavam temperaturu a i ove vrednosti se poklapaju sa onima iz biosa, pipao sam i rukm podnozje i pajpove na cooleru i to je to od prilike.

Ima li ko kakav savet, mozda ovo napajanje LC 550W nije dovoljno?
Mislim u single chanel rezimu postizem vece klokove probao, sam razna setovanja i sa podizanjem sistemske magistrale ali kada stavim memoriju u dul chanell rezimu dobijam slabije OC rezultate.

PS:Koji program da koristim za ocitavanje temperature, mislm ovaj njegov Smart Guardian ne daje temperature za jezgra, samo CPU.,koristim i. AMD Overdrive za citanje temperature? Everest ne prepoznaje moju maticnu plocu.
Ima li kakva alternativa Everestu a da je tako dobra, i moze li MBM5 da radi na ovom sistemu obzirm da je star program?

Ajde kolege pomozite malo
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliBaneBG Re: X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 07.02.2009. 20:43 #95217

broj poruka: 487
Ako ces da proveravas temp onda ti od sveg srca preporucujem program Core Temp! Daje i za jezgra!

==========
BLEJA:)))

::
:: CPU:X2 7750 BE Kum
:: RAM:2x2GB 1066Mhz CL5 Kingston Hyper
:: MB: Lan Party DK 790GX-M2R
:: PSU:LC Power 550W G
:: GPU:8800GT 512MB DDR
:: COOLER: Thermaltake ARMOR Full Tower, Cooler Master Hyper 212 2x120mm
:: -Artic Silver
:: Problem je u tome sto kada stavim setovanja recimo 200x16.5=3300Mhz i memorija radi na defultu 1066 CL5 u Dual Chanel modu orthos posle 90 min projavljuje gresku, kada pri istim setovanjima stavima da memorija radi single chanl rezimu sve je ok prolazi testove 10 sati, mogu cak postici i 3.4Ghz
:: Jedino sto nisam siguran je koliko smem da dizem napone na ovom CPU ne poznajem ga tako dobro
:: Napon za 3.2Ghz je default+75m
:: Napon za 3.3Ghz je default+125m
:: Napon za 3.4Ghz je defafault+150mv ovo sam probao medjutim cini mi se da mora biti +175mV sto mi se cini da je mnogo, uspeo sa da dodjem i do 3.5Ghz ali orthos javlja gresju u startu max sam dizao napon do default+175mV
:: Procesor se malo zagreva cak i pri ovom naponu od +175mV svega oko 40C u full-u, tako mi barem pokazuju programi everest i smart guardian u kome ocitavam temperaturu a i ove vrednosti se poklapaju sa onima iz biosa, pipao sam i rukm podnozje i pajpove na cooleru i to je to od prilike
:: Ima li ko kakav savet, mozda ovo napajanje LC 550W nije dovoljno
:: Mislim u single chanel rezimu postizem vece klokove probao, sam razna setovanja i sa podizanjem sistemske magistrale ali kada stavim memoriju u dul chanell rezimu dobijam slabije OC rezultate
:: PS:Koji program da koristim za ocitavanje temperature, mislm ovaj njegov Smart Guardian ne daje temperature za jezgra, samo CPU.,koristim i. AMD Overdrive za citanje temperature? Everest ne prepoznaje moju maticnu plocu
:: Ima li kakva alternativa Everestu a da je tako dobra, i moze li MBM5 da radi na ovom sistemu obzirm da je star program
:: Ajde kolege pomozite malo
Ishmerish Re 07.02.2009. 20:45 #95219

broj poruka: 7285
Pa ako ti bios pokazuje isto onda je to ta temperatura,a sto se kloka tice retki su primerci Kume koji idu na 3.5 stabilno ma sta ti radio.Znaci ako ti ide stabilno na 3.4 pri temperaturi od +-40,sto bi Mujo rekao:Narani svinje i nista ne diraj.

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

obradmi Proveri da li si memoriju dobro stavio ,da li je stvarno u dual channel modu 07.02.2009. 21:29 #95234

broj poruka: 7725
I proveri memoriju tacno po oznaci koji joj je radni napon ,jer imas hyperx kojima je radni napon veci od 1,8 v.Ja sam uspeo da dobijem jedno |+ 400 mhz bez dizanja vcore koji je oko 1,2 do 1,25 v po default i to stabilno radi za svaki dan .Ne bi trebao da ides vise od 1,48 v sa vcore .Inace sve pohvale za ovaj CPU koji moze da posluzi za ekspirimentisanje u OC ,u slucaju da preteras dobijes tri uzastopna beep-a sa ploce.Inace jedini AMD cpu koji ima sse4a instrukcije.
obradmi Evo ti link za OC 7750 Be 07.02.2009. 21:32 #95235

http://www.tech-forums.net/pc/f10/7750-overclock-vcore-temps-197711/index2.html
I da se ispravim iz prethodnog posta ,jedini AMD cpu sa 2 jezgra koji ima SSE4A instrukcije.

Nicolas Re: X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 07.02.2009. 21:34 #95238

broj poruka: 308
Ja sam uspeo da ga stabilizujem na 3.3GHz, tesko je isao dalje

:: CPU:X2 7750 BE Kum
:: RAM:2x2GB 1066Mhz CL5 Kingston Hyper
:: MB: Lan Party DK 790GX-M2R
:: PSU:LC Power 550W G
:: GPU:8800GT 512MB DDR
:: COOLER: Thermaltake ARMOR Full Tower, Cooler Master Hyper 212 2x120mm
:: -Artic Silver
:: Problem je u tome sto kada stavim setovanja recimo 200x16.5=3300Mhz i memorija radi na defultu 1066 CL5 u Dual Chanel modu orthos posle 90 min projavljuje gresku, kada pri istim setovanjima stavima da memorija radi single chanl rezimu sve je ok prolazi testove 10 sati, mogu cak postici i 3.4Ghz
:: Jedino sto nisam siguran je koliko smem da dizem napone na ovom CPU ne poznajem ga tako dobro
:: Napon za 3.2Ghz je default+75m
:: Napon za 3.3Ghz je default+125m
:: Napon za 3.4Ghz je defafault+150mv ovo sam probao medjutim cini mi se da mora biti +175mV sto mi se cini da je mnogo, uspeo sa da dodjem i do 3.5Ghz ali orthos javlja gresju u startu max sam dizao napon do default+175mV
:: Procesor se malo zagreva cak i pri ovom naponu od +175mV svega oko 40C u full-u, tako mi barem pokazuju programi everest i smart guardian u kome ocitavam temperaturu a i ove vrednosti se poklapaju sa onima iz biosa, pipao sam i rukm podnozje i pajpove na cooleru i to je to od prilike
:: Ima li ko kakav savet, mozda ovo napajanje LC 550W nije dovoljno
:: Mislim u single chanel rezimu postizem vece klokove probao, sam razna setovanja i sa podizanjem sistemske magistrale ali kada stavim memoriju u dul chanell rezimu dobijam slabije OC rezultate
:: PS:Koji program da koristim za ocitavanje temperature, mislm ovaj njegov Smart Guardian ne daje temperature za jezgra, samo CPU.,koristim i. AMD Overdrive za citanje temperature? Everest ne prepoznaje moju maticnu plocu
:: Ima li kakva alternativa Everestu a da je tako dobra, i moze li MBM5 da radi na ovom sistemu obzirm da je star program
:: Ajde kolege pomozite malo
vuk125 X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 07.02.2009. 22:17 #95253

Memorija po defaultu je 1066Mhz CL5, 2.25v tosu moduli od po 2Gb rama.
Ma sve je ok kada radu u single chanel rezimu stabilan je i na 3300Mhz, 1.425v, memorija radi na 1066Mhz bez problema svi testovi su ok.
Medjutim kada je stavim u dual chanel rezim javlaju se greske u orthosu pri frekvenciji od 1066, dok je pri frekvenciji od 800 sve ok.
Da sigurno stavljam dobro u dual channel rezim, to pokazuje i CPU-Z.
Ima li kakve razli ke izmedju modula od po 1GB na 1066Mhz CL5 i modula od po 2GB istih karakteristika, naravno osm sto su naponi veci kod ovih modula od 2GB.
obradmi Mozda orthos ne obradjuje dobro Kuma posto je novo jezgro 07.02.2009. 22:33 #95259

trostepeni kes, veci HT link itd.a 2 jezgra.AMD 7750 BE Kuma je izasao tek pred Novu godinu u USA.Nemoj to mnogo da te brine ,vidi u realnim aplikacijama kako se ponasa.Znaci igrice i neki encode itd... u tome ga probaj.Meni se desavalo da cpu z ne prepoznaje jezgro uopste ,tek ovaj najnoviji cpu z je dao tacne podatke.Inace ja sam probao 7750 BE u svemu encode ,igrice reci pohvale za ovaj cpu .
philaemos re 08.02.2009. 00:19 #95278

broj poruka: 2743
Kada si pre nedelju dana pitao za savet koju maticnu da uzmes, pa si naveo DFI ja ti rekoh da ce dzigericu da ti pojede (ili je to bio neki drugi post, sorry)
Mozda ti ploca nije problem, ali ja sam se dosta namucio sa mojom (DK P45-T2RS) dok sam pohvatao sta sve mora da se menja da bi radilo kako treba. Cisto kazem, mozda trebas nesto da doteras u Bios-u, lupam, mozda problem lezi negde drugde

Hope is the first step on the road to disappointment.

vuk125 X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 08.02.2009. 00:50 #95283

Ma to sam bio ja u vezi tih sveta za plocu. Prvo sam kupio J&W 790GX EXTREME pa se ispostavilo da je neispravna, kako drugu nisu imali da mi daju ja sam na kraju kupio ovaj DFI.
Izbor se suzio na nju, sta god sam trazio nisam mogao da nadjem, jedva sam i ovo nasao.
Mislim da je problem u memoriji 2x2GB, jer kada stavim 2X1GB iste memorije sve radi u Dual Channel rezimu i procesor postize bolje rezultate nego kada stavim 2x2GB. Jedino kada stavim 2x2GB da radi u single channel rezimu situacija OC se popravja, ali jos uvek radi bolje varrijanta sa 2x1GB bez obzira koju kombinaciju primenio sa modulima od 2x2GB.
Ili ja nesto jos treba da uradim u biosu kada stavljam ovih 2x2GB u dual channel rezim sto ja ne znam, vidim da mnogi kazu da treba povisiti napon na North Bridge-u, mislim AM2+ platformu nisam do sada imao.
Negde sam cak i cuo da orthos ne radi dobro sa ovim CPU-om sto mi nije logicno , mislim glupo je obzirom da znam od prilike sta orthos radi zapravo, a to nema veze koji je dual core cpu u pitanju.
philaemos Re: X2 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 08.02.2009. 01:26 #95287

Pa citao sam dosta na stranim forumima da je DFI malo izbirljiv po pitanju memorija. Mom DFI-ju treba veci napon NB-a samo kada podizem magistralu na vise od 266MHz, ne bih rekao da ti je to problem. Ja sam se mnogo zezao oko onog odnosa fsb/memorija ( DDR1066 npr), prvo sam imao 2x1GB Geil Evo One 1066, pa sam onda kupio 4x1GB OCZ Reaper 1200, gde OCZ nije hteo da radi na Geil-ovih 1066, nego na npr 1200 ali sa drugim podesavanjima,.. Naravno uvek u dual rezimu.
Ne znam sta da te savetujem, koristi ta 2x1GB ako oni rade u dual ch... Sala

:: Ma to sam bio ja u vezi tih sveta za plocu. Prvo sam kupio J&W 790GX EXTREME pa se ispostavilo da je neispravna, kako drugu nisu imali da mi daju ja sam na kraju kupio ovaj DFI
:: Izbor se suzio na nju, sta god sam trazio nisam mogao da nadjem, jedva sam i ovo nasao
:: Mislim da je problem u memoriji 2x2GB, jer kada stavim 2X1GB iste memorije sve radi u Dual Channel rezimu i procesor postize bolje rezultate nego kada stavim 2x2GB. Jedino kada stavim 2x2GB da radi u single channel rezimu situacija OC se popravja, ali jos uvek radi bolje varrijanta sa 2x1GB bez obzira koju kombinaciju primenio sa modulima od 2x2GB
:: Ili ja nesto jos treba da uradim u biosu kada stavljam ovih 2x2GB u dual channel rezim sto ja ne znam, vidim da mnogi kazu da treba povisiti napon na North Bridge-u, mislim AM2+ platformu nisam do sada imao
:: Negde sam cak i cuo da orthos ne radi dobro sa ovim CPU-om sto mi nije logicno , mislim glupo je obzirom da znam od prilike sta orthos radi zapravo, a to nema veze koji je dual core cpu u pitanju
vuk125 7750 BE Kuma OC i Dual Chanel problem 08.02.2009. 08:19 #95296

Radi, konacno sam namestio. Krs je memorija pa je mucenje. Prolazi oirthos trebalo bi da je stabilan. Ostravio sam ga na 3.3Ghz.
auuu kako grozna memorija inace deklarisana je na 1066 ja sam postigao 1000Mhz 5-5-5 -5
u dual chanell rezimu. 2x2GB
Inace ovako sam podesio 13x254=3.3 Ghz HTT=2036Mhz, i memorija radi na 1000Mhz.
temperatura max 42c posle 8 sati orthosa, napon za cpu je 1.45v izgleda malo losiji primerak, a za memoriju default 2.3v, probacu manje kada budem imao vremena obzirom da je 2.3v
za 1066Mhz, mada i ovako ne skodi. Moduli od 2x1GB se mnogo bolje ponasaju ne znam zasto.
Po spcifikaciji su im rszliciti samo kapaciteti i naponi.
Nije losa ova KUMA, malo cu sada da vidim kako radi u max-u,koliko brzo generise mrezu MKE, i pusticu neku igru pa cu da javim sta se desava.
Nije lose, nije lose. Bravo AMD.

philaemos cool 08.02.2009. 15:57 #95359

Super sto si sredio problem... neko na forumu rece da Kingston jase na staroj slavi....

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs